F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - BELGIEN


BELGIENS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET
Det blev Kimi Räikkönen der kunne tage fra Spa-Francorchamps med sejrstrofæet, mens Michael Schumacher med en andenplads kunne fejre sit syvende verdensmesterskab. Løbet blev klart sæsonens mest underholdende med utallige sammenstød, punkteringer, motorsammenbrud og overhalinger i overflod. Det var et løb som det bør være i Formel 1, og som man kun får på en klassisk racerbane som legendariske Spa-Francorchamps. Der var drama, regn, afkørsler, udskridninger, overhalinger og nervepirrende duel om sejren lige til den allersidste omgang. Bedre kan det ikke blive.

Samtidig fik Michael Schumacher for første gang reel modstand, og blev slået i en direkte duel med Kimi Räikkönen, hvor finnen altså trak sig som sejrsherre for anden gang i sin karriere. Det er lang tid siden han sidst vandt i Malaysia i 2003, så den unge finne, og dennes teamchef Ron Dennis, var naturligvis meget glad da han krydsede stregen som vinder i sin McLaren MP4-19B. Schumachers VM blev nærmest overskygget af Kimis præstation, og det ganske forståeligt. Den sejr havde folk hungret efter længe. Tak for det!

FREDAGENS FRI TRÆNING
Fredagen startede med den første fri træning omkring middagstid, og selvom skyerne så ud til at kunne levere regn, forblev det afholdt i tørre omstændigheder. BAR-Hondas testkører Anthony Davidson var igen hurtigste mand lige foran to Ferrari racere med Michael Schumacher og Rubens Barrichello med de to næstbedste tider.



Kimi var allerede hurtigste mand om fredagen i den fri træning – Copyright: West Online

I den anden halvdel af dagens fri træning blev det Kimi Räikkönen der kørte hurtigst, ligesom Jenson Button og de to andre BAR-Honda kørere Takuma Sato og Anthony Davidson, og Michael Schumacher på tredjepladsen. Kun få kørere snurrede rundt fredag og det var Ryan Briscoe, Giorgio Pantano og Michael Schumacher, der i hver sin træning lavede lidt der fik publikum op af stolene. Pantanos og Schumachers afkørsler var småting i forhold til Briscoes afkørsel.

Den unge testkører for Toyota var på vej op af Eau Rouge. En sivende punktering kulminerede med knap 300km/t og Briscoes TF104B spandt ud af kontrol, og sendte den unge brite ud i en voldsom kollision. Bilen var totalskadet, og heldigvis viste det sig ved et lægetjek at Ryan slap uden skader. Allerede kort efter kunne John Howett og Mike Gascoyne fra Toyotas ledelse forklare om punkteringen være årsag takket være telemetrien, og at Briscoe var sluppet uskadt fra det voldsomme uheld.

LØRDAGENS KVALIFIKATION
Kvalifikationen blev endnu en triumf for Jarno Trulli, der for anden gang i år kørte hurtigst lørdag eftermiddag. Prækvalifikationen havde ellers været en flot forestilling af Bridgestones overlegenhed indenfor produktionen af regnvejrsdæk, men det blev der vendt op og ned på under selve kvalifikationen. Trulli, der var knap 5 sekunder langsommere end Michael Schumacher i prækvalifikationen fik knebet sig 0,072 sek. hurtigere over stregen da det virkelig gjaldt.


Jarno Trulli var hurtigst i regnen på Spa-Francorchamps lørdag – Copyright: RenaultF1 Media

Også Renaults stjerne Fernando Alonso var med helt fremme, og han var den sidste af de tre der satte dagsordenene, da David Coulthard på fjerdepladsen var distanceret med 1,7 sek. til Trulli og 1,4 til Alonso. Trulli, Schumacher og Alonso var altså i en klasse for sig selv, eller kørte på det rigtige tidspunkt.

For ligesom formiddagens træning, der delvist blev aflyst pga. den voldsomme regn, var der også regn og uforudsigelighed under selve kvalifikationen. Således blev det nærmest umuliggjort for Montoya at køre en god tid, da der begyndte at regne lidt mens han kørte sin omgang, og sol og vind blev altså ikke fordelt lige over hele feltet. Mens Williams og BAR-Honda fik en katastrofal kvalifikation, blev vinderne altså så klart RenaultF1 med en Michael Schumacher der lige fik kilet sig ind mellem de to kørere fra Briatores hold.

SØNDAGENS GRAND PRIX
Det er Jarno Trulli der kommer bedst fra start mens både Fernando Alonso og David Coulthard får overhalet Michael Schumacher på vej ned mod La Source, og så begynder løbet allerede at udvikle sig til et sandt inferno af sammenstød. I hårnålen er der kamp om placeringerne, og Jaguars Mark Webber puffer til Rubens Barrichellos bagende og ødelægger i det samme sin egen frontvinge, mens brasilianeren må en tur i Ferrari pitten for at få skiftet bagvingen. Også Felipe Massa og Kimi Räikkönen fik en lille komsammen, men her skete der ikke betydelig skade.



Webber rammer Barrichello mens Massa rammer Räikkönen – Copyright: Schlegelmilch Photography

Kun nogle få meter længere henne kører adskillige kørere over Webbers nu knuste frontvinge, og på vej op mod Eau Rouge er der endnu et par uheld. Takuma Satos BAR-Honda laver en lille kedelig manøvre sammen med den vingeskudte Mark Webber og tvinger Gianmaria Bruni til at tage undvigemanøvrer i sin Minardi. Det resulterer i at italieneren snurrer rundt, og landsmanden Giorgio Pantano i den ene Jordan-Ford har ingen muligheder for at undgå sammenstødet med Bruni, og han parkerer sin Jordan racer nærmest ovenpå Minardien og den bryder i brand. Begge udgår af løbet, mens flagdommerne og brandmændene hurtigt og effektivt får slukket branden.

De mange biler der ligger strøet omkring Eau Rouge svinget tvinger sikkerhedsbilen frem, hvilket minimerer tidstabet for bl.a. Rubens Barrichello der er i pit for at få skiftet den bagende. Også Olivier Panis må i pit for at få repareret sin Toyota, da han kørte over Webbers frontvinge, og Panis og Rubens får selskab i reparationshurlumhejet af Massa, Heidfeld og Baumgartner. I sandhed kaos allerede i første omgang af Belgiens Grand Prix 2004.

Da sikkerhedsbilen går ind efter fire omgange bliver løbet givet frit og de to Renault racere forsvinder fra David Coulthard, der også trækker fra Michael Schumacher. Tyskeren har åbenbart ikke en god dag, for kort efter start napper Kimi Räikkönen Michael i La Source, og senere på samme omgang må han også se sig overhalet af Juan Pablo Montoya i Bus Stop chikanen. En sublim manøvre udført af colombianeren.


Montoya overhaler Schumacher i Bus Stop chikanen – Copyright: Schlegelmilch Photography

Derefter begynder der så småt at falde ro over feltet i nogle få omgange efter pitstoppene begynder. På banen rokeres der med hvem der fører indtil alle har været i pit, og stakkels David Coulthard må i pit en ekstra gang da han kun kører nogle få omgange og så punkterer han, mens en lige så stakkels Fernando Alonso udgår da han pludselig snurrer ud i gruset og slutter løbet efter kun 14 omgange. Renault meddeler at det var en olielækage der smed olie ud på bagdækket som så fik bilen til at glide ud af kontrol.

Efter første runde af pit-stops er Trulli og Montoya i front, men ikke ret længe. Colombianeren prøver at kopierer sin manøvre på Schumacher på Trulli, men han er ikke så heldig denne gang og puffer Trulli rundt i Bus Stop chikanen, og løbsledelsen viser kort efter en meddelelse på skærmen om, at den episode vil blive drøftet efter løbet.

Det betyder Kimi Räikkönen lige pludselig fører løbet foran Michael Schumacher med Antonio Pizzonia i Williams raceren på tredjepladsen. Schumacher henter lidt ind på Räikkönen, men ikke noget der for alvor truer, og da slet ikke da Jenson Button pludselig gør det hele lidt mere kompliceret. Uforskyldt brager han ind i Zsolt Baumgartner i Minardi raceren, da hans ene bagdæk eksploderer på langsiden efter Eau Rouge med omkring 300km/t. Button kan ikke styre sin BAR006 og ramler ind i Baumgartner, og sender de to ud af løbet mens gummirester fra det eksploderede Michelin dæk stadig ligger og flyder på langsiden. Det tvinger sikkerhedsbilen ud igen, og her får de resterende ordnet deres sidste pit-stop, heriblandt Michael Schumacher, der samtidig kommer ud som nummer to igen lige bag Kimi Räikkönen, og der er lagt op til en rigtig herredyst til allersidst.


Kimi Räikkönen med verdensmesteren lige i hælene – Copyright: West Online

Mens sikkerhedsbilen triller rundt i et nænsomt tempo på Spa-Francorchamps banen udgår Antonio Pizzonia i sin Williams. Der er ikke flere gear tilbage i gearkassen på FW26 og brasilianeren må udgå af det måske sidste løb for WilliamsF1 inden Ralf Schumacher vender tilbage.

Inden sikkerhedsbilen trækker ind standser Kimi Räikkönen næsten feltet fuldstændigt på den bagerste langside Blanchimont, hvorefter han giver gas og sætter Michael Schumacher fuldstændigt da løbet gives frit ved start/mål. Finnen når dog ikke at åbne et særlig stort hul før der igen er drama.

Først er det Juan Pablo Montoya, der på en tredjeplads bliver næste offer for en punktering, og må i pit for at få skiftet sine Michelin dæk. Kort tid efter er der igen drama på Eau Rouge da David Coulthard brager ind i Christian Kliens Jaguar, og det tvinger igen sikkerhedsbilen på banen for sidste gang med kun en god håndfuld omgange igen.

Det betyder Kimi Räikkönen igen må se sit lille forspring spist og Michael Schumacher ligger igen lige i gearkassen på ham. På fjerdepladsen ligger der imponerende nok en Toyota med Ricardo Zonta bag rattet. Men ligesom han er kommet derop, på samme måde skal han udgå af løbet. Med kun to omgange igen kommer der en kæmpe hvid røgsky fra motoren af Zontas TF104B og den fine placering til fem VM-point forsvinder ud af hænderne på ham og Toyota.


Räikköne er først over stregen for anden gang i karrieren – Copyright: West Online

Bilerne foran er Kimi Räikkönen, Michael Schumacher og Rubens Barrichello, og med kun to omgange igen kan de ikke gøre noget indtryk på finnen, der køligt hiver sin MP4-19B over stregen som vinder – og det selvom han har haft problemer med at geare ned igennem hele løbet.

Det betyder ligeledes, at Michael Schumacher med andenpladsen sikrer sig sin syvende VM titel da han slutter to point bedre end Rubens Barrichello. De mange udgåede biler giver masser af point til Sauber, da Felipe Massa indtager fjerdepladsen med Giancarlo Fisichella lige efter på femtepladsen. Klien når trods sammenstødet at score tre vigtige point til Jaguar for en sjetteplads, mens de to resterende pointgivende placeringer går til McLarens David Coulthard og Toyotas Olivier Panis.

Løbet på Spa-Francorchamps kan således afsluttes og Kimi Räikkönen kan kåres som en fortjent vinder. Et løb fyldt med påkørsler, overhalinger, tekniske defekter med store røgskyer og spektakulære afkørsler. Løbet i Belgien havde det hele, og vil utvivlsomt blive kåret til et af årets bedste, hvis ikke det bedste Grand Prix i Formel 1 anno 2004.


Podiet v. Belgiens Grand Prix 2004 på Spa-Francorchamps – Copyright: Ferrari Press Office


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com