F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ARTIKEL


PANASONIC TOYOTA RACING TF104

Sådan hedder Toyotas 2004 racer. Den blev præsenteret d. 17. januar i Panasonic Toyota Racings fabrikslokaler i Köln foran den indbudte verdenspresse. Det var meningen, at undertegnede skulle derned. Invitationen lå klar, men der kom rent faktisk noget i vejen for Formel 1. Det lyder skræmmende, og det er det da også. At sige nej til at se afsløringen af sit favoritholds racer? Hybris? Ja, jeg er skyldig. Alligevel vil jeg da prøve at forklare hvordan Toyota næste år vil øge deres status i Formel 1. For det er hele humlen med Toyotas satsning i motorsportens fuldblodsklasse. De vil fremover stepperne, og det kan kun gå for langsomt. Først var objektivet, at de skulle kvalificere sig til alle løb i 2002. Det gjorde de så sandelig, og forventningerne blev øget for 2003. Her skulle der scores point, og det regelmæssigt. Det mål indfriede holdet også, og så begynder "Watch Us - One Aim" sloganet så småt at have pondus. For hvad finder Toyota nu på for 2004? Jo, de vælger skam at sige, at i år skal deres TF104 ende på podiet!

Her har adskillige hold før dem knækket halsen, og det med et brag. Da BAR indtrådte i sporten ville de også på podiet, og da Stewart-Ford blev omdøbt Jaguar Racing, var deres kampagne i Australien også til det helt store. Fælles for dem begge var, at de faldt ned og blev gjort så eftertrykkeligt til grin, at der stadig findes kritikere i dag der ikke har tilgivet dem for deres hovmodige, og arrogante fremtræden. Begge har dog siden genfundet respekten hos langt de fleste, specielt eftersom begge hold i 2003 vendte skuden fornemt om til bedre tider. Nu er det så Toyotas tur til at tage springet ud på det dybe vand, slå en stor dej op og satse på, at det hele går selvom det virker en anelse utopisk.

For at begynde at snakke om podieplaceringer er et skridt i den farlige retning. Podiet i Formel 1 er en forjættet verden hvor kun de allerbedste kommer, og de heldige når omstændighederne er til det. Men Toyota satser øjensynligt ikke på heldet, i stedet tror de fuldt og fast på egne evner til at smide en TF104 derop. Det er hovmodigt, og hovmod står for fald. Nu skal Janteloven naturligvis ikke have lov at få indpas her på F1Journal, men man skal passe på med ikke at blive for selvsikker i Formel 1. Det har netop BAR og Jaguar prøvet, og det gav bagslag. En lektie Toyota næppe ønsker at gøre de to britiske hold efter. Alligevel tror Toyota på det, og kun tiden vil vise om de formår at omsætte løfter til resultater.

HOLDETS LEDELSE OMROKERES FØR 2004 SÆSONEN STARTER

Mike Gascoyne er tiltrådt som teknisk direktør for chassiset, mens svenske Ove Andersson er trukket tilbage som teamchef til fordel for Tsutomu Tomita. Ove er faldet for pensionsgrænsen på de 60 år i Japan, og står nu på Toyotas hjemmeside som "Advisor." Han er altså stadig en afgørende brik i ledelsen af Panasonic Toyota Racing, men ikke længere den officielle mand bag styrpinden. Desuden er præsident John Howett også begyndt at profilere sig mere i pressen, og det bliver højst sandsynligt makkerparret Howett/Tomita der skal afløse Andersson, der dog i 2004 vil arbejde tæt sammen med de to herrer, og gøre overgangen let og flydende. Både for arbejdernes skyld, men også for Tomita der skal vende sig til mange spørgsmål, hele tiden!


Tsutomu Tomita er den ny chef for Olivier Panis og Cristiano da Matta - © Toyota F1 Media

TF104 PRÆSENTERER EN HELT NY GEARKASSE

Vi springer nu lige lukt ned i det tekniske. TF104 er naturligvis en sund udvikling af TF103, men udviklingen står som sagt aldrig stille, og der er derfor sket mange små ændringer, samt enkelte store. Den største umiddelbare ændring er, at chefdesigner Gustav Brunner kan meddele, at TF104 er blevet udstyret med en helt ny titanium gearkasse. Den tekniske direktør på motorsiden Luca Marmorini har udviklet en helt ny, let og meget stiv 7-trins gearkasse til TF104.

"Det er her vi har brugt flest kræfter. Den er fuldstændig ny. Det interne i gearkassen er faktisk meget nyt, og det er alle sammen vores gear. Vi har ikke lånt noget udefra. Gearene er meget tynde, og meget lette. Det er en stiv gearkasse."

TF104 - EN LIDT KEDELIG RACER AT SE PÅ

Umiddelbart er TF104 ikke nogen revolution, ligesom Williams' FW26 og McLarens MP4-19 kunne bære præg af. Toyota satser altid på det sikre, og det har de også gjort i år. De går konservativt frem på alle fronter, og også designet. I hvert fald endnu. Næste år ser vi måske, at den frække og talentfulde Mike Gascoyne har haft mere indflydelse på udviklingen. Men i år er det Gustav Brunner der alene har stået for kreationen, og det er der kommet en naturlig racer ud af. I forhold til TF103 kan man se, at der er sket små ændringer over det hele. Det siger Brunner også. Bilerne ligner måske hinanden en anelse, men der er tusindvis af små forskelle der slår i øjnene. Små aerodynamiske finesser omkring sidepods, bagvinge, aeroflaps over baghjulene, frontvingen - man kan blive ved…


Det gule markerer forskellen fra sidste års racer - © Toyota F1 Media

På den aerodynamiske side har den tekniske direktør Keizo Takahashi formået at forbedre de fleste områder. Nu skal bilen være mere stabil, og vindtunnelen har arbejdet på overtid. Som hos alle de andre ni hold, har man forsøgt at finde den rette balance mellem aerodynamisk perfektion og stabilitet. For det hjælper ikke noget, at bilen skærer sig gennem luften som smør, hvis det samtidig betyder, at turbulenserne og rystelserne river bilen i stykker. Alt i alt har man naturligvis gjort hvad man kunne, og den nye dreng i butikken Mike Gascoyne er imponeret:

"Hele designholdet har gjort et godt stykke arbejde med TF104. Den virker som en sold bil, men nu må vi lige se hvordan den går når vi tester. 90% af chassisets ydeevne ligger i bilens aerodynamik, og det har været højt prioriteret på TF104. Nu skal vi så se om den kan holde, og derefter prøve at få det bedste ud af bil, kørere og holdet i 2004. Vi skal jo gerne på den langsigtede plan have Toyota noget længere frem i feltet."


Øverste halvdel er TF103 - nederste halvdel er TF104 - © Toyota F1 Media

RVX-04 - MOTOREN DER SKAL KUNNE HOLDE TIL NOGET

Med de nye regelændringer skal motoren nu kunne holde en hel weekend, og ikke bare én træning, én kvalifikation eller ét løb af 300 km. Hele weekenden betyder, at motoren minimum skulle kunne klare op til 800 km., og ansvaret herfor ligger ene og alene hos chefen for motorsiden. Den tekniske direktør på motoren er Luca Marmorini og sammen med sit hold har Luca forsøgt at leve op til de nye krav stillet af FIA.


RVX-04 - motorblokken der skal leve dobbelt så længe som forgængeren - © Toyota F1 Media

"Med de nye regler har vi skulle fordoble motorens levetid fra omkring 400 - 800 km. Da vi skulle tegne grundprincipperne for RVX-04, skulle vi øge dens holdbarhed samtidig med at vi skulle bibeholde dens måde at køre på og ydelsesniveauet fra 2003. Jeg tror ærlig talt ikke, at vi kommer til at se det store fald i ydelsen med de nye motorer, men vi har selvsagt kigget meget på levetiden. RVX-04 kom første gang op på testblokken i oktober måned, og blev smidt ned i en TF103B racer d. 25. november. Det arbejde fortsætter vi med kontinuerligt til vi når Melbourne i marts måned, men jeg er ret overbevist om, at vi nok skal leve op til udfordringen!"

TF104 SKAL LEVERE VAREN I 2004. TOYOTA VIL FREMAD!

Toyota har overgået deres egne forventninger. Eller rettere, overgået de meget sparsomme forventninger de lod os tro de havde til sig selv tilbage i 2002. Glemt er de nu, og i stedet er der indtrådt en mere realistisk, og krævende dagsorden hos drengene fra Köln. "Verdensholdet" som de kalder sig selv, idet Panasonic Toyota Racing består af medarbejdere med intet mindre end 32 forskellige nationaliteter.

Dagsordenen for 2004 er en podieplacering. Intet mindre kan gøre det, og med en godt udviklet racer mener Toyota de kan indfri løfterne til dem selv, deres fans og ikke mindst bestyrelsen hjemme i Japan. Toyota er nået langt i deres prestigeprojekt i Formel 1, og deres eget navn bliver også mere nedtonet på racerne i år, da mærket efterhånden har sat sit præg på sporten. Der er nu plads til store klistermærker fra Intel Itanium 2 og Denso, de to mest markante tilføjelser til Toyotas portefølje af sponsorer og samarbejdspartnere. Specielt Denso kan man se på ryggen af TF104, hvor der førhen stod et stort Toyota logo og prydede raceren. Nu er der plads til flere sponsere, og det betyder samtidig, at man er begyndt at hive flere penge ind på den konto, og trækker således færre millioner fra hovedkontoret i Japan. Det er også noget den pragmatiske, og konservative bilfabrikant kan lide. Tingene skal udvikle sig, og det i en sund retning.


Cristiano da Matta er allerede begyndt at teste TF104 - © Toyota F1 Media

TF104 skal kunne levere en podieplacering, endda måske adskillige. Ambitionsniveauet er højt, og med nye sponsere i ryggen, en stærk og stabil ledelse, sammen med to afprøvede og kendte kørere, er alle ingredienserne i gryden til stede for at lave en konkurrencedygtig cocktail.

Vil du se flere billeder fra præsentationen af TF104, så klik her:
http://www.f1journal.com/f1_special/tf104launch.html

Eller hvis du vil se billeder fra den første test af TF104, så klik her:
http://www.f1journal.com/f1_special/tf104test.html

DE TEKNISKE DATA PÅ TF104

Chassis
TF104

Materiale
Kulfiber

Gearkasse
Toyota 7-trins semiautomatisk titanium gearkasse

Støddæmpere
Sachs/Toyota

Fælge
BBS

Forhjul
13" x 13"

Baghjul
12,5" x 13,7"

Dæk
Michelin Pilot

Bremser
Brembo

Elektronik
Magneti Marelli

Styretøj
Toyota

Dimensioner
Længde: 4627 mm.
Bredde for: 1425 mm.
Bredde bag: 1411 mm.
Vægt: 600 kg. inkl. kører

MOTORSPECIFIKATIONER PÅ RVX-04

Cylindre
V10

Vinkel
90 graders 3000 cc

Tændrør
Denso

Olie/brændstof
Esso

Opgivet ydelse
max. 900hk

Opgivet omdrejninger
max. 19.000 o/min.


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com