F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


FØRST ET LILLE SPADESTIK, OG SÅ TO KÆMPE EKSPLOSIONER

Det er en doven søndag formiddag i Bahrains ørken, solen skinner som den altid gør her, bortset fra når luften formørkes af sandstorme. Nogle arbejdsmænd står rundt omkring i små klynger. Luften brydes af en skrættende stemme. Det kommer fra sjakbajsens megafon, der råber noget uforståeligt på arabisk. Mændende fortrækker, og en af dem tager mig i armen og fører mig væk derfra. Vi forlader stedet i mandskabsbusser, og kører et par kilometer væk. Så går vi igen ud i den stille, varme, hede. Mændende samles igen i flokke, og begynder at snakke. Jeg ser Dieter Lengler, som er en af de få jeg kan tale med hernede. Folk er såmænd venlige nok, men arabisk er ikke min stærke side. Dieter og jeg falder hurtigt i snak, først lidt om Ebbe Sands scoringskrise hos Schalke 04, men vi kommer hurtigt ind på den evige diskussion om hvorvidt Schumacher nu også er så god som resultaterne viser. Hvor meget er mand og hvor meget er maskine. Dieter er ikke til at rokke, Schumacher er den bedste nogensinde. Jeg prøver med Fangio og Senna, som man jo gør i den slags situationer, og til sidst skyder jeg et par advarselsskud, tre hurtige for at være præcis. Schumachers dage er talte, og at de tre hitmen er: Montoya, sagde jeg, efterfulgt at et højt: bam! imens jeg slog en knyttet næve ind i en flad venstrehånd. Dieter hoppede af forskrækkelse. Alonso, bam! Jeg gentog slaget, så skete det... jeg nåede lige akkurat at sige Raikkönen, så kom det... booooom! Jeg stod stadig med min knyttede næve parat til at klaske den ind i håndfladen, men det var som om at lydsporet til min lille dramaturgi var lige i overkanten. Mændende råbte, og hujede. Nu var arbejdet omsider for alvor igang. Nu skulle Bahrain have sin formel 1 bane.

Nå... jeg ved ikke hvordan det gik til i virkeligheden, men helt ved siden af er denne lille indledning vel næppe. Det var lidt fra fiktionens verden, og her på F1Journal handler det jo hovedsaglig om faktabaserede artikler, så vi fortsætter i den mere nøktern stil og håber blot at stemningen er lagt.


Sakhir, Bahrain - marts måned 2003, der er lang vej igen - © Tilke GmbH

Den 17. november 2002 lyder der to store brag i Sakhir midt i Bahrains ørken. Det første brag stammer fra en eksplosion der fjerner 500 kubikmeter klippe der skal give plads til en spektakulær grav i det nye store racerkompleks. Mindre end en time efter lyder et endnu større brag, denne gang er det 1.000 kubikmeter af den gode klippe i Sakhir der sprænges væk. Her skal såmænd gøres plads til en tunnel der kommer til at gå under start/mål langsiden, og som skal forbinde parkeringsfaciliteter med pit og paddock området. Jo der bliver gjort noget ved sagen nede på den lille ø i Golfen. Nu lyder 1.500 kubikmeter måske voldsomt, men alt i alt er det ikke mindre end ca. 500.000 kubikmeter sand og klippe der er møbleret rundt med over de sidste otte måneder. Der er anvendt 12.000 tons sten til byggeriet, heraf en trediedel Walisisk granit til selve banelegemet - det er ideelt fordi det har nogle, skal vi sige, klæbende egenskaber. Dermed er hele herligheden klar på den lidt specielle dato 04.04.04 - efter 16 måneders intens entreprisearbejde, døgnet rundt.

BEHØVER VI EN NY RACERBANE?

Racerbaner er der mange af i verden, og alligevel skyder en ny frem af ørkensandet i Bahrain. Og hvorfor er det så en god idé? Jo blandt andet fordi FIA med Max Mosley i spidsen synes det er en god idé. De har ønsket at Formel 1 cirkuset også tager et smut forbi mellemøsten på den årlige turné. "Vi har talt om at afholde grand prix i denne region af verdenen og specielt i en af ørknerne i mere end 20 år" sagde Max Mosley til journalisterne der var mødt op til grundstensnedlæggelsen i oktober måned 2002. Til at assistere Hans Højhed kronprins Shaikh Salman bin Hamad Al Kha ved ceremonien, var udover FIA Præsident, Max Mosely også Hans Kongelige Højhed Prince Andrew, the Duke of York tilstede. Så var stenen lagt.

ØKONOMI

Det er naturligvis ikke uden betydning at vilje og penge også spiller en stor rolle, og begge dele er til stede i det lille land der ikke er meget større end Bornholm. En racerbane med moderne faciliteter der både skal servicere publikum, teams og kørere samt pressefolk, kræver et pænt indhug i husholdningsbudgettet. Bahrain International Circuit er foreløbigt budgetteret til en pris på omkring 1 milliard kroner - og det er som bekendt pebernødder på de kanter. Men selvom regionen er kendt for sine mange oliekilder og dermed milliardindtægter, så er Bahrain ikke noget overdrevet rigt land. Bahrains brutto nationalprodukt per indbygger var på 15.000$ i 2002, hvor vi i Danmark samme år havde et BNP på 28.900$ per indbygger. Dette skyldes blandt andet at Bahrain ikke har nævneværdige olieressourcer, hvormed de er afhængige af råolie fra hovedsalig Saudi Arabien, som de så raffinerer og eksporterer som diverse brændstofprodukter.

Til gengæld er Bahrain hovedsæde for mange internationale banker og har qua sin geografiske placering - i Den Persiske Golf - mange internationale forbindelser. Den særlige placering har lært Bahrains skiftende regeringer at manøvrere forsigtigt, og de mestre kompromisets politik til fulde. Det skal nævnes at Bahrain International Circuit forventes at føre en hel del turisme med sig, så på længere sigt vil det nok vise sig at være en investering der giver pengene igen. Om ikke andet så indirekte. Markedsføring er nøgleordet her.


En tidlig projekteringstegning fra Tilkes CAD-system - © Tilke GmbH

EN ALSIDIG BANE

Banelayoutet er gennemtænkt til mindste detalje, og der er gjort plads til mange former for motorsport. Banen tæller i alt fem forskellige layouts hvoraf der blandt andet er en oval testbane, en 1,2 kilometer drag strip, gokartbane, touringcar- og sportsvognbane og ikke mindst Formel 1. Der vil være faciliteter til at gennemføre manøvretræning for almindelige bilister såvel som træningsbane for racerkørere. Selve racerbanen hvor formel 1 feltets ca.16.000 hestekræfter slippes løs - første gang i april 2004 - er en spændende sag, der byder på mange varianter af interessante svingkombinationer.

En tur rundt på Bahrain International Circuit byder blandt andet på en meget lang start/mål strækning - over en kilometer - efterfulgt af et skarpt højresving (1), meget lig det vi kender fra Sepang banen i Kuala Lumpur. Der skal virkelig bremses hårdt her. Der er fra banedesigner Tilke, redt op til overhalinger. En invitation til dem der tør at bremse sent, en udfordring for mand og materiel. Efter højresvinget kommer et åbent venstresving (2), og lidt efter et højre knæk (3) der fører ud på banens korteste af de fire langsider. Her når bilerne sansynligvis højeste gear inde der bremses igen.

Vi kommer ned til et skarpt højresving (4) der i starten minder om en hårnål - her er kan vi måske se overhalingsforsøg, men det må tiden vise - når man rammer apex åbner svinget op. De næste kurver (5,6 og 7) minder lidt om Silverstones Maggotts og Becketts sving, eller S-curve på Suzuka, der begge findes efter start/mål langsiden. Forskellen er at man på Bahrain kommer fra en noget lavere hastighed og langsom accelererer op igennem gearene og skal finde balancen.

Efter S-kurverne, et lille lige stræk, der fører ned til et højredrejet hårnålesving (8). Her er det nærliggende at tænke på det fjerneste hjørne af Circuit Jaques Villeneuve i Montreal Virage du Casino, tidligere Pits Hairpin, selvom hårnålen her på Bahrain ikke er nær så krum. Efter hårnålen et kort lige stræk, inden man går ind i to venstresving, (9,10) hvorefter køreren kan lukke de 800-900 vilde heste løs på backstraighten der har en længe på cirka to trediedel af start/mål-langsiden. Efter en god tur op igennem gearene er det tid til overhalingsmulighed nummer tre, et skarpt dobbelt apex venstresving (11) der langsom lukker op.

Kørerne kommer ind i en blød højrekurve (12), efterfulgt af et kort lige stykke og så en lidt skarpere højrekurve (13) der fører ind på banens sidste langside, og ned til den sidste og fjerde overhalingsmulighed nummer fire, et skarpt højresving (14). Vi er inde på start og mål-langsiden igen.
Tilbage mod oasen hvor vi startede en kort "ørkenvandring" på ca. halvandet minut.

Hovedtribunen ved start/mållangsiden, som det tog sig ud den 4. januar 2004 - © Tilke GmbH

Banespesifikationer:
  • Fem forskellige individuelle baner
  • En 2.55 km inderbane med en breddevariation på 13 til 15m, 8 sving.
  • En 3.664 km ydre bane, med breddevariation på 13 til 17m, 10 sving.
  • En 5.411 km Grand Prix bane
  • En 1.2 km Dragrace bane, med en bredde på 18.5m
  • En 2.5 km oval testbane
Grand Prix banens specifikationer:
  • De indre og ydre baner er det der giver F1 Grand Prix banen
  • Maksimum stigning: 3.60%
  • Maksimum fald: 5.60%
  • En højdeforskel på 0 til 18m
  • 12 sving (5 venstre, 7 højre)
  • Forventet omgangstid for en F1 racer: 1 min. 33 sek.
  • Forventet gennemsnitshastighed: 210km/t
  • Start/mål langside længde: 1090 m
Derudover har Bahrain International:
  • Et 9-etagers VIP tårn (Sakhir tower)
  • Total kapacitet på 50,000 tilskuere
  • En primær tribune til 10.000 tilskuere, samt førsteklasses suiter
  • Teknikcenter dedikeret til F1 Grand Prix løb
  • Bygninger dedikeret til 18 internationale racerteams
  • Administrations- og gæstebygninger
  • En sekundær pit-bygning med lounges og tribune til 3.000 tilskuere
  • Et hospitalscenter, bygget og udstyret til at kunne servicere et Formel 1 grand prix
  • Et broadcastcenter til nationale og internationale medier
  • Et mediecenter til 500 journalists

TEGNET AF TILKE GmbH


Til venstre Herman Tilke, og til højre projektleder Herbert Schmitz - © Schlegelmilch Photography

Det er ikke folk uden erfaring der har tegnet banelayout og byggekompleks til Bahrain International Circuit. Fimaet Tilke GmbH, med Herman Tilke i spidsen, har stået for dette unikke byggeprojekt. Tilke har siden 1984 arbejdet med nationale såvel som internationale projekter. Staben tæller blandt andet civilingeniører, arkitekter og elektomekaniske ingeniører og elektronik ingeniører.

Tilke GmbH har blandt andet også tegnet Sepangbanen, samt stået for redesign af Hockenheimring, og ikke mindst den nye bane i Shanghai, i Kina, som Formel 1 cirkuset skal besøge senere på året.

Banen i Bahrain er designet på en sådan måde at kørerne starter i et oaselignenede område, hvor pit og padock er placeret, derefter kører de ud i den eksterne del, eller ørkendelen, for derefter at vende tilbage til oasen. Det hele er skabt med publikum for øje, og der er plads til 50.000 siddende formel 1 tilskuere. Det forventes at der over en løbsweekend vil være omkring 100.000 besøgende.

Det er ligesom vi kender det fra Malaysia et meget smukt byggeri, og den lokale byggestil har været inspirationskilde. En del af bygningerne ligner lette beduintelte i overstørrelse, men er i virkeligheden store betonkonstruktioner.

Alene det 9 etager store V.I.P. tårn er i sig selv et mesterstykke. Det ligger for enden af langsiden, det hedder Sakhir Tower, og vil uden tvivl blive Bahrain International Circuits varemærke. Om der ligger en roterende restaurant på toppen vides ikke, men hvis der gør skal den snurre en omgang på ca. 1 min og 33 sekunder, hvis man vil følge Schumacher, Alonso og de andre på en omgang, det er nemlig den estimerede omgangstid.


3D computermodel af Sakhir Tower - det 9 etagers høje VIP tårn - © Tilke GmbH

HVEM HAR BYGGET DETTE FLOTTE KOMPLEKS?

Det er folk med tjek på sagerne der har knolæet på den nye racerbane i mellemøsten, entreprisen udføres af WCT Engineering Berhad og det lokale firma Cybarco Bahrain. De førnævnte eksplosioner stod firmaet Bramco for. WCT Engineering Berhad er ikke uden erfaring i bygning af racerbaner, det var dem der stod for projektering og udførelse af den flotte high-tec bane vi kender som Sepang International Circuit. WCT Engineering Berhad er grundlagt den 14. januar 1981 i Malaysia. Firmaet blev konverteret til aktieselskab den 1. april 1994 og har i dag en egenkapital på ca. 3,5 mia. kroner.

TERROR

Terrortrusler mod Bahrain, og især mod Mellemøstens første grand prix på Bahrain Internation Circuit den 4. april 2004 har været diskutteret flittigt. Det vil være et yndet, ja måske ligefrem fristende mål for islamiske terrorister at ramme det meget vestprægede og kommercielle Formel 1 cirkus når det slår teltpælene i Bahrains ørkenjord. Den vestlige verdens indflydelse på Bahrain er en torn i øjet på islamiske fundamentalister, og det gør det ikke bedre at USA's femte flåde har til huse i landet. Normalt arbejder 6.000 amerikanere på basen, og når store krigsskibe anløber havnen kan tallet let runde 11.000. Derudover er der 7.000 englændere der lever i Bahrain og ved et grand prix forventes antallet at stige til 9.000. Der har være tale om at udsætte løbet et års tid, idet der blandt andet endnu ikke er nok hoteller til at klare alle de tilrejsende formel 1 fans, og det kunne give Bahrain dårlig omtale. Men som landet ligger - om man så må sige - så køres der løb i Bahrain 04.04.04, terror eller ej. F1Journal.com har sat fokus på muligheden for terrorangreb i Bahrain i dette nummer. Læs analysen "Terror mod Bahrains Grand Prix? - Vi kortlægger trusselsbilledet i regionen"

LIDT OM LANDET BAHRAIN

Areal: 710.90 kvadratkilometer
Indbyggere: 666.442
Hovedstad: Manama (Al Manamah)
Befolkning: Arabere, muslimsk flertal, heraf 30% sunnimuslimer og 70% shiamuslimer. Sprog: Arabisk er det officielle sprog, men engelsk er meget udbredt og er det officielle forretningssprog. Religion: Islam er landets religion, men der findes kirker der tilhører andre trosretninger. Valuta: Bahraini Dinar (BD); 1 Bahraini Dinar = 1,000 fils Politisk flertal: Ingen af de politiske foreninger er endnu blevet til reelle partier, selvom det fra regeringens side er tilladt. Den første politiske forening blev startet i september 2001 Regering: Grundlovssikret monarki Statsoverhoved: Hans Majestæt Shaikh Hamad bin Isa Al-Khalifa


Bahrain ses her fremhævet i rødt, Manama er hovedstaden

For at sætte tingene lidt i perspektiv er her et lille historisk overblik over Kongedømmet Bahrain, sammenholdt med vores egen lille monarkistiske andedam.

1913
Bahrain blev selvstændig stat ved en traktat underskrevet af England og Ottoman-regeringen i 1913. I Danmark er det sidste år i "den lange fredsperiode" 1864-1913. Vi er med andre ord på vej ind i første verdenskrig. I parantes skal bemærkes at det danske fodboldlandshold dette år spillede tre landskampe, der gav tre ret flotte sejre. Danmark - Sverige 8-0 i Idrætsparken, Sverige - Danmark i Stockholm, Stockholms Stadion 0-10, og Tyskland - Danmark, Victoria Sportsplatz, Hamburg 1-4.

1931
Bahrains Petroleumskompagni (Bapco) og en afdeling af Standard Oil of California, finder olie ved Jabal al-Dukhan, og produktionen starter det følgende år. Verdenskrisen startede i USA i 1929, men rammer Danmark i 1931, og det skulle blive endnu værre de følgende år. En arbejdsløshedsprocent på 40, daglønen omkrin 10 kr. og understøttelsen på 3-4 kr. I Danmark havde man ikke just fundet olie.

1939
Briterne beslutter at Hawar øerne der ligger imellem Bahrain og Qatar, tilhører Bahrain og ikke Qatar. I Danmark underskriver vi en 10-årig ikke-aggressions pagt med Nazi Tyskland. Danmark bliver som bekendt invaderet i 1940.

1967
England flytter sine flådebase fra Aden til Bahrain. I Danmark bliver Dronning Margrethe og Prins Henrik gift den 10. juni i Holmens Kirke.

1970-75
1970 Iran kræver suverænitet over Bahrain efter en rapport fra De Forenede Nationer viser at Bahrain vil være en selvstændig stat. I Danmark nærmede vi os energikrisen og tiden med den til dato værste mode. 1971, Bahrain får en formel selvstændighedserklæring fra England. 1972, der afholdes valg af en konstitueret forsamling, og det er kun mænd over 20 der har lov til at stemme. I Danmark dør kong Frederik den 9. og Margrethe den II af Danmark bliver kronet. 1973, der stemmes om at danne en nationalforsamling i Bahrain, der skal fungere som vejleder for regeringen, samt komme med lovforslag. Danmark stemmes dette år ind i EU, det er dengang hed EF. På motorvejen kunne man cykle og køre på skateboard på bilfri søndage, på grund af oliekrisen. 1975, Emiren opløser nationalforsamlingen da statsminister Sheikh Khalifah Bin-Salman Al Khalifah, hævder at de modarbejder regeringen arbejde. Waterloo med ABBA der vandt Melodi Grand Prix i 1974 hænger stadig ved, men det er Gasolins "Kvinde Min" vi går rundt og synger med på.

1981
Bahrain tiltræder Gulf Cooperation Council, der også tæller Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. I Danmark er der ro på den politiske front, det er først i 1982 at Schlütter kommer til magten. I dobbelt historisk perspektiv, skal det nævnes at i 1981 slutter produktionen af de 24 afsnit af Matador. Sidste afsnit foregår i 1947.

1985-86
I 1985 bliver det et nej til atomkraft i Danmark, og året efter i Bahrain står broen imellem Bahrain og Saudi Arabiens fastland færdig også kaldet King Fahd causeway.

1991-92
I 1991 deltager Bahrain i koalitionen mod Iraqs invasion af Kuwait. Olfert Fischer skynder sig langsomt til området, og deltager i "Operation FARAWAY". I 1992 stemmer danskerne nej til Maastricht traktaten og samme år vinder Danmark Europamesterskabet i fodbold. De to ting forenes i tv-klippet af Uffe Ellemann der på vej til møde i EU, udtaler: "If you can't join them, beat them."

1994
Demonstrationer for genindførelsen af Nationalformalingen fører til anholdelsen af Shia-leder, Sheikh Ali Salman, og samme år i Danmark bliver Poul Nyrup Rasmussen valgt til Statsminister.

1998
Bahrain stiller militære faciliteter til rådighed for USA og England, vedrørende Operation Desert Fox, bombningen af Iraq. I Danmark vælges Poul Nyrup igen, og tager "Four more years".

2000
Emiren udpeger for første gang i Bahrains historie kvinder og ikke-muslimer til det "Konsulterende Råd" - fire kvinder hvoraf én er kristen, og en anden er en jødisk forretningkvinde. Danskerne stemmer nej til Euroen med stemmeprocenten 53% imod og 47% for. Øresundsbroen indvies 1. juli.

2001
Bahrainerne bakker kraftigt op omkring politiske reformer, der skal ændre styreform i Bahrain til konstitutionelt monarki, med et selvstændigt juridisk organ. Herhjemme vælger danskerne at kigge til højre efter en ny regeringsleder, og valget falder på Anders Fogh Rasmussen, der lover stramning på indvandrerlovene, og lettelser på skatteområdet.

2002
Lokale valg rundt omkring i Bahrain for første gang i 30 år, kvinder kan stemme, og stille op til valget, men ingen kvinder kommer ind. Senere på året er der palamentsvalg også for første gang i 30 år, valgdeltagelsen når over 50% selvom islamistiske partier har plederet for en boycot af valget. I Danmark er der lidt ballade med russerne og især Vladimir Putin, vedrørende konferencen arrangeret af eksil-tjetjenere. Konferencen flyttes til Bruxelles, Putin aflyser sit møde i København, og der falder ro over sagen.

2003
USA og England advarer mod terror, på især vestlige mål, i Sudan, Dubai, Qatar og Bahrain.


3D model af langside med sejrspodie - © Tilke GmbH

Af Stanley With
stanley@f1journal.com