F1JOURNAL.COM / F1 FINANS / ARTIKEL


UDVIKLINGEN FOR PRIVATHOLDENE
Som supplement til hovedartiklen "Det økonomiske klima", vil vi forsøge kort at redegøre for hvordan udviklingen ser ud på sponsorfronten for de forskellige hold. Det er svært at være helt opdateret omkring den økonomiske situation hvad angår holdenes budgetter, idet disse ikke offentliggøres fuldt ud. Nogle tal er tilgængelige, resten bygger på alt fra pålidelige kilder til noget der ligner gisninger. Vi har således valgt at samle en række oplysninger fra forskellige kilder, og hovedsageligt taget udgangspunkt i det mest realistiske - nemlig sidste års tal. På dette tidspunkt af året er det alt for tidligt at sætte en fed streg under de tal vi har at arbejde med endnu.

Kilderne til materialet er hentet fra The Economist, EuroBusiness, Financial Times, BusinessF1, Credit Suisse F1 og Business of Motorsport, samt de oplysninger vi selv har samlet fra forlydender i forbindelse med offentliggjorte sponsoraftaler. Vi har inddelt supplementsartiklerne i tre hovedgrupper. Dels en der berører de tre traditionelle tophold i Formel 1 - Ferrari, Williams og McLaren. Dels de tre hold der fungerer som en direkte forlænget arm af de store bilfabrikker - Toyota, Jaguar og Renault. Og selvfølgelig de fire privat-ejede hold - BAR, Sauber, Jordan og Minardi.


SPONSORPULS - LUCKY STRIKE BAR HONDA
BAR-teamet har en af de dårligst udviklede sponsorpakker i Formel 1. Sådan ser det i hvert fald ud udefra. I modsætning til eksempelvis Renault, henter BAR hovedparten af deres penge hjem fra etablerede investorer og samarbejdspartnere. Det er således British American Tobacco der lægger den ene store halvdel, og Honda der lægger den anden.

Resten er hovedsageligt småbeløb og leveranceaftaler til bilen samt teamets drift. Forskellen fra 2003 til 2004 er kun marginal. Fra 1,34 milliarder kroner sidste år til et estimat på 1,35 milliarder i år. Kigger man på deres bil, nærmest skriger den også efter sponsorer.


BARS ANSLÅEDE 2003-BUDGET (DKr):


Estimater:
2003: 1,34 milliarder
2004: 1,35 milliarder


SPONSORPULS - RED BULL SAUBER PETRONAS
Det lille schweiziske Sauber-team klarer situationen flot i forhold til deres status i Formel 1. De har et solidt bånd til verdensmestrene fra Ferrari, og udnytter enhver tænkelig lejlighed til at følge princippet - når det regner på præsten drypper det på degnen.

De sparer således fornuftige mængder dollars på deres tætte samarbejde med Ferrari - og får motoren samt gearkassen på betingelser, der får andre privathold til at sukke af misundelse. De kan omvendt tilbyde Ferrari brug af deres dobbelte vindtunnel i Hinwil, samt brug af deres to faste kørere som testere for Ferrari. Sauber vil tillige stille deres fredagstestbil til rådighed for Ferraris Luca Badoer. Altsammen noget der spæder til i det lille holds kasse.

Oven i hatten har Sauber hentet ekstra kapital fra deres hovedsponsor, Red Bull, samt annonceret et nyt sponsorat fra elektronikgiganten Philips. Således kan Peter Sauber notere en forøgelse af budgettet fra 2003 på små 700 millioner til at køre med et 2004-budget på næsten en milliard.


SAUBERS ANSLÅEDE 2003-BUDGET (DKr):


Estimater:
2003: 690 millioner
2004: 975 millioner



SPONSORPULS - B&H JORDAN FORD
De sidste to år er der to hold der konstant har kæmpet om overlevelse i Formel 1 med ryggen mod muren. Det ene hold gør det særligt ondt på, fordi de tidligere har oplevet succes, løbssejre og spådomme om mulige skud på VM-titlen. Men Eddie Jordan og hans Jordan-team er ikke ved at give op.

Med højt humør og en karismatisk figur, stiller han op i serien, med to betalingskørere. Veteranen, Nick Heidfeld, er den ene, og debutanten, Giorgio Pantano, er den anden. Jordan var tæt på at hente Jos Verstappen til teamet, med dertilhørende beløb på godt 8 millioner dollars fra Trust og Muermanns.

Aftalen gik i vasken, men Eddie Jordan har dog formået at lokke Trust med på en aftale, således at det hollanske IT-firma er repræsenteret på frontvingen, sidespejlene og kørerdragterne. Samtidig har Jordan annonceret samarbejder med Phard og B&Q China, foruden en promotionaftale med Bahrains Grand Prix. Små beløb, men nok til at han rammer sit planlagte minimumsbudget på 300 millioner kroner. Samtidig forventes han - ligesom Minardi - at modtage et anseligt "hold kæft"-beløb fra FOA, mod at de to hold ikke laver mere ballade i F1-manegens indercirkel.


JORDANS ANSLÅEDE 2003-BUDGET (DKr):


Estimater:
2003: 308 millioner
2004: 300 millioner


SPONSORPULS - WILUX MINARDI COSWORTH
Det lille overleverteam, Minardi, går styrket ind i 2004-sæsonen, i forhold til sidste år. Sådan ser det i hvert fald ud på papiret. Men virkeligheden kan meget hurtigt vise sig at være en anden. Minardis budget bygger på nogle meget skrøbelige aftaler hentet gennem deres betalingskørere, Gianmaria Bruni og Zsolt Baumgartner.

Via en aftale med deres fredagstester har de endvidere lavet en aftale med belgiske Wilux, således at holdet i 2004 kommer til at hedde Wilux Minardi Cosworth. Resten af sponsorpakken er en myriade af små sponsorer, hentet igennem de to faste kørere fra henholdsvis Italien og Ungarn.

De to køreres sponsorer betaler bidragene i rater gennem sæsonen, og det er før set at indbetalingerne misser deres deadline eller helt udebliver. Så Paul Stoddart går som sædvanlig en spændende sæson i møde. Ikke så meget i kraft af hvad han kan opnå på banerne, men mere i forhåbningen om at regnestykket går op.


MINARDIS ANSLÅEDE 2003-BUDGET (DKr):


Estimater:
2003: 208 millioner
2004: 260 millioner



Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com