F1JOURNAL.COM / F1 PORTRÆT / ARTIKEL


Monaco - guld, glitter og glamour. Redaktørerne på livsstilsmagasinerne behøver ikke komme med en lang introduktion til byen ved Middelhavet. Det er her de rige og smukke holder til - og til tider også enkelte unge. Sportsfolk, finansfolk, og andre kendte bor og opholder sig i byen der ligger som en lille Middelhavs-enklave i Frankrig og tæt på Italien. Formel 1 gæster hvert år fyrstendømmet - og det er næsten blevet et indbegreb i sporten.

Løbet i Monte Carlo er levende i mange danskeres erindring. På dansk TV kunne man i en lang årrække følge løbet i de mange år hvor hele sæsonen ikke blev dækket. Ser man sportsligt på løbet, er det vel de færreste der forstår hvorfor man kører i Monte Carlo. Det er umuligt at overhale og manden på pole har gode kort på hånden til at sikre sig sejren. Sådan har det altid været - og vil altid være!

Men Monte Carlo har sin plads i kalenderen - fordi det er et så meget anderledes løb end vi ellers er vidne til. Eller rettere - her kan Formel 1 vise sig i hele sin vælde. Sporten er omdrejningspunkt for celebrities, og hvor fås de bedre? I Monte Carlo, selvfølgelig. Hvor kan man ellers så effektivt promovere en sport der ellers handler om surt slid, sved og olie på hænderne? På Hungaroring? Nej, det er jo ikke ligefrem stedet der emmer af rigdom! Monte Carlo er den ideelle baggrund for at sende lidt glitter ind i sporten.

Utallige kørere har gennem tiden brokket sig over at løbet i fyrstendømmet skal være med i kalenderen. Banen er snørklet og byder ikke på ret meget race. Overhalinger er stort set umulige at udføre med mindre nogle af kørerne satser hele butikken - eksempelvis som Giorgio Pantano i dette års Formel 3000-løb. Bevares, Ricardo Sperafico (som det lige skal nævnes nok ikke spiller kort med Pantano for tiden...) havde problemer med sin racer - men det så da godt ud. Undertegnede var så heldig at stå lige over dér hvor det skete - og der var bare ikke plads til den overhaling! Men det kan lade sig gøre - hvis man vil det nok.

KRONJUVELEN - DEN SKILLER MAN SIG DA IKKE AF MED…

Men hvad handler Monte Carlo så egentlig om? Jo, for en stor del må det siges at være en legende i Formel 1. For godt nok byder det ikke på race, men kørernes evner bliver udstillet til det yderste. Én fejl - og man er ude. Spørg bare Heinz-Harald Frentzen om det! Samtidig er det et løb der har en utrolig historie.

Anerne til nutidens race går tilbage til 1929 - helt præcis til den 14. april. Her blev det første Grand Prix i Monte Carlos - allerede dengang - smalle gader, startet. Forud var gået flere års forberedelser og idemodning. Præsidenten for det monegaskiske automobilsportsforbund, Anthony Noghes arbejdede for at stable løbet på benene - og det blev det.

Siden har løbet i Monte Carlo stort set været en fast bestanddel af Formel 1. Det bliver med rettet betegnet som kronjuvelen - og hvem vil ikke gerne vinde i Monte Carlo? Der er så meget historisk vingesus over løbet, at det er en drøm for alle at vinde løbet. Og så handlet løbet også om alt det andet - nemlig om at blive set!


Kimi Räikkönen i behageligt selskab - © West McLaren Mercedes

For det er vel ret beset det som weekenden i Monte Carlo handler om. Fotograferne har nok at se til - altså med at fotografere kendisser. Og de var der i hobetal i år for at kaste glans over sporten. Alle teams havde besøg - selv det lille og uundseelige Minardi team. Blue, som har deres målgruppe i den lidt yngre del af feltet, var på besøg hos Paul Stoddarts hårdtarbejdende tropper.

Og der er masser af billeder og sladder der kunne gå direkte til 'Bernie Bladet'. Fodbold-spillere fra flere topklubber kiggede da også lige forbi. Rio Ferdinand, engelsk landsholdsspiller og i trøjen for Manchester United (og vist nok så også for et firma der hedder Vodafone...) fik taget billeder sammen med et par kørere. Og en ting er vist sikkert - den høje britiske midterforsvarer kommer nok ikke til at køre Formel 1 lige med det første ! Ronaldo - verdens dyreste (engang...) fodboldspiller var også lige en smut forbi for at hilse på, inden han måtte tilbage til Madrid for at knokle lidt videre.

Mika Salo ladede op sammen med tidligere kolleger (tvivler på at han var længe hos Toyota!) og medbragte sønnen Max. En anden Max var der også - Max Biaggi. Han var også med i fodboldkampen mellem racerkørerne og et sammensat hold af diverse kendisser - anført af prins Albert himself - en kamp som også havde dansk deltagelse i Tom Kristensen!

Mere dansk spotlight kom der også på begivenhederne i Monte Carlo - Helena Christensen fremviste et smykke der nok ikke er en almindelig funktionærløn beskåret. Samtidig fik Mark Webber og Antonio Pizzonia lov til at køre rundt som 'the pink panthers'. Og så dukkede Westley Snipes lige pludselig også op!

Altid festlige Eddie Jordan havde også fint besøg som bestemt matcher en anden af Jordans store passioner - rockmusikken. Bono - som vist ikke behøver yderligere introduktion gæstede teamet og fik fra allerforreste række mulighed for at høre på en noget anden musik end normalt. Fra pitmuren fik han første parket til at høre V10'erne ringe ud i jagten på Ste. Devote svinget.


Let's rock'n roll - Bono gæstede rock-glade Eddie Jordan - © Jordan Grand Prix

Flavio Briatore fik i hvert fald skabt sig en masse opmærksomhed ved at have sin seneste kæreste med - en som vi i gadebilledet kan støde på for tiden - supermodellen Heidi Klum. Og så var Renault-teamchefens tidligere kæreste der også - Naomi Campell. En masse tidligere Formel 1-kørere dukkede op, og tog deres store yatcher med sig. Eddie Irvine, med en formue der næsten matcher Michael Schumachers, havde også en af de større joller med. Så kunne han ellers holde en masse fester! Men sandelig om ikke også Bernie Ecclestone kommer med. Den lille mand med den store magt. For lige at markere hvem der har bukserne på i Formel 1 dukkede han op med noget der ikke kan kaldes for en yacht - det var et kæmpe skib - større end alle de andres. Faren for at nogle ville overgå det var på forhånd elimineret - det var faktisk verdens største yacht han havde lejet til løbet. Ingen over eller ved siden af Bernie!

Og vi kunne fortsætte i én lang række! Konklusionen på hvad løbet i Monte Carlo handler om? Cristiano da Matta, der selv er bosiddende i Monte Carlo, har svaret. Han er heldigvis ikke 'sovset' ind i den normale rumle i weekenden, så han ser det med klare øjne. "Løbet i Monaco er kun én stor fest. Der kommer mange kendte mennesker der ikke ænser det mindste om motorsport!" Toyota køreren rammer vist lige i plet - løbet i Monte Carlo er alt andet end race…

Skrevet af Benjamin Bredahl
benjamin@f1journal.com

Se mere til de kendtes indtog i Monte Carlo i artiklen Bernie Bladet - anno 2003