F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - MONACO


MONACOS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

En yderst dramatisk weekend med masser af afkørsler, spektakulære motorsammenbrud, forsvinding af diamanter og en stopper for Michael Schumachers jagt på rekorder. Jarno Trulli satte ikke et ben forkert hele weekenden, og ikke mindst takket være en fantastisk kvalifikation, kunne italieneren endelig hæve et sejrstrofæ over hovedet, og det på den mest fashionable bane af dem alle: Monacos Grand Prix i Monte Carlos snævre gader. Forløsningen var stor for alle, måske lige på nær Ferrari, da Jarno kørte først over stregen. Nogle kaldte det en tiltrængt saltvandsindsprøjtning i Formel 1 på et tidspunkt hvor det var strengt nødvendigt, andre nøjedes med at nyde, at vi for første gang i otte løb har fået skubbet en Ferrari kører væk fra øverste trin på skamlen. Uanset hvad, så slog Jarno Trulli og Renault det fast, at de bestemt er et af holdene der skal holde lidt live i mesterskabet.

For lige som vi var ved at afskrive det hele, og erklære Schumacher vinder af alle 18 løb, skete det der altid sker i Monaco: Noget mærkeligt. Schumachers underlige nedbremsning bag sikkerhedsbilen, og det efterfølgende puf af Montoya, satte med ét en stopper for tyskerens jagt på endnu flere rekorder. Med ét vidste vi, at der ville komme en anden vinder. Schumacher sagde så selv bagefter, at han nok alligevel ikke havde kunnet mestre andet end en andenplads, velvidende at Renault bilerne var blevet sat helt rigtigt op på dagen, og Trullis forspring var ikke at hente. Det gjorde Button dog alligevel, og det var tæt på, at briten havde taget æren. Det gjorde han ikke, og Renault kunne derfor fejre en formidabel weekend i fyrstendømmet ved Rivieraen, og nyde øjeblikket.

FREDAGENS FRI TRÆNING

Om fredagen så det ud til, at alt var ved det samme. Michael Schumacher stormede af sted, med BAR halsende efter. Renault, McLaren og Williams viste ikke umiddelbart nogen nævneværdig styrke. Helt galt gik det for Jaguar Racing, hvor både Christian Klien, Björn Wirdheim og Mark Webber enten kørte i væggen eller fik tekniske defekter. Resultatet efter fredagens træning var, at Jaguars mekanikere havde en lang nat foran sig.


Diamanten på næsen blev væk, men reklamen for filmen blev – © Ford Media

Alt imens havde Jaguar Racing også travlt på den mere celebre side af Monacos Grand Prix. Hollywood filmen ”Oceans Twelve” skulle promoveres, og det blev den hos Jaguar Racing, med logoer på biler, kørerdragter og skuespillerne George Clooney, Brad Pitt osv. nede i pitten. Og så fadæsen med Steinmetz diamanten der blev væk, da Christian Klien kørte ind i dækbarrieren. Alt i alt fik Jaguar Racing gjort sig rigeligt bemærket i løbet af weekenden.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Meget overraskende var Ferrari bestemt ikke hurtige i prækvalen. Både Schumacher og Barrichello lå langt nede i feltet, mens det i stedet var McLaren og især Williams der gjorde sig positivt bemærket. Ralf satte klart bedste tid med de to sølvgrå pile lige efter sig. Men da Ralf skulle skifte motor allerede efter fredagens fri træning, ville hans tid ikke betyde ret meget alligevel, da straffen på 10 placeringer ville komme uanset.


Button får gode råd til hvordan man starter i Monaco af Sir Stirling Moss – © Schlegelmilch Photography

I selve kvalifikationen blev forundring til endnu større forvirring. Schumacher kunne ikke matche de to Renault bilers fart. Jarno Trulli havde til alles, inkl. ham selv og holdets store forundring kørt en fantomtid. Også Jenson Button og Fernando Alonso kørte nogle flotte tider, ligesom Ralf fortsatte sin flotte form fra prækvalen. Michael Schumacher kunne ikke matche de fire, og måtte således tage til takke med anden startrække, og dette kun fordi Ralf skulle rykkes ned. Ferraris fine form fra fredag var væk, og i stedet havde Renault rejst sig op til dåd, og fornemt puffet konkurrenterne ned på de billige rækker. Der var lagt op til en start af dimensioner, med Räikkönen lige bag Schumacher, og Montoya og Ralf nede som nr. 10 og 12. Feltet var blandet godt og grundigt, og der blev da også drama i søndagens løb. Masser endda.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Første start afblæses, da der er problemer med Panis’ Toyota efter opvarmningsrunden, og løbet udsættes med fem minutter. Da starten så endelig går, får Jarno Trulli den optimale start, mens holdkammeraten Fernando Alonso skyder forbi Jenson Button. De to Renault racere er forrest, mens Buttons holdkammerat Sato også tordner forbi adskillige kørere, og får presset sig helt op på siden af Button. Han må dog resignere i St. Devote svinget, og kiler sig lige ind foran Räikkönen, der også er kommet forbi de to Ferrari kørere, der bestemt var de helt store tabere i den første start. Michael Schumacher og Rubens Barrichello blev begge overhalet af mere end én kører.


Det er tæt gennem første sving, og Ferrari er sat af – © Ferrari Press Office

I starten udgår Christian Klien, da frontvingen ryger af, og han kan således ikke styre sin racer igennem den langsomme hårnål, og Jaguaren går i dækbarrieren. Østrigeren er første offer for Monte Carlos utilgivende vægge. Nogle omgange går, og de store overhalinger sker ikke, indtil Räikkönen konstant kan se røgskyer ud fra Takuma Satos BAR006 racer.

Satos Honda-motor giver nogle få omgange senere op med store røgskyer, og det er kun lige nøjagtig at de bagvedliggende biler kommer forbi. Så heldig er David Coulthard og Giancarlo Fisichella ikke, da Sauber raceren rammer skottens bagvinge, og Fisichella ryger op og vender på hovedet ind i autoværnet. Sikkerhedsbilen kommer naturligvis ud, og et par biler udnytter dette til et første pitstop. Heldigvis er Fisichella uskadt, og kan selv gå fra bilen, ligesom Coulthard heller ikke led nogen overlast ved påkørslen bagfra.

Ved den nye start er de to Renault racere og Jenson Button fri, mens Räikkönen og Schumacher følger efter. Det går dog endnu engang skidt for Barrichello, der overrumples totalt af Juan Pablo Montoya, der listigt sniger sig forbi brasilianeren i St. Devote svinget, og dermed laver den første reelle overhaling i fyrstendømmet i dag. Lykken er dog kortvarig, da colombianeren er den første der går i pit, og da han kommer ud igen, er det bag Jordan-Fords Nick Heidfeld, der holder ham bag sig, og Montoya taber kostbar tid. Den anden Jordan-Ford er heller ikke særlig hurtig. Pantano kan smertefrit køre ud af banen, og bagefter begynder motoren at ryge, og således udgår italieneren uden dramatik af sit første Formel 1 løb i Monaco.

På banen begynder første pitstop runde for alvor, og den store vinder her er Michael Schumacher. Han kommer forbi både Räikkönen og Button, mens han dog ikke kan gøre noget ved de to Renault racere, der stadig styrer løbet i front med Trulli foran Alonso. Schumacher er dog ikke langt efter på tredjepladsen, med Räikkönen og Button på de efterfølgende placeringer.


Det var Renault kørerne der kontrollerede feltet – © Schlegelmilch Photography

Lykken varer dog kort for Räikkönens fjerdeplads, da den sidste McLaren udgår kort efter første pitstop runde, og så kan drengene fra Woking holde tidligt fri. En kedelig weekend for Ron Dennis og co. i Monaco.

Imens går løbet ind i en stationær fase, hvor Schumacher og Button ikke rigtig får hentet ind på de to Renault racere, men det klarer de så også selv. For da Alonso skal forbi Ralf Schumacher med en omgang, oversatser han i tunnelen, og ryger i væggen. Renault raceren ødelægges totalt, og sikkerhedsbilen kommer ud. Det er Button hurtig til at profitere på, da han skynder sig i pit. Således er der kun én Renault tilbage i løbet, og Schumacher og Button haler ind på Trulli.

Alonso er meget vred på Schumacher, og gestikulerer kraftigt med den midterste finger, og fnyser olmt af tyskeren da denne kommer forbi igen.

Mens sikkerhedsbilen er ude, stiger dramatikken til uanede højder. Michael Schumacher fører løbet bag bilen, men i tunnelen blokerer hans venstre forhjul. Det sænker farten på Ferrari raceren, og Montoya rammer Schumacher, der kaster tyskeren ind i væggen. Schumachers Ferrari knuses i fronten, og tyskeren udgår i sit første løb i lang tid. Endnu en hændelse der unægtelig vil give debat efter løbet, da de to herrer i forvejen ikke er bedste venner. Dramatikken fortsætter i Monaco.


Resultatet af et kikset bremseforsøg i en tunnel med nedsat sigtbarhed – © Ferrari Press Office

Det store mandefald gør, at der med 15 omgange igen kun er 10 biler tilbage på banen. Både Heidfeld og da Matta er indenfor top 8, og der er således point i sigte for både Jordan-Ford og Toyota, takket være de mange uheld, tekniske defekter og lign.

Oppe i front kører Jarno Trulli sikkert foran Jenson Button, mens Ferraris Rubens Barrichello har lukreret på bl.a. holdkammeratens exit, og ligger nu til den sidste podieplacering.

Med kun fire omgange igen udgår Ralf Schumacher så med røg og damp fra motoren, og det profiterer Toyota på, da Olivier Panis også kommer ind i pointene, og den tilbageværende Minardi ligger på en sensationel niendeplads, lige udenfor de forjættede point. I front spidser det til, da Button stille og roligt indhenter Trulli. Med kun fire omgange igen er Button kun 1,2 sek. efter Trulli.


Podiet v. Monacos Grand Prix 2004 med en tilfreds Jarno Trulli – © Honda Media

Men selvom Button til allersidst er helt nede på 0,5. sek. hiver Jarno Trulli alligevel sejren hjem. Renault køreren krydser stregen for første gang som sejrsherre, og for første gang i år har vi en anden vinder end Michael Schumacher. Trulli kan fejre sin første Formel 1 sejr på det mest prestigefyldte sted af alle; Monaco. Button henter en fornem andenplads, mens Rubens Barrichello fuldender podiet.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com