F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ARTIKEL

LA SCUDERIA FERRARI MARLBORO F2004

Mandag d. 26. januar er verdenspressen samlet i Maranello. Ferrari skal præsentere deres Formel 1 bil nr. 50 nogensinde, og det en bil der skal forsvare en hårdt tilkæmpet VM titel. F2004 er navnet, og forventningerne til dette seneste vidunder fra de italienske tegneborde er store. Ferrari har siden 2000 domineret Formel 1 sporten totalt, og kun den seneste sæson har vist, at La Scuderia ikke er helt umenneskelige. Den tekniske formåen har de seneste fire år været af en sådan kaliber, at det har rystet konkurrenterne så voldsomt, at disse har begået deciderede gigantbrølere for at indhente forspringet. Der er derfor naturligvis stor mediebevågenhed på årets vigtigste præsentation: Præsentationen af bilen der skal forsvare VM titlerne i 2004.

Lettere chokeret var den fremmødte presseskare da også da sløret faldt. F2004 er på ingen måde nogen revolutionerende ny racer, men ligner mest af alt en simpel videreudvikling af F2003-GA. Det er det dog ikke, forsikrer den tekniske ledelse dog os alle om. Med Ross Brawn, Rory Byrne og Paolo Martinelli spidsen som teknisk direktør, chefdesigner og chef for motorafdelingen, i forreste del af koret, bliver der sjunget lystigt om hvor god F2004 i virkeligheden er. De erkender, at den ligner sin forgænger, men forklarer hvorfor den alligevel er anderledes. F2004 bliver præsenteret i en af de store haller på Ferrari fabrikken, hvor der bliver læst mange taler op. Alt er som det plejer i Maranello. Ceremonielt, officielt og lidt kedeligt efter min smag. Præsident Luca di Montezemolo trækker Michael Schumacher, Rubens Barrichello og Luca Badoer op på scenen, hvorefter de trækker det røde klæde væk, og afslører dermed dette års racer fra Ferrari: F2004. Ikke nogen revolution, men nærmere en evolution.


Klædet er hevet væk: Værsgo at nyd F2004, mine damer og herrer - © Ferrari Press Office

F2004 ER FORBEDRET PÅ ALLE LEDER OG KANTER

Hos Ferrari er man nemlig gået nøgternt til værks. De nye tekniske regulativer har gjort aerodynamikken omkring bagenden meget anderledes, og her har Ferrari brugt deres kunnen, og leveret hvad de mener, er et godt bud på en mesterskabsvindende racer. Hele vejen rundt er vægten blevet bedre fordelt, og man har kunnet sænke tyngdepunktet på F2004 i forhold til sidste års model.

F2004 er lettere end dens forgænger, og chassiset er nyt helt fra bunden. Der er blevet gjort forbedringer på udstødningen, og hele bagpartiet er blevet gjort bedre rent aerodynamisk. Samtidig har men revideret både for- og baghjulsophæng, således man får mest muligt ud af de japanske Bridgestone dæk. Et samarbejde der meget vel kan gå hen og blive Ferraris alvorligste akilleshæl i 2004. De står nemlig alene om udviklingen af det sorte guld, mens man på den anden side af hegnet har alle de andre storhold til at deles om opgaven for Michelin. En opgave der meget vel kan vise sig at være for stor for selv mægtige Ferrari.

Motormæssigt er 053 den seneste blok fra Ferrari, og her er der blevet gjort meget ud af, at den skal kunne holde i lang tid, mens gearkassen er blevet udstyret med nye komponenter, ligeledes for at forlænge levetiden. Gearkassen er ligesom sidste år en 7-trins semiautomatisk gearkasse, udarbejdet i titanium. Gearskiftene er også blevet ændret, da FIA nu dikterer, at der skal være manuelle starter såvel som gearskift.


Øverst ses F2004, nederst F2003-GA - Copyright: Ferrari Press Office

Som det kan ses, er ryggen også blevet markant anderledes, som det er tilfældet hos alle bilerne i 2004, takket være de nye regulativer. Ferrari har samtidig forbedret servostyringen, i takt med at hjulophængene er blevet forbedret.

FERRARI VIL HAVE FEM DOBBELTE TRIUMFER

Hos Ferrari er man blevet forvænt. Det indrømmede den tekniske direktør Ross Brawn selv, da Ferrari i midten af 2003 sæsonen var ved at miste moment. Det har været lidt for let de sidste par år, men nu har man genfundet gejsten ved at presse sig selv til det yderste, og sætte konkurrenterne på plads. Den gejst og vilje får Ferrari brug for i 2004, der tegner sig til at blive en særdeles tæt sæson. Præsidenten for Ferrari er den flamboyante Luca di Montezemolo, der har sat forventningerne højt endnu engang. Alt andet end to VM titler er en fiasko for Scuderia Ferrari.

Montezemolo har p.t. fem konstruktørtitler og fire kørertitler på stribe. Men han vil gerne hente endnu en fjer i hatten: Vinde begge titler fem år i træk. Gøre rent bord så at sige. Montezemolo erkender dog, at konkurrencen bliver hård i 2004, og meldte allerede ud ved præsentationen, at Ferrari er klar til at kæmpe sig tilbage i 2005, skulle det utænkelige ske, at de ikke vandt i år. Den ukuelige optimist gør alt for at indgyde motivation og kampgejst i de italienske medarbejdere.

DEN TEKNISKE STAB FORBLIVER INTAKT

Ferrari skal nemlig oppe sig, og F2004 er seneste forsøg på at bevare pladsen som bedste hold. De erkender blankt, at det bliver sværere og sværere at forblive mestre, og 2004 bliver en meget hård prøve for hele Ferrari holdet. Ferrari har hentet John Iley ind som chef for den aerodynamiske afdeling, og han skal således arbejde tæt sammen med Rory Byrne, når udviklingen af F2004 løbende skal gøres over sæsonen. Ellers er den tekniske stab den samme som den har været de sidste mange år. Ross Brawn er stadig teknisk direktør, mens teamchef også stadig hedder Jean Todt. Rory Byrne står for designafdelingen, mens Paolo Martinelli leder motorafdelingen.


Martinelli, Brawn, Todt og Byrne foran den seneste kreation - Copyright: Ferrari Press Office

I en sky af brandtaler, står det klart, at det er seriøst når Ferrari siger F2004 er anderledes end F2003-GA. Der er vitterligt startet helt fra bunden, men slutresultatet er set udefra noget nær det samme rent designmæssigt. Humlen er naturligvis også, at Ferrari har gemt lidt af de fiffige detaljer til når det hele går løs i Melbourne.

For Ferrari vil nemlig ændre den politik de har gjort til kutyme de seneste år. Det er planen, at F2004 skal debutere allerede i Australien, og ikke først et par løb inde i sæsonen. Forberedelserne er blevet gjort, og den nu seksdobbelte verdensmester Michael Schumacher var da også hurtig til at slå den interne rekord på Fiorano testbanen, da han i den første uge bag rattet i F2004 kørte og testede lidt.

SCHUMACHER OG BARRICHELLO FORTSÆTTER SAMARBEJDET

På kørerfronten er Ferrari godt med. De har ikke nogen ung løve, men i stedet er par drevne herrer, der har været med i gamet længe. De er begge hurtige, og når den ene så samtidig er seksdobbelt verdensmester, kan det næppe gå helt galt. For pensionsrygterne svirrer naturligvis konstant omkring tyskeren, men manden selv fastholder, at motivationen for endnu en titel, endnu et år i overhalingsbanen er intakt. Brasilianske Rubens Barrichello ånder dog Schumacher i nakken. Hele 2003 har Rubinho været hurtig, og den sentimentale brasilianer fastholder da også, at han i 2004 vil gøre alt for at vinde løb, og måske en titel.


Et makkerpar der altid har vundet mesterskaber! - Copyright: Ferrari Press Office

Michael Schumacher er den mest vindende kører nogensinde i Formel 1, og naturligvis også den Ferrari kører der har bragt mest hæder og flest sejre til holdet fra Maranello. Vi er i en periode hvor vi konstant omskriver historiebøgerne, og med F2004 i ryggen, er tyskeren måske på vej mod endnu en rekord. Han har flest titler, men deler stadig rekorden med Juan Manuel Fangio om flest titler i træk. De har begge vundet fire titler i træk, og det er velsagtens en af de få rekorder Schumacher stadig ikke er enerådende over, minus naturligvis Ayrton Sennas polerekord.

SPONSORPAKKEN FORBLIVER DEN SAMME HOS FERRARI

Rent økonomisk og samarbejdsmæssigt er der heller intet nyt under himmelen i år hos Ferrari. Der er indgået særdeles gode aftaler med Phillip Morris og Vodafone, og dem er der ikke gjort noget ved i 2004. Desuden har Ferrari nogle mangeårige tekniske samarbejdspartnere i Shell, Magnetti Marelli, Alenia Aeronautica, Fiat og Bridgestone, og det tætte samarbejde med disse gør, at der ikke har været grund til at lave om på noget der virker. Klistermærkerne er således som vi kender dem på F2004, og endnu et bevis på, at kontinuitet er af højeste prioritet hos La Scuderia Ferrari.

F2004 GÅR EN SVÆR SÆSON I MØDE

For La Scuderia Ferrari Marlboro bliver 2004 sæsonen en svær nød at knække. Både Williams, McLaren og Renault ånder verdensmestrene tungt i nakken. På papiret har Ferrari stadig de bedste trumfkort, i og med at deres ledelsesstruktur har været intakt, de er regerende verdensmestre, og de har den bedste kører. De sluttede sidste sæson på et højdepunkt, og har dermed den psykologiske fordel når det hele starter igen i marts måned i Australien.


Schumacher har allerede testet F2004 hjemme på Fiorano - Copyright: Ferrari Press Office

Hvis alt går efter planen, og udviklingsarbejdet med Bridgestone dækkene går efter planen, stiller Ferrari altså til start med F2004 allerede ved sæsonpremieren. Det gør de, fordi de er klar over, at konkurrenterne fra Woking og Grove gør det. Så det er med ryggen mod muren, og med armen tvunget om på ryggen, at alle tophold har presset hinanden til det yderste, i en sæson der potentielt kan blive den mest spændende i mange år. Ferrari har satset sikkert i år med F2004, og ruster sig således til et titelforsvar med komponenter de kender helt ned til sidste møtrik og kulfiberstump. For F2004 er produktet af en tæt forbundet organisation. En familie der har været samlet siden 1997, og som ingen intentioner har om at bryde de hellige bånd der er knyttet på tværs af afdelingerne. Det er med Todt, Brawn og ikke mindst Michael Schumacher i spidsen, at F2004 skal holde banneret højt for Ferrari den kommende sæson. En sæson hvor man håber at kunne genvinde de trofæer der har stået hjemme på hylderne de sidste mange år, og som man så nødigt vil slippe ud af hænderne. F2004 markerer starten på endnu et år hvor Ferrari har teten, og vil gøre alt for at beholde den.

DE TEKNISKE SPECIFIKATIONER PÅ F2004 OG 053

MOTOR
053

Størrelse
V10 cylindre, 40 ventiler, 2997 cm3

BIL MODEL: F2004

Brændstoftilførsel
Magnetti Marelli, digital elektronisk indsprøjtning

Tænding
Magnetti Marelli, statisk elektrisk tænding

Gearkasse
Ferrari 7-trins semiautomatisk, elektronisk styret sekventiel gearkasse.

Chassis
Kulfiber med honeycomb komposit

Hjulophæng
Uafhængigt ophæng, med stødstangsaktiverede torsionsfjedre for og bag

Bremser
Ventilerede kulfiber skivebremser

Vægt, inkl. fører og brændstof: 605 kg.

Dæk
Bridgestone Potenza

Hjul
13" BBS aluminiumsfælge

Dimensioner
Længde: 4545 mm. Bredde: 1796 mm. Højde: 959 mm. Bredde, for: 1470 mm. Bredde, bag: 1405 mm

Vil du se flere billeder af den officielle præsentation af F2004, så klik her:
http://www.f1journal.com/f1_special/f2004launch.html


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com