F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ARTIKEL


JAGUAR RACING R5 PRÆSENTERET d. 18. JANUAR 2004

Det var en kølig vinterdag på Circuit de Catalunya, da Jaguar Racing søndag d. 18. januar valgte at præsentere deres 2004 model: R5. Stedet var Barcelona, og til stede var de to kørere Mark Webber og Christian Klien. Det samme var ledelsen, og alt var sat i scene for en regulær præsentation af en Formel 1 racer. Det blev det også. En meget nedtonet affære, hvor ordene var velvalgte, og forventningerne skruet i bund. R4 var sidste år en stærk bil der bragte Jaguar Racing på ret køl, mens R5 allerede nu ser ud til at blive en kedelig arvtager. Der er ikke samme pondus i R5, og Jaguar har allerede få dage efter præsentationen udtalt, at man ikke forventer det helt store fra bilen i år. Kan de bare forblive på samme sted i konstruktørernes tabel, måske rykke ét hak op, så er drømmen gået i opfyldelse for 2004. I sandhed noget af et udsagn, men ikke desto mindre en klar og nøgtern udmelding fra et hold der er færdige med kransekagefigurer, store armbevægelser og løfter der umuligt kan indfris.

Jaguar Racing har nemlig lært af fortidens dumheder. Ansættelsen af dyre navne som Eddie Irvine, Niki Lauda og katastrofen Bobby Rahal. Nu hedder chefen David Pitchforth, med Tony Purdell som manden der trækker i alle snorene på Jaguar Racing, Cosworth Racing og Pi Electronics. Dertil kommer Ian Pocock, der virker som administrerende direktør for Jaguar Racing. Pitchforth er valgt som den daglige leder, og han er en meget tilbageholden herre. Ikke en teamchef der mæsker sig i mediernes søgelys, og med R5 går han lige så stille til værks. Det er den første bil han har været med til at starte fra bunden:

"R5 er den første bil vi har kunnet bygge helt fra bunden med vores nye ledelsesstruktur, og det har vi gjort ud fra hvad vi har lært den seneste sæson. Bilen er kommet ud betydeligt tidligere end sidste år, og det er fordi vi allerede kender bilen og dens stærke sider. Sidste år kom vi aldrig rigtig til bunds med problemerne, men det vil vi gøre med R5 så vi kan ændre alt på bilen. Vi vil ikke gøre noget på den vi ikke ved noget om. Det kan godt være vi viderefører nogle få problemer fra R4, men det er bedre at videreføre nogle små sygdomme du er overbevist om du kan fikse, end satse på noget helt nyt."


Ian Pocock, David Pitchforth og Tony Purdell - ledelsen hos Jaguar Racing - © Ford Media

Det udsagn opsummerer ganske godt filosofien hos Jaguar Racing. Der skal satses sikkert i 2004, og derfor ingen landevindinger indenfor det tekniske. R5 er en sund udvikling af R4, med vægt på det sikre. Hos Jaguar Racing er man dog godt klar over, at den slags sikre satsninger kan koste tid på banen, og dermed placeringer i den endelige mesterskabsstilling. Derfor har de da også allerede nu meldt ud, at en samlet sjetteplads i konstruktørernes stilling vil være acceptabelt. Ingen tomme løfter til sponsere, samarbejdspartnere, eller ledelsen i Ford. Det hele skal være noget Pitchforth kan stå inde for når sidste løb er kørt på i oktober måned.

Hos Jaguar Racing har man dog en force i, at det firma der leverer al elektronikken til overvågning af de enkelte elementer på raceren, er et velkendt firma. Pi Electronics leverer al den elektronik der skal proppes ned i R5 og CR-6. Det er et samarbejde der har udviklet sig gennem adskillige årtier, og senest er Pi Electronis kommet ind under vingerne på PPD (Premier Performance Division), som overser alle Fords og Jaguars motorsportsaktiviteter. PPD er således paraplyen hvorunder Jaguar Racing, Cosworth Racing og Pi Electronics gemmer sig. Et tæt samarbejde, der gør Jaguar til et regulært 'works-team' hvor alt bygges under ét tag, så at sige.

CR-6 - EN MOTOR DER SKAL HOLDE DOBBELT SÅ LANGT

Nick Hayes er teknisk direktør hos Cosworth Racing; fabrikken der bygger motorblokkene til Jaguar Racing. Med de nye regler fra FIA der dikterer, at en motor skal holde en hel løbsweekend, har Hayes og co. stået overfor en ganske ny udfordring, ligesom kollegaerne hos de ni andre hold har. Motoren skal nu holde helt op til 800 km. i stedet for de 400 - 450 km. førhen, og det helst uden at gå alt for meget ud over ydeevnen naturligvis. Hayes har hos Cosworth Racing valgt den mest almindelige løsning. Han fortsætter med sin 90-graders V10 som førhen, og kigger blot på de elementer i blokken der er mest belastede på de forskellige baner, og udvikler så enhederne, således de kan holde. Hayes pointerer nemlig, at det ikke nødvendigvis er de samme motordele der spidsbelastes på alle banerne, men at motorblokken kommer under forskellige stress alt efter om det er en højfartsbane eller Monaco.


Nick Hayes, teknisk direktør hos Cosworth Racing, er manden bag CR-6 - © Ford Media

Det lyder lige til, og Hayes har da heller ikke haft kvaler med at lave CR-6. Han har vidst, at det er alle de bevægelige dele, såsom stempler, plejlstænger, ventiler osv. der kommer til at lide mest under de nye regler, og det er dem der skal have forlænget deres levetid, således R5 kan yde det samme som R4, selvom motoren nu skal holde dobbelt så lang tid. Hayes indrømmer dog, at han naturligvis har set på muligheden om at holde lidt igen på omdrejningerne, således motoren ikke spidsbelastes nær så meget. Men motoren bliver ikke tungere. Der bliver ikke brugt hårdere, og tungere komponenter der kan tåle mere stress. Der bliver i stedet finindstillet alle de nødvendige steder, og Nick Hayes er endda så fræk at hævde, at han i stedet tror motoren bliver lettere end dens forgænger. Helt kedelig er Jaguar Racing trods alt ikke.

MARK WEBBER OG CHRISTIAN KLIEN

Udover bilen skal kørerne også helst være i orden. Jaguar Racings lettere stramme økonomi gør, at deres andenkører partout skal være en betalingskører. I år er det østrigske Christian Klien, der med sit Red Bull sponsorat har sat lidt kolorit på både bil, kørerdragter og egen hjelm. Den 20-årige unge østriger skal køre ved siden af den erfarne, og særdeles talentfulde garderhøje Mark Webber, der hidtil har blæst alle holdkammerater væk som en anden Michael Schumacher. For Klien bliver det et hårdt år, og for Jaguar Racing betyder det højst sandsynligt, at de vil se samme scenario udspille sig i 2004 som sidste år. Webber scorer en masse point, mens Klien triller rundt i den anden R5 og bliver gjort til skamme af den barske australier.


Mark Webber er her på merit, mens Klien udelukkende er her pga. Red Bull - © Ford Media

For Mark Webber tager ingen fanger. Han har hele tiden sagt, at holdkammeraten er den første umiddelbare fjende, og han skal under alle omstændigheder sættes på plads hver gang. Det får han nok ikke de helt store problemer med fra Kliens side, der slog sine folder i Formel 3 sidste år, og kun har haft begrænset testtid hidtil. Klien erkender det bliver hårdt, men ser frem til det. Velbekomme siger vi herfra, og spår et år hvor Webber igen skinner som solen hos Jaguar Racing, mens holdkammeraten vil blive udsat for hård kritik allerede efter kort tid i sæsonen.

Klien er en betalingskører. Han har sammen med Red Bull sikret sig et år i sporten, men spås ikke de store chancer mod Mark Webber."

AERODYNAMIKKEN ALTID I HØJSÆDET I FORMEL 1

Chefen for den aerodynamiske afdeling Ben Agathangelou ved udmærket, at hans afdeling afgør om R5 bliver en succes eller ej. At dømme ud fra de mange gode billeder fra præsentationen, har Ben og co. taget den sikre sti, og udviklet R5 i et roligt tempo. Der er ikke meget der adskiller den fra R4, udover det man burde kunne forvente fra en bil der er udviklet over et års tid. Den ligner meget sin forgænger, men har fået en revideret snude, der virker en anelse lavere, en mere kurvet frontvinge samt mere aero henover baghjulene, der starter oppe på sidepodsene. Altså det gængse man kan forvente et hold tør afsløre inden sæsonstart. Agathangelou siger om R5:

"Vi har lært rigtig meget fra sidste års R4, hvor vi tog den sikre og konventionelle vej frem. Det har givet stabilitet, og dermed givet os muligheden for at presse citronen en anelse mere i år på R5. Det har været en god skole for mig, for det er første gang vi har en bil vi stoler blindt på, og som vi forstår hele vejen igennem. Det betyder, at vi har kunnet raffinere og udvikle, i stedet for at skulle tage risici, hvilket har været vejen frem førhen."


R5 er skåret konservativt, og viderefører de sikre værdier fra R4 - © Ford Media

Netop det med risikoer var alt for tydeligt på R3. Det var en katastrofe, og grunden til Jaguar Racing startede deres meget konservative, og sikre fremgangsmåde med R4. R5 er så frugten af al det arbejde, og netop den støtte og rolige arbejdsfacon er det der redder Jaguar i år. For mens vi ikke skal forvente de helt store præstationer, kan vi være sikre på, at Jaguar heller ikke falder igennem. R5 er en gennemtænkt racer, hvor alle afdelinger ved nøjagtig hvad de har leveret. Der kommer ingen ubehagelige overraskelser.

SPONSORPORTEFØLJEN ER UDVIDET MED ENERGITYREN

Jaguar Racings økonomi er ingen hemmelighed. Den er ikke til det helt store, omvendt har man ikke måsen i vandskorpen ligesom Minardi og Jordan. Jaguar Racing ligger sig lunt i midterfeltet, og er et af de hold der skal bruge en betalende kører. Det har de fået i form af Christian Klien, og han har medbragt lidt østrigsk guld i form af et Red Bull sponsorat. Derudover har UGS PLM også føjet sig til Jaguars flok af samarbejdspartnere, og de har afløst EDS på frontvingen. Således er der ikke de helt store rokeringer på klistermærkerne hos Jaguar, og stabiliteten synes også at herske her. På ledelsens side er der heller ikke sket nogen store udsving, så alt i alt virker Jaguar til at gå en sund fremtid i møde. De har et kæmpe talent i Mark Webber, og med en sundt udviklet R5 kan Jaguar Racing holde en status quo, uden at tabe ansigt foran hverken Fords ledelse, sponsere eller de mange British Racing-Green fans verden over.


Jaguar Racing R5: Bilen der skal bringe holdet igennem endnu en sæson - © Ford Media

Vil du se flere billeder fra præsentationen af R5, så klik her:
http://www.f1journal.com/f1_special/r5launch.html

Vil du se flere billeder fra den første test af R5, så klik her:
http://www.f1journal.com/f1_special/r5test.html


TEKNISKE SPECIFIKATIONER PÅ R5:

Chassis
Kulfiber

Gearkasse
7-trins gearkasse med hydraulisk gearskifte

Støddæmpere
Koni

Bremser
AP Racing / Brembo

Fælge
OZ Racing 12,7" x 13" for, 13,4" x 13" bag

Dæk
Michelin

Elektronik
Pi 'VCS' systemer.

TEKNISKE SPECIFIKATIONER PÅ CR-6

Volume
2998 cc

Cylindre
V10 m. 40 ventiler

Vinkel
90 grader

Ydeevne
Ikke opgivet

Omdrejninger
18.000 o/min, opgivet.

Motorstyring
Pi Research

Tændrør
Champion

Brændstof/olier
Castrol

Vægt
600 kg. inkl. fører


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com