F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


Off-season er det perfekte afbræk, i det evige ræs om at skabe de bedste racere, til at afprøve morgendagens Schumacher eller Senna. Den evige jagt på det nye talent får sit højdepunkt i december og januar måned, når testarbejdet immervæk stadig skal udføres, mens de faste kørere nyder en velfortjent ferie. Det åbner muligheden for unge talenter, der i den forgangne sæson har gjort det tilstrækkelig flot i deres respektive serier, til at kvalificere sig til en Formel 1 test. Her står de små hold som Jordan og Minardi altid klar til at give en hjælpende hånd, mens bl.a. Williams og især Renault også går op i at pleje de unge spirende kørere. F1Journal giver her et kort overblik over hvem der har været i vælten, således I brugere har mulighed for at skrive jer et par navne bag ørerne, når og hvis de måske om nogle år blomstrer op som den næste Montoya, Räikkönen eller Alonso.

Det er også samtidig det perfekte sted at præmiere de unge kørere der har ydet en ekstra indsats i året der gik. BMW har f.eks. altid præmieret enkelte kørere der har gjort det godt i de mindre BMW Formel klasser, og kinesiske Ho-Pin Tung er et eksempel herpå. Renault har deres kørerudviklingsprogram RDD, som Flavio Briatore styrer med hård hånd. De få kørere der når gennem nåleøjet, og klarer den hårde fysiske træning er heldige at få en tur i en RenaultF1 racer når sæsonen er afsluttet. De små hold Jordan og Minardi bruger vinterbørnene til at evaluerer evnerne, og tegnebøgerne på de unge kørere, der skal finansiere endnu et år i Formel 1 for de lille private teams. En dejlig blandet flok af kørere der enten har talent, penge eller begge dele. Og så er der lige dem der har en far der har vundet et Formel 1 VM eller tre, og så har man også en ganske fin mulighed for at få sneget sig til en tur i en Formel 1 racer anno 2003. Øverste billede er netop et billede af Nico Rosberg og Nelson Piquet Jr., begge sønner af tidligere verdensmestre, som vi starter med at kommentere i vinterbørnenes sammendrag der følger nedenfor.

NICO ROSBERG

Søn af verdensmesteren fra 1982 Keke Rosberg. Det alene gør, at man er nødt til at tjekke op på knægten. At Nico så vinder Formel BMW mesterskabet i Tyskland gør det jo ikke mindre belejligt, at han kan få en test hos det team faderen gav et mesterskab for over 20 år siden. Det blev til en regulær shoot-out mod en anden ung kører, hvis far har gjort det godt i Formel 1, nemlig Nelson Piquet Jr., hvor Nico Rosberg fik kørt rigtig mange kilometre i den BMW WilliamsF1 racer der blev stillet til rådighed. Tirsdag d. 2. december var det Rosberg der var hurtigst af de to på Jerez banen. Han var så god, at han er blevet kaldt tilbage til endnu en test. Nico skal således teste igen for WilliamsF1 d. 21. - 23. januar 2004, og her gør han det endnu engang flot. Han er udstyret med en FW25B, og her kører F3 køreren den spanske Circuit de Catalunya tynd i sin anden F1 test.


Det hjælper gevaldigt når ens far er tredobbelt verdensmester i Formel 1! - Copyright: BMW Motorsport

NELSON PIQUET Jr.

Søn af verdensmesteren fra 1981, 1983 og 1987 Nelson Piquet har samme navn som faderen, bare med junior i enden. Han testede i et par dage sammen med Nico Rosberg i Jerez, og torsdag d. 4. december 2003 var han den hurtigste af de to. Unge Piquet Jr. Var naturligvis voldsomt imponeret over kræfterne i en Formel 1 racer, og selvom det var under våde omstændigheder, var han godt tilfreds med sin test. Piquet Jr. skal ligesom Nico Rosberg også teste for Williams igen. Piquet Jr. skal bag rattet i en F1 racer igen d. 3. - 5. februar 2004, hvor han så skal vise om han er den bedre af de to.

HO-PIN TUNG

Da kinesiske Ho-Pin Tung i midten af december måned satte sig bag rattet i en BMW WilliamsF1 FW24 racer, skrev han historie. Kinas engagement i Formel 1 har hidtil været sparsomt for at sige det mildt, men med et løb i vente, er der pludselig fokus på det store land i Asien. Ho-Pin har imponeret i 2003 da han vandt Formel BMW Asia mesterskabet i år med en flot salut. Hele 10 løb ud af 14 mulige vandt han, og det gjorde, at han har fortjent en test med BMW holdet. Det skete over 42 omgange på Jerez de la Frontera banen i det sydlige Spanien, og kineseren var meget duperet over forskellen på 140hk i en Formel BMW racer og de ca. 900 fuldblodshypper der ligger i måsen på en FW24. BMW var også imponeret over Ho-Pins evner bag rattet, og med den øgede fokusering der unægtelig vil komme på Kina efter de har afholdt deres første Formel 1 Grand Prix i 2004, er det meget muligt, at Ho-Pin Tung ikke har set sin sidste siddebrønd i Formel 1.

TIMO GLOCK

Timo er tysk Formel 3 Euroseries kører, og har fået chancen i en F1 racer via Jordan-Ford. Det skete på en vinterdag midt i januar måned i Spanien. I Barcelona d. 20. januar 2004 får Timo chancen, og kvitterer med at smide en EJ13 i barrieren. Ikke nogen succesrig start for en ung, lovende kører, men ikke desto mindre har han været med her i off-season, og kvalificerer sig snildt som et vinterbarn med potentiale. Som med så mange andre unge talenter, gælder det også for Glock, at han skal samle personlige sponsorkroner ind, førend han kan sikre sig endnu en test, endsige et fast sæde i sporten.

HEIKKI KOVALAINEN

Renault har hentet det seneste finske håb ind i sporten. Med navne som Häkkinen og Räikkönen i baghovedet, tør man næsten ikke andet disse dage end at satse fuldt ud på finner. Det gjorde Sauber med stor succes med Kimi Räikkönen, og nu er det så tid til, at Renault gør deres finske forsøg.

Heikki Kovalainen fik sin debut i en Formel 1 racer i starten af december måned i Barcelona, og det på en våd bane. Heikki indrømmede bagefter, at det var noget hårdere end han havde forventet, og at nakken var noget øm.

Det var en drøm der gik i opfyldelse, og kort efter skulle drømme blive forlænget. Heikki har nemlig senere også testet for Minardi. Her skulle han køre på Vallelunga banen, og det blev også en noget fugtig affære. Ikke desto mindre fik han kørt en ganske respektabel test i en Minardi PS03, og John Watson fra Minardi var imponeret over finnens 81 omgange bag rattet. Bestemt en kører man bør huske på, da han p.t. er med i Renaults kørerudviklingsprogram RDD. Han kan meget vel gå hen og blive det næste store skandinaviske håb.


JOSE MARIA LOPEZ


Formel 1's J-Lo fik testet hos både Renault og Minardi - © Minardi Press Office

Jose Maria Lopez er produktet af Renaults intense kørerprogram RDD. Her udvikler den franske bilgigant unge talenter, og Lopez er en af de få der kom gennem nåleøjet, og rent faktisk kvalificerede sig til en Formel 1 test. Debuten kom onsdag d. 3. december, hvor han satte sig ned i siddebrønden på en RenaultF1 racer, og kørte R23 nogle gode omgange. Der var lidt regn, samt et motorstop der gjorde testen lidt ærgerlig for Lopez, men alt i alt var han godt tilfreds. Få dage senere kørte han for Minardi på Vallelunga banen, og her fik han postet 52 omgange.

FABRIZIO DEL MONTE

Fabrizio har samme baggrund for sine vintertests som Lopez. Han er også en del af Renaults RDD projekt, og fik også en test med R23, samt en test for Minardi nogle dage senere. Del Monte nåede dog kun 11 omgange bag rattet på Minardi raceren på Vallelunga d. 12. december 2003. Del Monte blev nr. 2 i den samlede stilling i Euro 3000 serien sidste år for "GP Racing" holdet, og det var den flotte præstation der gjorde, at man hos Renault og Minardi valgte at teste ham.

NORBERT SIEDLER

Østrigske Norbert Siedler fik chancen på Vallelunga sammen med en ordentlig stak af de andre nævnte vinterbørn her i artiklen. Siedler nyder det privilegium at have Superfund som personlige sponsor. De har jo også været så rigeligt promoveret på Minardi PS03 racerne i 2003 sæsonen, og det var netop derfor at Norbert fik chancen i december måned. Siedler fik 47 omgange, og har nu fået en Formel 1 test på sit CV. Et sjovt lille kuriosum er, at Norberts far Josef var mekaniker for Gerhard Berger, og igennem dette arbejde udviklet en passion for motorsport, der nu gør at knægten selv er på vej ind i det forjættede selskab. Siedler skal dog bruge nogle år i Formel 3, Formel 3000 osv. for at gøre sig moden. Han er stadig kun 20 år gammel, og har brugt tid på at køre Nissan World Series, hvor sjovt nok Superfund er titelsponsor. Netop det sponsorat gør, at man bestemt ikke må afskrive Siedler som en kommende Formel 1 kører.

NARAIN KARTHIKEYAN

Inderen der også har testet for Jordan og Jaguar tilbage i 2001. Han gjorde så et mindre comeback i Formel 1 fredag d. 12. december 2003, da han testede på Vallelunga banen med Minardi. Den indisk fødte racerkører har imponeret Minardi med gode evner bag rattet, og det en kører fra et land uden de store motorsportstraditioner. Han skal dog have penge med fra personlige sponsorere, og det er utvivlsomt Narians største akilleshæl.

NASSIM SIDI SAID

Den algeriske kører bliver således den første arabiske kører der får færten af Formel 1. Han har deltaget i de spanske, italienske og franske Formel 3 mesterskaber, og det er planen, at han i 2004 skal udvikle sig i de tyske, franske og østrigske Formel 3 serier. Gør han det godt her, er det planen, at han via sit samarbejde med Minardi får chancen i en Formel 1 test i fremtiden. En bobler om man vil.


Satoshi Motoyama - japaneren har testet for både Jordan og Renault - © Renault F1 Media

SATOSHI MOTOYAMA

Japanske Satoshi Motoyama har de seneste år kørt Formel Nippon serien, hvor bl.a. Eddie Irvine og Tom Kristensen også har udfoldet deres talenter, og efter 2003 sæsonen var afsluttet, var der således en lille uskyldig flirt med Formel 1 her lige inden sæsonen sluttede. Det blev til en test med Jordan, som gik smertefrit under fredagens frie test på Suzuka, sæsonens sidste løb. Derudover nåede japaneren også at teste for RenaultF1. Motoyama vandt fire løb i Formel Nippon serien i år, og blev samtidig sammenlagt nr. to i All Japan Grand Touring Car mesterskabet.


Belgiske Leinders er et varmt emne hos Jordan Ford - © Jordan Ford Media

BAS LEINDERS

Belgiske Bas Leinders blev lovet en test hos Jordan, og det fik han så under en test på Circuit de Catalunya i slutningen af januar måned. Det blev ikke nogen udelt succes for det økonomisk hårdt ramte Jordan hold, da Leinders starter med at rive et forhjul af raceren i et af sine første forsøg. Ikke ligefrem hvad hverken Leinders eller teamchef Eddie Jordan havde håbet som udfald af testen. Leinders kørte i 2003 Nissan World Series, hvor han sluttede sammenlagt som nr. 3. Leinders har de seneste år kørt i Formel 3000, men har et tysk Formel 3 mesterskab bag sig (1998), samt et britisk og europæisk Formel Ford mesterskab i tasken. I 1996 vandt han det europæiske Formel Opel mesterskab, og slog der en rekord der tidligere tilhørte Rubens Barrichello og Mika Häkkinen. Leinders tog nemlig otte sejre i den sæson! En kører Jordan er meget varm på, men som naturligvis skal finde kapitalen for at kunne sikre sig sædet hos Eddie for 2004.

BJÖRN WIRDHEIM

Svenskeren vi alle kender. Manden der legende let tog Formel 3000 titlen i år, og som på pinlig vis gav sejren i det prestigefyldte Monaco løb til Nicolas Kiesa, fordi han ikke vidste hvor målstregen var. Wirdheim har været i søgelyset hos Jordan længe, og har da også gentagne gange testet for Jordan. Wirdheims far siger dog, at Formel 1 er en værre rotterede, og at Björn nok kigger over andedammen for et sæde i 2004. Han er en svær outsider til et Jordan sæde, og vi skal ikke forvente at se F3000 mesteren i Formel 1 næste år. Men testet, det har han!


Jaroslav Janis er næste "tjek" efter Tomas Enge i Formel 1 - © Jordan Ford Media

JAROSLAV JANIS

Tjekkiske Jaroslav Janis fik en test for Jordan i december måned sidste år, da han sammen med Nick Heidfeld indtog Silverstone banen i det lille testvindue der var åbent i starten af december måned. Janis fik kørt nogle omgange, og havde i dagene op til været inde og besøge Jordan GP fabrikken, og fået tilpasset sædet i en EJ13. Janis har kørt den europæiske Formel 3000 serie, hvor han i 2002 sluttede sammenlagt som nr. 3 og har ellers kørt både den officielle FIA Formel 3000 serie for Coca-Cola Nordic teamet, samt kørt i utallige tyske Formel serier op gennem sin karriere. Var som ung altdominerende i gokartserierne hjemme i Tjekkiet, men har siden hen fundet ud af, at selvom man er hurtig i en gokart, er man nødvendigvis ikke den nye Ayrton Senna. I 2003 kørte han Formel 3000. Her sluttede han a point med Nicolas Kiesa med 20 point, men pga. Kiesas sejr i Monaco, blev Kiesa nr. syv og Janis nr. otte.

Af andre boblere der har været oppe og vende her i off-season, kan der nævnes bl.a. Gianmaria Bruni og Christian Klien. De er også begge unge uprøvede figurer i Formel 1, og de har endda gjort det så godt, at de fik sig et regulært sæde i sporten. De to herrer har jo netop sørget for, at der i deres første tests hos holdet var en pose penge med som ballast. Det er praktisk talt umuligt at komme udenom, medmindre man har vundet mesterskaber i USA, eller har så stort potentiale, at al tvivl om kommende storhed er fejet af bordet. De to unge herrer starter således 2004 sæsonen som faste kører for henholdsvis Minardi og Jaguar. Specielt Bruni har vi lagt mærke til, da det jo bl.a. var ham der snød Nicolas Kiesa indenom i jagten på et sæde hos Minardi 2004. Ingen af de to har nævneværdigt talent, specielt ikke Klien. Han får samme skæbne som Pizzonia, Firman og så mange andre debutanter. Ind med en ordentlig posefuld penge, fyr dem af på et år i Formel 1, og så ud i intetheden igen. Men så har man udlevet drømmen!

Derudover er der blevet lovet test til bl.a. Will Davidson og Will Power. Det er to unge australiere som teamchef Paul Stoddart har lovet en test i en Minardi. Hvor seriøst dette er, vides endnu ikke. Men de er blevet nævnt, ligesom Jordan også perifert har nævnt Vitaly Petrov som kandidat til en F1 test.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com