F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


FEMTE SEJR - FJERDE I TRÆK
Klokken 16.00 den 15. juni 2003. Tom Kristensen står på pitmuren hvor han kan følge den unge brite Guy Smith trille over målstregen som vinder af det legendariske 24 timers Le Mans. For Tom var det femte gang han sejrede i det krævende løb. Danskeren har på rekordtid slået flere rekorder på Le Mans.

Historien om hvordan Tom Kristensen i 1997 med kort varsel fik chancen i 24 timers løbet, er blevet fortalt mange gange. Det første løb, der gav sejren i første hug sammen med Stefan Johansson og Michele Alboreto, gjorde at Toms navn kom på alles læber. Ikke alene vandt han løbet i sin debut, men han kørte også rigtig stærkt og kørte løbets bedste tid.

BMW stod klar med åbne arme for at sikre sig danskeren i deres nye projekt. 1998 var ikke en succes med den nye racer der fik problemer med hjullejet tidligt i løbet. Den anden sejr var næsten så godt som sikker i 1999, men her fik danskeren en vigtig lære om Le Mans: intet er sikkert før mållinien er nået.

Derefter gik det videre til Audi, og den historie behøver heller ikke nogen længere introduktion. Tre forsøg - tre sejre. Sammen med tyskeren Frank Biela og italieneren Emmanuele Pirro sejrede trioen tre gange i træk, hvilket ingen anden trio havde gjort tidligere. En rekord der næppe står for fald lige med det første. Måden som Tom vandt på var også utrolig: i 2000 var det et af de varmeste løb nogen sinde, i 2001 var det et af de mest regnfyldte løb og i 2002 var der sidst i løbet et problem med gearkassen, som dog blev skiftet - igen på rekordtid.


FRONTEN PÅ DEN MEGET KARAKTERISTISKE OG SMUKKE BENTLEY - © Bentley Motorsport


SKIFTET TIL BENTLEY
Da Audi valgte at trække sig fra Le Mans, gik projektet videre til Bentley, der er et datterselskab under VW, hvor også Audi hører til. Med andre ord - fokus blev herefter lagt på det legendariske britiske mærke. Til forskel for Audi R8-racerne, blev der bygget en prototype racer. Noget teknologi kunne tages fra Audi, mens meget andet måtte udvikles. "Fra hvor jeg sidder, er det to meget forskellige racere - de er baseret på to vidt forskellige teorier. Bentley besluttede at gå i en hel anden retning end Audi. De vil gerne opbygge deres egen historie og opretholde traditionen ved Bentley, og det betød at de byggede en lukket prototype-racer," forklarer Tom.

Og han var virkelig forelsket i raceren - under et interview med det anerkendte motorsportsblad Autosport, var han ligefrem blød i knæene når han så Speed 8-raceren. "Bentleyen er den smukkeste racer jeg nogen sinde har kørt, og jeg føler at det også nok er den smukkeste racerbil nogensinde."

Hele weekenden på La Sarthe endte også smukt - med en ny sejr til Tom Kristensen. Den femte sejr i karrieren på Le Mans og den fjerde i træk. En ny rekord til danskeren der har etableret sig som sen 90'ernes og det nye årtusinds helt store sportsvognskører. Nu mangler Tom "blot" at vinde én gang mere - så deler han værdigheden som den kører der har vundet løbet flest gange med Jackie Ickx – og den rekord kan meget vel falde indenfor overskuelig fremtid.


EN ÆRE AT VÆRE BENTLEY BOY
F1Journal.com mødte Tom weekenden efter Le Mans. Her gæstede han den nyåbnede Padborg Park, dels for at se til K Motorsport teamet der deltager i DTC med to Honda Civic-racere, men også for at kommentere for TV2. Alle ville gerne høre mere til Tom og hans oplevelse på Le Mans, og det var bestemt ikke en afslapnings weekend for den nykårede rekord-kører. Alligevel tog han sig tid til at svare på et par hurtige spørgsmål.

Den femte sejr sætter rekord, men i forhold til sejren i 1997 har den en hel anden betydning. "Den første sejr er vigtigst, i og med at de andre sejre ikke ville være kommet uden den. Jeg må indrømme at betydningen af denne sejr er stor, i og med de tre år hos Audi var helt enestående - at vinde tre år i træk med den samme kører line-up. Hos Bentley ligger noget helt andet til grund, netop med den historie, at de som den første udenlandske fabrik stillede til start i 1924. Løbet startede i 1922. De vandt så i 1927 til 1930. Det er klart at uden de sejre ville Bentley Motors måske ikke have eksisteret i dag. Det er simpelthen fundamentet til det som er i dag. Samtidig har de været med til at opbygge Le Mans til det som det er i dag, netop fordi de var med i starten. Det kan tydeligt mærkes på verdensplan at Bentley nu er kommet tilbage, og det kunne jeg godt mærke de år hvor nogle andre kørte for Bentley. Der var et stort fokus på teamet, selvom det var os fra Audi der vandt - altså ikke at fokus blev taget væk fra os, men det var et meget vigtigt mærke for historien."


TOM DISKUTTERER STRATEGI I LØBET AF NATTEN PÅ LE MANS - © Bentley Motorsport

Den historiske værdi der ligger til grund for Le Mans og Bentley, var noget af det der fristede Tom. "Historien var måske også en af de grunde til at man blev overtalt til at køre for Bentley, på et tidspunkt hvor mange hvor mange ikke syntes det var en god ide. Alle sagde at Audi ville være dominerende, og så længe Audi kørte videre ville ingen kunne slå dem. Så det var også noget jeg synes jeg der var noget udfordring ved, og det har vi jo så set at det er der blevet vendt om på."

I flere medier udtrykte han stor ære over at være en del af historien - at køre for Bentley er en ærer. Men der ligger mere i det end blot at køre for det legendariske mærke. Igen er det historien der er fundamentet. "Det er en stor ære at være en del af Bentley. Men det er også en stor ære at være en Bentley Boy, fordi det ligger der meget til grund for. Det er hele den måde som de legendariske Bentley Boys førte sig frem på: stadigvæk med humør, de velkendte kørerbriller - og et vildt liv ved siden, men stadig væk med anstændighed. De gik aldrig til middag uden en jakke og så videre - alt sammen ting som jeg synes beskriver historien rigtig godt."

Tiderne fra 1920erne og 1930erne har skiftet, og Tom, såvel som de øvrige Bentley-kørere er en ny generation. "Jeg er en Bentley Boy anno 2003, men jeg kan ikke leve op til de ting som de gamle stod for. Her kan jeg leve op til det nye, hvor det er supersportsvogne vi er ved at markedsføre - eksempelvis Continential GT'en, og så som her med Speed 8'eren som vi har bygget i år, har gjort det over al forventning og har slået de Audi'er som jeg kun kender alt for godt. Vi har haft budgettet i år til at gøre det, men der er stor forskel på at have budgettet og så rent faktisk at kunne gøre det, fordi det der hedder 'the ultimate performance level' som Audi har sat de sidste tre år og det er der stadig ikke blevet ændret på. Rent faktisk kan det siges at det er blevet forbedret i år, da Audi'erne ikke havde de problemer med gearkassen som vi havde sidste år, så på den baggrund er Audi'erne blev stærkere end de tidligere år, men måske ikke så meget på teamet og det der ligger bagved."


GRÆSSET VAR GRØNT OG BILEN VAR BRITISH RACING GREEN - © Bentley Motorsport


TO NYE KØRERE - OG EN SÆRLIG TAKTIK
Året bød også på to nye holdkammerater. Tom fik sin makker fra ALMS, italieneren Rinaldo "Dindo" Capello med på holdet. Her blev de sat sammen med den unge brite Guy Smith. Forholdet til de to kørere var noget andet end tidligere. De tre kørere kørte på samme hold da de tidligere på året kørte 12 timers løbet på Sebring.

Tom har mange gange rost Dindo for sin indstilling til dette års race. "Dindo kender jeg rigtig godt og han har speeden. Han har virkelig været sulten og har trænet mere end jeg har gjort i år og har tabt sig meget for at fokusere meget på at gøre det godt - og vinde: han vil vinde!" For Guy Smith var det en gylden chance at blive sat på hold med Capello og Kristensen - dermed var han ret beset med på det hold der burde ligge bedst til den samlede sejr. "Guy har også sagt til mange medier, at han først nu, efter den tid hvor vi har arbejdet sammen, har oplevet hvor hårdt man skal arbejde for at vinde Le Mans på mange områder. Dér har han været den der har været total vågen og som hele tiden er tændt på det der skulle opnås. Det har gjort at adrenalinen har været lidt for høj, fordi han er en ung kører og mangler nogle ting, men jeg synes han har gjort det fremragende," lyder det rosende.

Samtidig forklarer Tom også at der ligger noget taktik i at løbet blev startet og sluttet som det gjorde. "Jeg mener at vi har gjort det godt ved at én kører kvalifikation, så er der én der starter løbet og den tredje kommer i mål. Der er der så også noget taktik med at det er Guy der kører til sidst, men det ved Guy ikke. Det er Dindo der starter og så kører jeg, hvorefter Guy kører som treer. Det er der også en taktik i. Vi prøvede på Sebring hvor jeg startede, efter at Dindo havde kørt kvalifikatioen og så Guy ud som toer. Der var presset allerede for stort for ham i at komme i raceren som nummer to. Han havde lidt problemer og tabte noget tid. Det var taktikken - at vi kom så langt ind i løbet som muligt før han kom ind i bilen. Og dér skulle vi helst have et forspring og det havde vi. Han kørte ikke så hurtigt i starten på det første stint, men han lavede ingen fejl, men han kom efter det og kørte ganske udmærkede tider resten af løbet."

Netop af den grund kunne man så nok blive lidt nervøs ved at briten kørte raceren til mål. "Det var man lidt, men det var mere fordi der var en kamp mellem Courage'en og Panoz'en. Jeg var ikke helt på hvor de var på banen, og hvis vi skulle slappe af til at få taget foto ved mål og der så skulle gå noget halløjsa i det... Ellers var jeg ikke nervøs. Når jeg tænker nervøs, så tænker jeg når man kører på grænsen, men når han kører på det tidspunkt er alt under kontrol."


TOM KRISTENSEN VAR MANDEN I FOKUS - © Bentley Motorsport


STØVET SKAL LÆGGE SIG
Alle vil gerne vide hvad Tom nu skal foretage sig. Resten af året er kalenderen åben, men han har ikke travlt med at kaste sig over noget lige nu. Det er tid til at få Le Mans på afstand og bearbejde alle følelserne, og ikke mindst nyde sejren i fulde drag. På kort sigt er der altså ikke lige noget på vej. "Man skal huske på at støvet skal lægge sig. Le Mans er mere end en hel Formel 1-sæson løbsmæssigt tilsammen. Så på den baggrund skal vi gerne have det ud, så lad os nyde sejren med alle dem som har været med omkring Bentley. Så venter jeg selvfølgelig på hvad fremtiden er for dem. Officielt stopper deres program. Der tales om at man måske kører et Petit Le Mans, men næste år er der ikke noget klart. Ellers er der..." siger han, men stopper alligevel op inden han runder sit svar af: "man må bare vente på tingene."

Og der skal helt sikkert nok komme noget til Tom - alle døre står åbne for ham."Når jeg nu har været med til at vinde løbet så er det klart, at jeg er helt sikker på at der er masser af muligheder for mig nu, så når man kommer ud af Le Mans er det ikke noget problem." Næste år bør han igen være at finde i Le Mans - han vil være den kører som enhver teamchef har øverst på listen når der skal findes kørere til løbet.


EN VINDERBIL PÅ VEJ MOD AT SKRIVE LE MANS HISTORIE - © Bentley Motorsport


MOD NYE UDFORDRINGER
Lysten og sulten til at vinde flere gange er der helt intakt. "Der er stadig lyst til at vinde mere - det er det som motorsporten handler om. Fordi du har en god dag på jobbet, så går du da også på job dagen efter? Det er jo nogenlunde det samme. Et nyt løb giver nye udfordringer og specielt på Le Mans, hvor der er så meget i det og så mange nye ting."

Efter festfyrværkeriet i Frankrig kan vi glæde os over Toms storslåede sejr. Vi kan være stolte over at have en dansk kører der regnes som en af verdens allerbedste, hvis ikke den bedste sportsvognskører. Resultaterne taler sit tydelige sprog: Tom Kristensen er en legende på Le Mans!




Skrevet af Benjamin Bredahl
benjamin@f1journal.com