F1JOURNAL.COM / F1 HISTORIE / ARTIKEL


Nu er kalenderen røget så meget i hak, at det er 10 år siden, at året hed 1994. I formel 1 sammenhæng er dette år lig med den rædselsfulde weekend på Imola der kulminerede den 1. Maj, hvor Ayrton Senna for øjnene af millioner af tv-seere bliver dræbt da hans Williams FW-16 ryger direkte i betonmuren i Tamburello kurven kort efter start. Hvad der skete og hvorfor det skete vil blive afdækket i en artikel i næste nummer af F1journal.

MEN 1994 SÆSONEN VAR OGSÅ PÅ ANDRE
MÅDER EN YDERST KONTROVERSIEL SÆSON.

Sæsonen startede som det var typisk den gang – i Brasilien. Forventningerne til sæsonen var dæmpede for at sige det mildt. Udsigten til Senna i feltets absolut bedste bil efter skiftet til Williams gjorde, at de fleste trak på skuldrene og ikke mange væddemål om sæsonens verdensmester gik til andre end brasilianeren. Året før havde Prost vundet VM i netop en Williams. Senna havde gjort sit bedste i den Ford drevne McLaren MP4/8 og vandt da også sejre i blandt andet Monaco og det enlige løb på Donington, men true de stærke Williams racere kunne han ikke for alvor. Så skiftet til Williams blev ikke anset for at være spændingsfremmende for VM for at sige det mildt.

En anden ændring før 1994 gik ud på at al den elektronik der hjalp kørerne med start, traction control, ABS, intelligent affjedring blev forbudt. Det var vældigt kritiseret af kørerne, da man mente, at det kunne give uheldige følger for sikkerheden. Der blev også indført mulighed for tankning i løbene – hvilket også var frygtet af mange. Det skulle vise sig, at det ikke var gjort med de ændringer – meget ville ske i 1994.

INTERLAGOS ÅBNER SÆSONEN

Brasilien skulle åbenbare sig meget anderledes end forventet! Senna havde godt nok poleposition, men i løbet var det en ung tysk opkomling ved navn Michael Schumacher, der i sin spraglede Benetton havde den frækhed at køre fra Senna. I et desperat forsøg på at hente den hurtige tysker røg Senna af banen på 55. omgang af de 71. Den ny Williams var ikke en god (nok) bil. Formel 1 var i chok.

Det næste løb afvikledes på en rigmands bane i nogle fjerne japanske bjerge. Aida var en lille Mickey Mouse bane, som formel 1 besøgte for første og næstsidste gang i 1994. Senna var igen i pole postion – men ak – allerede i første sving bliver han skubbet af banen i en hidtil ukendt Larini / Häkkinen manøvre. Slutresultat – Michael Schumacher vinder sit 2. Løb i træk og førte nu VM med 20 point. Senna har 0. Williams var i krise. Senna var i krise. Det var helt uventet det her og formel 1 verdenen så frem til den sidste weekend i april når den europæiske sæson fløjtedes i gang. Senna proklamerer at ’nu er det nu’. Kun en sejr tæller i Imola. Koste hvad det vil…


Michael Schumacher i spidsen – sådan kender vi ham - © Nyberg

IMOLA…

Fredag 29. april oversatsede Barrichello i sin Jordan i chikanen før indgangen til opløbssvinget. Kerben på indersiden af svinget slyngede bilen i vejret, så den med fuldstændig uformindsket fart drøner lige ind i dækvold og hegn. Det var en meget alvorlig ulykke, med store skader på bilen. Mirakuløst var Barrichello sluppet med knubs og småskrammer. Da han vågner på hospitalet våger en bekymret Senna over ham. Alt var dog ok.

Lørdag den 30. april går det helt galt. I den hurtige kurve på vej ned mod Tosa mistede Roland Ratzenberger kontrollen over sin Simtek. Bilen var ikke voldsomt ødelagt efter mødet med muren, men de G-kræfter Ratzenberger havde været udsat for gør, at hans hals brækker og hans liv ikke står til at redde. Formel 1 var i chok. Men det skulle blive værre…

Søndag den 1. maj gik starten på San Marinos GP kl. 14.00 I tiden op til starten har kameraerne fokuseret på sammenbidte ansigter på gridden. Senna sad i sin Williams på sin vante plads – pole position. I lommen på køredragten lå et Østrigsk flag. Ratzenberger var Østriger. Senna var fast besluttet på at vinde dette løb og hædre den afdøde kører på sin plads øverst på sejrsskamlen.

Starten går og var ikke mange sekunder gammel da Lotusen med Pedro Lamy bag rattet smadrede med fuld kraft ind i den stationære Benetton med J.J. Lehto bag rattet. Hele højre side på Lotusen blev revet af i en eksplosion af kulfiberstumper og andre vragdele. Et hjul røg ud blandt publikum. Øjeblikkeligt kom sikkerhedsbilen på banen mens der blev ryddet op. Ved slutningen af den 5. omgang blev der givet grønt flag igen. Senna var i spidsen og får sammen med Schumacher et godt forspring til Berger på trediepladsen. De når en hel baneomgang i samme position. På den 6. omgang mistede Senna herredømmet over sin Williams i Tamburello og hamrer ind i betonmuren. Ikke et uheld der under normale omstændigheder skulle betyde andet end knubs og småskrammer. Men tragisk nok blev en bærearm fra forhjulsophænget slynget af i kollisionen med betonvæggen og gennemborede styrthjelmen med fatale følger for Senna. Det så Sid Watkins naturligvis med det samme og kan også samtidig konstatere at Senna var meget alvorligt kvæstet og næppe står til at redde. Derfor var der ingen grund til at køre ham til banens ’medical center’ – man valgte at flyve ham til hospitalet i stedet. Italien har nogle skrappe love omkring den slags, så arrangørerne var sikkert også ret interesserede i at Senna ikke blev erklæret død på banen – men derimod på hospitalet…

Efter at Senna var blevet ført til hospitalet, blev løbet genoptaget og Schumacher vandt en glædesløs sejr. Schumacher havde nu 30 point – langt foran Damon Hill på 2. pladsen med sølle 7 point. Senere på dagen blev Senna erklæret død

FØLGERNE PART 1

Efter Imola var der naturligvis mange diskussioner om, at der måtte gøres noget. Hurtige sving i fuld fart med begrænsede afkørselsmuligheder kom pludselig i fokus. Tamburello var en af de grimme, der havde været centrum for mange alvorlige ulykker. Piquet i 1987 og Berger i 1989 for at nævne to af de rigtigt alvorlige. Men nu med Sennas dødsulykke fik piben en anden lyd end bare ’kørerfejl’. Ratzenbergers uheld kunne med lidt god vilje kategoriseres som en ’begynderfejl’ – men ikke Sennas. Biler og baner passede ikke længere sammen hed det. Ændringer på banerne ville tages hen ad vejen – men her og nu skulle bilerne have en omgang med nedstrygeren! Downforce skulle sænkes og det skete i første omgang ved at fjerne de efterhånden voldsomme aerodynamiske underbygninger til frontspoilernes sideplader. De var udformet til at styre luftstrømme omkring hjul, sider og bund på bilen. De røg af. For at balancere dette indgreb blev bagendens venturi afkortet helt tilbage til bagakslen med undtagelse af en 30 cm bred midtersektion.

Disse ændringer blev indført til det Spanske GP. Indimellem skulle F1 verdenen dog først overstå Monacos GP. Allerede inden det for alvor kom i gang var Karl Wendlinger i koma efter en ulykke der mindede om Buttons i 2002 – på fuldstændigt samme sted. Chokket ville slet ikke fortage sig. Formel 1 virkede utroligt sårbar i denne periode. Hvad ville det næste mareridt blive? Det skal siges at Karl Wendlinger overlevede og vendte sporadisk tilbage til F1 i 1995 – men havde ikke længere hastigheden til formel 1 og kører i dag DTM.


1994 blev det sidste år vi kunne opleve Lotus. Her med Johnny Herbert bag rattet - © Flemming Hansen

Det alle gerne ville se var et løb helt uden drama. Det blev det ’heldigvis’. Det var nok det mest gudsjammerligt kedelige Monacos GP i mange år. Men ingen var kede af det. Det var bare et løb der skulle overstås. Helt uden kontroverser var det dog ikke. Det lykkedes nemlig Hill og Hakkinen at køre hinanden af banen i St. Devote få hundrede meter efter starten – så hvem førte fra start til mål? Michael Schumacher – der nu havde 40 point mod Gerhard Bergers 10 point på 2. pladsen. Snak lige om kedelige udsigter til resten af sæsonen! Schumacher helt uden oplagte konkurrenter… havde allerede vundet 4 løb og nærmeste konkurrent var 3 fulde løbssejre fra at tangere – vel at mærke uden at Schumacher scorede point. Han skal jo nærmest køre baglæns for ikke at vinde VM…

I Spanien havde man valgt gummiløsningen for at ændre lidt på banen. På en hurtig del af banen havde man valgt at stille to rækker dæk op på tværs af banen med et par vognlængders mellemrum, således at bilerne skulle snegle sig igennem på én række. Mange frygtede sammenstød med dækkene – men på mirakuløs vis skete det ikke. Det var en lidt forhastet løsning, der forsvandt året efter. Løbet skulle vise sig at være et vendepunkt i sæsonen. Det lykkedes Hill at vinde løbet på teknisk knock-out, da Schumachers Benetton fik gearskifteproblemer efter første trediedel af løbet. Resten af løbet havde Schumacher kun 5. gear til sin rådighed – på den baggrund var det vel ok at klare en 2. Plads… Løbet var også kendetegnet af David Coulthards debut i formel 1 og Mark Blundells tredieplads for Tyrrell. Men Schumacher havde stadig 29 points forspring til den nye nummer 2 – Damon Hill.

FØLGERNE PART 2

Næste løb var i Canada, hvilket samtidig var indførelsen af fase to på regelændringerne der gik ud på at begrænse motorkraften ved at lave huller i motorcoveret over luftindtaget. Der var forskellige varianter i anvendelse i Canada – men efterfølgende blev det typisk et par lange aflange huller i ’ryggen’ på motorcoveret. (En regel der i øvrigt blev fjernet i midten af 1995)


Huller i indsugningen fra Canadas GP. Dette er i en Simtek - © Flemming Hansen

Ikke fordi det havde nogen som helst indflydelse på resultatet. Schumacher kørte igen af sted til en sikker sejr, hvor Damon Hill atter må teste 2. violinen på 2. pladsen. Nu førte Schumacher med 56 points foran Hills beskedne 23. 2002 virkede nærmest underholdende set i dette lys!

Også det franske GP endte på fuldstændig samme måde. Læsterlige tæsk til Hill og Williams. Eneste lyspunkt for Hill var dog, at han samtidig gav eftertrykkeligt baghjul til den tidligere mester Nigel Mansell, der efter kun ét år i det Amerikanske var blevet træt af CART… eller var det omvendt?


Sauber vælger som de eneste at hæve siderne på cockpittet for at beskytte køren mod sideværts uheld. Wendlinger kørte i Sauber – men det var inden disse var påsat - © Erzek Zsolt

SORT DAG ELLER SORT FLAG?

Nej vi skal frem til det Britiske GP, der skulle vise sig, at være et kontroversielt vendepunkt. Der er jo ikke noget der ansporer til gode resultater som en gang hjemmebane. Læg nogle Adrian Newey modifikationer til den besværlige FW-16 og ansporet af hjemmepublikum var pole position i hus for ’Demon Damon’ – med den evige rival Michael Schumacher på 2. pladsen på gridden. Grundlaget til det berømte sorte flag for Michael Schumacher blev lagt på opvarmningsomgangen. Michael Schumacher der nok helt havde glemt, at starte på andet end 1. position overhalede Damon Hill… Ikke fordi det virkede som noget voldsomt alvorligt – men regler er regler og man skal holde sin position på hele opvarmningsomgangen. Starten gik - men først efter endnu en opvarmningsomgang da David Coulthard får problemer før start – og til publikums øredøvende jubel var det Damon Hill der tog spidsen fra start. Vi kom frem til første pitstop og ikke usædvanligt var Williams teamets arbejde ikke lige så hurtigt som Benetton teamets. Resultat – ho-hum – Michael Schumacher var i spidsen. Det blev værre. Schumacher trak fra… Så var det jo ’heldigt’ at kommissærerne pludselig tildelte et sort flag til Michael Schumacher. Stop-go straf. Ikke fordi det havde den mindste effekt på Schumachers kørsel. Han fortsatte, mens Flavio Briatore og Tom Walkinshaw skreg ørene fulde på diverse FIA repræsentanter. Men der var ingen nåde og Schumacher kom endelig i pit. Skaden var sket og Damon Hill kunne køre en sikker sejr hjem.

Men sagen var slet ikke ovre efter dette. Schumacher får to løbsdages karantæne og Benetton teamet får et gevaldigt rap over nallerne med en bøde på $500.000. ’Clerk of the Course’ Pierre Aumonier fik sin licens frataget i et år for ikke at behandle Schumachers straf korrekt. Schumachers forteelse skete på den første opvarmningsomgang. Efter Coulthards startproblemer, burde Schumacher have været placeret bagest på gridden. Det skete bare ikke.

For at dette ikke skulle være nok, så blev det afsløret af Max Mosley i appelretten, at Benetton havde brugt et ulovligt ’launch control’ system i San Marino…

Næste løb var på Hockenheim og af blandt andet af hensyn til hjemmepublikum skulle Schumacher ikke udstå sin straf her. Dette løb blev berømt for to ting. Et kæmpe sammenstød i starten forårsaget af Hakkinen, der eliminerede 10 biler på stedet – og en spektakulær eksplosionsbrand under tankning af Verstappens Benetton. Michael Schumacher udgår med en motorskade og Damon Hill bliver forsinket af startuheldet, så han ender på en ikke-pointgivende 8. Plads. Løbet vindes af Gerhard Berger i Ferrari med de to Ligier racere med Olivier Panis og Eric Bernard på de næste pladser.


En svær debu sæson for Jos Verstappen i samme team som en vis tysker - © Hans HulsebosGerhard Berger vinder i Hockenheim - © Erzek Zsolt

Benetton var ikke kun i ilden under løbet (et dårligt ordvalg!) men også efterfølgende. Det viste sig nemlig at der var pillet ved tankningsudstyret, så FIA mente at Benetton selv var skyld i branden.

Benettons ’launch control’ sag fes også ledt ud i sandet. Det viste sig at de fleste teams havde lignende sager i deres sourcekode, men at funktionerne var slået fra fremfor at blive fjernet. Det Benetton blev dømt på var, at man ikke var for hurtige til at aflevere source koden. Onde tunger kan måske sige at det var for at rense koden inden den skulle offentliggøres…?

Under alle omstændigheder slipper Michael Schumacher ikke for at afsone sin straf på to løbsdages karantæne – men inden dette skete, blev de sidste løb med Schumi kørt – Ungarn og Belgien. I Ungarn gik det ganske som forventet da det blev en opvisning af Schumacher og atter engang med Damon Hill på 2. pladsen. Resultatet betød, at Schumacher nu havde 76 point, mens Damon Hill havde 45 point.

HILL VINDER MED 2 MILLIMETER

Belgiens Grand Prix på Spa bliver også vundet af Michael Schumacher med - ja gæt selv hvem på 2. Pladsen. Men det var inden kommissærerne havde gået Michael Schumachers Benetton efter i sømmene. Med virkning fra det tyske GP var alle biler blevet forsynet med en særdeles ’højteknologisk’ træplade i bunden. Dette skete ikke for at beskytte bilerne på nogen måde, men tværtimod for, at forhindre, at bilerne ikke blev sat så lavt op at de skrabede på vejbanen.


Eau Rouge som den var ændret forud for løbet i 1994. I 1995 var den normal igen - © Flemming Hansen

Hovedpointen havde været i formel 1 i mange år, at jo lavere man kunne justere bilen jo bedre vejgreb havde man. Men som man erfarede med Sennas ulykke, kan det være katastrofalt hvis dæktrykket falder og bilen kurer på bunden. Derfor blev der påmonteret en træplade – der ikke måtte slides! Efter Belgiens GP var Schumachers træplade alt andet end ny. Benetton nr. 5 blev diskvalificeret!


Michael Schumachers Benetton føres efter løbet til tjek for uregelmæssigheder… - © Flemming Hansen

Schumacher fører nu VM med 21 point foran Damon Hill. Problemet for Schumacher var at hans plads i bil nr. 5 overtages på Monza og Estoril af J.J. Lehto og ikke ham selv.

Damon Hill vandt de to løb efter behag og kan nu se et VM inden for rækkevidde da kørerne når til det Europæiske GP på Jerez i Spanien. Schumacher havde ikke tabt sin form. Jerez blev atter en Schumacher opvisning med Damon Hill forvist til 2. pladsen.


Damon Hill vinder i Japan i sin Williams - © Nyberg

I sæsonens næstsidste løb på Suzuka i Japan havde Damon Hill kniven på struben. Vind eller forsvind! Under de sværest mulige betingelser i et frygteligt regnvejr kørte Damon Hill virkelig op til sit allerbedste og formåede i en ’straight fight’ at vinde over tyskeren. Det var da også en sportslig gestus fra Schumacher der satte punktum for løbet da Hill – stadig siddende i sin Williams – får stukket tyskernes næve i hånden.

ET BRAG AF EN FINALE

1994 sæson skal derfor afgøres i Adelaide. Schumacher førte med 1 point. Til dette løb var Nigel Mansell vendt tilbage i Williams nr. 2 og dette med bravour endda. Han tager pole position foran de to rivaler Schumacher og Hill. At Schumacher ikke var helt upåvirket af situationen bevidnede en voldsom ulykke under træning om, hvor tyskeren smadrede sin Benetton. Men der blev linet op til start og der var kun to kørere i fokus. Benetton nr. 5 og Williams nr. 0. Der blev hurtigt gjort kål på Mansell og Schumacher tog føringen foran Hill. Men løbet udviklede sig ikke som vi var vant til fra tidligere på sæsonen. Hill var hele tiden inden for rækkevidde. Pludselig så det ud som om, at Schumacher mistede lidt moment og Hill var hurtigt oppe på siden af Benetton’en. Men Schumacher var ikke helt indstillet på at give plads så de to flettede hjul, hvor Schumachers Benetton pludselig kørete på to hjul og efterfølgende brager ned og ødelægges. Exit Schumacher. Hill haltede resten af banen rundt til sin pit, hvor de måtte konstatere at forhjulsophænget var brækket. Hill kom ikke videre. Schumacher vandt sit første VM på teknisk knock-out.


Verdensmesterskabet 1994 afgøres her - © Erzek Zsolt

En kontroversiel afslutning på 1994. Det var klart at Schumacher og Benetton var alle andre overlegne. Williams havde ikke en super bil – men fik det mod slutningen af sæsonen – og var naturligvis præget af Sennas dødsulykke. Det som alle fans spørger om den dag i dag er: Ville Schumacher have vundet VM hvis Senna havde overlevet ulykken? Det ved naturligvis ingen – desværre.

DE KEDELIGE OVERSKRIFTER FRA 1994:

Eddie Irvine får en bøde på 10.000$ og et løbs udelukkelse for at forårsage en stor ulykke i Brasilien. Efter appel bliver bøden fjernet – men byttet til 3 løbs karantæne…

Michael Schumacher bliver idømt en bøde på 25.000$ for totalt at ignorere et sort flag på Silverstone – hvilket blive ’byttet’ til to løbs karantæne

Benetton får en bøde på 500.000$ for at ignorere officials under løbet på Silverstone

Benetton og McLaren får en bøde på 100.000$ for ikke at aflevere sourcekoden til deres elektroniksystemer.

Mika Hakkinen idømmes en løbsdags karantæne betinget under tre løb, for ikke at holde sin plads på opvarmningsrunden og for at forlade Silverstone uden at snakke med officials om en kollision med Barrichello

Rubens Barrichello idømmes samme straf som Hakkinen

Mika Hakkinen kommer i søgelyset igen efter Hockenheim da han forårsager en ulykke i starten. Resultat: En løbsdags karantæne

Efter Spa kommer Schumachers vindende Benetton under mikrometerskruen. Der mangler gods i træpladen. Sejren fratages.

FIA har nu endelig mistet tålmodigheden med Schumacher og han får ikke lov at starte på Monza og Estoril (Hvilket ’belejligt’ giver Damon Hill mulighed for at indhente Schumachers forspring…)

Efter Monza var Eddie Irvine igen i den sorte bog. Et sammenstød ved starten på Monza giver ham en betinget straf på en løbsdags karantæne over de næste tre løb.

Endelig bliver Ferrari idømt en bøde på 50.000$ for at slå en dør ind i Estoril og David Brabham får en betinget et-tre’er for at støde sammen med Jean Alesi i Portugal…

Jo der var sandelig gang i den i 1994!

Af Flemming Hansen
flemming@f1journal.com