F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


Under dette års Goodwood Festival of Speed var BMW kraftigt repræsenteret. Både ved det i øjeblikket så succesfulde BMW Williams F1 team, men så sandelig også ved en historisk afdeling med bla. den 1999 Le Mans vindende BMW V-12 LMR.

Om end endnu mere interessant var dog den Brabham BT-52 som Nelson Piquet vandt Formel 1 VM med i 1983. Det er nu 20 år siden og i den anledning var Nelson Piquet blevet inviteret med til 'havefesten' i nærheden af Chichester i det sydlige England. Det lykkedes naturligvis F1Journal.coms udsendte reporter at få et interview med den 3 dobbelte brasilianske verdensmester.


F1J: Først af alt velkommen til Goodwood. Det er en fornøjelse at du vil stille op til interview i en ellers hektisk dagligdag med at føre din søn Nelsinho frem mod formel 1.

NP: Jeg synes det er en fornøjelse at være her, og ikke mindst gense min gamle Brabham og nogle af folkene fra dengang. Ikke mindst Gordon (Gordon Murray, red.) der også er her i dag.


Gordon Murray med en anden Brabham - BT46 Fan car - © Flemming Hansen, F1Journal.com


F1J: Hvordan var det at møde sin gamle racer igen?

NP: Uhyggeligt og fandens langsomt! Jeg havde glemt at den havde så mange kræfter! Jeg ville jo gerne give publikum en god oplevelse, så ved starten var det 'pedal to the metal' med det resultat at bilen pegede i alle mulige retninger. Og med alle de træer, så må jeg indrømme at det var noget skræmmende! Så uhh, da jeg nåede gennem svinget ud foran publikum tænkte jeg, at jeg nok hellere måtte tage den lidt med ro. Men når jeg tager den ud igen i eftermiddag, så får den alt!


Nelson Piquet's Brabham BT52 fra 1983 - © Flemming Hansen, F1Journal.com

F1J: Rygtet siger at den har over 1200 HK?

NP: Høh - det er lavt sat. Hos BMW havde de en prøvestand der gik til 1200HK. Når de satte fuldt boost, med næsten 6 atmosfære, så havde motorerne en tendens til at splitte prøvestanden ad. Det var ikke motoren der eksploderede - det var prøvestanden!

F1J: Hvad ser du som den største forskel mellem bilerne dengang og nu?

NP: Helt klart, at det er meget lettere at køre dem i dag. Hvis du tager en god kører og en dårlig kører, vil den gode kører naturligvis køre hurtigst - men forskellen ned til den dårlige kører vil være lille. Hvis du tager al automatikken fra, gearskifte, motor management etc. og tvinger dem til at bruge en normal kobling og ordinære stålbremser, så vil forskellen på den gode og den dårlige kører i samme bil blive enorm. I dag kan man jo ikke misse et gearskifte, eller overdreje motoren. Alt det tager elektronikken sig af. Næhh i gamle dage, skulle man klare sig selv.


I dag er det jo heller ikke nødvendigt at spare på materiellet. Det er jo 110% fra start til mål. Det kunne man heller ikke i gamle dage. Der var man nødt til at spare på materiellet, for hvis man ikke gjorde det, kunne man være sikker på at den brændte sammen. Det giver så en anden udfordring for kørerne i dag - de skal være i bedre form, end vi kunne klare os med for 20 år siden! (Piquet var ikke kendt for at være den store fitnessmand. I 1982 kollapsede han på sejrsskamlen i Brasilien, red.)


F1J: Din sidste kørerkollega i samme team var så vidt jeg husker en ung tysker. Michael Schumacher. Hvad bemærkede du om ham da han dukkede op hos Benetton?

NP: Ja han startede jo hos Jordan på Spa og kom til Benetton i stedet for Roberto Moreno. Han havde jo haft en rimelig karriere hos Mercedes i gruppe C og det var klart at han ville videre i formel 1. Det var svært at vurdere ham på de få løb vi umiddelbart kørte sammen. Men hurtig var han. (Læg mærke til at Nelson viser tydelig racerkører 'snævertsyn'. I de 5 løb i 1991, hvor de kørte i samme team vandt Schumacher kvalifikations duellen 4-1. Dog skal det siges at de aldrig var langt fra hinanden. Men husk på at Schumacher var "nybegynder", red.)


F1J: Vi er mange der savner din humoristiske sans i formel 1 i dag. Hvorfor tror du at dagens kørere er så profilløse?

NP: Ja der er ikke så mange practical jokes i F1 i dag. Jeg tror ikke vi skal komme ind på nogen af dem i dag! Arhh, de [kørerne] skriver jo under på kontrakter, der fortæller dem hvad de må sige. I min tid var jeg da ligeglad med den slags. Hvis bilen var noget lort, så sagde jeg at bilen var noget lort. Lige sådan med dæk, motorer osv. Jeg havde også venner blandt journalisterne. Dem sendte jeg over til konkurrenterne for at udfritte dem om kontrakter osv. Meget anvendeligt - men nok totalt umuligt i dag!

Sådan sluttede et interview med en tidligere 3 dobbelt verdensmester. På trods af at han halter en del efter sin alvorlige ulykke på Indianapolis for over 10 år siden så ligner han sig selv og har stadig det drengede glimt i øjet når han fortæller sin historie. Det var dog ikke hele feltet, der var begejstret for Piquet. Alan Jones elskede at drille og psyke ham, hvilket gik ham meget på i 1980. Han kom heller aldrig på julekortfod med Mansell, da han sammenlignede Mansells kone med et dyr mere kendt fra bondegårde... og han lagde heller ikke fingre imellem når han anklagede Senna for at være homoseksuel. Man kan ikke anklage Piquet for ikke at være farverig og selvom interviewet var kort, lå den gamle joker hele tiden lige under overfladen. Det var der ikke meget Coulthard over!

Skrevet af: Flemming Hansen
Flemming@f1journal.com


Alle billederne samt tekst er Copyright Flemming Hansen, F1Journal.com