F1JOURNAL.COM / F1 HISTORIE / ARTIKEL


DER VAR LAGT OP TIL KAMP
Fuji Speedway Circuit 24 oktober 1976. Sæsonen nærmede sig afslutningen og mesterskabet skulle afgøres i sidste øjeblik. Niki Lauda Ferrari lå bedst til at tage titlen i sin Ferrari før løbet, idet han førte med tre point ned til James Hunt. McLaren-esset skulle bruge fire point mere end Lauda for at vinde. Faktisk var det et under at Lauda i det hele taget var i stand til at køre løbet. Kun små tre måneder forinden var han kørt galt på Nürburgring under Tysklands Grand Prix i en gevaldigt stor ulykke og var tæt på at miste livet. Ved et mirakel kom han sig dog, og blev i stand til at køre Formel 1 kun 6 uger efter, meget forbrændt.

Nu sad der så millioner af tv-seere parate til at se det endelige opgør mellem Lauda og Hunt. Men det eneste der blev vist på skærmen var kaskader af vand og diskussioner mellem officials, kørere og teamchefer. Vandmasserne flød i stride strømme henover banen. I opvarmningen var kørerne helt nede på ca. 30 kilometer i timen rundt i kurverne. I langt tid lød meldingen da også at løbet ville blive aflyst. Alle kørerne på nær Brambilla og Regazzoni nægtede at køre. Først til allersidst nåede man til enighed om at afvikle løbet. Det var ved at blive mørkt og hvis man ikke startede kunne man ikke nå at sende de sidste TV-billeder grundet mørkets frembrud.

DEN IDYLLISKE FUJI-BANE
Fuji Speedway lå idyllisk ved foden af Japans 3776 meter høje hellige bjerg Fujiyama. Sneen på toppen af bjerget ligger der året rundt og gør naturen smuk. Banen var blevet åbnet tilbage i 60'erne og skulle være det første under titlen Japans Grand Prix. To gange blev den brugt i Formel 1 i 1976 og 1977. I 1977 fik James Hunt sin sidste Grand Prix sejr, men denne blev overskygget af en alvorlig ulykke, da Gilles Villeneuve i sin Ferrari kørte ind i Ronnie Petersons Tyrrell tidligt i løbet.

Begge kørte af banen og resulterede i to dødsfald. Men alt det var først året efter, så vi skruer lige uret tilbage igen. Banen havde en af de længste lige strækninger overhovedet set i Formel 1-historien. Denne blev efterfulgt af små hurtige sving. Dette var dog ikke det originale design. Som navnet også antyder skulle banen have været en højfartsbane i amerikansk stil. Finanserne rakte dog ikke til den oprindelige plan.

Fuji 1976 var én af de første gange vi så japanske kørere, teams og dækfirmaer i Formel 1. Der var sat Ford Cosworth motorer i bilerne fra Kojima og Maki, dækfirmaerne var repræsenteret af Dunlop og Bridgestone og der var tre japanske kørere, henholdsvis Masahiro Hasemi, Kazuyoshi Hoshino og Noritake Takahara. Der var dog ingen af dem der fik nævneværdig succes. Først tyve år senere så vi igen et grand prix-dæk fra Bridgestone i den øverste ende.


NIKI LAUDA PÅ MOUNT FUJI I 1976 - © Rob Ryder

KVALIFIKATION: HUNT I P2 - LAUDA P21
James Hunt startede i første række fra en position som nummer to og lagde sig fra start i spidsen af løbet. Lauda derimod startede helt tilbage fra en position som nummer 21. Der var vand overalt omkring ham og Lauda kunne intet se. Det gjorde det bestemt heller ikke bedre, at hans øjeskade fra ulykken i Tyskland var skyld i, at han var så godt som blind på det ene øje. Lauda havde allerede før løbet startede, overvejet at opgive løbet grundet omstændighederne. Den eneste grund til at han besluttede sig for at køre ud, var at Ferrari skulle have deres startpenge. Men efter to omgange fik han nok.

Han kørte sin Ferrari i pit og forlod banen helt med sin kone Marlene. Det var han dog ikke ene om. Også Carlos Pace og Larry Perkins fra Brabham, samt Emerson Fittipaldi fra det brasilianske team Copersucar stoppede frivilligt efter kort tid. Ferraris teamchef, Mauro Forghieri, var bestemt ikke enig i den beslutning. Han var rasende på sin kører, men forsvarede ham i første omgang med at forklare at det skyldtes motorproblemer. Lauda nægtede dog kategorisk og henviste til vejrsituationen med ordene "Bloody stupidity".

I sin bog "Kapløb med døden" skriver Lauda senere om episoden: "Normalt er de sidste to-tre løb på året det rene vanvid, også for en sund og stærk kører. Dertil kom for mit vedkommende de legemlige og psykiske følger af uheldet og oven i købet presset fra James Hunt, der stormede frem for at vinde verdensmesterskabet. Da jeg ankom til Tokyo, var det klart, at jeg var langt nede i kræfter. Jeg havde haft brug for en opladning, for lidt tid, lidt fred og ro. I stedet kom der regn. I regnvejr har man altid brug for en ekstra reserve motivation og overvindelse. Men jeg havde ikke flere reserver. De var brugt op. Regnen ødelagde mig totalt".

SELV SIKKERHEDSBILEN AKVAPLANEDE
James Hunt ville heller ikke selv køre i det voldsomme regnvejr. Faktisk var vejret skyld i, at selv safetybilen akvaplanede, da den kørte ud for at inspicere banen før brug. Men til trods herfor lagde Hunt stærkt ud og lagde sig i spidsen. Hunt kørte fantastisk! Han blev en kort overgang angrebet af Vittorio Brambilla i March-raceren. "The Monza Gorilla" spandt dog rundt, da han lå på siden af Hunt og måtte udgå. Løbet fortsatte og Hunt lå stadig i spidsen da regnen hørte op. Efterhånden tørrede banen op og Fujiyamas snetopper dukkede frem i baggrunden. Hunt så ud til at køre sig frem til sejr og sikre sig mesterskabet i fin stil.

Men Hunt fik med tørvejret større og større problemer. Hans tørvejrsdæk gik mere og mere i stykker, mens han blev skarpt forfulgt af Patrick Depailler i en Tyrrell og Mario Andretti i en Lotus. I pitten var der uenighed om Hunt skulle ind. Teddy Mayer og Alistair Caldwell hos McLaren kunne ikke beslutte sig. Imens kørte Depailler og Andretti forbi og sendte Hunt ned på en tredje plads. Dette ville dog stadig give Hunt points nok til at passere Lauda i VM-stillingen. Og da Depaillers ene dæk sprang i stykker så det mere end lyst ud. Depailler måtte i pit for at skifte dæk på alle seks hjul.


MARIO ANDRETTI PÅ MOUNT FUJI 1976 - © Rob Ryder

Men problemet med dækkene blev værre. Stadig var man i McLaren lejren ikke enig i, hvad der skulle ske og Hunt blev mere og mere frustreret og rådvild. Til sidst blev valget truffet af dækkene selv. En punktering på det venstre forhjul betød nemlig at Hunt måtte i pit. Da han kom tilbage fra pitten lå han nummer fem, med kun fem omgange tilbage. I Ferrari-lejren var de glade. Situationen så håbløs ud for Hunt og McLaren og titlen så derfor ud til at være hjemmefor den stejlende hingst. Men Hunt ville det anderledes. Hurtigt passerer han Alan Jones i hans Surtees og Clay Regazzoni i hans Ferrari. Hunt lå nu nummer tre, men vidste det ikke selv. Radiokontakten med pitten var forsvundet og han kæmpede hårdt for at indhente Depailler. Helt i spidsen lå Andretti og førte med over en omgang ned til de andre. Han lå bare og sparede sine dæk og hans tilstedeværelse var med til at forvirre Hunt endnu mere. Da han kører i mål som nummer tre og dermed bliver verdensmester anno 1976 er han stadig overbevist om at han har tabt.

TAB OG VIND MED SAMME SIND - ELLER?
Hunt hopper ud af sin bil og går han mod teamchefen Mayer med sure miner og med gloser der ikke skal nævnes her. Han er ophidset over at dårlige pitsignaler har kostet ham sejren. Meget forbavset modtages han af grinende og jublende ansigter. Mayer mødte ham med fremstrakt hånd med tre fingre i vejret. Hvad var det der skete? Først da han ønskes tillykke med sejren begynder det at gå op for ham. Han er verdensmester anno 1976. En mekaniker løber over til Hunts McLaren og river nummeret 11 af siden. I stedet vifter han i triumf med tallet 1.

Som tidligere skrevet vandt Hunt året efter løbet på Fuji. Desværre for ham skulle det blive karrierens sidste GP-sejr. Efter en kort periode hos Wolf trak han sig fra sporten. I stedet fortsatte han som F1-kommentator sammen med den legendariske Murray Walker på BBC. Racerkøreren, verdensmesteren, playboyen, alkoholikeren og kvindebedåreren James Simon Wallis Hunt dør uventet af et hjerteslag den 15. juni 1993 i en alder af kun 45 år.


RESULTATET FRA JAPANS GRAND PRIX, MOUNT FUJI 1976
Pos. Kører Team Chassis Omgang Tid
1 M. Andretti John Player Team Lotus Lotus 77 73 1.43.58.860
2 P. Depailler Elf Team Tyrrell Tyrrell P34 72  
3 J. Hunt Marlboro Team McLaren McLaren M23 72  
4 A. Jones Durex/Theodore Team Surtess Surtees TS19 72  
5 C. Regazzoni Scuderia Ferrari Ferrari 312T2 72  
6 G. Nilsson John Player Team Lotus Lotus 77 72  
7 J. Laffite Ligier Gitanes Ligier JS5 72  
8 H. Ertl Hesketh Racing Hesketh 308D 72  
9 N. Takahara Team Surtees Surtees TS19 70  
10 J. Jarier Shadow Racing Team Shadow DN5 69  
11 M. Hasemi Kojima Engineering Kojima KE007 66  
  J. Scheckter Elf Team Tyrrell Tyrrell P34 58 Overophedning
  H. Binder Walter Wolf Racing Wolf-Williams FW05 49 Problemer med hjulet
  T. Pryce Shadow Racing Team Shadow DN8 46 Problemer med motor
  V. Brambilla Beta Team March March 761 39 Problemer med motor
  H. Stuck March Engineering March 761 37 Problemer med elektronikken
  J. Mass Marlboro Team McLaren McLaren M23 35 Spandt af
  J. Watson Citibank Team Penske Penske PC4 33 Problemer med motor
  K. Hoshino Heros Racing Tyrrell 007 27 Løb tør for brændstof
  A. Merzario Walter Wolf Racing Wolf-Williams FW05 23 Problemer med Gear
  E. Fittipaldi Copersucar-Fittipaldi Fittipaldi FD04 9 Trak sig grundet vejret
  C. Pace Martini Racing Brabham BT45 7 Trak sig grundet vejret
  N. Lauda Scuderia Ferrari Ferrari 312T2 2 Trak sig grundet vejret
  L. Perkins Martini Racing Brabham BT45 1 Trak sig grundet vejret
  R. Peterson Lavazza March March 761 0 Problemer med motor
  M. Kuwashima Walter Wolf Racing Wolf-Williams FW05 0 Sponsor trak sig
  T. Trimmer Maki Engineering Maki F102 0 Kvalificerede sig ikke


JAMES HUNT PÅ PAUL RICARD BANEN 4. juli 1976 - © Rob Ryder

Skrevet af Henrik Eilsøe
henrik@f1journal.com