F1JOURNAL.COM / F1 FINANS / ARTIKEL


JORDAN VODAFONE - EN PLAN MED MANGE PROBLEMER
Sagen om Eddie Jordan vs. Vodafone i retssalene er en indviklet af slagsen, men det hele kan koges ned til det følgende. Eddie Jordan blev kontaktet i 2000 om et muligt titelsponsorat i 2002 med Vodafone. Jordan, som det lille team det er, var naturligvis interesserede, indgik i en række møder, fik en handel i hus, troede de, og så hoppede Vodafone fra i sidste øjeblik. Dette gjorde de, fordi de i stedet ville sponsere Ferrari, under omstændigheder de overfor Eddie Jordan havde gjort klare, de ikke kunne arbejde under. Hvad var det? Tobaksreklamer. Der måtte ikke være tobaksreklamer på en bil med Vodafones logo, og alligevel smuttede de til Ferrari, der beholdt deres Marlboro klistermærker. Hvordan kunne det lade sig gøre?

Svaret følger nedenfor, hvor vi også kigger nærmere på affæren mellem BAR og PPGI. En sponsorstrid der resulterede i, at BAR Honda racerne blev tilbageholdt af det franske politi om fredagen under løbsweekenden til Frankrigs Grand Prix på Magny-Cours banen. I sandhed to, for os læsere, underholdende historier, med klart modstridende udmeldinger. Sagerne er da heller ikke afgjort endnu, men det gør dem ikke mindre spændende at grave ned i.


JORDAN BLEV KONTAKTET AF VODAFONE I 2000
Vodafone ansatte en mand ved navn David Haines, som skulle hjælpe mærket frem, og heri lå der flere faser. Fase 1 - Fase 4. I eksemplet med det tyske teleselskab D2 kan det nævnes, at fase 1 ville være, at D2 reklamerne ville ende med, at man diskret smed et Vodafone log ind i et hjørne til sidst. Fase 2 ville så være, at man inkluderede nogle af Vodafones produkter i markedsføringen. Fase 3 skulle så være et stort Vodafone logo, og et lille D2 logo. Fase 4 ville være den totale overtagelse. Sådan fungerede det i D2 tilfældet, og de fire faser var platformen for ethvert samarbejde som Vodafone indgik i, i deres marketingsstrategi. En plan de skulle vise sig, at afvige en del fra, da de endeligt besluttede sig for hvilket hold de ville sponsere.


Vodafone overtager D2 - vil oprindeligt det samme med Jordan - © Vodafone

Haines kontaktede adskillige Formel 1 hold, da han fik opgaven at introducere Vodafone mærket i Formel 1. Der var i alt fem hold nævnt. McLaren, Benetton, Jordan, Toyota og Ferrari. Der var reelle samtaler med alle fem hold, og Vodafones oprindelige målsætning var et klokkeklart titelsponsorat, således det kom til at hedde Vodafone-Jordan, Vodafone-McLaren eller Vodafone-Ferrari. Det skulle vise sig at blive ingen af de ovennævnte forslag, men ind i sporten kom de!

Planen for Vodafone var klar lige fra starten. De ville have en rød bil, eftersom de havde deres mærkes farve og image at tænke på, og så måtte der under ingen omstændigheder være tobaksreklamer involveret. I McLaren sagen var der samtaler med Woking-holdet om en eventuel overtagelse af West sponsoratet, men der kom aldrig rigtig noget ud af dette.

Men hos Jordan var der muligheder. Tobaksproducenten Gallaher Inc., der har mærket "Benson & Hedges" var meget opsatte på at forlænge deres eksisterende aftale med Jordan i 2001, men da Eddie Jordan var blevet kontaktet af Vodafone, trak han tiden. Vodafone havde tilbudt en aftale der forløb sig over tre år, startende i 2002 og sluttende i 2004. I alt skulle Jordan over de tre år modtage $ 150 mio. Den rate skulle være afbetalt med $ 39 mio. i 2002, $ 50 mio. i 2003 og $ 52 i 2004, med en årlig bonus på $ 3 mio. I alt den svimlende sum af $ 150 mio.


DHL krævede i 2002 en gul Jordan - og fik det med EJ12 - © Jordan Media

Der blev diskuteret design, og en model blev lavet, hvor Jordan bilerne var røde, med Vodafones logoer på siderne, og naturligvis bagvingen. Eddie Jordan kæmpede for at bevare lidt af den gule farve, og det faldt åbenbart ikke i god jord, for det var en af årsagerne til, at handlen ikke blev færdiggjort med det samme. Årsagen til, at Jordan kæmpede for dette var, at han stadig havde en sponsor han skulle tage hensyn til. Deutsche Post krævede, at deres logo stod på gul baggrund, og det var en aftale han ikke komme smyge sig udenom.

Men under et møde d. 6. januar 2001 hævder Jordan, at han fik følgende besked fra David Haines: "Hvis du kan acceptere dette design, og $150 mio. over tre år, så har du en handel i aften!"

En påstand Haines selv i sin vidneforklaring totalt benægter. Han erkender, at han har sagt noget omkring beløbets størrelse, men står meget fast på, at dette møde var et indledende. Han sagde på intet tidspunkt, at Jordan kunne sikre sig en aftale samme aften. Han mener det er helt vanvittigt et påstå, at man kunne afgøre sådanne ting på de første møder med folk man slet ikke kender. I sandhed et godt argument, men Eddie Jordan hævder anderledes!


FORHANDLINGSPARTNERNE VILLE SKUMME FLØDEN
Som altid, er der nogle marketingsfolk der vil skumme fløden, og det var der da også her. Firmaet "Brown KSDP" var det agentur der repræsenterede Vodafone, og de ville have kommission, og dette beløb skulle være mellem 10 - 15% af den samlede aftale. David Haines havde fået besked på, at han kun havde $ 150 mio., og ikke en øre mere. På den anden side stod Eddie Jordan, som ikke ret gerne ville skulle betale $ 15 - 20 mio. til et reklamebureau. Så der blev debatteret lystigt over bordet, om hvordan og hvor man skulle finde de penge. Haines håbede, han kunne trække de penge ud af en anden kasse hos Vodafone, men sammen med problemerne omkring farven på bilen, skulle det vise sig, at blive til mere end blot en lille tvist i sagen.

For Eddie Jordan var ekstatisk. Han lugtede en sikker fremtid sammen med Vodafone, og fik ringet op til alle sine samarbejdspartnere, og sponsere, og fik dem til at skrive anbefalinger til Vodafone, for at underbygge Jordan Grand Prix teamets troværdighed. Noget der begyndte at gå David Haines en smule på. Han gad ikke al den småfnidder, og ville helst bare snakke om to ting. Beløbets størrelse og bilens farve, og så kunne alt det andet pjank kommer bagefter.

På den anden side lurede Gallaher Inc. i baggrunden. De var meget opsatte på at vide, om deres sponsorat med Jordan Grand Prix ville fortsætte i årene fremover. Det er et tobaksfirma, og de ved udmærket, at de kun har til og med 2006 i F1, og så er det slut. Så de ville gerne være på den sikre side. Men Jordan trak tiden, og ville ikke binde sig, når nu Vodafone havde gjort klart, at de ikke ville have tobaksreklamer på deres racere.


2001 sæsonen så stadig ingen Vodafone, men tobaksreklamer hos Jordan - © Schlegelmilch Photography

Da sæsonen så starter mødes alle Formel 1 holdene til 2001 sæsonens start i Melbourne. Her bliver Eddie Jordan kontaktet af Flavio Briatore for en regulær studehandel. Briatore vil, at Jordan skal opgive sine forhandlinger med Vodafone, og så vil han til gengæld sørge for, at Jordan kan overtage Benettons tobakssponsorat med Mild Seven. Her finder Jordan ud af, at han bestemt ikke er det eneste hold Vodafone har fingrene i. Udover Benetton er der lige pludselig også Toyota, McLaren og Ferrari! David Haines, Brown og co. har været nogle flittige bier.


BERNIE ECCLESTONE FALDER EDDIE JORDAN I RYGGEN!
Senere på måneden fik Jordan dog bekræftet, at nu var Benetton ude af billedet, og i slutningen af marts måned 2001, nærmere bestemt d. 26. marts, tikkede der en lille uskyldig bombe ind på Jordans kontor, i form af et kedeligt brev fra Vodafone. Et brev skrevet af David Haines og Peter Harris, der er direktør for sponsor og medieafdelingen hos Vodafone. Heri stod der, at alle forhandlinger med Jordan Grand Prix var afsluttede, og at der ikke ville være nogen handel mellem de to parter. Eddie Jordan hævder dog, at han samme dag fik at vide af Peter Harris, at han skulle ignorere dette brev. I sandhed en sag der begynder at lugte speget.

Senere finder Eddie Jordan ud af, at Bernie Ecclestone har haft et møde med David Haines i Malaysia, under løbsweekenden, hvor Bernie angiveligt har fortalt Haines, at Jordan måske ikke var det bedste hold at satse på! Alligevel prøver Jordan at hive handelen i hus, og fortæller såmænd Gallaher Inc., at de ikke vil forlænge med dem, idet Jordan har et Vodafone sponsorat fra og med 2002. Gallaher Inc. tager det pænt, og ønsker Jordan held og lykke i fremtiden.


Bernie Ecclestone gør Jordan Grand Prix en bjørnetjeneste! - © Schlegelmilch Photography

Eddie Jordan holder et møde med David Haines, og her prøver Haines angiveligt at berolige Jordan med, at Ferrari ikke kan levere det produkt Vodafone gerne vil have, idet Ferrari ikke vil opgive deres sponsorat med Phillip Morris (Marlboro). Alligevel er det lige nøjagtig det der sker. Ferrari har den røde farve, og Jean Todt får overtalt Phillip Morris til at overlade noget af sponsorpladsen til Vodafone, og på den måde hev Todt og Ferrari stikket hjem lige foran næsen på Jordan.


Ferrari og Bernie Ecclestone brygger, Eddie Jordan taber! - © Schlegelmilch Photography

Tilbage står Eddie Jordan med håret i postkassen. Nu skulle han ile tilbage til Gallaher Inc., og dermed Benson & Hedges, for at spørge om godt vejr, og glatte tingene ud, således han kunne få deres nuværende aftale forlænget. Det var godt nok ham selv der fejede forlængelsen af bordet, men nu var situationen jo en noget anden, og man begynder at kunne forstå, hvorfor Jordan tilbage i 2002 var så længe om at introducere sin hovedsponsor.


VODAFONES FORHOLD AFSLUTTES OFFICIELT I MONACO
Haines og Vodafone blev indbudt til et møde på Eddie Jordans båd i havnen i Monte Carlo. Det var et meget køligt møde, hvor atmosfæren var tyk af bedrag, knivstikkeri, dårlig samvittighed og to parter der bestemt ikke var enige om hvordan handlingsforløbet havde været. Haines bekræftede overfor Jordan, at Ferrari ville have Vodafone som sponsor i 2002, og at alle forhandlinger med Jordan Grand Prix nu officielt var taget af bordet. Sagen var for Vodafones vedkommende slut, og tilbage sad Eddie Jordan uden titelsponsor for 2002.

Forståeligt nok er dette ikke godt nok for Eddie Jordan. Han føler sig ført bag lyset, da Vodafone netop har indgået en aftale med Ferrari og Phillip Morris, under betingelser de nægtede at gå med til hos Jordan. Vodafone var meget strikse omkring tobakspolitikken, og nu forhandlede de direkte med Phillip Morris om pladsen på Ferrari raceren, således de begge kunne få plads på bilen. Jordan kunne ikke se dette som andet end, at Vodafone gik på kompromis med deres egne principper for at få plads på en Ferrari, der havde den rette farve.


Jean Todt i Monaco 2001 - han har lige sikret sig Vodafone for 2002 - © Schlegelmilch Photography

Ydermere fik Vodafone heller ikke det titelsponsorat de gerne ville have. Ferrari hedder fortsat officielt "Scuderia Ferrari Marlboro", og telegiganten er ikke nævnt nogen steder. Udover kravet om ingen tobaksreklamer, var netop titelsponsorrollen også et kardinalpunkt for Vodafone. Øjensynligt to store krav de selv så stort på, da de fik muligheden for at komme ind i varmen hos de regerende verdensmestre.


EDDIE JORDAN GÅR RETTENS VEJ
Irske Eddie Jordan mener han har bevis nok for, at en aftale var kommet i hus. Haines har ved lejlighed sagt, at det er hans aftale, og det er ham der bestemmer slagets gang. Haines har gentagne gange beroliget Jordan med, at selvom der er andre forlydender i krogene, så var Jordan det bedste for Vodafone, og "I er de eneste der kan levere det vi vil have. Så bare rolig. Handlen er hjemme."

Alt dette, samt en del brevkorrespondance danner således grundlaget for, at Jordan tidligere på året sagsøger Vodafone for aftalebrud, og det er den sag der nu kører. Sagen er siden da blevet en anelse mere teknisk, og der er endda også lidt Hollywood over det. For Eddie Jordan er blevet anklaget for at have været psykisk ustabil, samt direkte plørefuld under telefoniske samtaler med Haines. Jordan selv forklarer, at dette umuligt kan have noget på sig, og hvis han havde virket ekstatisk, var det netop fordi han kunne se, at fremtiden for holdet var ved at blive sikret. Jordan anklages også for, at have været for pågående i sit forsøg på at hive handelen i hus, og det hele står nu og vipper i pressen.


Vodafone suser belejligt forbi Jordan uden beviser på noget - © Jordan Press

Meget belejligt har Vodafone ikke nogen korrespondance med Jordan liggende. Alle telefonsamtaler, samt e-mail korrespondance er sjovt nok blevet slettet fra Vodafones backupservere, og Vodafone kan derfor ikke bekræfte de papirer Jordan står med, og drager derfor deres ægthed i tvivl. Således står sagen i dag, påstand mod påstand. Der har været holdt masser af møder, på hoteller verden over, alt efter hvor Formel 1 cirkuset har bevæget sig. Der har været masser af goodwill og vilje til at finde en løsning, men ultimativt er det endt med et afslag fra Vodafones side. Telefirmaet kontaktede Jordan Grand Prix om et titelsponsorat, fandt forholdene for vanskelige at blive enige om, og trak sig derfor igen. Det er sagen i en nøddeskal, men teamchef Eddie Jordan mener, at Vodafone på et tidspunkt har bundet sig juridisk, og jagter derfor nu den pengesum han føler sig snydt for.

Sagen ender i retten, hvor både David Haines og Eddie Jordan har afgivet vidneforklaringer, og begge er blevet krydsforhørt i retten. Ikke overraskende, afspejler deres udsagn kun det ovennævnte. De har naturligvis begge deres syn på sagen, deres individuelle udlægning af forløbet fra december 2000 frem til maj 2001, og det er så op til advokater, dommer etc. i retssystemet at finde en afgørelse. Den afgørelse kom så for nylig, nærmere bestemt d. 1. august anno 2003, hvor Jordan var i højesteret mod Vodafone, og hvor det blev gjort klart, at Jordan Grand Prix ikke havde nogen sag.

Der var masser af indicier, men faktum er, at selvom David Haines angiveligt har sagt ordene "aftalen er din!", så var det ikke nok til at overbevise højesteret, og Jordan valgte at trække sagsanlægget tilbage. Eddie Jordan er en slagen mand, og erkender nederlaget:

"Desværre må vi indse nu, at det er soleklart at vi ikke vil vinde, og for sportens skyld, og for mit eget hold trækker jeg sagsanlægget tilbage. Vi tager dommerens afgørelse til os, og ligger det bag os. Jeg vil nu kanalisere al min energi ind i at få Jordan Grand Prix tilbage på banen for resten af året, og mange år fremover."


Eneste rigtige vinder er Ferrari - de har fået deres penge! - © Ferrari Press Office

BAR vs. PPGI / FRANCE CORBEIL

Jordan Grand Prix er langt fra de eneste der har juridiske problemer med deres sponsorere, eller potentielle af slagsen må vi hellere sige. For Vodafone har vist ingen klistermærker på Jordan racerne, og får det heller aldrig, tør det vist godt antydes.

BAR Honda teamet har deres helt egne problemer, og de er af en lige så alvorlig karakter. Da BAR tilbage i 1999 sikrede sig et hovedsponsorat med det sydamerikanske teleselskab Teleglobe, var det en sag som den daværende teamchef Craig Pollock hentede hjem. En sag der også involverer Bernie Ecclestone, og som ikke er så enkel som den lyder. Sagen starter tilbage i 98 og 99, hvor den canadiske tv-producer France Corbeil forhandler en tv-aftale om rettighederne til at vise F1 i fjernsynet i Asien. Dette gjorde France Corbeil for PPGI (Partnership Production Group International). France Corbeil forhandlede med Bernie Ecclestone om rettighederne, og derefter gik de til BAR for at forhandle et sponsorat i hus. Asien var et område hvor BAT (British American Tobacco) gerne ville have deres produkter eksponeret. PPGI hjælper således BAR til at finde en ny storsponsor. Det bliver til en 5-årig aftale med Teleglobe, der i 1999 bliver holdets næststørste sponsor. Alt imens BAT den anden vej rundt hjælper PPGI med at betale regningen for at sikre sig rettighederne til F1 i Asien. BAT bliver på den måde sponsor af F1 i Asien, akkurat som vi ser Michelin og ATEA reklamer inden F1 sendingerne på Viasat Sport og 3+. En fin aftale der virker begge veje for de to firmaer.

Aftalen betød, at BAR og Craig Pollock kunne stikke $ 12 mio. om året lige ned i lommen. Men PPGI og France Corbeil har ikke gjort det for deres syge moster. De skal naturligvis have kommission, ligesom Brown agenturet ville det i Jordan/Vodafone sagen, og her løb beløbet på $ 3,2 mio. Øjensynligt blev der skrevet kontrakt på dette beløb, for det var med de papirer France Corbeil både Canada, Monaco og senest i Frankrig forsøgte at beslaglægge BAR materiel med hjælp fra de lokale myndigheder. Det skulle først lykkes på Magny-Cours.

PPGI har masser af materiale liggende, men selvom de ikke så nogen penge, var der ingen grund til at skabe unødig splid. Det var jo netop BAT som var hovedsponsor for deres egen tv-aftale, og som derigennem betalte en stor del af regningen. PPGI har jo ikke fået rettighederne til at sende F1 i Asien gratis af Bernie Ecclestone!

Men i 2001 vælger BAT så at trække sit sponsorat fra den asiatiske tv-dækning. Bernie Ecclestone forsøgte derefter at hjælpe PPGI med at finde en afløser, men det kom aldrig, og i år mistede PPGI rettighederne til at sende Formel 1 efter Spaniens Grand Prix. Kun en lille måned efter skulle feltet samles i Monaco, og så var PPGI der som en høg, med France Corbeil som skurk, idet France Corbeil var ham der offentligt fremsatte kravet om de $ 3,2 mio.

Da Corbeil så endelig fik fat i det franske politi, hastede han sagen igennem, og fik under stor forundring for BAR teamet beslaglagt begge BAR biler, samt noget materiel på Magny-Cours. Det skete torsdag aften, og fredag formiddag stod nuværende BAR chef David Richards således i retten, med en stab af advokater og erklærede beslaglæggelsen ulovlig. Det var den, og Corbeil led et svidende nederlag, da BAR samme formiddag fik frigivet deres racere, og nåede at tage del i fredagens tidskørsel. Men timingen af Corbeil var til UG med kryds og slange. Han fik et kæmpe pressestunt ud af det, og alle i Formel 1 verdenen ved nu, at BAR angiveligt skylder Corbeils firma, PPGI, ca. $ 3.2 mio. En aftale der, akkurat som Vodafones med Jordan, ikke er endegyldigt nedfældet på en underskrevet kontrakt.

Ligesom "Vodafone vs. Jordan" står "BAR vs. PPGI" derfor og vejrer i vinden. Det er teamchefer overfor store sponsorere. Det hele har én stor fællesnævner: Penge! Det hele handler om penge, og millionvis af dem, og sjovt nok er der udover pengene ét navn der går igen i begge sager: Bernie Ecclestone. Det kan godt være han er over 70 år gammel, men han er i sandhed involveret i alt hvad der foregår i Formel 1 verdenen. Om ikke direkte, så som lobbyist i de skjulte kroge, der kan finde på at synge en lille intrigant trille i dit øre, skulle du være åben for at høre det.


Bernie styrer sommetider sine hold i blinde - men aldrig sin egen båd! - © Schlegelmilch Photography

Men Jordan og BAR skal ikke føle sig alene. Jordan har måske været i højesteret i London, og man skulle mene det var en aparte måde at opføre sig på i Formel 1, men det er det langt fra. Næsten hele feltet ligger p.t. begravet i retssager. Vi har dækket Jordan og BAR, og går derfor videre til Minardi.

Minardi er blevet sagtsøgt af deres tidligere kører Alexander Yoong. Han skulle angiveligt have haft en del af de malaysiske sponsorpenge Minardi fik ind det år, og det har han ikke fået. Så der har vi lidt ballade.

Lidt i baggrunden har Williams og McLaren slået pjalterne sammen, og har hevet FIA i voldgiftsretten, og dette pga. de regler der blev indført for denne sæson, og den måde det blev gjort på. Så Jordan skal ikke føle sig alene, ej heller BAR. Faktisk er det kun Sauber, Toyota, Renault og Ferrari der p.t. ikke er direkte involveret i noget udenomssnak.

For Ferrari kunne retssagen mellem Jordan og Vodafone have fået konsekvenser. Hverken Jordan eller Vodafone havde råd til at tabe retssagen. Vi ved alle hvordan landet ligger med Jordan Grand Prix' økonomi, men problemer blegner ved siden af Vodafones. Da Vodafone afleverede deres årsregnskab, som blev færdiggjort i marts måned i år, stod der et underskud på i alt 101 mia. danske kroner! Året før var det 160 mia. danske kroner. Så det er bestemt ikke småpenge teleselskabet jonglerer med, og underskuddet er så sandelig også noget der kan mærkes i hovedkvarteret. Nu trak Jordan så sagsanlægget tilbage, og kommer så til at betale sagsomkostningerne. De penge er dog lagt til side til dette, så forudseende havde ireren dog været, så han går ikke ned på den misser.

Nu kan vi bare læne os tilbage i stolen, nyde sceneriet i de forskellige retssager, som er grobund for den evindelige kamp der foregår i kulisserne, som et underholdende supplement for den kamp der foregår på banen, med 14 dages mellemrum i sommerhalvåret. Og så kan vi så vente og se hvordan tingene, og domsafsigelserne falder ud. "Don't hold your breath!"

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com