F1JOURNAL.COM / F1ORDBOG / INDEX...

D

Damper
En 'damper' er det vi kalder en støddæmper på dansk. Den har til formål at dæmpe fjederens bevægelser. Normalt giver en blødere affjedring mere greb, så dog hurtigt kan sættes over styr i øgede reaktioner fra bump og sving. Kompromiser er nødvendige og den optimale afstemning er dén, der giver den korteste omgangstid.

Data Recorder
Alle Formel 1 biler har en computer der logger alle data der er relevante vedr. uheld eller lign. Alle teams skal have installeret dette, således FIA kan undersøge denne database hvis bilen skulle blive indblandet i en hændelse på banen der kræver yderligere undersøgelse.

Differentiale
Et differentiale sidder normalt i gearkassen, og har til formål at overføre hestekræfterne til det hjul med mindst modstand. En nødvendighed i vores gadebiler for at kompensere for differentsen i tilbagelagt strækning mellem inderste og yderste radius i et sving. Differentialet har dog den ulempe at den overfører kræfterne til det hjul der har mindst greb, og derfor anvender man i racing spærrede differentialer af varierende hårdhed fra 0-100%, hvor nul udtrykker slub som på en normal gadebil og 100% en stiv aksel, der ikke tillader nogen helst forskel i rotationshastighed mellem de 2 drivende hjul. Diifferentialet i en moderne racer er i dag elektronisk justerbar, og afstemningen betyder meget for bilens over-/ understyring.

Diffuser
Diffuseren er en del af undervognen efter bagakslen der gør, at luften der kommet ind under bunden så hurtigt som muligt bliver fjernet, og derved skaber et undertryk, der suger bilen ned mod asfalten.

Dirty air
Dirty air er engelsk slang for den turbulente luftstrøm der skabes bag en Formel 1 racer. Nogle ynder at kalde den for "det lufttomme rum", igen og igen. Forudsætning for udnyttelsen af aerodynamiken på en formel 1 racer betinger at luften står stille eller i det mindste tilnærmelsesvis laminar, for at opnå maksimal downforce. Luften bag en formel 1 racer er turbulent eller "beskidt", og derfor kan en tæt bagved kørende ikke opnå maksimal downforce.

Drive Through-straf
Ifølge det nye tillæg til sportsregulativet, har løbsledelsen mulighed for at tildele en kører en mildere straf end den normale Stop&Go-straf - en såkaldt Drive Through-straf. Køreren vil således blive bedt om at køre gennem pitlanen, med den fartbegrænsning man har den pågældende pit.

Driver aids
Driver aids er på dansk hjælpeværktøjer til køreren. Det er bl.a. traction control, launch control og ECU som vi senere kommer til. Automatisk gearkasse er også et hjælpeværktøj. Alt det der hjælper køreren til lettere at manøvrere raceren rundt på banen kan gå under betegnelsen 'driver aids.'

Downforce
Downforce er et af disse engelske racerudtryk, vi aldrig har fundet et rigtig godt dansk ord til erstatning. Man kan forsøge med ord som "nedadtryk"; men rigtig godt bliver det ikke. Downforce er kort og godt et udtryk for det over- og undertryk, som bilen skaber ved at bevæge sig luften, og udnyttes til at trykke bilen mod asfalten. Et naturlig greb mellem slicks og asfalt på omkring 1,1-1,4g med downforcens hjælp blive til et effektivt greb 3-4 gange højere.


Drive by wire
Et elektronisk system der gør at man ikke kan give gas og bremse samtidig. Når en kører trykker på speederen bliver signalet ført elektronisk ind i motoren via ECU (engine control unit) og det giver så motoren besked på at give gas.

Dækvarmere
Dækvarmere er tæpper der er foret med små glødetråde der gør, at tæppet bliver helt op til mellem 80 og 90 grader varmt. Disse bruges for at give dækkene en optimal arbejdstemperatur allerede fra det sekund dækkene sættes på bilen. Et dæk arbejder bedst omkring de 90 grader idet der er mest vejgreb i dækkene ved denne temperatur. Når så dækkene holdes i disse varmetæpper er dækkene næsten optimale allerede fra start, og køreren skal ikke bruge et par omgange på at få dækkene varmet op. De bruges altså for at sikre optimalt vejgreb allerede fra start.


E

ECU
ECU står for Engine Control Unit, og det er den enhed der elektronisk styrer motoren. Både telemetri og hjælpemidlerne til køreren, såsom launch control og traction control, bliver alt sammen styret fra ECU.

Engine Mapping
Se "Kortlægning af motor"

Elektroniske sensorer
De elektroniske sensorer er monteret mange steder på raceren. Det er disse der giver data tilbage til ingeniørerne og mekanikerne i løbet af et Grand Prix. Det er dem der fortæller hvor højt olietrykket er, hvor varme bremserne er osv. se også Telemetri.

Event organisator
Frit oversat betyder det begivenhedsorganisator. I realiteten er det manden der får det hele til at ske. Han holder styr på pitten, paddocken, banen og hele pivtøjet. Han skal sørge for de rigtige mennesker får de rigtige adgangsbilletter, at alle kørere og hold har de korrekt angivne faciliteter. Det er naturligvis umuligt for én mand at holde styr på flere hundrede mekanikere, ingeniører, kørere og ikke mindst de mange tusinde tilskuere. Derfor er der en kæmpe stab af medarbejdere der holder styr på det hele. "Event organisatoren" er så bare øverste mand. Det er ham der har de fede adgangskort der hænger om halsen på kørerne, og som Formel 1 fans ville give en højre arm for at gå rundt med i Monaco.


F

F1Journal.com
En hidtil uset form for online F1-magasin i Skandinavien, der henvender sig til den engagerede entusiast, med et behov for tilbundsgående artikler om motorsportens topklasse.

FIA

Federation International de l'Automobile. FIA er motorsportens lovgivende organ. Det er dem der laver reglerne i Formel 1. FIAs base ligger i Geneve i Schweiz.

Flat spot
At 'flatspotte' et dæk er hvis en kører bremser så hårdt ned at hjulet låser og skrider hen over asfalten. Så skraber han en del af dækfladen helt flad og så bliver dækket ujævnt at køre på når det igen begynder at rulle. Hjulet vil iøvrigt have en tendens til at stoppe på flatspot'en næste gang der bremses, så dårlig bliver værre - ubalancen bliver større, hjulet begynder at hoppe, når støddæmpningen ikke kan følge med længere og der mistes greb.

Flying Lap
En "flying lap" er den hurtige omgang. Når en kører skal køre en kvalifikation har han 12 omgange, og det er reelt 4 forsøg på at sætte en tid. Første omgang bruger køreren på at køre ud af pitten. Omgangen efter er så den flyvende omgang hvor han skal sætte den tid der skal bruges, og tredje omgang bruges på at køre ind i pitten igen.

FOCA
FOCA er konstruktørernes selskab der blev skabt i 60erne for at værne om konstruktørernes interesser i sporten. FOCA står for Formula One Constructors Association.

Formationsomgang
Formationsomgangen er når hele feltet kører én omgang rundt på banen før selve løbet startes. Man har indført denne regel for at minimere risikoen for en bil går i stå når den rigtige start går.

Formel 1
Motorsportens ypperste klasse. Betegnelsen opstår i starten af sidste århundrede for at adskille de hurtigste biler i Grand Prix Racing, og blev taget i brug i 1950 efter betegnelsen Formel A. Selve motorsportsløbene er igen en videreudvikling af hestevæddeløb, indtil bilerne dukkede op som de nye hestekærrer uden dyr foran. Deraf de mange udtryk fra hestesporten, såsom pit, paddock, rytter osv osv.



Har du forslag til tilføjelser eller har opdaget noget du gerne vil indrapportere, er du velkommen til at skrive til os her.

Ordbogens Lynindex
ABC
DEF
GHI
JKL
MNO
PQR
STU
VXYZ