F1JOURNAL.COM / F1 HISTORIE / ARTIKEL
JUNI
-
Ford Motor Company opkøber Stewart Grand Prix.

SEPTEMBER
-
Officiel bekendtgørelse på Frankfurts Motorshow af at Jaguar Racing indtræder i Formel 1 i 2000JANUAR
-
Jaguar Racing lancerer deres R1 i London sammen med Eddie Irvine og Johnny Herbert.
- Jackie Stewart bekendtgør at han ikke vil fortsætte som direktør for teamet men at hans søn, Paul, fortsætter den daglige ledelse i rollen som operativ chef.
- Fords, Neil Ressler, tager den overordnede rolle som teamdirektør.

APRIL
-
Paul Stewart aftræder fra sin post som operativ chef efter at have fået konstateret cancer.

MAJ
-
Neil Ressler bekendtgør at han også overtager Paul Stewarts rolle som operativ chef i teamet.

JUNI
-
Johnny Herbert angriber teamet og siger at de ikke har udviklet bilen siden sæsonstarten.

SEPTEMBER
-
Bobby Rahal annonceres som ny operativ teamchef med effekt fra 1. december 2000

OKTOBER
-
Mark Hanford annonceres som ny mand i aerodynamikafdelingen hos Jaguar Racing. Han er blevet rekrutteret fra Lola Cars.
-
Paul Stewart meddeler at han trækker sig helt tilbage fra teamet.

NOVEMBER
-
Jaguar Racing har fået byggetilladelse til et nyt hovedkvarter i umiddelbar nærhed af Silverstone-banen. Ideen er at bygge en fælles fabrik for både Jaguar og Cosworth.
- Efter en katastrofal første sæson der endte på en niendeplads i konstruktørmesterskabet, lover Neil Ressler forbedringer i 2001-sæsonen. Til sammenligning sluttede Stewart Grand Prix på fjerdepladsen i 1999-sæsonen.
-
Jackie Stewart maner til besindelse, og siger at Neil Ressler og Bobby Rahal skal have ro til at opbygge teamet. Det kan tage et-to år.
-
Eddie Irvine siger at der vil gå fem år før Jaguar vil kunne kæmpe om titlen.

DECEMBER
-
Bobby Rahal begynder på jobbet som teamchef.
-
Teknisk direktør, Gary Anderson, forlader Jaguar Racing og erstattes af Steve Nichols der er hentet fra McLaren.JANUAR
-
Lancering af 2001-bilen, Jaguar R2, i teamets udviklingscenter i Whiteley. Frontfigurerne i 2001-sæsonen bliver kørerne Eddie Irvine og Luciano Burti, akkompagneret af teknisk direktør, Steve Nichols, chefdesigner, John Russell og aerodynamikchef, Mark Handford. Testkører er Tomas Scheckter.
- Jaguar Racing sagsøges af Vodac UK for ubetalt gæld fra Pi Developments på £600.000.

FEBRUAR
-
Niki Lauda erstatter Neil Ressler som chef for Premier Performance Division, overbygningen af Jaguar Racing, Jaguar Development & Research, Pi Developments, Pi Research og Cosworth Racing. Premier Performance Division er en underafdeling af Premier Automotive Group der også inkluderer Fords luksusmærkeserie Jaguar Cars, Aston Martin, Volvo, Land Rover og Lincoln.
-
Lauda begynder sit job med at angribe Eddie Irvine for at være en humørsyg kører, der mangler motivation. Irvine svarer tilbage at han håber Niki Lauda vil opføre sig anderledes bedre overfor resten af teamet, og at han ikke skal blande sig i hans motivation.
-
Pedro de la Rosa går fra sin kontrakt hos Prost for at blive testkører for Jaguar. Der spekuleres i at han køres i stilling som afløser til Eddie Irvine, hvis han bliver ved at være for besværlig og åbenmundet.
-
Bobby Rahal beder Eddie Irvine moderere sit sprogbrug og ikke bruge så meget energi på offentligt at beklage sig over R2-bilen.

MARTS
-
Løbsingeniør Andy Le Fleming fra Jaguar bytter job med ingeniøren Humphrey Corbett fra Prost.
-
Niki Lauda bekræfter at Pedro de la Rosa vil få et fast racesæde i 2002. Dermed ved Eddie Irvine og Luciano Burti på et tidligt tidspunkt i 2001 at en af dem ikke har et job hos Jaguar året efter.
-
Jackie Stewart overraskes over Niki Laudas udmelding, og antyder kraftigt at det var stærkt uheldigt at sige noget sådan i et interview.
-
Bobby Rahal beskriver at han ved sin ankomst til Jaguar opdagede, at medarbejderne havde en tendens til at skyde skylden på hinanden, i stedet for at arbejde sammen om at finde løsninger. Folk tog ikke ansvar for deres handlinger.
-
Fords generaldirektør, Jac Nasser, udtaler at han er sikker på at Jaguar-teamet nu er i fremgang.
-
Bobby Rahal bekræfter at Pedro de la Rosa skal køre for Jaguar i 2002.
-
Jaguar dropper planerne om at opføre et hovedkvarter ved Silverstone. Man prøver at finde et sted tættere på basen i Milton Keynes.

APRIL
-
Luciano Burti har fået at vide på Imola, at det er ham der skal erstattes af Pedro de la Rosa i 2002.
-
Jaguar bekræfter at de har lavet en byttehandel så Pedro de la Rosa kan køre for dem fra Spaniens Grand Prix mod at Prost får Luciano Burti fra samme løb.
-
Niki Lauda afslører at det var Alain Prost der ringede og foreslog byttehandelen.

MAJ
-
Jaguar Racing hyrer Jay O'Connell til deres Vehicle Systems-afdeling.
-
Irvine appellerer til at der hyres en ny testkører, efter at Luciano Burti var rykket til Prost og Tomas Scheckter var blevet grebet i at være sammen med en prostitueret og var blevet fyret.
-
Niki Lauda understreger i et interview, at han arbejder godt sammen med Bobby Rahal, og at de ikke har problemer med at kende forskel på hinandens ansvarsområder.
-
Bobby Rahal må få dage efter skære ud pap for pressen hvad forskellen er på hans og Laudas jobbeskrivelse. Rahal er teamchef, Lauda er chefen for hele Premier Performance Division.
-
Eddie Irvine scorer flot teamets første podieplacering med en tredjeplads i Monaco.
-
Bobby Rahal kontakter Eddie Jordan for at diskuttere om han vil overtage Eddie Irvine fra næste sæson.

JUNI
-
Jaguar annoncerer at de har skrevet kontrakt med McLarens tekniske chef, Adrian Newey, fra august 2002.
-
McLaren afviser at der er tale om en kontrakt samme morgen.
-
En uge efter annoncerer Jaguar at de har fået højesterets ord for at Newey ikke må arbejde for McLaren efter juli 2002. McLaren afviser dommen.
-
Få dage senere fortæller Newey at han havde haft kontakt til Rahal inden pressemeddelelsen var udsendt, og sagt at han alligevel ikke var interesseret i at forlade McLaren.
-
McLaren og Jaguar indgår forlig der offentligt betyder en undskyldning fra Ron Dennis til Niki Lauda uofficielt er der et større kompensationsbeløb indblandet. Newey bliver hos McLaren.

JULI
-
Niki Lauda og Tom Walkinshaw underskriver en aftale om at Arrows vil få samme generation Cosworth V10-motorer som Jaguar fra 2002-03
-
Eddie Irvine kritiserer teamet for ikke at være professionelt nok.

AUGUST
-
I en sædvanlig torsdagsudgivelse af magasinet Autosport siger Bobby Rahal i et interview at han synes han gør sit arbejde godt, og at Rom ikke blev bygget på en dag.
-
Senere samme dag svirer rygterne om, at Bobby Rahal er blevet fyret som teamchef, og at Niki Lauda indtil videre overtager positionen.
-
Dagen derpå bekræfter Jaguar i en pressemeddelelse at Bobby Rahal er blevet fyret.
-
Få dage efter fortæller Bobby Rahal åbenhjertigt i et interview, at han ikke var enig med Niki Lauda i en række beslutningsprocesser.
-
Dagen efter svarer Niki Lauda igen, og forklarer at han fik Rahal fyret for at have forsøgt at sælge Irvine til Jordan.
-
Niki Lauda bekendtgør at han ikke vil have travlt med at ansætte en ny teamchef.

SEPTEMBER
-
Eddie Irvine udtaler at teamet har stærkt behov for en vindtunnel og at teamet designmæssigt er langt bagud i forhold til andre teams.
- Niki Lauda kritiserer Eddie Irvines åbentmundethed offentligt igen.

OKTOBER
-
I forbindelse med Cosworth-aftalen hos Arrows, har Niki Lauda fået mulighed for at købe den Bedford vindtunnel som Tom Walkinshaw få måneder tidligere opkøbte billigt af staten.
-
Ford Motor Company fyrer deres topchef, Jac Nasser. Han erstattes af bestyrelsesformanden, William Clay Ford Jr.

NOVEMBER
-
Brendan Connor erstatter Trevor Crisp som administrerende direktør for Cosworth Racing, hvor han sammen med produktionschef, Nick Hayes, skal arbejde direkte under Niki Lauda.
-
Jaguar Racing ansætter Guenther Steiner som administrerende direktør hentet ind fra Fords rallyteam.

DECEMBER
Efter rygter i pressen om Fords manglende opbakning til Jaguar-teamet efter Jac Nassers fyring, siger marketingsdirektør i Ford, Judith McMahon, at Ford støtter F1-operationen fuldt ud.JANUAR
-
Jaguar Racing køber vindtunnel af Adrian Reynard i den sydengelske by Bicester. Planerne om opkøb af Arrowstunnelen, Bedford, bliver sat på stand by.
-
Lanceringen af den nye R3 akkompagneres af ordene om det radikalt nye design, der skal rykke Jaguar langt op ad gridden.
-
Ved en testkørsel på Valencia-banen er Niki Lauda ude at teste en R2-racer, og gør sig selv til offer for stor moro da han formår at spinne ud i gruset to gange i banens første sving.
-
Efter de indledende tests med 2002-bilen, R3, er designafdelingen blevet sat til at tegne frontvingen helt om. Noget er gået helt galt på bilens forende.

MARTS
-
Efter kvalifikationen til sæsonens åbningsløb i Australien går det op for Jaguar hvor håbløs en bil de har bygget. Krisemøde om lørdagen hvor teamet udebliver fra et pressemøde de selv har indkaldt til.
-
I ugen efter åbningsløbet kommer det frem, at Jaguar overvejer at skifte tilbage til sidste års bil.
-
Teamet beslutter at stille op i Malaysia i en revideret R3.
-
Eddie Irvine udtaler efter Sepang at han vil forlade Jaguar, hvis ikke snart de forbedrer sig markant.
-
Jackie Stewart støtter en presset Niki Lauda, der ikke ved hvad han skal stille op.
-
Jaguars første vindtunnel bliver operationel i slutningen af marts.
-
Teamet hyrer aerodynamik-specialisten, Ben Agathangelou, som de har rekrutteret fra Renault, til at lede aero-afdelingen.

APRIL
-
Mark Gillan og Peter Machin to aerofolk hyres fra henholdsvis McLaren og Arrows. De plantes til intensivt arbejde i Bicester-vindtunnelen.
-
Dr Wolfgang Reitzle fyres af Ford og erstattes af Richard Parry-Jones, der udtaler sin støtte til Niki Lauda og Jaguar-teamet.

MAJ
-
Richard Parry-Jones benytter flere lejligheder til at garantere at Jaguar-teamet vil blive ved med at eksistere i lang tid efter 2004.

JUNI
-
Arrows får betalingskvaler i forhold til den Cosworth-motoraftale de har lavet med Niki Lauda og Premier Performance Division.

JULI
-
Arrows trækkes i højesteret af Cosworth og idømmes at betale deres udestående. Ellers kan Cosworth retmæssigt tilbageholde motorleverancen. Tom Walkinshaw arbejder intensivt for at sælge sit team bl.a. til Red Bull.
-
Finansdirektøren i Ford Motor Company, Allan Gilmour, indrømmer i pressen, at moderselskabets bestyrelse overvejer om Jaguar skal fortsætte eller ej.
-
Niki Lauda afviser at Jaguar befinder sig i en krisesituation i forholdet til Ford.

AUGUST
-
Ford sender endnu en tillidserklæring til Niki Lauda og Jaguar Racing.
-
Jordan bekræfter en motoraftale indgået med Ford Europe Ltd. Jordan skifter i 2003 fra Honda til Ford og får de velkendte blå ovaler på bilen og samme motorgeneration som Jaguar-teamet.
-
Designchefen, John Russell, fyres af teamet. I stedet hyres Rob Taylor fra Arrows.
-
Richard Parry-Jones tvinges til at gå til pressen og understrege at Jaguar ikke er sat til salg trods vedholdende rygter om det modsatte.
-
Tidligere teknisk direktør for BAR, Malcolm Oastler, hyres til at lede ingeniørafdelingen hos Jaguar.

SEPTEMBER
-
Cosworths chef, Brendan Connor, udtaler i forbindelse med Italiens Grand Prix, at Arrows skal betale straks, hvis de vil have motorer så de kan køre på Monza. Det ender med at Arrows ikke kommer ud at køre på den italienske asfalt. Endsige resten af sæsonen.

OKTOBER
-
Jaguar ender på syvendepladsen i konstruktørmesterskabet, og Niki Lauda udtrykker sin tilfredshed med at de trods alt ikke røg længere ned i regnskabet trods deres problembarn, R3.

NOVEMBER
-
Jaguar Racing udsender en pressemeddelelse hvori de bekendtgør, at Eddie Irvine og Pedro de la Rosa i 2003 bliver udskiftet med Mark Webber og Antonio Pizzonia.
-
Teamet offentliggør drastiske nedskæringer der betyder at minimum 13% af deres arbejdsstyrke sættes på gaden. Det er i praksis 40-60 mand ud af 370 ansatte.
-
Niki Lauda er en af dem der rammes af nedskæringerne. Han bliver bedt om at forlade sin post af Ford Motor Company.
-
Jackie Stewart, Richard Parry-Jones m.fl. afholder pressemøde og forklarer hvorfor man bliver nødt til at skille sig af med Niki Lauda.
-
Lauda er rystet over beslutningen og erstattes af chefen for Pi Electronics, Tony Purnell.

DECEMBER
-
FIA beslutter at Arrows ikke får lov at stille op i 2003-sæsonen.
-
Ugen efter Niki Laudas fyring sættes også chefaerodynamikeren, Mark Hanford, på gaden af Jaguar-ledelsen. Hans job overtages af Ben Agathangelou.
-
Administrerende direktør, Guenther Steiner, fyres også på gråt papir, og erstattes af David Pitchford der hentes til Jaguar Racing fra en stilling som administrerende direktør for Auto Research Centre i USA.
-
Flere mellemledere rykkes op og ned i hierakiet hos Jaguar i den store omstrukturering, der i øvrigt ender med at koste 70 medarbejdere jobbet.JANUAR
-
Den nye R4 løber ind i problemer da den ikke består FIAs crashtest få dage før lanceringen.
-
Ian Pocock hyres som leder af ingeniørafdeling, hvor han officielt skal aflaste (reelt skal afløse) Malcolm Oastler.
-
I forlængelse af den store fyringsrunde vælger Jaguar at lancere deres R4 online på nettet, og sparer dermed midler til en kostbar præsentationsceremoni. Bilen lanceres sammen med den nye kører-lineup, Mark Webber og Antonio Pizzonia.
-
Cosworth lancerer brugen af en helt ny og state-of-the-art dyno.

FEBRUAR
-
Tony Purnell gør det klart, at man ikke har travlt med at finde en reel teamchef eller sportsdirektør som jobbet hedder ifølge omstruktureringen.
-
R3'eren skulle aldrig have set dagens lys. Så kontante er ordene fra Tony Purnell. Han mener teamet skulle have holdt sig til R2'eren i 2002.
-
David Pitchford erklærer sig uenig med Purnell, da han under en uge efter den modsatte udtalelse, giver til kende at Jaguar har et akut behov for en ny sportsdirektør.
-
Endnu en uge går og så er der udnævnt en ny sportsdirektør. John Hogan. Han kommer fra Vodafone og har tidligere arbejdet med F1 for tobaksfabrikanten Philip Morris.

APRIL
-
Ford-koncernen kan glæde sig over deres første sejr i mange år. Desværre var det ikke med deres fabriksteam, men derimod Jordan-Ford der lidt heldigt vinder et afbrudt løb i Sao Paolo, Brasilien.
-
Jaguars pressetalsmand siger offentligt at teamet overvejer at udskifte Antonio Pizzonia, hvis ikke han forbedrer sig hurtigt.
-
McLaren bekræfter at Jaguar har kontaktet dem for at få fingrene i Alexander Wurz.

MAJ
-
Pizzonia udtaler at Ford har erkendt overfor ham, at de overvejede at droppe ham, men at de nu har lagt planerne på hylden efter en god indsats bl.a. i Spanien.
-
Ford erstatter Martin Whitaker med Jost Capito i rollen som chef for deres europæiske motorsportsafdeling, der blandt andet er forbindelsesled til motoraftalen med Jordan.
-
Tony Purnell erkender nu at det vil tage Jaguar mindst ti år før de vil være samme sted hvor Ferrari er nu.

JULI
- Justin Wilson erstatter Antonio Pizzonia hos Jaguar med effekt fra Tysklands Grand Prix. Nicolas Kiesa overtager Wilsons Minardi-sæde, og Pizzonia efterlades uden sæde resten af sæsonen.

AUGUST
-
Chefen for Ford Europe, Martin Leach, tager sin afsked efter et massivt underskud på en halv milliard dollars i andet kvartal. Leach var designeren bag Cosworth-aftalen med Eddie Jordan.
-
Cosworth udtaler at de håber at kunne levere motorer til tre teams igen i 2004.

SEPTEMBER
-
Jaguar bekendtgør overtagelsen af Bedford-vindtunnelen som de vil opdatere til brug for deres 2006-kampagne.

OKTOBER
-
Jaguarteamet ender igen på syvendepladsen i konstruktørmesterskabet. Tony Purnell giver udtryk for sin tilfredshed med teamets indsats.

DECEMBER
-
Christian Klien bekræftes som makker til Mark Webber i 2004.
- Kontrakten med Klien inkluderer en sponsoraftale med Red Bull, der angiveligt samtidig får forkøbsret til teamet i tre år frem.JANUAR
-
Jaguar lancerer deres R5-racer i Barcelona med Mark Webber og Christian Klien. Teamet forventer et begrænset skridt fremad, uden dog at kunne blande sig med topholdene.

FEBRUAR
-
Svenske Björn Wirdheim ansættes som test- og reservekører for Jaguar, og vil komme til at køre for dem fast hver fredag i GP-weekenderne.

MARTS
-
Åbningsløbet i Australien bliver endnu en skuffelse og Mark Webber konkluderer at teamet slet ikke har testet bilen nok op til sæsonstarten.
-
Malcolm Oastler meddeler at han trækker sig tilbage fra racing, med effekt fra midten af juni 2004.

APRIL
-
Ford Motor Company omrokkerer deres operationsdirektør, Nick Scheele, med Jim Padilla, der har været en af William Clay Ford Jr's støtter i reformen hos Ford efter Jac Nasser.

MAJ
-
Jackie Stewart erkender at Jaguar skal stramme op hvis de vil beholde Mark Webber. Han siger også at det ville være interessant at se Webber i en Williams eller en Renault.
-
Ved Monacos Grand Prix mister teamet en kostbar diamant, der sad i snuden på Christian Kliens racer.
-
Efter Monaco melder storsponsoren HSBC ud, at de er skuffede over Jaguars indsats og overvejer et stop efter 2004.
-
Tony Purnell advarer om at et team som Jaguar ikke kan overleve i det økonomiske klima der hersker i Formel 1 for tiden.

JULI
-
En af Cosworth Racings markante profiler, Nick Hayes, vælger at trække sig tilbage, og overlade posten som produktionsdirektør til unge friske kræfter.

AUGUST
-
Cosworth bekræfter en motoraftale med Minardi for 2005, der vil give dem samme generation motorer som Jaguar-teamet.

SEPTEMBER
-
Jaguar Racings administrerende direktør, David Pitchforth, indikerer at han forventer et forøget budget fra Ford Motor Companys side til racingteamet.
-
Der går intensive rygter om at moderselskabet vil droppe Jaguar-navnet fra 2005, og give teamet den egentlige Ford-profil og brande den blå oval på bilerne.
-
Onsdag den 15. opsnapper engelske aviser rygter om at Ford vil lukke nogle af Jaguar-fabrikkerne i England og afskedige 2000 medarbejdere.
-
Fredag den 17. falder bomben, da Premier Automotive Group meddeler at Browns Lane-fabrikken skal lukkes og at hele Premier Performance Division vil blive sat til salg. Dette bekræftes fra flere hold internt i Ford i løbet af dagen. Jaguar Racing, Pi Research og Cosworth Racing er alle sat til salg. Bliver de ikke solgt lukkes de før starten på 2005-sæsonen.


Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com