F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


NEEL JANI - UKENDT I DAG, STOR I MORGEN
For nylig afprøvede Herr Peter Sauber igen en ung kører med krudt i måsen. Sauber har jo for vane at afprøve helt unge kørere, for dermed at se dem an, inden han muligvis skriver kontrakt med dem senere hen. Denne gang er turen nået til den lokale komet, schweizeren Neel Jani. Den kun 19-årige racerkører er det lokale håb i Schweiz, og nu får han et kort indblik i den forjættede verden; Formel 1. Man skal ikke være det store geni for at regne kontakten mellem de to herrer, Sauber og Jani, ud. De er begge schweizere, så unge Jani har utvivlsomt længe gået og håbet, at landsmanden én skønne dag ville få øjnene op, og lade den patriotiske ånd komme over sig. Tirsdag d. 22. april år 2003 skulle det så ske. Jani fik sin debut i en Formel 1 racer. En officiel test vel og mærke, således alle vi andre kunne få at høre om det.

Scenen er sat på den italienske racerbane Vairano, ikke langt fra Milano. Byen der også ligger tæt på Maranello, Faenza og Imola banen. Et sandt lille ocean af navne der får det til at ringe hos enhver F1 feinschmecker. Neel Jani skulle den tirsdag sætte sig i en topmoderne Sauber Petronas C22 racer, teste den og gøre sig bekendt med de mange elektroniske hjælpemidler der er i en nymodens Formel 1 racer, der ligger milevidt fra det han kører til daglig: En Formel Renault V6 racer.


SAUBER HAR FLIRTET MED JANI I LANG TID
Men Neel Jani er ikke noget nyt ansigt hos Sauber. Da de begge er schweizere har Peter Sauber længe haft øjet på Jani, og han har også støttet ham i hans spæde formel karriere i Formel Renault. Allerede i november måned sidste år fortalte Peter Sauber til pressen:

"Vi støtter Janis nuværende karriere i Formel Renault, men vil ikke presse ham ind i Formle 1, for vi vil ikke risikere han brænder ud."


EN AF DE FÅ GANGE NEEL JANI HOLDER STILLE I FORMEL RENAULT V6 - I PITTEN - © Jenzer Motorsport

Hvorfor så tidligt? Ja, det er Peter Sauber selv skyld i. Lige siden han opfandt navnet Kimi Räikkönen, har talentspejderne hos alle holdene i Formel 1 været på barnerov, og det var de to britiske storhold, McLaren og Williams, der havde fingrene ude efter Jani, så Sauber skyndte sig at få sat kløerne i drengen, og for nylig blev det så gjort officielt i F1 henseende. For mandag d. 14. april blev der nemlig skrevet kontrakt mellem de to, og Jani kunne derefter officielt kalde sig testkører for Sauber Petronas holdet anno 2003. På den måde har Sauber sikret sig Jani, og skulle han så gå hen og blive anerkendt som en anden ung Sauber kører, Räikkönen, kan Herr Sauber med garanti sikre sig en god transfersum når de store drenge vil gøre, og give alt for at frikøbe ham af Saubers kontrakt. Alt imens plejer Jani så stadig sin ganske imponerende karriere i Formel Renault.

Jani har gjort karriere hos det schweiziske hold Jenzer Motorsports, og her blev han sidste år nr. 2 i det europæiske Formel Renault 2000 mesterskab, og har derfor naturligt nok avanceret til Formel Renault V6 serien i år. Og her går det rigtig godt. I sæsonens første afdeling, i Barcelona på Circuit de Catalunya, vinder Neel Jani både hovedløbet samt sprintløbet. Så det ser sundt ud for Jani hvis han kan fortsætte med den stil hele året ud, for sikrer han sig titlen, er vejen mod Formel 1 for alvor banet.


JANIS FØRSTE OPLEVELSER ER SOM FORVENTET
Og han fik således den første smagsprøve på hans fremtidige arbejdsplads d. 22. og 23. april i år. Vi tager tilbage til Vairano banen, hvor Neel Jani efter første dag siger i en Sauber pressemeddelelse:

"Accelerationen i sådan en bil er simpelthen bare fantastisk. Det er første gang nogensinde jeg har kørt over 300km/t, og det er en hel oplevelse i sig selv. Det er fundamentalt anderledes end alt andet jeg har prøver før. Arbejdet med ingeniørerne og mekanikerne, opsætningen af bilen og testprogrammet i sig selv viser det forventede niveau der er i denne klasse. Man kan ganske simpelt ikke sammenligne standarderne i Formel 1 med nogen anden serie. Jeg har det godt med holdet, da hele Sauber Petronas holdet virker bekendt, og de har alle givet mig en varm velkomst. I den nærmeste fremtid vil jeg teste så meget som overhovedet muligt."



JANI VAR NATURLIGVIS VOLDSOMT IMPONERET AF EN F1 RACERS KRÆFTER - © Sauber Media

Ikke overraskende er Neel Jani helt oppe under skyerne efter sin første tur i en bil med langt over 700 hestekræfter, fordelt på 600 kg. HK/kg fordelingen alene er så voldsom i forhold til noget andet en så ung kører har kunnet prøve før, at accelerationen naturligvis er det der sætter sig bedst fast i hornhinden. Teammanager hos Sauber, Beat Zehnder, har følgende kommentar til 19-årige Neel Jani:

"Neel har gjort et solidt stykke arbejde i dag, men det var kun hvad jeg havde forventet fra en så talentfuld kører som ham. Man kan allerede se udviklingen på de første par stints, og det er med sikkerhed et godt startpunkt for hans karriere."


PETER SAUBER HAR GJORT DET FØR
Det med de unge kørere er ikke nyt for Herr Peter Sauber. Det var ham der startede hele trenden med at hente unge kørere ind, inspireret af Flavio Briatore, der i mange år har haft en kæmpe skare af unge kørere tilknyttet sine udviklingsprogrammer gennem Renault Sport. Det var Sauber der introducerede Formel 1 verdenen for unge Kimi Räikkönen. En introduktion ikke alle var lige begejstrede for, deriblandt Kimis nuværende teamchef; Ron Dennis.

For da Peter Sauber forelagde FIA ønsket, om at bruge Kimi Räikkönen som fast kører i 2001 sæsonen, var der en vis naturlig skepsis fra FIAs side. Den unge knøs havde kun kørt de nu legendariske 23 formel løb inden, og han blev derfor sat på prøve i starten af sæsonen. Resten er en igangværende historie vi p.t. er ved at skrive. Dét gjorde, at knap så mange rejste øjenbrynene da Peter Sauber så i off-season mellem 2001 og 2002 sæsonen fremlagde den unge brasilianer Felipe Massa. Han blev godtaget inden, idet han da også havde lidt mere erfaring, men denne gang skød Peter Sauber ikke papegøjen. Massa var for ung til at beherske Formel 1 miljøet, både på og udenfor banen. Men det rå talent var der, og Jean Todt så ham som en usleben diamant, satte kløerne i ham, og satte ham i venteposition som testkører for Ferrari. Sikkert som afløser for Michael Schumacher når han går på pension efter 2004 sæsonen.

Så når Peter Sauber begynder at sysle med endnu et projekt, der involverer en ung kører med fart på, så bliver der nu helt naturligt kastet ekstra opmærksomhed på det. For Neel Jani er utvivlsomt en talentfuld ung schweizer, der også er halvt inder.

Den unge mørklødede kører skabte røre om sin person sidste år i Formel Renault 2000 da han endte med at blive nr. 2 i det europæiske mesterskab, og nu gør han Peter Saubers forudanelser ære, for starten på Formel Renault V6 sæsonen har været perfekt. Begge løb i sæsonpremieren er vundet, og så kommer denne Formel 1 test oveni.

Vejen er banet for unge Neel Jani. Ingen ville vove at sætte en finger på afgørelsen, skulle Peter Sauber vælge at indsætte ham ved siden af Nick Heidfeld næste år i en Sauber C23, idet Heinz-Harald Frentzen nok vælger at gå på pension efter denne sæson.

Så nu skal Jani bare nedlægge al modstand i V6 serien i år, og så er han langt nærmere en Formel 1 karriere end nogen andre unge kørere derude lige nu. For der er ingen tvivl om, at Jani får flere tests som året skrider frem, og så ender det måske med, at jeg bliver nødt til at give Jer et detaljeret portræt af den unge schweizer, når han i 2004 stiller til klassefoto i Albert Park.

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com