F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ARTIKEL

SAUBER PETRONAS C22 - JAGTEN PÅ DE STORE ER GÅET IND

Sauber Petronas er et af de små teams i Formel 1. For kun få år tilbage var langt størsteparten af alle hold uafhængige hold, ledet af én mand, ejeren. Dengang var der kun ét fabriksstøttet hold; Ferrari. I dag er bøtten vendt, og næsten alle hold har en fabrik i ryggen. Sauber er et af de få hold tilbage fra tiden uden fabriksstøtte, og det kan tydeligt ses, om end Herr Peter Sauber løser sine opgaver så fornemt at man nærmest ikke kan se forskellen mellem Sauber Petronas og BAR Honda. For Sauber har længe været en torn i øjet på de kun halvseriøse satsninger fra diverse europæiske og asiatiske bilfabrikker, og med C22, og dennes baggrund, gør Peter Sauber ikke livet lettere for de tunge drenge i bilindustrien. Sauber er nemlig en ambitiøs mand, og C22 er kun startskuddet på en langsigtet plan der involverer satsninger på en vindtunnel der er langt mere avanceret end dens tilsvarende der står i Maranello, Woking og Grove. C22 er derfor kun første del i en historie der meget vel kan ende med at blive enten Saubers endeligt, eller som Herr Sauber selv håber det; vejen til stjernerne, og en mulig kontrakt med en bilfabrikant.


SLØRET LØFTES FOR C22 AF NICK HEIDFELD OG HEINZ HARALD FRENTZEN - © 2003 Sauber Petronas Media

Scenen er sat i Hinwil. Fabrikkens egne lokaler byder verdenspressen indenfor til en afdæmpet præsentation af det seneste schweiziske svar på en Formel 1 racer anno 2003. Kørerne Nick Heidfeld og Heinz-Harald Frentzen løfter sløret for den nye C22, og tilbage står verdenspressen hverken overrasket eller skuffet. Det var hvad man kunne forvente. Den blå farve står som den skal, og så er der føjet et par ekstra sponsorater til siden sidste år. Set ud fra den traditionelle synsvinkel er der ikke meget nyt at komme efter. Dog er der små ting der fortæller os, at Sauber ikke har trådt vande siden sæsonafslutningen i oktober måned sidste år selvom vi ikke har hørt meget fra Hinwil.

Men så skete der noget. Pludselig, uden varsel, var der billeder fra en aflyst test i Italien pga. snevejr, og her blev Saubers C22 pænt vist frem i sneen, dog uden reklamer naturligvis. Det var første gang vi så den ny C22, men der var ikke meget at se. Nogle få dage senere blev den første test af C22 dog gennemført, og så var der kun præsentationen tilbage at vente på.

To dage før selve præsentationen lod Sauber så lidt af gassen ud af ballonen. Sauber offentliggjorde en aftale med det schweiziske teleselskab Swisscom Mobile. Aftalen er ikke kun penge ned i kassen og et par klistermærker på raceren, men derimod en aftale om at Swisscom Mobile skal levere al kommunikationsudstyr i teamet i 2003. En skøn måde at eliminere endnu en trist udgift. Således er Sauber Petronas klædt på til 2003 sæsonen med internet, mobiltelefoner og hvad der ellers måtte være af samtaleudstyr i et Formel 1 hold.


RED BULL ER STADIG MED, OGSÅ PÅ ISEN - © 2003 Sauber Petronas Media

C22 BLEV PRÆSENTERET FØRST I SNE, SIDEN PÅ IS

To dage senere var klokken slået søndag d. 9. februar 2003. C22 skal præsenteres, først for pressen og senere i et ekstravagant show i en isstadion i Schweiz hvor "Mövenpick On Ice" finder sted samtidig. Det hele dufter er ren alpeidyl, og skal man dømme efter Saubers egne luftkasteller er dette også tilfældet. Det kan godt være økonomien kradser i Formel 1 verdenen, men Sauber lader sig ikke skræmme. Han kender forholdene, indretter sig efter dem og gør derefter sit bedste for at skjule eventuelle problemer internt således fremtidige sponsorer og samarbejdspartnere ikke skræmmes væk allerede fra start.

Peter Sauber har da derfor også flere små kaniner han kan trække op af hatten ved præsentationen. Den største må være MTS sponsoratet. De gule barge-boards taler deres tydelige sprog. Herr Sauber har været i Rusland for at handle sponsorater hjem, og det har været vellykket. Mobile TeleSystems er Ruslands og Østeuropas største mobiltelefonselskab. De har over 103 millioner kunder, og leverer dermed mobiltelefoni til mere end 70% af hele den russiske befolkning. En sponsor der meget vel kan have kapitalen til at øge dets engagement som årene skrider frem. En potentiel langtidsinvestering. Rusland er p.t. endnu et uudnyttet marked, og måske har Sauber indgået en aftale der kan vise sig have større potentiale end det syner umiddelbart.


MTS HAR BARGEBOARDET I 2003 - MÅSKE BAGVINGEN I 2005? - © 2003 Sauber Petronas Media

Derudover kom Peter Sauber selv med nogle ret selvsikre kommentarer under afsløringen af 2003 raceren. Saubers mål er at være en afgørende brik i jagten på de 3 bedste hold, og siger dermed lettere fordækt at han regner med at være bedre end fabriksstøttede hold som Renault, Jaguar, Toyota osv. De nye fabrikshold skal ikke sådan bare tro de kan overhale Sauber indenom, og desværre for de store bilfabrikanter har Peter Sauber noget at have sine ord i. For teknikken er i orden i C22, det samme er organisationen. Stabilitet er nemlig en altafgørende faktor for succes i Formel 1 og det ved de i Hinwil. Teknikken i Saubers C22 er ikke en ukendt faktor for entusiasterne.

STADIG FERRARI MOTOR I RYGGEN

Vi ved alle, at bag mærket Petronas ligger der en Ferrari motor. Det har været reglen de sidste år at det malaysiske olieselskab betaler regningen fra Maranello. Sauber får dermed en af feltets stærkeste motorer og Petronas bliver titelsponsor. Det der er ekstra godt ved denne aftale i år er, at Ferraris 2002 motor var i en klasse for sig selv. Den var skræmmende stabil og var god nok til at sikre mesterskabet henover sommeren. Så det bliver ikke hestekræfterne Sauber kommer til at mangle. For motoren er ikke en standard 2002 motor da den blev introduceret. Nej, den har Ferrari udviklet på hele 2002 sæsonen, og den står derfor som "Monza spec.", dvs. motoren bliver leveret med de specifikationer Rubens Barrichello kørte den til sejr med, under Italiens Grand Prix på Monza, sidste september.

Chassiset derimod er ikke nogen F2002, eller F2003-GA for den sags skyld. Sauber har stadig ikke samme nemme adgang til en vindtunnel som brødrene i Maranello, men det bliver ikke ved at være således. For byggeriet af en hypermoderne vindtunnel er i fuld gang i Hinwil, og efter sigende bliver Saubers vindtunnel den mest avancerede i hele verden, og vil kunne teste med en Formel 1 racer i fuld skala. Noget der hidtil har været umuligt. Og så kan Sauber simulere hastigheder op til 80 m. i sekundet, eller lige knap 300km/t. Chefen for Saubers aerodynamiske afdeling, Dirk de Beer, erklærer det er mere end hvad Ferraris vindtunnel kan præstere. På papiret en fornem investering der uden tvivl vil komme Saubers fremtid til gode.

Rent aerodynamisk adskiller C22 sig fra de tidligere præsenterede 2003 modeller. Både Toyota, BAR og Ferrari har valgt periskopudstødningen, og det ventes at størstedelen af de resterende hold også vil vælge denne løsning i én eller anden afart. Sauber derimod fortsætter med udstødningen nede langs motorcoveret, og vælger dermed ikke at følge det spor F2002 lagde sidste sæson.


LIGE RYG OG SKJULT UDSTØDNING - IKKE HELT SOM DE ANDRE - © 2003 Sauber Petronas Media

Ryggen på raceren er også helt lige, og afviger derfor også på dette punkt en smule fra F2002, der havde samme motorblok under hjelmen som Sauber skal bruge i 2003 sæsonen. Alt sammen tegn på, at Sauber har kreeret en konservativ, men stabil racer. De mere avantgarde designmæssige påfund er udeblevet på C22, og det er med vilje. For C22 skal ikke kun være god i starten af sæsonen. Den skal kunne udvikles og gøres bedre, og dermed forhindre Sauber i at falde igennem midt på sæsonen pga. en racer der er tømt for muligheder for forbedringer.

SAUBER SATSER STORT PÅ AERODYNAMIKKEN

Peter Sauber erkender selv at aerodynamikken i Formel 1 i dag er et af de allervigtigste punkter for at få succes. Mindst lige så vigtigt som en pålidelig motor og et sæt solide sutter. Desværre for Sauber og co. i Hinwil er vindtunnelen ikke færdig før engang i slutningen af 2003, og det betyder at næste års C23 i 2004 ikke får den store gavn af projektet. Men det gør C24 i 2005!

Tilbage til C22 som er p.t. er den racer der skal være grobund for hele Saubers fremtidige succes, og gennemførelse af den ambitiøse plan at være holdet der skal jagte de tre bedste hold i feltet. C22 er med vilje en konservativ racer. Den læner sig ikke op af de tidligere C20 og C21, der begge var ganske solide racere. Saubers tekniske direktør Willy Rampf siger, at han i C22 forudser større udviklingspotentiale end i de tidligere modeller.

Problemet med C20 og C21 var nemlig, at de fra start var rigtig gode. Sauber har hvert år fundet nogle ganske gode aerodynamiske ideer, og de har som oftest virket. Senest var det da de opfandt "twin-keel" systemet hvor det forreste hjulophæng blev ændret radikalt. En teknisk detalje McLaren var hurtige til at kopiere året efter, og siden hen har udviklet yderligere end hvad Sauber selv har formået. Men C20 og C21 var næsten færdigudviklede da de stillede til start i sæsonens åbingsløb, og det er ikke nogen god ting. For mens Sauber var stærke i starten af både 2001 og 2002, faldt de stille og roligt ned gennem feltet som sæsonen skred frem. De udviklede sig ikke i takt med modstanderne, men stod stille mens de andre gjorde små, men mærkbare fremskridt.



MON C22 HAR DET NØDVENDIGE UDVIKLINGSPOTENTIALE? - © 2003 Sauber Petronas Media

I 2003 er planen så at C22 skal være god fra starten og endnu bedre som sæsonen skrider frem. Naivt? Måske, men én ting er helt sikkert: Det er ambitiøst!

For at ville have en hurtig racer og videreudvikle den som sæsonen skrider frem er jo det alle holdene stræber efter. Så som sådan er det ikke andet end varm luft. Det der adskiller Sauber fra Jaguar, BAR og alle de andre der gerne vil være med hvor det sner er, at Sauber som regel holder hvad han lover. Sauber har aldrig påstået han vil vinde mesterskaber eller sågar Grand Prix sejre. Han "håber" altid der falder en podieplacering af, og satser naturligvis på VM point regelmæssigt.

AMBITIONSNIVEAUET ER HØJERE END NOGENSINDE FØR

Og VM point skal Sauber C22 også nok score masser af i 2003. Med det nyt pointsystem er der ingen tvivl om at stabilitet bliver belønnet rigt i denne sæson, og her er Sauber ikke noget dårligt sats hos bookmakerne. Sauber kommer til at køre med feltets mest pålidelige motor, og med et sundt stabilt design kan C22 let køres til point når de bliver styret af erfaren tysk kørerkraft.

For Nick Heidfeld og Heinz-Harald Frentzen er et godt makkerpar. De kommer godt ud af det med hinanden, da de begge er tyskere. Heinz-Harald Frentzen kan bidrage med en masse teknisk viden og en kæmpe spandfuld erfaring. Nick Heidfeld er den unge løve der vil fremad i verden, og lever stadig på at bevise overfor McLaren-Mercedes at de skulle have valgt ham, og ikke finske Kimi Räikkönen da de skulle erstatte Mika Häkkinen. Heidfeld kan ikke længere kaldes en ung kører i Formel 1. Han starter sin 4. sæson i serien, og det betyder at Sauber har et erfarent line-up bag sig.


LANDSMÆND - IKKE KAMPHANER, IFØLGE PETER SAUBER - © 2003 Sauber Petronas Media

Der tegner sig derfor et sundt billede af Saubers kampagne for 2003 sæsonen. En sund bil, en bundsolid og utrolig stærk motor samt et drevent makkerpar til at styre raceren. Ingredienserne er i orden, så der skal nok falde point af til det schweiziske uafhængige Formel 1 hold i år.

Om det er nok til en 4. plads skal jeg lade være usagt. Konkurrenter ser heller ikke helt uefne ud, så Sauber skal passe rigtig godt på Toyota og BAR, som jeg spår bliver deres største konkurrenter. Renault vil også presse på, mens Sauber ikke får problemer med at holde Jaguar, Jordan og Minardi stangen.

SAUBER VIL IKKE MED I SPAREKLUBBEN

For i modsætning til de andre "små" Formel 1 hold har Sauber Petronas valgt ikke at deltage i fredagens formiddagstests. Selvom holdet ikke har det største budget i sporten, har de alligevel valgt ikke at begrænse sig mht. tests. De vil have frie tøjler, og det er blot endnu et tegn på at Sauber vil op foran, og ambitionerne bliver ikke holdt tilbage af testbegrænsninger. Da jeg kontaktede Saubers pressechef omkring Saubers deltagelse i formiddagsklubben var svaret kort og kontant: "Nej, Sauber vil ikke deltage i fredagens test." Sauber skal og vil ikke begrænse sig på nogen områder.

Alt i alt er Sauber Petronas C22 en stabil, men noget kedelig racer at se på. Selvom Herr Sauber inviterede verdenspressen indenfor til et "Mövenpick On Ice" show, og krydrede dette med sin C22 var det ikke noget stort postyr. Sauber inviterede tidligere kørere, såsom Jean Alesi, Kimi Räikkönen, Felipe Massa og Karl Wendlinger til seancen, og det var alt sammen blot en glad aften hvor der blev taget nogle billeder af en Formel 1 racer i en skøjtehal. Om C22 kommer til at virke når den får asfalt under sutterne skal blive spændende at følge, men efter de første tests ser den umiddelbart holdbar ud, og det skal de jo helst være for at nå til målstregen.


EN HYGGELIG AFTEN PÅ ISEN MED GAMLE BEKENDTE - © 2003 Sauber Petronas Media

C22 er starten på noget nyt. C22 markerer det første år hvor Sauber prøver sig med de store drenge, for alvor. Nu er det ikke længere blot en lille schweizisk entreprenør der vil drille de tunge drenge. Nu vil han spille med, og satsningen kommer i form af C22 og en vindtunnel der er stærkt undervejs. Når den er fuldt operationsdygtig om 1½ års tid vil Sauber have samme fordele som de store hold, nemlig at den kan bruges 24 timer i døgnet.

Indtil da sætter man i Hinwil sin lid til den nye C22, og satser på at stabilitet og en Ferrari motor kan være med til at sikre dem en god slutplacering i 2003 sæsonen. Det er ikke umuligt.

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com