F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


ALONSO - I GLEMMEBOGEN SOM TESTKØRER

Den unge spanske kører er et naturtalent af samme skuffe som de allerbedste af slagsen. Det vidste Flavio Briatore godt inden 2001 sæsonen startede, og da sæsonen var slut var han blevet bekræftet i sine anelser, og trak ham pænt til sig igen, som et andet columbusæg der ikke tålte dagens lys endnu. En testkørerrolle hos Renault lå og ventede forude, og således gemte Briatore sin lille guldfugl af vejen for pressens søgelys. For paparazzifotografernes sultne linser var så småt begyndt at nippe til Alonso, og fremtiden syntes lagt for spanieren - som endnu en Senna-wannabe. Men Briatore trak stikket ud førend pressen gik helt amok, og gemte ham væk. For rollen som testkører er ubarmhjertig for en ung kørers ego, specielt når han allerede har været fremme og nyde opmærksomheden.

Fernando Alonso fik da også skrevet i sin testkørerkontrakt, at han absolut skulle have et fast sæde i 2003 hos Renault, for ellers ville han ikke udelukkende være testkører i 2002. Så stort var potentialet åbenbart, og manden vidste det godt selv. Han havde imponeret alt og alle, og han havde gjort det i feltets absolut dårligste vogn; en Minardi!


BRIATORE HAVDE KLØERNE DYBT I VINGERNE PÅ SIN GULDFUGL ALONSO - © Renault F1 Media

I slutningen af november 2001 blev han således officielt udnævnt som Renaults testkører i 2002 sæsonen, men var selv hurtig til at pleje lidt af det image han allerede på daværende tidspunkt havde fået; som den næste store komet i Formel 1. Han sagde til pressen:

"Det er en god mulighed for mig, for mellem januar og marts får jeg kørt mere end jeg gjorde hele sæsonen med Minardi. Det er først til 2003 sæsonen at Renault koncentrerer sig, og det betyder at jeg også bliver velforberedt til den opgave… Det er IKKE et skridt tilbage. Men arbejdet er ikke desto mindre utroligt vigtigt, for at udvikle en Formel 1 racer er en meget svær opgave. Jeg får lagt et meget stort ansvar i mine hænder."

HVORDAN IMPONEREDE ALONSO ALT OG ALLE I EN MINARDI?

Alonso påberåber sig opmærksomhed allerede i 2000 da han kører for Team Astromega i Formel 3000 klassen. En sejr på den svære Spa-Francorchamps bane første gang han nogensinde kører der, og så vågner F1 feltets høge. Flavio Briatore tegner kontrakt med den unge løve, og lader ham rende hornene af sig hos Minardi i 2001.


FERNANDO ALONSO GØR SIN DEBUT I F1 - HELT OPPE TIL HØJRE - © Schlegelmilch Photography

Da sæsonen starter er han derfor en undertippet kører, for han er bare endnu en debutant i rækken af mange der får deres debut hos Minardi, men der skulle ikke gå lang tid førend unge Alonso sætter sig i respekt. Allerede i sæsonåbneren kvalificerer han sin Minardi foran en Prost, en Jaguar og holdkammeraten Tarso Marques. Marques' tid er så dårlig, at den ligger langt udenfor de 107%, men Alonsos tid over 2 sek. inde på den rigtige side, og han har sat to biler til vægs som han egentlig ikke burde kunne. Held, eller..?

I Brasilien laver han igen ballade. Han kiler sig i kvalifikationen ind mellem de to Benetton racere, og sætter dermed Jenson Button på plads, som sidder i den tunge Benetton. Igen er Gaston Mazzacane i Prost raceren langsommere, og holdkammeraten Marques er over 6/10 langsommere. Igen minimum 2 pladser længere fremme end tilladt.

Derefter følger der 4 løb, Imola, Catalunya, A1-Ring og Monaco, hvor Alonso kvalificerer sig som nr. 18, og dermed har 4 biler bag sig. Holdkammeraten er hver gang agterlanterne, men de to Benetton racere er også bagefter, og på A1-Ring sætter han ingen ringere end Jean Alesi bag sig; som sidder i en Prost. I Monaco er det ikke Benetton, men de to Arrows kørere der får Alonsos hurtighed at føle. Hver gang må bortforklaringerne frem, og det tegner sig ikke godt for holdkammeraten. Han er hver gang meget langsommere end Alonso, og han har kniven på struben. For uanset hvad, er Alonso altid hurtigere end Marques, minus Canada hvor Alonsos tid bliver diskvalificeret.


ALONSO GIVER BAGHJUL I EN MINARDI EUROPEAN?! - © Schlegelmilch Photography

2001 SÆSONENS HØJDEPUNKT FOR ALONSO - TOP10 i TYSKLAND!

Da F1 feltet rammer Tyskland i Heidelberg området på Hockenheim banen kulminerer det hårde arbejde for Alonso. Mens andre små hold ser det som en sejr at score et VM point i ny og næ, er succeskriterierne meget mindre hos Minardi, og da Alonso henter en 10. plads hjem på Hockenheim til Minardi er man fyr og flamme. Alonso bliver hædret af det lille team med Paul Stoddart i spidsen, som skulle man tro han havde vundet løbet. Det er første top10 placering for Minardi i lang tid, og det er ikke overraskende den lille 19-årige spanier der står for den ridderlige indsats på den gamle Hockenheim bane.

Alonso rider på en bølge, og i løbet efter på Hungaroring kvalificerer han sig igen foran 2 Arrows biler, én Prost med Luciano Burti bag rattet, samt bovlamme Marques. Løbet bliver ingen succes, for nogle skidte bremser sender Alonso hjem fra Ungarn med en DNF. 14 dage senere på Spa-Francorchamps, hvor han året forinden vandt løbet i F3000 serien, kvalificerer han sig som nr. 20, med Marques og en Arrows bag sig. Løbet bliver en kæmpe skuffelse, for han kommer slet ikke fra start, og som sæsonen begynder at gå på hæld, er rygterne allerede i gang. Hvad skal manden der udretter mirakler i en Minardi til næste år?


EN UMULIG BIL UDRETTEDE UMULIGE TING TAKKET VÆRE FERNANDO ALONSO! - © Minardi Press

Flavio Briatore har allerede en langvarig kontrakt med manden, og ville kunne spinde guld på at sælge ham til et tophold. Flere hold har allerede følehornene ude. Ron Dennis og McLaren kigger uofficielt nærmere på manden, men vælger i stedet Saubers Kimi Räikkönen. Et fornuftigt valg? Svært at sige, for begge kandidater har siden hen vist sig deres opgaver værdige.

På Monza gør han ikke meget væsen af sig, men i USA er det igen tid til et lille mirakel fra Alonsos side. 2 Arrows biler, en Prost og verdensmesteren fra 1997, Jacques Villeneuve, er placeret bag Alonso... nå ja, og så naturligvis Marques til allersidst. Alonso kvalificerer sig som nr. 17 foran Villeneuve! I sæsonafslutningen på Suzuka er han 18. bedste i kvalifikationen!

Sagen er klar: Alonso er bedre end sit materiel, og Briatore trækker ham til side og med Fisichellas podieplads i Belgien, får han Alonso overbevist om, at Benetton med Renaults opbakning kan blive et storhold igen. Fernando Alonso skriver under på testkontrakten, og på en sølle off-season glemmer man alt om Alonso. I 2002 lever han en tilbagetrukken tilværelse som Renaults officielle testkører, og ses sjældent til Grand Prix weekender.

PARKERET PÅ DE KASSEREDES HOLDEPLADS

Normalt er en testkørerrolle ikke en misundelsesværdig placering. At være testkører betyder enten, at man ikke er god nok til at være med som rigtig kører, eller at man aldrig rigtig fik chancen, og nu får rollen som testkører som en slags kompensation for at være blevet overset da man havde alderen til Formel 1. Vælg selv hvor du vil placdere Felipe Massa, Luca Badoer, Alexander Wurz og Allan McNish... eller vores egen Tom Kristensen for den sags skyld.

Dette ved Alonso bedre end nogen anden, og sikrer sig derfor de førnævnte rettigheder i sin kontrakt. Han vil kun teste i 2002 hvis det resulterer i et fast sæde i 2003. Så selvom han er glemt, ligger han alligevel hele tiden og lurer i overfladen, for alle ved godt, at han kommer tilbage. Manden han skal erstatte er Jenson Button, og han præsterer slet ikke nok til at kunne så tvivl om Alonso nu også får sin plads.


SOM TESTKØRER ARBEJDER MAN HÅRDT, MEN UDEN RAMPELYSETS BELØNNING! - © Renault F1 Media

ALLIGEVEL GLEMMER VI HAM

I 2002 er det nemlig Juan Pablo Montoyas mange Pole Positions, Kimi Räikkönens flotte kørsel for McLaren og Felipe Massa i Sauber raceren der optager vores opmærksomhed hos de unge stjerner. At Alonso er hurtigere end Trulli og Button når Renault tester er der ikke mange der bider mærke i, for underholdningsværdien i en række testtider fra Silverstone eller Catalunya er mildt sagt ikkeeksisterende.

2003 - FERNANDO ER TILBAGE I RAMPELYSET, FOR GODT OG ONDT!

Da Fernando Alonso så gør sin entré for Renault i Australien i år, er det med tilbagelænet optimisme, for mens vi andre har glemt ham i 2002, har han hver dag stået op og tænkt på denne ene dag. Dagen hvor han igen er tilbage i Formel 1, og hvor han nu kører en bil der kan mere end blot rejse øjenbryn lørdag eftermiddag. Nu sidder han i en bil der også kan skabe sensationer om søndagen!

En beskeden 10. plads i kvalifikationen er ikke noget der flytter bjerge, ej heller de respektable 2 VM point han kører hjem på en 7. plads i løbet. Bevares, det er da nævneværdigt, men så ikke ret meget mere - for nu skal bilen jo også have lidt af skylden. Nu sidder han ikke længere i en så underlegen bil at han kan tilskrive al succesen til sig selv.


FOR 2 MDR. SIDEN, TESTKØRER. NU ER JEG HURTIGERE END MICHAEL SCHUMACHER! - © Renault F1 Media

Men 14 dage senere sker det! Scenen er sat på en varm og fugtig lørdag eftermiddag i Sydøstasien. Byen er Kuala Lumpur, datoen d. 22. marts anno 2003, banen er Sepang og sensationen lurer. Alonso er én af de første til at køre sin flyvende omgang. Så han har ikke fordel af en fuldstændig ren bane, ej heller er banetemperaturen specielt gunstig. Alligevel sætter han foreløbigt bedste tid, og sørme om ikke den får lov at stå. Alonso har placeret en Renault R23 på Pole Position foran navne som Ferrari, Michael Schumacher, McLaren, Williams og Montoya?! Det virker surrealistisk, og rygterne går da også hurtigt på, at den R23 må have kørt på dampene.

Det gjorde den bare ikke. Dagen efter kører Alonso lige op med de tunge drenge og slutter på podiet! En velfortjent tredjeplads, og Alonso har på to dage cementeret sit navn i historien om 2003 sæsonen. Alonso fuldfører den profeti Flavio Briatore gik og tumlede med i de spæde dage i efteråret 2000, da han tegnede kontrakt med en uprøvet spanier.


POLE BLEV FORVANDLET TIL EN VELFORTJENT POKAL FOR 3. PLADSEN I MALAYSIA - © Renault F1 Media

Da feltet drager til Brasilien er miraklernes tid dog ovre. Væk er den hype der kom efter præstationen på Sepang banen, hvor han kørte en R23 hjem med 38,5 i feber. Han kvalificerer sig kun acceptabelt, og i løbet går det helt galt. Vandet driver ned af banen, bilerne skøjter af for et godt ord, og pludselig mister Mark Webber kontrollen med sin Jaguar R4. De erfarne kørere ser det gule flag, og de førende Fisichella og Räikkönen manøvrerer trænet igennem de grønne vragrester. Men en tændt Alonso tager ikke flagene seriøst nok, og hamrer ind i et afrevet dæk med langt over 200km/t. Han bliver slynget tværs over banen flere gange, og spærrer reelt banen i vraggods fra sin egen, og Webbers bil. Løbet bliver ganske fornuftigt stoppet, og reglerne betyder, at Alonso henter endnu en tredjeplads hjem.

Kritikken hagler ned over en forslået Alonso, og FIA kigger nærmere på sagen, men tager ikke de disciplinære midler i brug. Tvivlen kommer den unge løve til gode, men de hårde ord fra kollegaerne har uden tvivl sat sig på nethinden. På Imola lader han kritikerne meget tilbage at ønske, for han kører disciplineret, tager ikke til genmæle og lader resultaterne tale for sig selv. En beskeden 8. plads i kvalifikationen, men en 6. plads i løbet betyder endnu 3 VM point, og en samlet 4. plads i kørernes mesterskab, kun ét sølle VM point efter den femdobbelte verdensmester; Michael Schumacher.

RESULTATERNE PÅ BANEN TALER DERES TYDELIGE SPROG

Alonso er tilbage i sadlen som fuldtids Formel 1 kører. Han har mejslet sit navn ind i væggen hvor der allerede i forvejen står navne som Juan Pablo Montoya, Kimi Räikkönen og Mark Webber. Det nye kuld. Fremtidens stjerner i motorsportens fuldblodsklasse. Alonso er én af feltets araberhingste, og han er ved at være moden til at kæmpe om den ultimative ære: VM titlen! Det bliver måske ikke i år, for dertil er hans R23 ikke helt på par med MP4-17D, F2002, MP4-18 og F2003-GA. Men han kan sætte sig i respekt, samle holdet og så frøene til næste års store høst!


PAS PÅ! DENNE KNYTNÆVE KAN MEGET VEL BLIVE REJST PGA. EN SEJR NÆSTE GANG... - © Renault F1 Media

For i dag er der ingen der er i tvivl om, at Fernando Alonso meget vel kan gå hen og blive ham der skal tage over for kørere som Michael Schumacher og Jacques Villeneuve. Nu skal han bare placeres i den rigtige bil, og så vinder knægten fra Oviedo Formel 1 mesterskabet i den nærmeste fremtid. Mirakelmageren er klar til igen at udføre mirakler... denne gang i en bil der er modtagelig overfor den slags!k.

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com