F1JOURNAL.COM / F1 POTRÆT / ARTIKEL


VITANTONIO LIUZZI – FERRARIS NÆSTE STJERNE?

Den nykårede Formel 3000 mester er blevet en meget varm kartoffel for magthaverne i Formel 1, efter han i en Team Arden Red Bull racer har formået at sætte alt og alle på plads i årets mesterskab, og samtidig fået gjort sig bemærket overfor alle de helt rigtige teamchefer. Således siges det, at Frank Williams, Ron Dennis, Flavio Briatore og Jean Todt alle stod på nakken af hinanden for at skrive langtidskontrakt med Liuzzi, da det blev klart for enhver; her har vi en italiener med stjerneformat. Og derfor skal Liuzzi i Formel 1, og det fordi han skal blive til noget stort!

Med 7 sejre og to andenpladser har Liuzzi gjort rent bord i F3000 serien i år, og fejrede fornemt sin titel med en sejr på Monza foran sit hjemmepublikum. Der var aldrig nogen reel konkurrent til Liuzzi, så akkurat som Michael Schumacher har gjort det i storebrorserien, kørte Liuzzi disciplineret og bragendes hurtigt titlen hjem. En stilsikker ung italiener har ikke sat ét forkert ben hele året, og det har fået hovederne til at dreje på samtlige teamchefer i Formel 1. En varmt kartoffel i et spil om at blive den næste stjerne i Formel 1, og samtidig for teamcheferne en opgave der består i at undgå modstanderne får opsnappet den næste potentielle storstjerne. Räikkönen og Alonso er de umiddelbare fremtidige stjerner, og mens ingen betvivler deres naturtalent er der heller ingen der tør sige andet om Liuzzi. Han har farten og med den rette træning vil han utvivlsomt nå meget langt, også i Formel 1. Derfor er det meget naturligt Ferrari har gjort hvad de kunne for at få fat i ham; således de kan få ham formet til at overtage det sværeste sæde af alle i Formel 1: Arvtager til Kong Schumacher hos Ferrari!


De mødtes da Liuzzi vandt VM i gokart i 2001 i Kerpen, Michaels fødeby – Copyright: Liuzzi.com

Opgaven er nærmest umulig. Ingen kan forventes at være lige så succesrig som den nu syvdobbelte verdensmester, og alligevel vil han nådesløst blive sammenlignet med koryfæet når han en gang træder ned i cockpittet. Derfor har Ferrari da også den rigtige plan klar, således Liuzzi får den optimale træning forud for ilddåben, således han ikke ligesom adskillige før ham falder igennem når han først skal vise sit værd.

HAN SKAL IKKE KASTES FOR LØVERNE
Der har nemlig været en uheldig tradition for, at unge kørere skal sættes i serien så hurtigt som muligt, og helst før de overhovedet har nået at samle kræfter, mod, overskud og vilje til at begå sig i Formel 1. Det er der efterhånden en lille håndfuld skæbner i Formel 1 der kan skrive under på. Først var der Felipe Massa, der i en alt for ung alder blev kastet for løverne i en Sauber racer. En umoden knægt med alt for stort pres blev kaldt den nye Senna, skulle bevise det i den schweiziske Ferrari og faldt totalt igennem. Først efter et år på sidelinien i mesterlære hos Ferrari er han nu begyndt så småt at tage form.

Det samme kan siges om briten Anthony Davidson. Også han blev kaldt den næste store stjerne, og briterne øjnede en ny Hill eller Mansell det samme sekund en teamchef begyndte at nikke i Davidsons retning. Han fik en umulig opgave tilbage i 2002, da han som vikar for malaysiske Alex Yoong skulle køre et par løb for KL Minardi Asiatech. Stakkels Davidson var slet ikke fysisk klar til Formel 1, og armene gav da også op begge gange. Davidson viste han havde farten, men igen en ung kører der nærmest blev tvunget ned i cockpittet før han var klar. Den vanvittige hunger efter nyt talent havde nær forkrøblet Davidson før han overhovedet kom i gang. Nu er han testkører, får lært banerne om fredagen og viser god fart, selvom det måske er en anelse misvisende da hans motor med garanti har lidt flere hypper end Buttons, da den jo kun skal klare fredagen ud.


Unge Liuzzi har lært faget i sin F3000 karriere, og skal ikke forhaste sig – Copyright: Liuzzi.com

Også den nuværende Formel 1 kører Giorgio Pantano er blevet offer for en alt for hurtig modning. Den unge italiener fik chancen for Jordan-Ford og et management der så chancen for hurtigt at få deres kører i Formel 1, og dermed endnu en F1 kører på deres cv til næste gang de skal ud og forhandle med unge talenter. Det har gjort, at Pantano måske er kommet for hurtigt i Formel 1 og står samtidig med en kropumulig racer at bevise sit værd i. En kamp op ad bakke hele sæsonen, der måske skamskyder karrieren allerede inden den er kommet i gang. For Pantano har ligesom Massa og Davidson masser af talent. Det har de alle tre bevist, men deres første færd i Formel 1 var ikke nogen succes!

Således skal Liuzzi via sit samarbejde med Red Bull nu køres i stilling hos Sauber, eller Jaguar, og via en semihemmelig kontrakt med Jean Todt hos Ferrari hele tiden forbedre sig, enten som testkører eller som regulær Grand Prix kører, indtil han i 2007 overtager tøjlerne i Ferraris bil nr. 1 efter Michael Schumacher. Liuzzi er nemlig sponseret af Red Bull og en del af deres juniorteam, hvor også navne som Mathias Lauda og Federico Montoya findes. En gruppe af unge kørere, mest østrigere og tyskere, der får støtte af energidrikgiganten – og som naturligvis har en fordel når der skal skabes kontakt til for eksempel Sauber-Petronas. For Sauber kører jo med Red Bull som storsponsor, og de vil utvivlsomt gerne se en af deres unge poder i netop sådan en racer!

Den kontakt er blevet skabt i form af en test i september måned 2004, hvor Vitantonio Liuzzi får muligheden for at vise sit værd i en Sauber racer. Han var til sædeaftrykning d. 6. september, og testede så en Sauber Petronas C23 på den sydspanske Jerez de la Frontera bane torsdag d. 16. september.

VITANTONIOS F1 TESTS – NU MED SAUBER
Vitantonio Liuzzi testede første gang en Formel 1 racer tilbage i 2002. Den 6. november gik den dengang 21-årige italiener for første gang ind i en Formel 1 fabrik i Grove, og fik her taget sædeaftryk til sin fremtidige færd i en BMW WilliamsF1 FW24. Senere samme måned, nærmere bestemt d. 27. november kørte han så for første gang en Formel 1 racer i en regulær duel med og imod Giorgio Pantano. De to unge løver fik et par dage på Valencia banen i Spanien, og Liuzzi var måske endda den der trak sig sejrrigt, da dette var hans første F1 test, mens Pantano havde kørt andre før denne, bl.a. med Benetton og McLaren.


Liuzzis første Formel 1 test nogensinde i en BMW Williams FW24 – Copyright: Liuzzi.com

Sidste år havde han så en lille intermezzo med Faenza holdet Minardi, da han under en Minardi Thunder opvisning kørte en 2-sæders Minardi rundt på Rockingham banen i England. Alt imens kørte han podieplaceringer hjem i F3000 og tilranede sig fortjent ”Årets Rookie” pris i serien.

Torsdag d. 16. september oprandt dagen så for Vitantonio Liuzzi. På Jerez de la Frontera banen, ironisk nok helt alene sammen med Ferraris Michael Schumacher; manden om hvem man spår Liuzzi bliver arvtager til engang i 2007. Liuzzi fik en noget skæv start på formiddagen da banen ikke var helt optimal, så tiderne blev ikke særlig gode. Det hjalp dog som banen blev varmere i løbet af eftermiddagen, og Liuzzi fik nogle omgange under bæltet. I løbet af den torsdag blev det til i alt 60 omgange for italieneren i sin Sauber-Petronas C23 racer, og den hurtigste omgangstid blev på 1:18.945. Ikke just imponerende når man tænker på at Felipe Massa dagen forinden satte en tid på 1:16.812. Ikke desto mindre fik Liuzzi kørt en masse omgange, og fik lært Sauber holdet at kende en smule.


Her bag rattet i en Sauber-Petronas C23 i sin anden F1 test i karrieren – Copyright: Sauber Petronas

Bagefter var han naturligvis helt overstadig, glad og nærmest beæret over at have fået lov til at sidde bag rattet i en F1 racer igen. Men når begejstringen har lagt sig ligger der hårdt arbejde forude. Nu skal der arbejdes i kulisserne for at sørge for han ikke bliver smidt ned i en Minardi alt for tidligt, bare for at komme i Formel 1. Den næste tid bliver en sand gang på en knivsæg for Liuzzi og hans rådgivere. Hvad gør vi i 2005? Skal han sættes i en Minardi og køre noget race-erfaring hjem i en underlegen racer, eller skal han vælge den sikre rute og lade sig indlogere som testkører for Sauber eller Ferrari, måske supplere det med lidt race i nogle mindre serier for at holde dræberinstinktet ved lige, og så vente tålmodigt på der bliver et hul hos et konkurrencedygtigt hold?

Hos Sauber-Petronas var den tekniske direktør Willy Rampf i hvert fald ganske godt tilfreds med Liuzzis tekniske evner, som han fandt nyttig for ingeniørerne. Han fik endda lov til at være med til at udvikle Bridgestone dækkene forud for Kinas Grand Prix. Rampf erkendte dog, at én dag måske ikke er nok til at vurdere Vitantonios evner, men der blev naturligvis ikke offentliggjort noget om hverken en ny test, kontrakter eller andet.

LIUZZIS KARRIERE FREM TIL OG MED 2004
Liuzzis karriere i motorsport startede tilbage i 1991 da han som 10-årig satte sig i en gokart for første gang. Allerede to år senere vinder han det italienske mesterskab i 1993 og de næste år går med at avancere indenfor serierne i gokart. I 1996 kan han så føje endnu en italiensk titel til sit cv mens han samtidig begynder at røre på sig internationalt. Året efter sejrer han i seniorklassens løb på Sao Paulo banen i Brasilien, Interlagos, og bliver nummer syv i verdensmesterskabet og en andenplads i det italienske mesterskab. Vejen er banet for 1998 sæsonen hvor han igen bliver nummer syv i VM regi og nummer tre i det europæiske mesterskab.


I 2001 vinder han fornemt titlen som verdensmester i gokart – Copyright: Liuzzi.com

Det betyder han i 1999 får en test for Formel Audi Palmer serien og her sætter han hurtigste omgang. Samme år vinder han Ayrton Senna Memorial trofæet på Suzuka banen. I 2000 henter han en sjetteplads hjem i verdensmesterskabet i gokart og forsøger sig samtidig på de små 125cc motorcykler. Det hele kulminerer med Liuzzis første Formel 3 test med det hollandske Van Amersfoort, og året efter vinder han FIAs gokartserie CIK og bliver verdensmester her, mens han kører sin første sæson i den tyske Formel Renault klasse.

Således kommer han i 2002 til at køre Formel Renault, vinder i det internationale F3 løb på Imola banen og sikrer sig sin test med BMW WilliamsF1 sammen med Giorgio Pantano. Han tester også med Coloni Motorsport, hvor landsmanden Pantano samme år kører i Formel 3000. Testen er frugtbar og året efter overtager Liuzzi Pantanos sæde hos Coloni Motorsport. Her høster han en serie andenpladser, tager en enkelt Pole Position og bliver nummer fire i serien. Han er den højest placerede rookie og vinder fortjent ”Rookie Of The Year” prisen, og kan året efter tage sædet hos det bedste hold; Team Arden International.


Vitantonio Liuzzi sejrer fornemt i Monaco i dette års F3000 mesterskab – Copyright: Luizzi.com

Med opbakning fra Red Bull og Arden International vinder han imponerende Formel 3000 titlen med syv sejre og to andenpladser. Samtidig får han tilsagnet om testen hos Sauber Petronas, og bliver ombejlet af alle teamcheferne i Formel 1 paddocken. Det bliver til en kontrakt med Jean Todt, der utvivlsomt vil køre Liuzzi i stilling som en potentiel arvtager til tronen som Ferraris førstekører, når deres nuværende højst sandsynligt lægger hjelmen på hylden efter 2006 sæsonen er fløjtet af.

LIUZZI SKAL GØDE VANDENDE I 2005 …
Ligesom Björn Wirdheim sidste år vandt F3000 titlen på overbevisende måde, på samme måde har Vitantonio Liuzzi gjort det i år. Med opbakning fra det bedste hold i feltet og Red Bull i ryggen synes det næsten givet på forhånd. Det eneste Liuzzi skulle bringe til fadet var råt talent, disciplineret kørsel og holde hovedet koldt. Det hele gjorde den unge italiener til UG med kryds og bolle, så nu er vejen måske banet for ham til at træde ind i motorsportens fuldblodsklasse. Wirdheim fik sig en tjans som testkører for Jaguar Racing, men med Fords voldsomme udmelding om at lukke Jaguar ned og sælge alle F1 aktiverne står svenskeren måske lidt på sidelinien og kan samtidig blive glemt. Det betyder så også, at den fejl må Liuzzi ikke begå. En testrolle bør han kun påtage sig hvis det er hos et hold med et heftigt testskema; ergo skal han søge hos Ferrari, Toyota eller et af de andre store hold, såsom McLaren og Williams. Sauber er også den umiddelbare mulighed når man tænker i Red Bull linier, og med Liuzzi allerede en del af Red Bull Junior teamet, så er det næsten givet. Kontrakter er der altid mange af i Formel 1, og medmindre Liuzzi også har en manager i form af Blyfield ligesom Button har det, så er de ikke altid lige sådan at sno sig ud af.


Det helt rigtige håndtryk bliver altafgørende for Liuzzi snart – Copyright: Sauber Petronas


Derfor bliver de næste måneder frem til nytåret meget delikate for Vitantonio Liuzzi og hans bagland. F3000 sæsonen er just overstået, og det betyder han ikke længere har sin vante gang i paddocken og bag kulisserne. Det bliver sværere at få kontakt til teamcheferne når de er i Kina, Japan og Brasilien. Det logistiske problem er dog ikke noget et par flybilletter ikke skulle kunne klare, da en F3000 mester utvivlsomt vil få den nødvendige opbakning fra manager, Red Bull og andre herrer i Formel 1 cirkuset der har de rigtige adgangskort hængende om halsen.

En ting er sikkert. Vitantonio Liuzzi har ikke set sin sidste Formel 1 siddebrønd. Han får mange timer fremover nede i cockpittet med kulfiberrattet og de mange knapper foran sig. På papiret ser det ikke så tosset ud. Han har talentet, er italiener, har kontakt til Sauber og timingen passer nærmest perfekt til han kan overtage rollen som førstemand hos Ferrari når den nuværende tyske model takker af. Nu skal han bare sørge for det hele falder på plads i den rigtige rækkefølge, og så er Liuzzi måske en kommende stjerne i Formel 1. Måske endda en kommende verdensmester? Kun tiden vil vise om Vitantonio får drømmen opfyldt og bliver en magtfaktor i sporten. Jeg glæder mig i hvert fald til at se ham få chancen, og det skal han nok få!

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com