F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ANALYSE


JAPANS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET
Der var lagt op til en sæsonfinale hvor Kimi Räikkönen havde en teoretisk chance, men hvor alle godt vidste, at Michael Schumacher højst sandsynligt ville cementere sit sjette verdensmesterskab med en flot afslutning. Det skete bare ikke. Et noget uforudsigeligt vejrlig i Japan under lørdagens kvalifikation kastede grus i begge titelkandidaters maskineri, og syv omgange inde i løbet begyndte bægeret rent faktisk at tippe over til finnens fordel. Det var på alle måder en dramatisk afslutning på sæsonen, der gjorde at det først reelt blev afgjort efter anden pit-stop runde. Indtil da havde det kunnet gå begge veje.


Rivalerne til mesterskabet kigger hinanden an om torsdagen - © Schlegelmilch Photography

Det endte dog som bekendt med, at Michael Schumacher selv kunne sikre sig sit sjette mesterskab med en ottendeplads. Det var lige hvad der skulle til, og da holdkammeraten Rubens Barrichello tog sig af sejren, og dermed holdt en halsende Kimi Räikkönen væk fra pointlighed i den endelige resultatliste, var succesen komplet for Ferrari, der dermed på alle måder skrev sig ind i Formel 1 historien med fem konstruktørtitler i træk, og Michael Schumacher overgik legenden Juan Manuel Fangio. Således overgik Ferrari og Schumacher det hele i år. Sidste år slog de rekorderne, i år forbedrede de dem, og vippede de sidste tangeringer af pinden.


FREDAGENS TIDSKØRSEL
Fredagen var ganske forudsigelig. Alle holdene havde om formiddagen testet hvad de nu kunne nå, om end enkelte kørere var uheldige med materiel der ikke helt ville som de ville. Jarno Trulli tager bedste tid, med Ralf og Michael Schumacher lige i hælene. Faktisk skal vi ned på niendepladsen førend en kører er over ét sekund langsommere end Renault køreren. Det er Jaguars Mark Webber der kørte 1,024 sek. langsommere end Trulli. Alle favoritterne er hvor de skal være, og Räikkönen er ikke engang en hundrededel af et sekund langsommere end Schumacher. Fronterne er for alvor trukket op!


Trulli var marginalt hurtigst om fredagen i sin R23B med ny krigsmaling - © RenaultF1 Media

For Nicolas Kiesa er det dog ikke nogen let opgave at skulle lære en helt ny bane fra nul. Hans Minardi Cosworth racer var ikke optimalt indstillet til Suzuka banen, så Kiesa måtte kæmpe med næb og kløer for at sætte nogenlunde konkurrencedygtige tider. En bedaget bil viste sine svagheder, og sendte både Kiesa og Verstappen langt ud af dansen.


LØRDAGENS KVALIFIKATION
Lørdagen blev noget af en joker, og her fik Kiesa faktisk lidt valuta for sin kedelige placering om fredagen. Vejret spillede nemlig kørerne et puds i sæsonens sidste kvalifikation, og der var Kiesa en af de heldige til at køre ud førend det begyndte at regne. Det begynder at regne lige som de sidste syv - otte biler skal ud, og det blander totalt feltet. Favoritterne Michael Schumacher og Kimi Räikkönen kan ikke sætte ordentlige omgange, og de to bedste fra fredagen, Jarno Trulli og Ralf Schumacher vælger ganske simpelt at afbryde deres forsøg. Så dårlige er baneforholdene, at de vælger at starte bagerst, og giver dermed Nicolas Kiesa en noget bedre startplacering end han havde forudset.


Rubens Barrichello får det optimale ud af lørdagens lotteri - © Ferrari Press Office

Det betyder, at titelkandidaterne Kimi Räikkönen og Michael Schumacher skal starte som nummer otte og 14. Kimi skal altså avancere hele otte placeringer førend han når den sejr han er tvunget til at køre hjem, mens Schumacher skal hente seks placeringer førend han med sit ene VM point kan hive det store stik hjem. De har begge deres holdkammerater foran sig, og Schumacher har fordelen ved at Rubens er på pole, og dermed kan styre slagets gang fra første færd. Den detroniserede Juan Pablo Montoya starter ved siden af Ferrari køreren på forreste startrække, og det viser sig at blive ganske spændende.


SØNDAGENS GRAND PRIX
Løbet starter uden problemer, og Rubens Barrichello kører let fra sin pole og fører løbet ind i første chikane, hvor Juan Pablo Montoya og Fernando Alonso halser efter. Toyota racerne fik dog en dårlig start, og McLaren racerne med Coulthard og Räikkönen sværmede omkring dem. Længere nede bagi fik også Takuma Sato og Michael Schumacher en god start på løbet, og avancerede begge et par placeringer. Helt efter bogen lader David Coulthard sin holdkammerat Kimi forbi.

Rubens' lykke oppe foran er dog kortvarig, da Juan Pablo Montoya er meget hurtig og kommer snart forbi. Da han har overhalet brasilianerens Ferrari lader han BMW motoren strække ben, og forsvinder hurtigt ud i horisonten. Overhalinger er der nemlig masser af, og både Sato og Schumacher går forbi en langsom Jaguar R4 med Justin Wilson bag rattet. Duellen mellem lokalhelten og verdensmesteren er dog så tæt, at Michael Schumacher pludselig bliver lidt for ivrig. Han laver et desperat forsøg indenom på syvende omgang, og bliver straffet. Han er ikke langt nok fremme, og da Sato drejer ind klipper japanerens bagdæk Schumachers frontvinge, og tyskeren må ind i pitten og have den erstattet. Da han kommer ud igen efter 18,1 sek. er han klart sidste mand. Situationen er pludselig vendt en anelse til Kimi Räikkönens favør.


Schumacher nede midt i feltet, meget tæt på Satos bagdel! - © BAR Honda Press Office

Kort efter begynder bilerne dog at udgå, og det går ud over stakkels colombianske Juan Pablo Montoya, der har en gearkasse der ikke rigtig vil mere, og så kører han langsomt ind i pitten og udgår. Samtidig ude på banen begynder der at forme sig en stor hvid røgsky ud fra bagenden på Heinz-Harald Frentzens Sauber C22 racer, og han udgår også.

Oppe i front begynder de førende at gå i pit til første pit-stop runde, og da Rubens og Alonso går ind fører Kimi Räikkönen kort indtil både han og David Coulthard også går ind. Det giver i et par omgange en 1 - 2 føring til BAR Honda med Jenson Button og Takuma Sato. Eneste ændring ved første pit-stop runde er, at Coulthard igen er foran Räikkönen, og finnen formår ikke at kunne følge med.

Igen er det sort uheld for en af de førende. Spanske Alonso kører flot på andenpladsen lige bag Rubens, men han udgår med en defekt motor, og så har Rubens frit løb og ingen modstand bagfra. Det udnytter han til fulde, og begynder at tage markant afstand til de efterfølgende sølvpile fra West McLaren Mercedes.


Rubens Barrichello pitter fra føringen - og er snart i front igen! - © Ferrari Press Office

Under anden pit-stop runde er det brødrene Schumacher der går i pit sammen, og Ralf fortsat ud foran storebror. Kort efter går Coulthard og Barrichello også ind. Kimi bliver lidt længere ude, men er så langt bagefter, at Rubens stadig er foran selvom Kimi er ét stop efter. Lidt længere nede i feltet er Michael Schumacher begyndt at få fart på, men har ingen chance for at nå op til de førende.

Lidt senere går Kimi Räikkönen i pit, samtidig med danske Nicolas Kiesa, der kører et fuldstændig anonymt løb på sidstepladsen. Alt imens fortsætter Michael Schumacher sit forsøg på at nå toppen, og overhaler både Button, Webber og Firman. Det går så godt, at han på et tidspunkt ligger som nummer seks.

Men Michael Schumacher skal i pit for tredje gang, takket være hans meget tidlige første stop pga. sammenkomsten med Sato. Han mister fire placeringer og kommer ud som nr. 10. Da Ralf Schumacher og Cristiano da Matta går i pit får han dog én placering, da han kommer forbi Ralf. Det skal dog vise sig, at netop dette trekløver skal stå for en af dagens højdepunkter. Ralf er øjensynligt hurtigere end storebror og vil meget gerne forbi. Ligeledes vil Michael gerne forbi Cristianos Toyota, og det hele kulminerer i den sidste chikane, hvor Michael Schumacher prøver at gå forbi, samtidig med at Ralf også forsøger sig. Begge Schumacher brødrene må tværs igennem chikanen, og Ralf snurrer rundt - hvilket han allerede har gjort to gange inden da i løbet. Vinderen er brasilianske da Matta, der upåvirket kører væk fra de to tyskere. Ralf er den store taber, der ligesom sin storebror i starten af løbet, mister sin frontvinge takket være en konkurrents bagdæk, og skal i pit en ekstra gang. Det betyder ingen point til BMW WilliamsF1, og allerede flere omgange før mål er det en realitet, at Ferrari vinder konstruktørernes mesterskab.


Kimi er ikke hurtigste McLaren kører, men slutter alligevel foran DC! - © Daimler Chrysler Media

I front går Rubens Barrichello i pit for tredje og sidste gang, og med et stop på 6,6 sek. kommer han ud lige efter David Coulthard, der dog kort efter selv går i pit, og så er Rubens igen foran. Kimi Räikkönen er langt bagefter, og kun teamordrer gør, at finnen går forbi skotten da denne kommer ud fra pitten. Coulthard var klart hurtigere end Kimi.

Derefter er der rimelig status quo i løbet. Michael Schumacher når op til Cristiano da Mattas Toyota, men er på en ottendeplads, og lader sig stille tilfreds med dette, da han så bliver verdensmester uanset om holdkammeraten holder til mål eller ej. Det gør Rubens dog, og krydser stregen først som en fortjent vinder af Japans Grand Prix 2003. Omkring 11 sek. efter kommer Räikkönen ind på andenpladsen og Coulthard ender som sidste mand på podiet.


Rubens Barrichello fortjent først over stregen på Suzuka - © Ferrari Press Office

Længere nede sikrer Jenson Button og den lokale helt Takuma Sato BAR Honda en god håndfuld point, og dermed en bedre slutplacering i mesterskabet, lige efter de fire store. Det er anden gang Sato kører på Suzuka, og anden gang han scorer point.

Som sidste mand der får point kommer en meget glad Michael Schumacher ind i sin Ferrari F2003. Omkring et minut efter holdkammeraten, og så kan de to herrer fejre begge mesterskaber med La Scuderia Ferrari Marlboro. VM er i hus for femte gang i træk for Ferrari, og Michael Schumacher kan fejre et historisk mesterskab mens Ferrari hylder Rubens Barrichello på dagen.


Podiet i Japans Grand Prix 2003 på Suzuka banen - © Ferrari Press Office

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com