F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - UNGARN


UNGARNS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Sidste år vandt Fernando Alonso og Renault en god sejr, og fik i samme ombæring ydmyget Ferrari på deres svage Bridgestone dæk, da Alonso med små ti omgange igen overhalede Michael Schumacher med en omgang. Den situation blev vendt totalt på hovedet i år, da den snart syvdobbelte verdensmester endnu engang beviste hvorfor han er den absolut bedste kører i feltet p.t. Han kørte i overlegen stil en stensikker sejr hjem på Hungarorings varme asfalt, og nærmeste ikke-Ferrari var over 40 sek. efter. Kun seks biler blev ikke overhalet med en omgang af tyskeren. En magtdemonstration der samtidig sikrede Ferrari konstruktørernes trofæ for sjette år i træk, og gjorde det matematisk umuligt for andre end Rubens Barrichello at true Michael Schumacher i kørernes stilling.

Weekenden blev kendetegnet ved at Ferrari aldrig rigtig lod noget være til diskussion. Fredagen var som de er, hvor testkørerne fik lov at strække ben, mens Michael Schumacher så satte alvorlig trumf på under lørdagens kvalifikation, og tævede alle kritikere på plads om søndagen – og kørte for 82. gang i sin karriere først over stregen. Ferraris uhyggelige stabilitet blev understreget med et perfekt løb af Schumacher, og så var resten af feltet blot kedelige, ligegyldige statister. Alonsos podieplacering blev ikke engang bemærket i en parentes i de store sportsmedier dagen efter. Den var uden værdi.


David Coulthard med sin specielmalede hjelm i Ungarn – Copyright: West Online

Som en sidenote fik David Coulthard også sat et lille præg på weekenden. Der var blevet kørt en konkurrence om hvem der kunne designe Coulthards nye hjelm, specielt til Ungarns Grand Prix, og den kørte den skotske McLaren kører naturligvis med på Hungaroring banen. Et lille pr-stunt der har gjort én tegneglad vinder meget glad. Coulthard valgte et design med de skotske tern og den oprejste løve; der sjovt nok repræsenterer Skotland. David Coulthard kørte med hjelmen under fredagens fri træning, og havde sit normale hjelmdesign tilbage igen lørdag og resten af weekenden.

FREDAGENS FRI TRÆNING
Weekenden i Ungarn starter altid med to timers fri træning, som det sig hør og bør i Formel 1, og her fik testkørerne lov til at køre nogle værdifulde kilometre ind, da der p.t. er testforbud. Mens en del kørere havde problemer med at holde bilerne på græsset, mens grænserne blev afprøvet, var der hård kamp oppe i front. De to rivaler Kimi Räikkönen og Michael Schumacher satte hinanden stævne på banen, og det var finnen der trak det længste strå fredag. Godt nok var Schumacher 1,472 sek. hurtigere end Räikkönen i den første fri, men i den sidste træning nappede finnen en omgang der blev 0,125 sek. hurtigere end tyskerens bedste.



Antonio Pizzonia med Williams’ nye næse til FW26 – Copyright: BMW Motorsport

Juan Pablo Montoya og Antonio Pizzonia fra BMW WilliamsF1 ville også lege med, nu de havde fået en ny næse på deres FW26, og det lykkedes da også colombianeren at blande sig i toppen en overgang, men mod slutningen var det Kimi Räikkönen der var hurtigst foran Michael Schumacher, med Montoya på tredjebedste tid.

LØRDAGENS KVALIFIKATION
Om lørdagen blev prækvalifikationen afholdt i lettere kølige omstændigheder set med ungarske vejrforholds øjne. Kun 24 grader var der, og det spillede lige i hænderne på Bridgestone dækkene at der var lidt køligt, og det var da også fire Bridgestone kørere i front. Rubens Barrichello kørte formidabelt 0,671 sek. hurtigere end holdkammeraten Michael Schumacher, mens de to Sauber-Petronas kørere Felipe Massa og Giancarlo Fisichella tog sig af de næste placeringer. Først nede som nummer seks kom Juan Pablo Montoya, mens Kimi Räikkönen skuffede med en plads som nummer 10 i prækvalifikationen. Sidste års vinder var kun nummer 12 i sin R24.

I selve kvalifikationen blev billedet vendt en anelse, men ikke meget. De to Sauber kørere måtte længere ned i feltet. Fisichella kørte godt nok en flot omgang til en endelig ottendeplads i kvalifikationen, mens brasilianske Massa desværre måtte blive inde, da et motorskifte alligevel ville rykke ham ti placeringer ned, så han starter bagerst søndag.


Michael Schumacher og Takuma Sato ved lørdagens pressekonference – Copyright: BAR Media

Oppe i front er det dog Michael Schumacher der styrer begivenhederne. Både Button og Montoya kørte gode tider, men de kunne intet stille op mod Schumachers F2004 da denne tordnede igennem i tiden 1:19.146, hele 0,547 sek. foran nummer tre, BAR-Hondas japanske Takuma Sato, mens forspringet til holdkammeraten Rubens Barrichello dog kun var 0,177 sek. Med en syvendeplads til Juan Pablo Montoya og en tiendeplads til Kimi Räikkönen skuffede to af Schumachers forudsagte konkurrenter en anelse i kvalifikationen, mens BAR-Honda kunne glæde sig over at have begge kørere i anden startrække. I midten af feltet kunne Jaguar Racing glæde sig over, at Mark Webber kørte stærkt i kvalifikationen og fik sat begge Toyota racere bag sig.

SØNDAGENS GRAND PRIX
Da starten går, er det ikke overraskende de to Ferrari racere der trækker fra. Indenom kommer Fernando Alonso stormende forbi de to BAR-Honda racere og gør stort indtryk på Rubens Barrichello, der må forsvare sin placering for ikke at blive overhalet af Renault køreren. Også Juan Pablo Montoya får bugt med BAR-Honda racerne, der blev de store tabere i starten. Nede midt i feltet får Kimi Räikkönen også hentet et par placeringer, mens resten af feltet stille og roligt gennem de første tre sving får placeret sig. Lige på nær den ene Toyota der bliver skubbet, snurrer rundt og så må Zonta i pit efter en ny næse.


Starten er gået og BAR racerne er røget i kløerne på Montoya og Alonso – Copyright: Ferrari Press Office

Feltet kommer gennem Hungarorings mange snævre sving, og første gang over stregen er Michael Schumacher klart foran Rubens Barrichello, og han igen på behørig afstand til Fernando Alonso. Magtforholdet har allerede efter én omgang indfundet sig, og Schumacher kan med omkring ét sekund pr. omgang se rivalerne forsvinde i bakspejlet, om end Barrichello hårdnakket forsøger at hænge på.

Overhalinger er der ikke mange af på Hungaroring, og heller ikke i år blev vi velsignet med ret mange af slagsen. Der er små dueller længere nede i feltet, hvor bl.a. Jordan-Fords Giorgio Pantano er jaget vildt af bagvedliggende kørere, og der kommer også et par stykker forbi italieneren.

Alt i mens forsvinder Michael Schumacher yderligere ud i horisonten, og da de første pit-stops begynder efter omkring 10 omgange er tyskeren en af de sidste af de førende der går i pit, og han kommer da også ud som førende igen efter sit stop. Kimi Räikkönen er også en af dem der går tidligt i pit, men efter få omgange kører finnen ind i pitten igen, og her slutter dagen for finnen. Et mekanisk problem med MP4-19B sætter en effektiv stopper på Kimis jagt på en podieplacering, og han udgår får andet løb i træk, igen.


Fernando Alonso kørte et kedeligt og ensomt løb i Ungarn – Copyright: Schlegelmilch Photography

Efter knap 20 omgange er Michael Schumacher omkring syv sekunder foran Barrichello mens der er over 20 sekunder ned til Alonso på trejdepladsen. Alt er dog ikke fryd og gammen for La Scuderia Ferrari Marlboro. I pitten arbejder mekanikerne febrilsk med et brændstofanlæg, der øjensynligt har et problem med lukkemekanismen og de gummibøsninger der skal tætne slangen. Der bliver arbejdet i nogle hektiske minutter, og ikke overraskende er alt klappet og klart da de to Ferrari kørere kommer ind til deres andet stop. Endnu et lille problem klaret i tide, uden kørerne mærker at der har været stress på.

Knap så godt går det for Felipe Massa, der havde en lang dag foran sig da han startede som sidste mand på en bane det er umuligt at overhale på. En bremsepedal begynder at opføre sig underligt, og af sikkerhedsmæssige grunde vælger Sauber at trække Massa ud af løbet. Først et motorskifte, så starte bagerst i løbet og til sidst udgå af samme – ikke en god weekend for Felipe.

Bedre går det ikke for Ricardo Zonta, der en halv snes omgange senere må trække sin Toyota TF104B ind til siden og udgå. Samme kedelige skæbne overgår også Renaults Jarno Trulli og Jordan-Fords Giorgio Pantano senere i løbet.


P.t. er der ingen der kan følge verdensmesterens hæsblæsende tempo – Copyright: Ferrari Press Office

De biler der dog fortsætter løbet gør det i et søvndyssende løb, hvor eneste mærkbare præstation er Michael Schumachers. Han fortsætter ufortrødent og sætter både hurtigste omgang i løbet og i en fejlfri præstation ruller han over stregen for 12. gang i år som sejrsherre i 13. forsøg, og henter i samme ombæring konstruktørernes trofæ hjem til Jean Todt og co. for sjette år i træk. Rubens Barrichello fuldender triumfen for Ferrari og gør det til en 1 – 2 sejr, mens en anonym og opgivende Fernando Alonso fuldender podiet. For som spanieren resignerende siger på pressemeddelelsen, så vidste han, at han ikke havde en jordisk chance for at nå Ferrari, så i stedet for at presse forsøgte han blot at bevare hullet ned til Juan Pablo Montoya, der i sin FW26 kom ind på en fjerdeplads.

De to næste placeringer går til de to BAR-Honda kørere Takuma Sato og Jenson Button, mens der er to point til Antonio Pizzonia i den anden Williams, mens det sidste point går til Giancarlo Fisichella for en ottendeplads i Sauber raceren.


Podiet ved Ungarns Grand Prix anno 2004 på Hungaroring – Copyright: Ferrari Press Office

Efter løbet kunne de forskellige teamchefer og andre kun rose Ferrari for deres fantastiske præstation i dette års mesterskab. De har presset på hele sæsonen, ydet deres bedste og undgået mekaniske defekter. Det sikrer dem konstruktørernes trofæ allerede i Ungarn, og sikrer samtidig at det bliver en Ferrari kører der vinder kørernes mesterskab uanset hvordan resten af sæsonen arter sig.


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com