F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - FRANKRIG


FRANKRIGS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Endnu en weekend endte med total triumf for Ferrari og Michael Schumacher. Bag rattet i sin F2004 er den snart syvdobbelte verdensmester umulig at stoppe. Midt i løbet udtænkte Ferraris sportsdirektør Ross Brawn en snedig taktik, forelagde den for Schumacher og de gjorde det. I stedet for tre stop, ville de forsøge sig med fire korte stop, og det virkede. Efter løbet sagde Schumacher under pressemeddelelsen: ” We knew it was optimistic but no risk, no fun so Ross decided for it and it was just brilliant...”

En snedig, optimistisk strategi som samtidig blev endnu en syngende lussing til oppositionen. Øjensynligt kan La Scuderia Ferrari Marlboro gøre som det passer dem. Udtænke en strategi på papiret, velvidende at de omgangstider der kalkuleres med vil blive effektueret på banen, da Michael Schumacher er en sand maskine når det gælder konstante omgangstider. Så fire hurtige små stop, og Fernando Alonso blev sat eftertrykkeligt på plads i den sidste halvdel af løbet. Endnu et kedeligt Grand Prix på Magny-Cours, hvor den afgørende overhaling først blev udtænkte på Brawns bord, for derefter at blive ført ud i virkeligheden mens Schumacher rent faktisk holdt stille. En taktisk triumf der har givet genlyd ned gennem pitten. For med så overlegen en indstilling til vurderingen af modstandernes styrke, må der efterhånden snart være nogen der for alvor vil tage udfordringen op og stoppe Ferrari. Hvem skal blive deres nemesis? De umiddelbare kandidater kan være svære at spotte.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Den første dag i Nevers blev en smule hæmmet af regn. I den første fri træning var Michael Schumacher og Rubens Barrichello de eneste to der nåede at få sat en tid inden regnen faldt, og var derfor de eneste med nogenlunde tider. Resten fik kørt med regnvejrsdæk, og selv Jordan-Ford var højt på tabellen. Der var endda syv kørere der slet ikke fik sat en tid, heriblandt Montoya, Coulthard, Alonso og Webber. Det skulle dog ændre sig da den sidste træning blev afholdt.


På Magny-Cours fik McLaren vist sin nye MP4-19B – © West Online

Der regnede også i den anden fri træning, men ikke nær så voldsomt. Alle kørere, inkl. fredagens testkørere, fik sat nogle tider og kørt nogle omgange. Til sidst var det Toyotas Cristiano da Matta der stjal opmærksomheden. Han fik kørt sin omgang på det helt rigtige tidspunkt, og kunne afslutte fredagens træning med at være 0,688 sek. hurtigere end nummer to; Renaults Jarno Trulli. Toyotas testkører Ricardo Zonta var knap så heldig, da han blev fanget i regnen og kørte af banen. McLaren-Mercedes’ Kimi Räikkönen var også tæt på at køre galt, men den kølige finne holdt hovedet koldt og fik styr på situationen i tide.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

I prækvalifikationen satte colombianske Juan Pablo Montoya trumf på og kørte hurtigste tid, mens Rubens Barrichello måtte sande, at tekniske defekter rent faktisk kan ske for Ferrari, selvom det er sjældent. En hydraulisk defekt skulle ændres, og det gjorde, at han så blev første mand til at køre i den rigtige kvalifikation.

Her blev det en duel mellem Fernando Alonso og Michael Schumacher med spanieren som vinder. Alonsos tid kunne ingen røre, og da både Montoya og Schumacher lavede små fejl på deres omgang, kunne Renaults spanske komet fejre sæsonens første pole position.


Fernando Alonso var hurtigst om lørdagen i sin R24 – © Schlegelmilch Photography

Længere nede viste specielt David Coulthard, at McLarens nye MP4-19B er en forbedring. Måske ikke så stor som man kunne have håbet på, men ikke desto mindre fik skotten vist flaget fra Woking. Ellers var det en ganske normal kvalifikation uden store overraskelser. Barrichello led den tort at starte som første mand, og måtte bøde med en startplads som nummer ti. Ellers intet unormalt i den måde styrkeforholdet blev vist på om lørdagen i Frankrig.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Da starten gik, fik Alonso en god start. Han holdt modstanden bag sig, og Michael Schumacher kunne aldrig rigtig gøre et alvorligt indtryk på Alonso, da tyskeren havde den anden Renault med Jarno Trulli bag rattet lige i bakspejlene. Denne havde lavet en god start og kom bl.a. forbi Jenson Button.

I midten af feltet blev der taget og givet placeringer, men den største taber var Toyotas Olivier Panis der kom rigtig dårlig fra start. Han var lige ved at sætte bilen, men fik den dog i gang, og da var hele feltet for længst forbi hans TF104. Oppe foran var der langt mere fart over feltet. Schumacher blev ved at presse på, og han og Alonso skiftedes til at sætte hurtigste omgangstider i starten. Lidt overraskende var det så udfordreren Schumacher der kørte først i pit på 11. omgang, hvorefter Alonso og resten af feltet fulgte efter nogle få omgange senere.


I starten holdt Alonso den jagtende Schumacher bag sig – © RenaultF1 Media

Også under anden pitstop-runde var Schumacher først til at gå ind, og samme scenario udspillede sig, og Alonso forblev i front. Så måtte Ferraris tekniske geni Ross Brawn i tænkeboks, og han fandt en dristig strategi med to små korte stop, som så ville sende Schumacher ud foran Alonso efter det første af de to, og så kunne tyskeren selv skabe sig det forspring der skulle til for at give ham tid til at komme ind en fjerde gang. Så sagt, så gjort. Løbet blev reelt afgjort da Schumacher tordnede ud af pitten for tredje gang, og ud foran Fernando Alonso. Derefter var det en ren formsag, og Alonso kunne bare se Schumachers F2004 forsvinde ud i horisonten med en hastighed hans egen R24 aldrig nogensinde ville få.

I hele løbet var der kun to biler der udgik. Japanske Takuma Sato var endnu engang uheldig med sine landsmænds Honda motor, og endnu en BAR006 røg fra motoren. Minardi tog sig af den anden bil der udgik, da Zsolt Baumgartner røg af i gruset.


Taktikkens mester viste sine evner på Magny-Cours – © Ferrari Press Office

Hen imod slutningen af løbet var der en god duel mellem Trulli, Barrichello og Button. De tre lå som perler på en snor, afventende for at se om den foranliggende bil ville lave en fejl. Det her var kampen om den sidste podieplads. Trulli så længe ud til at have et stærkt greb om denne, men en dum fejl i det næstsidste sving gav brasilianeren en lille åbning, og Rubens tøvede ikke, dykkede indenom, var forbi og kunne i det sidste sving sikre sig en podieplacering. Den manøvre og det resultat var Barrichello naturligvis ikke helt utilfreds med.


Podiet v. Frankrigs Grand Prix 2004, inkl. én der rækker tunge – © Ferrari Press Office

Resultatet blev altså endnu engang to stk. Ferrari kørere på podiet, og denne gang med spanske Fernando Alonso der lige fik kilet sig ind mellem de to. Man kan kun græmmes ved tanken hvis Rubens Barrichello ikke skulle have startet som nummer ti. For syvende gang i sin karriere kunne Michael Schumacher lade sig hylde som vinder på Magny-Cours, og han fik endnu en sejr til en i forvejen imponerende række i 2004 sæsonen. Ni ud af ti er ikke så ringe endda.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com