F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - MONACOS GP


ITALIENS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Der var lagt op til det helt store brag mellem Michelin og Bridgestone efter anklagerne hele ugen igennem. Monza Park havde ugen forinden lagt asfalt til en test hvor alle hold deltog, for ingen har råd til at sidde over nu hvor mesterskabet træder ind i dets afgørende fase. Bridgestone, med FIA og Ferraris Ross Brawn i front anklagede Michelin for at bruge for brede dæk, og under testen måtte Michelin afprøve nye fordæk for at imødekomme kravene fra FIA. Om det var det der afgjorde selve løbet til fordel for Michael Schumacher er uvist, men faktum er, at den regerende verdensmester viste tænder foran Ferraris hjemmepublikum, og han fik vist, at han stadig er med i kampen om dette års mesterskab.

Det er ellers lang tid siden Michael har stået øverst på skamlen. Siden sejren i Canada for nogle måneder siden har han kun været på podiet én gang, og det var en anonym tredjeplads i Frankrig. Siden har det været magert med pointhøsten, men på Monza kæmpede han tilbage, vandt løbet og satte yderligere spænding i mesterskabskampen forud for de sidste to afgørende afdelinger i USA og Japan. I Italien kæmpede Ferrari en indædt kamp, og som Tolkien ville have skrevet det: Kongen vendte tilbage efter lang tids fravær fra sejrsskamlen.

FREDAGENS TIDSKØRSEL

Fredagen var ellers ærkerivalen Juan Pablo Montoyas dag. Han satte bedste tid i tidskørslen, og var endda over et halvt sekund hurtigere end Michael Schumacher, mens den tredje mand i dysten om VM, Kimi Räikkönens McLaren MP4-17D var over ét sekund efter. Fredagen startede også noget voldsomt for Michael Schumacher, der i sine første omgange under den fri træning gav for meget gas igennem 'Parabolica', og måtte en tur igennem grusset. Det ændrede ikke på Montoyas dag, der endte med at krone ham hurtigste mand på banen hvor han i 2001 vandt, og sidste år satte ny rekord for højeste gennemsnitshastighed da han snappede Pole Position.


Kiesa startede respektabelt - og sådan fortsatte weekenden ud! - © Minardi Press Office

For Nicolas Kiesa var det en god start på en god weekend. Kiesa fik kørt en del omgange under den frie test om formiddagen, og fortsatte sine gode takter i tidskørslen. Han satte ikke nogen imponerende tid, men vi skal huske på, at det ikke er nogen let opgave at udrette mirakler i en inferiør European Minardi Cosworth. Længere oppe var der helt andre problemer, for Ralf Schumacher havde det øjensynligt ikke godt efter sin voldsomme afkørsel under testen sidste uge. Han skar lige over i første chikane, og var alligevel meget langsom rundt på banen. Senere på dagen valgte han i samråd med sin læge at trække sig fra weekenden, og overlade sin racer til testkører Marc Gené.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Den rigtige kvalifikation blev en gyser af format. Under formiddagens træning lå Montoya og Schumacher uhyggelig tæt, men det skulle vise sig at blive endnu tættere når det virkelig gjaldt. For det er først Michael Schumacher der kører ud foran de hungrende tifosi, og han sætter en meget god omgang. Allerede da han krydser stregen ved tyskeren, at det er godt og han knytter næven i tilfredshed over sin egen præstation. Smilet skulle dog hurtigt stivne, både i Ferraris garage, men også på tribunerne.

For da Juan Pablo Montoya banker over stregen til første sektor er han 0,005 sek. hurtigere end Schumacher. Der er total stilhed undtagen hos Montoya, hvor BMW motoren pisker af sted. Anden split og han er 0,037 sek. hurtigere end Schumi. Montoya henter altså tid hele tiden, og nu er der for alvor spænding på. Hvordan klarer colombianeren der svære Parabolica-sving? Det gør han ikke optimalt, for da han krydser stregen er han 0,051 sek. langsommere end Schumacher, og de mange tusinde Ferrari fans brøler ud i sejrsråb hele vejen rundt. En Ferrari starter forrest i morgen, og Ferraris præsident Luca di Montezemolo er da også helt oppe at skyde i pitten, og Michael Schumacher modtager en hyldest af en anden verden.


Montezemolo og Schumacher når amorinerne får frit løb lørdag eftermiddag - © Ferrari Press Office

SØNDAGENS GRAND PRIX

Søndagen skulle således starte med, at både Ralph og Ralf er erstattet af henholdsvis Zsolt Baumgartner og Marc Gené. Ikke, at det fik den store indvirkning på resultatet, for oppe i front var der helt andre boller på suppen, og så er det ligegyldigt hvem der kører i de sekunder rækker… næsten! Men det kommer vi tilbage til når de førende skal overhale de langsommere racere med en omgang.


Det er tæt gennem de første sving, men alle kommer igennem - © Ferrari Press Office

Da starten går er det med Michael Schumacher og Juan Pablo Montoya på forreste startrække, og de to herrer brager også af sted da de røde lys slukkes. Colombianeren henter hurtigt den vognlængde ind som Schumacher startede foran med, og de to er næsten side om side ned mod første chikane. Verdensmesteren bremser så sent, at det ser ud til han ikke klarer den. Det gør han, om end i en ikke særlig optimal linie, hvilket Montoya hurtigt profiterer på. Han smækker nemlig klampen i kælderen på sin BMW Williams FW25 og er side om side med Schumacher på vej ind i anden chikane. Verdensmesteren er dog rolig, holder iskoldt sin linie og affejer colombianerens vovede forsøg. Det var tæt, meget tæt!


Montoya og Schumacher side om side igennem "seconda variante" - © BMW Motorsport

Derfra var det en evig jagt indledt af Montoya på første omgang, men det jagede bytte, i dette tilfælde en femdobbelt verdensmester, var hele tiden en hårsbred hurtigere end jægeren, og det holdt til slut.

Nede bagi starter Fernando Alonso som agterlanterne pga. han spandt rundt i kvalen lørdag, og han accelerer altså hurtigere end Justin Wilsons Jaguar, og må lige en tur henover bagvingen. Det ser dramatisk ud, men en tur i pitten og så er spanierens Renault R23B så god som ny. Det er dog godt nyt for Kiesa, for danskeren profiterer storartet på det ragnarok der huserer i bunden af feltet, og giver ham et udgangspunkt for en god eftermiddag med flere gode dueller.

Løbet udviklede sig dog ret statisk, og eneste spændingsmoment var på niende omgang da brasilianske Cristiano da Matta udgår i stor stil, da hans venstre baghjul eksploderer på vej ned mod Parabolica, og Toyota køreren må styre sin TF103 ud af banen på tre hjul og med langt over 300km/t. Heldigvis skete der ingenting med da Matta.


Cristiano da Matta var enten flyvende, eller uden dæk! - © Schlegelmilch Photography

Da de førende skal til at gå i pit er Michael Schumacher knap fem sekunder foran Montoya, og tyskeren går ind på 15. omgang. Således har Montoya føringen i en omgangs tid, men så går han ind, og han når ikke ud igen førend tyskeren er røget forbi pitten. Det var nemlig kun lige nøjagtig at Montoya selv kom ud foran Rubens Barrichello, der stoppede to omgange forinden.

Halsende efter Barrichello på tredjepladsen har vi Kimi Räikkönen, David Coulthard og Marc Gené. Den stilling holder også helt frem til den anden og sidste pit-stop runde, hvor det er Juan Pablo Montoya der går ind som den første af de førende på omgang 32. Et par omgange senere er det Schumachers tur, og han kommer lige nøjagtig ud foran Montoya, men er bag Gené der endnu ikke har været i pit. Det gør han dog omgangen efter, og så er det igen status quo oppe foran. Montoya jagter, Schumacher afværger.

Op til anden pit-stop runde har Montoya dog halet tyskeren stille og roligt ind, men da de kommer ud igen derfra viser lykkens gudinde at tilsmile verdensmesteren fra uventede, ja måske ikke helt uventede kanter endda, men alligevel…


Kimi satsede alt - men det var ikke nok. MP4-17D var for langsom - © Daimler Chrysler Media

For de to førende har så meget fart på, at end ikke Rubens Barrichello og Kimi Räikkönen formår at holde trit. De er omkring 12 sek. efter og har deres egen interne duel, nu hvor David Coulthard er udgået med motorproblemer lige for enden af pitten.

Først er det Jordans Giancarlo Fisichella der skal overhales, og det går strygende for Schumacher. Montoya når dog ikke forbi i samme ombæring og må vente en kurve mere førend han kan komme til. Det koster tid, men ikke så slemt som ved næste rendezvous. For her er det tyske Heinz-Harald Frentzen, der kører i en Sauber Petronas med Ferrari motorer. Som I nok kan læse, ligger jeg her op til den helt store konspirationsteori, og om den holder vand ved vi ikke, men effekten er alligevel den samme. Schumacher kommer ubesværet forbi, mens Juan Pablo Montoya må blive bag den langsomme Sauber racer i imponerende tre (3!) kurver inden han kommer forbi. På Monza er tre kurver altså meget, taget i betragtning at der kun er seks sving i alt på hele banen!

Michael Schumacher havde nu nok alligevel kunne holde Juan Pablo Montoya bag sig, men med lidt "hjælp" fra landsmanden Frentzen blev det gjort lidt nemmere, og tyskeren kan køre sin Ferrari F2003-GA først over stregen til stor jubel fra de mange tusinde tifosi på tribunerne. Da Rubens Barrichello krydser stregen som 3'er vil jublen ingen ende tage, for Ferrari har taget et afgørende skridt mod endnu et mesterskab, og det blev gjort på hjemmebane, lige foran kernepublikummet og Ferraris præsident Luca di Montezemolo.


Michael Schumacher er tilbage som sejrsherre - © Schlegelmilch Photography

Kimi Räikkönen holder liv i sine mesterskabsdrømme med en anonym fjerdeplads, og de resterende pointgivende placeringer går til Jacques Villeneuve, Mark Webber, Fernando Alonso og Nick Heidfeld.

Situationen er nu den (det er ikke kun Thomas Mygind der kan den frase!), at Michael Schumacher udbyggede sit i forvejen spinkle forspring i mesterskabet til tre point. Kimi tabte lidt moment og er nu syv point efter Schumacher, mens Barrichello og Alonso nu er á point, og kun tre point efter Ralf Schumacher der ligger som nr. 4 i tabellen. Der er altså stadig tæt i toppen mellem de tre førende, og der er også tre der kæmper om at blive nummer 4.


Podiet v. Italiens Grand Prix 2003 på Monza - © Ferrari Press Office

Resultatet på Monza kunne nærmest ikke være bedre… det skulle da lige være hvis Kimi Räikkönen havde vundet, Juan Pablo Montoya beholdt sin andenplads, og Michael Schumacher stod nederst på podiet.


Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen,
kent@f1journal.com