F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - BAHRAIN


SAN MARINOS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Det gik hen og blev mere underholdende en frygtet, da Imola banen som regel er vært for nogle ulideligt kedelige Formel 1 løb. Men takket være en pragtpræstation af Jenson Button under lørdagens kvalifikation, samt en dramatisk start, blev det trods alt en underholdende weekend på Autodromo Enzo e Dino Ferrari banen, hvor der måske blev sagt farvel til en legendarisk Imola banen, med endnu en Ferrari sejr.

For Michael Schumacher, ambassadør for staten San Marino og dennes F1 Grand Prix, viste endnu engang, at han som seksdobbelt verdensmester er den bedste af dem alle, i den bedste bil. Buttons føring holdt kun otte omgange, hvorefter Schumacher satte sig tungt på resten af løbet. Der var lidt skærmydsler mellem Schumacher og Montoya på første omgang, ligesom Alonso og Ralf Schumacher havde en meget tæt nærkamp, som kostede Ralf nogle placeringer, og alt i alt var det nok til at holde gang i løbet. Button formøblede sin pole position til en flot andenplads, der har høstet stor respekt til både Button og BAR holdet over hele linien. Både fans, pressen og ikke mindst resten af feltet har taget hatten af for den fart Button og BAR viste over hele weekenden.

For McLaren blev det dog endnu en kold klud i ansigtet. Kimis motor måtte igen skiftes, men på trods af dette, kæmpede finnen sig indædt op gennem feltet, og sluttede endelig med point. Men krisen er ikke til at tage fejl af hos Woking-drengene…


Lidt fremskridt blev det trods alt til for Kimi og McLaren – © Daimler-Chrysler Motorsport

Weekenden blev også brugt til at hylde Ayrton Senna da Silva og Roland Ratzenberger, der begge mistede livet i ’den sorte weekend’ for ti år siden. Sennas mangeårige holdkammerat, og meget gode ven, Gerhard Berger hyldede de to kørere ved at trille rundt på Imola banen i den Lotus bil som Senna satte pole i på Imola i 1985. Med et brasiliansk flag hyldede han således Senna over tre omgange, ligesom Ratzenberger, Bergers østrigske landsmand, blev hyldet da der var et stort billede af ham på Bergers hjelm. Respekt for de to afdøde, på en dag hvor Imola banen måske skrev sit sidste kapitel i Formel 1 regi.

FREDAGENS FRI TRÆNINGER

Under den første fri træning blev der ikke kørt ret mange omgange. Reglen om én motor pr. weekend, har sat sine spor under fredagens begivenheder. Michael Schumacher kørte således kun 11 omgange, men det var nok til at slutte som dagens bedste i en tid på 1:20.084, og hele 1,359 sek. hurtigere end nummer to, holdkammeraten Rubens Barrichello. Den tid sendte chokbølger ned gennem paddocken. Var Ferrari og Michael Schumacher virkelig 2 sek. hurtigere pr. omgang end resten af feltet?


Jordan brugte bl.a. Pantanos bil til at hylde Ayrton Senna på Imola – © Jordan Ford Media

Nej, det var de ikke. For da den anden fri træning blev kørt senere på dagen, var det Jenson Button der i sin BAR-Honda racer satte bedste tid. Godt nok var Michael Schumacher ikke meget efter Button, men det var nu alligevel ikke tyskeren der var hurtigst. Nede i feltet havde Jordans testkører Timo Glock en skidt oplevelse, da han kørte galt og satte sin Jordan-Ford EJ14 i muren, og måtte trække sig fra resten af weekenden med lidt småskrammer. Også Jaguars Christian Klien måtte en tur af banen, men det var ikke så slemt som Glock.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Lørdag formiddag var det igen Michael Schumacher der var hurtigst foran Jenson Button, og det holdt han også i den sidste fri træning, om end Button på daværende tidspunkt kun var 0,025 sek. efter. Der var lagt op til en rigtig herredyst i selve kvalifikationen.

I præ-kvalifikationen var det dog de to BMW WilliamsF1 kørere der var hurtigst. De havde med vilje kørt med lav brændstofmængde for at få lov til at køre sidst når det rigtig gjaldt, og den plan lykkedes. Men i selve kvalifikationen var det igen de to hovedpersoner Button og Schumacher der trak det længste strå.

For mens Minardi klokkede totalt i kvalifikationen som åbningsnummer, viste det sig hurtigt, at Jenson Button var manden der skulle slås. Først satte Rubens Barrichello en rigtig god tid, men da Button smadrede denne med 0,698 sek. stod det klart, at de resterende kørere skulle mande sig gevaldigt op, hvis ikke briten skulle fejre sin første pole her på Imola.

Michael Schumacher gjorde sit bedste, og det var ikke godt nok. Han var hurtigst igennem de to første sektorer, men han oversatsede i Variante Alta chikanen, og måtte se sig slået med 0,258 sek. Ralf Schumacher og Juan Pablo Montoya kunne heller ikke gøre noget ved Buttons tid, så BAR-Honda kunne lørdag eftermiddag fejre deres første pole position nogensinde sammen med Jenson Button. Michael Schumacher blev nummer to, med Montoya som treer.


Jenson Button satte verdensmesteren på plads under kvalifikationen – © BAT Media

Dagens skuffelse blev igen West McLaren-Mercedes. David Coulthard kunne kun køre en 11. placering hjem, mens Kimi Räikkönen igen måtte køre direkte i pit, da han skulle have skiftet en motor, og dermed alligevel ville komme til at starte bagerst.

SØNDAGENS GRAND PRIX

Starten gik, og der var stor drama fra start. Jenson Button kom rent, og hurtigt ud af starthullerne. Han trak rent fra de andre, med Michael Schumacher lige i hælene. Montoya fik en lidt langsom start, men formåede at holde Rubens Barrichello og Ralf Schumacher bag sig, for derefter at sætte et angreb ind på Michael. De to var side om side på vej ind i en chikane, men Schumacher holdt på, og tvang nærmest colombianeren ud på græsset. Det gjorde, at Montoya tabte tid, og måtte lave samme manøvre på holdkammerat Ralf, for at holde denne bagved. Alt i alt masser af hjul til hjul action, mens det hele gjorde, at Button fik et hul på knap tre sekunder allerede efter én omgang.


Button fik den bedste start, med Schumacher på kolde dæk lige efter – © BAT Media

Det hul var Schumacher dog hurtig til at lukke igen. For mens McLarens David Coulthard måtte i pit efter en ny næse, der blev kørt af da han bragede op bag i Fernando Alonsos Renault, hev tyskeren stille og roligt Buttons forspring ind. Da BAR-Honda køreren så går i pit efter kun otte omgange, var Schumacher hurtig til at profilere på den rene bane forud. Han kørte nogle gode omgange, og da han selv gik i pit, kom han ud i front, og gav aldrig denne placering fra sig.

Efter første pitstop-runde begynder tingene at flade ud. Enkelte kørere udgår, såsom Jordan-Fords Giorgio Pantano, og Wilux Minardi Cosworth køreren Gianmaria Bruni kører direkte i pit, for derefter at blive hevet ind i garagen.

Oppe foran trækker Michael Schumacher fra, og det samme gør Jenson Button på sin flotte andenplads. For mens han ikke kan følge med Schumacher, formår han alligevel at lave et hul ned til Juan Pablo Montoya. Et hul så stort, at andenpladsen aldrig rigtig er i fare.


Efterfølgerne kan slet ikke følge Button og Schumacher – © BMW Motorsport

Mere spændende er det med det trekløver bestående af Ralf Schumacher, Jarno Trulli og Rubens Barrichello, der som tre perler på en snor ligger meget tæt på hinanden. Men takket være en kedelig kombination af chikaner, sving med høj udgangsfart og en kort langside, forbliver overhalingerne i teorien, og Imola beviser endnu engang, at banen er kalenderens kedeligste.

Det er først omkring ti omgange før mål at der sker noget. Da Fernando Alonso efter sin tredje pitstop runde kommer ud foran holdkammerat Trulli og Barrichello, at han begynder at smide fart i sin racer. Han indhenter flot Ralf Schumacher på fjerdepladsen, og forsøger en optimistisk overhaling i Tossa-kurven, og er halvvejs oppe på siden af tyskeren. Men Ralf lukker døren for Alonso, og pludselig har spanieren ingen steder at være, og tvinges til at ramme Ralfs Williams racer. Det sætter Ralf i et spin, mens Alonso selv er igennem og videre. Ralf mister placeringer, da også Trulli og Barrichello kommer forbi, mens Ralf forsøger at holde liv i sin racer.

Få omgange senere står der på skærmen, at FIA vil undersøge hændelsen mellem Ralf og Fernando efter løbet, så sidste kapitel i den sag er ikke skrevet endnu.


Fernando Alonso halsede efter placeringer hele eftermiddagen – © Renault Media Centre

Og drama kommer der mere af. For med fem omgange igen er der pludselig en BAR-Honda racer der holder stille. En kæmpe hvid røgsky står bagud af raceren, og alle frygter det måske er Jenson Button der lider den triste skæbne at udgå få omgange før mål. Det er det dog ikke, men i stedet den japanske holdkammerat Takuma Sato, der bliver berøvet for et velfortjent resultat med point, da han havde kørt flot og disciplineret hele eftermiddagen.

I stedet lukrerer Kimi Räikkönen på dette, da han lå som nummer ni, lige udenfor pointene. Med Satos DNF, smutter McLaren køreren lige akkurat ind i pointene, og scorer sæsonens første, enlige point. Samme kedelige skæbne som Sato lider tyske Nick Heidfeld også få omgange før mål, da dennes Jordan-Ford også begynder at ryge fra motorrummet, og han må trække ind til siden. Dobbelt skuffelse i Jordan lejren i San Marinos Grand Prix.

Til allersidst, med kun få omgange igen, har Alonso lukket hullet op til Montoya på tredjepladsen. Men han når aldrig helt så tæt på colombianeren som han var på Ralf, og må derfor tage til takke med en fjerdeplads. Samme scenario udspiller sig mellem Trulli og Barrichello, hvor brasilianeren de sidste ti omgange ligger som en skygge i Trullis bakspejl. Hele tiden vågen efter en lille mulighed for at komme forbi. Det sker dog ikke, og Barrichello må tage til takke med en sjetteplads.


Schumacher og Button får hilst rigeligt på hinanden i år – © BAT Media

I front holder Michael Schumacher dog pedalen i bund. Der er aldrig tvivl om hvem der vinder, og tyskeren krydser da også stregen som sejrsherre, med en distanceret Button og Montoya som anden- og tredjeplads. For sjette gang i sin karriere kan Schumacher lade sig hylde som vinder af San Marinos Grand Prix, og det er samtidig tyskerens 74. sejr i karrieren. For Button er weekenden hans bedste nogensinde, med pole og en andenplads, mens Montoya med en sikker tredjeplads holder liv i sine mesterskabsdrømme, hvis Williams kan få presset bare lidt mere power ud af deres FW26.


Podiet efter San Marinos Grand Prix 2004 på Imola – © BAT Media

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com