F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ARTIKEL


Sauber Petronas er et af de små teams i Formel 1. For kun få år tilbage var langt størsteparten af alle hold uafhængige hold, ledet af én mand, ejeren. Dengang var der kun ét fabriksstøttet hold; Ferrari. I dag er bøtten vendt, og næsten alle hold har en fabrik i ryggen. Sauber er et af de få hold tilbage fra tiden uden fabriksstøtte, og det kan tydeligt ses, omend Peter Sauber løser sine opgaver så fornemt, at man nærmest ikke kan se forskellen mellem Sauber Petronas og BAR Honda. For Sauber har længe været en torn i øjet på de kun halvseriøse satsninger fra diverse europæiske og asiatiske bilfabrikker, og med C23, og dennes baggrund, gør Peter Sauber ikke livet lettere for de tunge drenge i bilindustrien. Sauber er nemlig en ambitiøs mand, og C23 er måske starten på noget større i en plan der involverer satsninger på vindtunnelen der er langt mere avanceret end de tilsvarende der står i Maranello, Woking og Grove.


Dem der forventede en trendsetter fra Sauber blev nok skuffet ved lanceringen - © Sauber Petronas Media

Under designet af den nye Sauber Petronas C23 valgte den tekniske chef Willy Rampf en pragmatisk indgangsvinkel, hvor bilen blev konstrueret med en god basis så der er rigeligt med potentiale for yderligere udvikling. " Da vores vindtunnel først for alvor kan tages i brug efter at C23 er fuldbragt, giver den løsning bedst mening for os." For første gang vil Saubers motorleverandør Petronas levere den samme motor som Ferrari anvender og ikke enheder der er op til et år gamle. Det vil også være første gang at teamet vil anvende Ferraris 7 trins gearkasse. Kun én uge efter at Patrick Head havde afsløret at han endelig havde fulgt et råd fra en F1 journalist ved at anvende et dobbelt køl design, så blev det ligeledes afsløret at Sauber havde droppet konceptet, da man mente at det gav en vægtmæssig negativ effekt! Om det ligefrem gibbede I de fremmødte journalister vides ikke - men afsløringen af at C23 var dumpet ved en FIA test der skal afsløre svagheder i kørerens beskyttelsescelle gav alligevel løftede øjenbryn. Men Willy Rampf er sikker på at C23 nok skal komme igennem næste gang og ikke lave en MP4/18 skandale! "Det koster at vi har forsøgt at lave alting mindre på bilen og jeg tror vi har betalt prisen for det. I 2003 indså vi hvor svaghederne var (på C22) og har forsøgt at gøre det meget bedre på C23" slutter Willy Rampf


Denne næse er ikke en Williams kopi! - © Sauber Petronas Media

EN KOPI AF WILLIAMS NYE NÆSE KUNNE IKKE UDELUKKES

Mekanisk set er der fokuseret primært på at skabe yderligere stivhed i komponenterne der indgår uden at øge vægten. C22 kunne køres med megen ballast, der primært blev placeret så lavt det overhovedet kunne lade sig gøre. Udover at CG ligger lavt, hvilket altid er en fordel, så øger det også mulighederne for en fleksibel vægtdistribution, der er særdeles kritisk i fremtidig dækudvikling. At den samlede vægt på C23 alligevel er mindre end C22 skyldes også den helt nye Petronas (Ferrari) motor, der er lettere end den der skubbede C22 fremad.

Som tidligere omtalt blev dobbelt køl princippet skubbet til side til fordel for den konventionelle Ferrarimodel, med et enkelt monteringspunkt. Hvis man skal opnå bedre stivhed er det et område der gav særdeles store forbedringer. Det er jo så bare det evindelige spørgsmål om gyngerne og karrusellerne. Dobbeltkøl giver en aerodynamisk fordel. Enkeltkøl øger stivhed og sænker vægt. Hvad er højest? Runde Tårn eller et tordenskrald?

For at overholde de nye dimensioner dikteret af de nye regler er motorhjelmen set fra siden blevet noget større. Det er ikke en regel der har en sikkerhedsmæssig baggrund, men er et ønske om et sikret areal til sponsorer. Regelændringerne har også skabt helt nye forhold for bagvingen, der ikke som tidligere måtte bestå af tre vandrette elementer, men må nu kun bestå af to øvre elementer. Også sidepladerne er forlænget med 100 mm bagud, hvilket heller ikke bunder i hverken sikkerhed eller reduceret downforce. Reklameplads! At reducere til kun to elementer reducerer 'downforce' betragteligt fra både bagvinge og bil i det hele taget. Denne regelændring vil betyde, at der vil blive brugt maksimum 'downforce' på de fleste baner. Derfor vil bagvingen spille en meget vigtig rolle i den fortsatte videreudvikling af C23 igennem hele sæsonen. Der er ingen tvivl om at vi i 2004 vil se mange nye og fantasifulde udtryk i bagvinge konstruktioner. I 2003 så vi adskillige eksempler på bagvinger, der nærmest havde form som sensuelle skulpturer i den evige jagt på yderligere tryk ned mod banen. Det er både frontvinge og bagvinge der kommer i fokus på den måde. Williams har lagt ud med en særdeles individuel tolkning på dette område for at sige det pænt. Hvis det virker må andre følge med og tilbringe en stor (endnu større) del af deres tid i en vindtunnel.


Den større 'rygfinnen' samt bagvingens forlængdede sideplader ses tydeligt - © Sauber Petronas Media

PRÆSENTATIONEN

Sauber Petronas C23 og de to nye sponsorer "Sokhna Port" og "Tai Kang Life" blev præsenteret i Red Bull's Hangar 7 i Salzburg Lufthavn. Teamchef Peter Sauber og de to kørere, Giancarlo Fisichella og Felipe Massa ser frem til sæsonen med optimisme. "Vort mål for 2004 er at forbedre vores præstationer. Hvor godt det kan gøres afhænger af hvor hurtigt vi kan bringe vores resultater fra den nye vindtunnel ud på racerbanerne. Med tilstedeværelsen af 7 store bilfabrikanter er kampen om placeringerne i formel 1 skrappere end nogensinde - men vi føler os klar til denne udfordring."

Årsagen til at den nye Sauber blev præsenteret I Red Bull's Hangar 7 i Salzburg lufthavn er et lille jubilæum: Partnerskabet og venskabet mellem den Østrigske energidrik producent, Red Bull og Sauber går nu ind i sit 10. år i 2004 sæsonen.


Fra venstre: Neel Jani, Felipe Massa, Peter Sauber og Giancarlo Fisichella - © Sauber Petronas Media

KØRERE

Man må spørge sig selv om det var et klogt træk af Peter Sauber at smide de erfarne og til tider hurtige Frentzen og Heidfeld på porten? Førsteindtrykket fra Massa i 2001 var at han var en hurtig kører - måske FOR hurtig engang imellem. Spørgsmålet om en tur i Ferraris 'opdragelsesanstalt' har givet den unge mand lidt mere hår på brystet, der kan dæmpe de vildeste sider.

Fisico er efter manges mening det 'fortabte' talent der burde have været Ferrari kører for lang tid siden. Nu har han næsten en Ferrari og hvad han kan gøre med den skal blive spændende at se. Det kunne se 'lidt' ud som om lineup var dikteret fra Maranello til gengæld for nogle 'billigere' motorer?

Der snakkes allerede om at Bridgestone (og dermed Ferrari) kan få alvorlige problemer i 2004, da det eneste topteam, der kører på de japanske dæk er netop Ferrari. McLaren, Williams og Renault kører på Michelin og ikke nok med at de er topteams - det er også flere (gode) biler på samme gummi. Det blev vist egentligt solgt som en fordel at Ferrari var det eneste topteam på Bridgestone, så de dermed kunne dreje Bridgestone hen i den retning at netop Ferrari ville. Det viser sig måske nu til at være et skud i foden. Derfor kan rygterne om at Ferrari gerne vil finansiere en 3. Sauber til at køre dæktest - eventuelt med Luca Badoer bag rattet - få ekstra grobund i den nærmeste fremtid. Er Sauber Ferraris B-team?


En ussel kopi? - © Sauber Petronas Media

Rivaliserende teams kom hurtigt ud med riven med 'rygter' om at Sauberen ikke er andet end en Ferrari der er malet blå. Ifølge reglementet er dette ikke tilladt, da ethvert team selv skal designe sin bil. Man må ikke købe og anvende andre teams biler.

FIA dykkede ned i sagen og har efterfølgende erklæret at alle designdokumenter i Hinwill er 'efter bogen' og både design og opbygning af C23 dermed har fået det blå stempel.

Det er ikke den samme bil som Ferrari, men den ligner meget, hvilket i disse tider nok er meget naturligt, da alle teams kigger på hvad hinanden laver. OK, der er nok ikke så mange der kigger på Minardi.

Sponsorer:
DER ER NYE SPONSORER FOR 2004

Sokhna Port (En havn) med dets ultramoderne logistic center er strategisk placeret på kysten ved det røde hav I Suez bugten - 130km øst for Cairo. Havnen blev taget i brug i 2002 og bruger det nyeste nye indenfor IT teknologi, der skal sikre problemfri transit af container og anden fragt. Projektet er en del af et langsigtet plan der skal gøre Sokhna Port et internationalt center for opbevaring af varer og distribution. Logoet er placeret på næsen af bilen.

Tai Kang Life er at af Kinas 6 førende livsforsikringsselskaber. Selskabets aktiver blev I 2003 opgjort til 2,67 milliarder US Dollars, med indtægter fra forsikringspræmier på 2.12 milliarder USD. Tai Kang Life har opnået tre cifrede vækstrater i to på hinanden følgende år, hvilket dramatisk har øget markedsandelen. Tai Kang Life logoer kan ses på sidespejlene.

Med disse to nye sponsorater ses det tydeligt at Sauber går egne veje mod sponsorpengene. Med Kinas nye Formel 1 løb og løb i Bahrein bliver disse områder naturligvis interessante i jagten på nye sponsorater. Nu siger størrelsen og placeringen på bilen, at det nok nærmest er i 'håndøre' klassen set i forhold til Red Bull og Credit Suisse. Men bare det, at de er der er positivt. Sammenholdt med at den russiske telekommunikations udbyder MTS stadig er at finde på bargeboards viser at Sauber er i stand til at holde på sponsorerne.

SAUBER PETRONAS og Philips AG Consumer Electronics, Schweiz har desuden indgået en aftale om partnerskab. Under denne aftale vil Philips levere plasma skærme, DVD udstyr og LCD projektorer primært til brug i vindtunnelen men også ude på banerne. Philips vil også yde andre services mod at blive tilbudt forskellige markedsføringsrettigheder, herunder brug af vindtunnelen ved eksklusive arrangementer.


Sponsormæssigt meget lig C22 - © Sauber Petronas Media

DE FØRSTE TESTS

Team SAUBER PETRONAS gennemførte en succesrig udrulning af den nye C23 på Valencia banen efter den officielle præsentation. Giancarlo Fisichella kørte 33 omgange og gennemførte et planlagt program, der var fokuseret på funktionalitet omkring køling, elektronik samt benzin og hydraulik systemer. Dagen efter blev forskellige set-ups afprøvet for at teamet kan lære bilens reaktioner bedre at kende.

TEKNISKE SPECIFIKATIONER

Officiel betegnelse
SAUBER PETRONAS C23

Chassis
Carbon fibre monocoque

Motor
PETRONAS 04A (Fabrikeret af Ferrari)

Ophæng
Øvre og nedre stræberarme (for og bag), indenbords monterede fjedre og dæmpere aktiveret af stødstænger (Sachs Race Engineering)

Bremser
Six piston calipers (for og bag), carbon pads and skiver (Brembo)

Transmission
Monteret på langs, syv trins gearkasse (Ferrari), carbon kobling (AP)

Electronik
Magneti Marelli

Dæk
Bridgestone 265/55R13 for 325/45R13 bag

Hjul
OZ 12J-13 for 13.7J-13 bag

Dimensioner
Længde 4600 mm Bredde 1800 mm Højde 1000 mm Front track 1470 mm Rear track 1410 mm Wheelbase 3120 mm

Vægt
600 kg (I køreklar stand med kører og tom tank)


TEKNISKE SPECIFIKATIONER MOTOR

Officiel betegnelse
PETRONAS 04A

Antal cylindre
V10

Cubic capacity
2997 cc

Cylinder blok
Aluminium

Antal hovedlejer
6

Antal knastaksler
4 OHC

Camshaft Drive
interlocked

Antal ventiler
40

Ventil mekanisme
pneumatisk

Tændings system
Magneti Marelli

Indsprøjtnings system
Magneti Marelli



Af Flemming hansen
flemming@f1journal.com