F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - ENGLAND


ENGLANDS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Weekenden på den legendariske flyveplads fra Anden Verdenskrig vil blive husket for, at det var her West McLaren-Mercedes begyndte at kæmpe tilbage. For første gang i år måtte Michael Schumacher for alvor kigge i spejlene, da Kimi Räikkönen ved flere tilfælde lå lige bag tyskeren. Bevares, Kimi kan takke en periode med sikkerhedsvognen på banen for, at Schumachers forspring blev ædt op, men ikke desto mindre viste Kimi gode takter over hele weekenden, og med MP4-19B der har forbedret sig siden debuten på Magny-Cours, er sæsonen måske ikke helt så død som vi gik og troede. Men ikke alle fik lyset for enden af tunnelen at se.

Desværre måtte vi også sige farvel til en vigtig person i Formel 1. Minardis tekniske direktør John Walton gik bort sent fredag aften, et resultat af et hjertetilfælde Watson fik tirsdag, fra hvilket han aldrig kom sig. Fredag d. 9. juli kl. 23.18 slukkedes livets flamme for Watson på St. Thomas hospitalet i London.


Minardi og Mark Webber ærede John Walton på Silverstone – © Minardi Press Office

Mens Minardi naturligvis gik med bøjede hoveder hele weekenden, og ærede ham med et mindeslogan på bagvingen resten af weekenden, var der også et uheld med Jarno Trulli der fratog lidt af fokus på selve løbet. Trullis voldsomme kollision blev gjort lidt mere dramatisk da Trullis R24 gravede sig ned i grusets første fure, og dermed tvang bilen til at lave 1½ kolbøtte før den endte på maven. Heldigvis skete der intet med Trulli, men det så noget voldsomt ud. Nå ja, og så vandt Michael Schumacher naturligvis løbet på Silverstone.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Fredagen startede naturligvis med at kørerne lige fik set Silverstone an. Flere kørere var i løbet af dagen tæt på grænsen, og nogle endda også lige over, da der var enkelte afkørsler. Tyskerne hos Jordan, Heidfeld og Glock, kørte begge to af, mens også Jaguars Christian Klien lige tog sig en tur ud over asfalten. Montoya var også tæt på, men også kun tæt på at køre af banen.


Kimi Räikkönen viste allerede fredag gode takter i sin MP4-19B – © West Online

I front dominerede Ferrari første fri træning med Rubens Barrichello foran Schumacher, og Anthony Davidson var naturligvis den hurtigste BAR-Honda kører. I anden fri fik piben dog en anden lyd. For første gang i weekenden viste Kimi Räikkönen sig at være hurtig, og hans MP4-19B blev tvunget rundt i tiden 1:18.655, hele 0,507 sek. hurtigere end Michael Schumacher på tredjepladsen. Andenpladsen blev overraskende nok besat af en tændt Giancarlo Fisichella, der i sin Sauber kun var 0,005 sek. langsommere end McLarens kølige finne.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Kvalifikationen på Silverstone anno 2004 vil ikke gå over i historien for den mest sportslige optræden nogensinde i motorsport. Tværtimod. Det blev lidt af en farce, da kørerne og teamcheferne åbenbart havde fået bulletiner ind fra meteorologerne om, at der ville regne omkring 20 minutter inde i den afgørende kvalifikation. De fleste valgte derfor med vilje at køre langsomt i prækvalifikationen, for at kunne starte som en af de første og dermed inden regnen faldt i den rigtige kvalifikation. Specielt hos Ferrari blev det komisk, da Michael Schumacher snurrede rundt på mistænkelig vis, og Barrichello tog en god, lang tur ind over græsset. Flere andre havde også deres bud på det ved at være hurtig i de to første sektorer, for derefter at køre adskillige sekunder langsommere igennem den trejde og sidste sektor.

Én mand gad dog ikke så meget pjat. Den lokale britiske helt Jenson Button kørte alt hvad han havde lært i prækvalifikationen og startede således sidst. En satsning der skulle vise sig at give pote.


Der var glæde i McLaren pitten da Kimi Räikkönen sikrede Pole – © West Online

For i selve kvalifikationen faldt regnen aldrig, og manden fra fredag, Kimi Räikkönen, var hurtigst af alle. Lige efter kom Rubens Barrichello, der hele weekenden havde været hurtigere end Michael Schumacher, og på tredjepladsen kom så Jenson Button, der kørte sidst og fik en god placering pga. dette. Han fik selskab af verdensmesteren i anden startrække. Derudover var der ikke de store overraskelser, dog måtte både Fisichella, Alonso og de to Minardi kørere indkassere straffe fra FIA pga. motorskift i løbet af weekenden, og de startede således bagerst.

Også Panasonic Toyota Racing køreren Olivier Panis blev straffet. Han kørte så langsomt på sin in-lap, at han ifølge FIA og Felipe Massa ødelagde Massas kvalifikationsomgang, og Panis’ tid blev slettet.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Løbet startede med, at Räikkönen stormede væk fra pole, mens Barrichello, Button og Schumacher lå nogle sekunder efter. Allerede efter én omgang var finnen over tre sekunder foran brasilianeren. Nede bagved gjorde Sato og Trulli nogle gode starter, mens Fernando Alonso også begyndte sin kamp op gennem feltet. Specielt en duel mellem Sato og Montoya gjorde de første omgange seværdig.


Kimi og MP4-19B fik også den bedste start på Silverstone – © West Online

Senere fladede løbet lidt ud, og allerede ved 9. omgang begyndte kørerne deres første pitstops. Räikkönen var en af de første der gik ind, og overraskende nok blev Schumacher ude. Det skulle vise sig, at tyskeren var på en 2-stopper mens de andre forankørende var på en 3-stopper.

Så da Schumacher endelig gik ind, havde han en føring på over 23 sekunder, og han kom også lige akkurat ud foran Räikkönen, og holdt finnen bag sig, selvom der blev presset godt bagfra. Den nye McLaren MP4-19B begyndte i går for alvor at vise potentiale.

Spændende blev det dog aldrig rigtig, for da Schumacher fik varme i sine Bridgestone dæk begyndte han igen at trække fra, og Ferrariens tempo kunne ingen følge med.


Button forsøgte med ny hjelm og tankdækslet åbent at holde Schumacher bag sig – © BAR Press Office

Nede i feltet var det sparsomt med underholdning. I pitten kunne Minardi dog underholde lidt, da den ene Minardi med Bruni bag rattet forsøgte at forlade pitten med benzinslangen stadig i tanken. Det kostede et par væltede mekanikere, lidt kaos og dyrebare sekunder i den tunge ende af feltet.

På banen var tingene noget mere alvorlige. For med 20 omgange igen kørte Jarno Trulli voldsomt galt. Han bragede med høj fart ind i dækbarrieren, skøjtede henover asfalten og ud i gruset, hvor italienerens R24 uheldigvis gravede sig ned i en fure, og så rullede bilen rundt 1½ gang. Trulli, lettere omtumlet, kunne dog lunte fra bilen ved egen hjælp mens flagdommere og hjælpepersonel begyndte oprydningen.

Safety-car kom ud, og det udnyttede de fleste kørere, minus Schumacher, til at få afviklet et pitstop. Schumacher gik ikke ind, da denne forinden allerede havde overstået sit andet og sidste stop. Det gjorde også, at der kom to biler imellem Schumacher og Räikkönen. Et hul der bestemt hjalp tyskeren, for da løbet blev givet frit igen var finnen hurtigt forbi de to langsommere kørere, og helt oppe i gearkassen på Schumacher. Men da havde tyskeren fået den varme i dækkene der skulle til, og han holdt igen Räikkönen bag sig.

I pitten fik Ferrari sendt Barrichello ud foran Jenson Button, der hidtil med næb og kløer holdt fast i tredjepladsen. Mens mekanikerne fra Maranello gjorde jobbet som de skulle, og sikrede deres Barrichello en plads på podiet.


For 10. gang i år sejrer Michael Schumacher sikkert – © Ferrari Press Office

Nogle omgange senere kunne Michael Schumacher krydse stregen og vinke til det ternede flag med en knyttet næve, og for 10. gang i sæsonen lade sig hylde som sejrsherre. Kort efter kom Räikkönen og Barrichello og fuldendte podieplaceringerne, mens der var gode point til bl.a. Button, Montoya, Fisichella, Coulthard og Webber. Specielt Fisichellas sjetteplads til Sauber Petronas vakte store glæde, mens Webber endnu engang fik skrabet et point hjem til Jaguar Racing. To flotte præstationer i et løb hvor der endnu engang kun var få udgåede biler.


Podiet som det så ud v. Englands Grand Prix 2004 – © Ferrari Press Office

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com