F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ARTIKEL


25 ÅR MED RACERE FRA SIR FRANK WILLIAMS

Så nåede Williams 'sølvbrylluppet' med sine racere. 'Banditten fra Bogota' og Schumacher hin yngre har allerede fået at vide, at de ikke skal slappe alt for meget af. Når onklerne Frank og Patrick henholdsvis Williams og Head via medierne udsender meddelelser om at kørerne skal 'raise their game' er det et diskret vink med en vognstang om, at 'man' ikke gerne ser at de kører hinanden af banen som på Indianapolis… eller bare kører af banen…


SYNDEBUKKE - OG TIL TIDER MED RETTE - © 2003 BMW Press Club Motorsport

Men nu kan man jo se tingene fra flere sider - f.eks. også kørernes! Hvis man nu ikke har en bil, der kan indhente Ferrari, og til nød holde sig foran McLaren, så skulle da pokker stå i, at man skal køre med hovedet under armen for at nå op til en Ferrari man alligevel ikke kan overhale! banen...

Det var på tale at lave en FW-24B med et nyt chassis midt i sæsonen, da Williams hurtigt indså det umulige i at nå de hurtige Ferrarier. Men det blev 'kun' til en aerodynamisk opdatering, der hjalp med til, at man i løbet af 2002 hentede omkring 2 sekunder af den tid man var bagefter. Men det var bare ikke nok.

2002 bilens store problem var udover en lidt for konservativ aerodynamik også det faktum at Michelin bagdækkene blev brugt alt, alt for hurtigt. Et problem Mclaren ikke havde i samme grad - de havde til gengæld en ikke alt for kraftig motor, så derfor var der jo heller ikke store resultater derfra


SPIDSERNE I BMW'S 2003 FORMEL 1 TEAM - © 2003 BMW Press Club Motorsport

Hvad kan vi så forvente i 2003? Alt andet end sejre vil ikke være tilfredsstillende for Williams. Motorleverandøren BMW har så småt været fremme med tanker om at lave sit eget chassis. I 2002 leverede BMW den mest potente motor i feltet, hvilket ikke blev udnyttet 'ordentligt' i et chassis, der ikke var feltets bedste. 2002 modellen var alt for konservativ i sit design og i øvrigt designet af Geoff Willis, der nu er hos BAR. Det har fået Patrick Head til skumlende at bemærke, at chassis designet nok ikke var så optimalt som det kunne have været, hvis Geoff Willis ikke halvvejs igennem projektet var gået til BAR.

Resultatet af anstrengelserne er blevet en helt ny racer. Ikke kun en mild opdatering af FW-23 som FW-24 i realiteten var. Lanceringen skete i Spanien på 'Circuit de Catalunya', hvor både Ralf Schumacher og Juan Pablo Montoya naturligvis var til stede. Umiddelbart efter ceremonien blev raceren startet op for at komme ud på de første træningsrunder for at føle den ny BMW P83 motor.

Patrick Head udtaler at den nye racer ikke så meget er udvikling fra gamle designs, men er et helt nyt og frisk design, der skal bringe Williams op foran Ferrari(!)

FW25 er blevet designet af et hold under ledelse af chefdesigner Gavin Fischer i Williams F1's hovedsæde i Grove, mens motoren er designet hos BMW i München under ledelse af Heinz Paschen.


UMIDDELBART LIGNER DEN JO SIDDSTE ÅRS RACER - © 2003 BMW Press Club Motorsport

De første billeder af Williams FW-25 viser en racer, der naturligvis er inspireret af Ferrari. Men den rummer også elementer, der gør at man skal være mere end almindelig velbevandret i F1 for at se forskellen fra FW-24. Det er klart af de mest spændende nyheder, er ikke noget der vises frem for pressen. Det er alt det der befinder sig under skallen af kulfiber.

Front og bagspoiler skal man ikke lægge så meget i. Dem der er sat på til en 'launch' er typisk dem fra sidste år, for ikke at forære konkurrenterne for meget...


DE NYE BARGE BOARDS PÅ FW25 - © 2003 BMW Press Club Motorsport

Det første man skal bide mærke i er, at FW-25 er udstyret med 'barge boards'. Det er de plader der sidder mellem forhjul og luftindtag til køler, når man ser bilen fra siden eller ovenfra. Den er som taget direkte fra Ferrari og malet metallic blå i stedet! På tidligere Williams racere har der ikke været bargeboards. Der har været vandrette 'sværd' ikke ulig dem man har kunnet se i flere sæsoner hos Jordan.

Det næste er det meget lave karosseri henover bagakslen. Det er her fårene vil blive skilt fra bukkene i 2003. Hvem får lavet det laveste karosseri mellem baghjulene? Begrænsningen ligger heri, hvor kompakt gearkassen kan blive pakket sammen om tandhjulene. Ferrari viste vejen i 2002 og Williams FW-25 viser klare spor af 'inspiration'. Man kan se det på den måde, hvor stræberarmene, der holder baghjulsophænget på plads kun lige akkurat kan presses ind under karosseriet for den forreste del af V'et. Den bageste stræberarm er kun ubetydeligt højere end selve drivakslen. Det laveste punkt karosseriet logisk vil kunne placeres er oven på drivakslen. Men på den anden side skal der også være plads til gearkasse, støddæmpere og andet. Desuden vil man heller ikke have stræberarme ud i fri luft, da det ødelægger aerodynamikken. Så som så meget andet er der tale om et kompromis. Det er der også foretaget på Williams FW-25. Området mellem baghjulene, der er meget aerodynamisk kritisk, er lidt spoleret af buler, der sandsynligvis dækker over støddæmpere og et noget abrupt knæk i airboxens slutfase. Ikke specielt elegant eller særligt kønt!


IKKE LIGEFREM DEN KØNNESTE "NUMSE" I FORMEL 1 - © 2003 BMW Press Club Motorsport

På andre af 2003 bilerne er der gjort meget ud af at efterligne Ferraris udstødning. Men ikke på FW-25. Der er udstødningen helt i plan med karossen, men kommer tidligere ud end på FW-24.

Flip-ups på bilens sider lige foran baghjulene er også mere eller mindre 'rester' fra FW-24, ligesom de små winglets. Der er lidt ændret i designet, men da det er dele som i lighed med frontspoilere ændres mellem løbene, skal man ikke lægge så meget i hvordan de ser ud nu.

Cockpitsektion og front inden næsen er så styret af regler og dimensioner, at der ikke er de store ændringer at spore her.


NÆSEN ER EN ANELSE LAVERE, MEN DET ER SÅ DET - © 2003 BMW Press Club Motorsport

Revolution? Tjae, det vil resultaterne nok vise?

Sponsorer.

Veltins og Worldcom er væk i 2003. 7up er kommet ind i billedet med reklamer på kørerdragter. På bilen er der kommet en ny sponsor 'Oris', der fabrikerer ure. Ellers domineres FW-25 stadig af HP (Invent) (Computere), Fed-Ex (fragt) , Allianz (Forsikring), Petrobras (Benzin), Castrol (olieprodukter) og naturligvis BMW (motor)



Skrevet af Flemming Hansen
flemming@f1journal.com