F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - ENGLANDS GP


ENGLANDS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Formel 1 har ikke haft det nemt de seneste år. Ferraris store dominans og manglende spænding i løbene har haft en mærkbar indflydelse på sporten. For at bryde dette mønster har Max Mosley og Bernie Ecclestone sammen med holdene lavet forskellige regelændringer som skulle "redde" sporten. Og der er ingen tvivl om at dette har hjulpet. Men bedre er det nu når spændingen i løbene ikke er kunstigt skabt men derimod kommer af sig selv. Når det er kørene selv der på dagen giver alt hvad de har i sig og viser os almindelige dødelige hvad det er racerløb og Formel 1 drejer sig om. Og man har ikke sagt for meget når man siger at dette års udgave af løbet i Silverstone gav os hvad det er vi hungrer efter. Mange, inklusiv undertegnede, kalder det allerede det bedste løb i mange år og helt bestemt det bedste i år. Hele løbet var proppet med overhalinger og selv tidligere tamme kørere viste at deres eksistensberettigelse i Formel 1 ikke er passe.

Striden i toppen er ved at være tæt og der er masser der ikke er afgjort endnu. Michael Schumacher ligger vanen tro nummer 1, men der er ikke langt ned til Kimi Raikkonen på 2. pladsen. Med den store fremgang for Wiliams har selv Juan Pablo Montoya og lillebror Ralf Schumacher kørt sig langt frem i det samlede felt og derved gjort sig til outsidere til titlen. Og hvis man hertil ligger til at Fernando Alonso bestemt heller ikke har udspillet sin rolle endnu, så var det ikke til at spå om udspillet af løbets resultat. Det var dog ikke nogen af ovennævnte kørere som skulle markere sig synderligt i løbet. Derimod var det lidt overraskende andenkøreren Rubens Barrichello som stjal billedet totalt.

KVALIFIKATIONEN

Manden der startede hele kvalifikationen vidste næppe på det tidspunkt at han var i gang med at kvalificere sig for sidste gang i en Minardi. Og mon ikke han er ret godt tilfreds med det ? Fra næste løb er Justin Wilson placeret i en Jaguar og det må på forhånd formodes at det vil være en anden Minardi kører der ligger ud i kvalifikationen.

Kvalifikation forløb temmelig forudsigeligt og uden de overraskelser. Barrichello kører sig hjem til en pole position med en tid på 1.21.209. Lige efter ham kom Jarno Trulli og Kimi Raikkonen. Men ellers ser det rimelig bekendt ud i den første del i feltet. Ganske synligt er det dog at David Coulthard glimter i sit fravær, og må starte langt tilbage i feltet. Den største overraskelse er dog at Cristiano da Matta i hans Toyota har kørt sig frem til en fornem starts placering som nr. 6.

TRULLI KOMMER GODT FRA START

Når alt det her skrives er vi alle bekendt med udfaldet af løbet, men da først lysene blev tændt på Silverstone vidste vi ikke hvilket pragtfuldt løb vi skulle blive vidne til. Trulli lukrerer stort på en dårlig start fra Barrichello og sidstnævnte må endda også se sig passeret af Raikkonen. Men andre har haft en god start. Herunder Coulthard som kører fra en 12. plads frem til en 9 plads, samt Button som kører fra en 20. plads frem til en 15. plads. Bilerne når dog ikke at køre mange omgange rundt før der kører en Safety Car ud. Der er røget nogle småstumper af Coulthard bil i Copse Corner og flere benytter den korte "pause" til at gå i pit. Ved første øjekast så det lidt alvorligt ud for Coulthard, men det var blot det ene af de to beslag på "hesteskoen" der var faldet af. Ron Dennis og McLaren havde helst set at Coulthard var fortsat lidt endnu inden et pitstop, men da "hesteskoen" er det som køreren læner sin nakke op af var det hårdt for Coulthard at undvære den. Og da så Safety Caren så kom ud benyttede de chancen for at bringe Coulthard i en ny konkurrencedygtig position.


DC er inde for at få styr på bilen og strategien - © Schlegelmilch Photography

Efter 7. omgang er der ved at være større stabilitet i feltet. Barrichello er ved at komme sig over den dårlige start og henter langsomt men sikkert ind på de førende Raikkonen og Trulli. Længere tilbage forsøger Ralf Schumacher at hale ind på Barrichello mens storebror Michael angriber. Bedst som alle sidder og forventer Barrichello vil overhale løber en vanvittig galning ind på banen. I ført irsk kilt og genkendelig gul Netto pose stormer den 56 årige irske præst Nell Horen ind på banens hurtigste del Hangar Straight. Efter sigende skulle det være for at sætte fokus på problemerne i Mellemøsten, men det eneste han opnåede var at sætte fokus på hans egen sindssyge handling. Hele udfaldet af episoden bliver at der bliver sat endnu en Safety Car ind. En Safety Car som skulle få en vis indflydelse på løbet.

OVERHALINGERNE FALDER PÅ STRIBE

Så godt som alle vælger at køre i pit og efter omgang 15 viser stillingen meget overraskende at de to Toyotaer er i spidsen med Coulthard som treer. Mest bemærkelsesværdigt er det dog at man skal hen ned på en 14. plads for at finde verdensmesteren Michael Schumacher. Og da Raikkonen i løbet af en enkelt omgang både overhaler både Trulli, Coulthard og Panis er der pludselig meget der ville blive ændret hvis stillingen holdt frem til slut. Med Raikkonen som toer og Michael Schumacher på 14. pladsen ville der blive vendt op og ned på meget. Overhalingen af Coulthard så meget nem ud, og der blev efterfølgende snakket en del om brugen af team ordrer, som bekendt ellers er ulovligt.

Raikkonen hviler dog ikke på laurbærrene og vil også foran da Matta. Alle, og selv da Matta, ved at det vil være i spørgsmål om tid i det Raikkonen haler ind med lidt under 1 minut pr. omgang. Michael Schumacher ved at han må gøre noget ved dette og angriber derfor. Uheldigt for ham er han dog havnet bag Alonso som ikke er manden der giver meget plads til overhaling. En lignende seance finder sted længere fremme i feltet. Her er det Barrichello der viser tænder af Trulli. Det er tydeligt at Barrichello vil vise at Michael Schumacher ikke er den eneste Ferrari kører som kan vinde løb.

Midt under kampen Alonso vs. Schumacher kommer førstnævnte udenom Jacques Villeneuve. Villeneuve laver en mindre bremsefejl som sender ham bagi Alonso og han skal prise sig lykkelig for at ikke Schumacher kommer forbi i samme ombæring. De to herrer Villeneuve og Schumacher har i årenes løb haft mange dueller, men sjældent om pladser så langt tilbage i feltet. Som så ofte før er det dog Schumacher som kommer bedst ud af denne duel. Lillebror Schumacher har tilsyneladende haft problemer med bilen og må efter et pitstop se sig henvist til en plads allerbagerst i feltet.


Årets utvivlsomt bedste løb er i fuldt gang - © Schlegelmilch Photography

RAIKKONEN TABER SEJREN PÅ GULVET

Da Matta kører i pit og Raikkonen kører nogle flotte tider hjem i spidsen. Barrichello er dog tændt og angriber stærkt. De må begge ind til et pitstop. Raikkonen kommer først ind og har et langt pitstop. I mellemtiden har Barrichello indhentet yderligere og hans bedste omgang er hele 1,2 sekunder hurtigere end Raikkonens. Et pitstop sender ham ud efter Raikkonen. Dog kun et enkelt sekund og der er lagt op til et brag af en afgørelse mellem de to.

Pizzonia har i år overrasket mange i Formel 1 verdenen. Ikke på grund af hans evner eller resultater, snarere ved at have fået så mange chancer og så meget tid hos Jaguar. Flere gange har man spået, at nu skulle der være ovre med hans Formel 1 karriere allerede før den startede, men hver gang har han fået endnu en chance. Denne chance må han dog også på Silverstone se spildt idet han med røg ud af bilen må udgå som den første i løbet. Dette skulle så efter løbet resultere i en fyreseddel som indirekte sender Nicolas Kiesa i Formel 1 fra løbet på Hockenheim.

Samtidigt udspiller sig en topduel mellem Raikkonen og Barrichello. Raikkonen kører flot, men Barrichello er flere klasser bedre. Han får Raikkonen lokket til at begå en stor fejl og passerer ham i fin stil. Ikke langt tid efter han er kommet forbi før han er næsten fem sekunder hurtigere.

Men længere tilbage sker der også ting og sager. Både da Matta, Panis og Coulthard må i pit og dette sender Michael Schumacher op på en 5. plads lige efter Trulli. Denne passeres dog også og Schumacher er pludselig nr. 4. I spidsen dummer Raikkonen sig igen og Montoya kører forbi ham. Senere viste det sig at Raikkonen havde haft problemer med balancen i dækkene og under nedbremsningen i overhalingen taber Raikkonen i en kort øjeblik bagenden. Takket være flot kørsel af Schumacher og to selvforskyldte fejl fra Raikkonen er der ikke mange point at hente for sidstnævnte i forhold til Schumacher i kampen om verdensmesterskabet.

BARRICHELLO I FULDT TRIUMF

I spidsen af feltet ser det dog ud til at alt er ved at falde på plads. Barrichello ligger pænt afstand til Montoya og Schumacher har langt op til Raikkonen. Til gengæld er der kamp længere tilbage. Alonso kæmper bravt mod Button men må desværre sige tak for løbet før tid idet han må parkere bilen lige ved målstregen. I mellemtiden har Coulthard kørt sig op i gennem feltet og har passeret da Matta. Fra en 6. plads udfordrer han løbets tidligere førende Trulli. Hvis der ofte er en der må ligge ører til en masse kritik for passivitet er det Coulthard. Hans ry for at være kedelig er ligeså stort som mandens egen tro på at han en dag bliver verdensmester. Men på Silverstone viser Coulthard at hans talent ikke altid får den kritik der er værdig. Med et af årets flotteste overhalinger passerer han Trulli. Der er dog ingen som kan true en fuldkommen dominerende Barrichello. Trods en lidt dårlig start på løbet viser han, at han var kongen den dag. En ganske overbevisende og flot sejr, som viser at han ikke skal afskrives som kandidat til verdensmester titlen endnu.


Raikkonen misser chancen for at indhente Schumacher i mesterskabet - © Schlegelmilch Photography

Det pudsige ved det hele er at sidst Formel 1 sporten var vidne til en tilskuer der invaderer banen, var på Hockenheim i 2000. Også det løb vandt Barrichello. Men der har været andre ligende episoder op i gennem Formel 1 historien. 1971 udgaven af Mexico Grand Prix blev slettet fra programmet efter fans året før havde invaderet banen. I 1975 blev flere tilskuere dræbt efter de havde opholdt sig i en forbudt del ved Spanien Grand Prix. Og i 1996 blev de ansvarlige for San Marino Grand Prix idømt en bøde på 1 million dollars efter en baneinvasion. Så den irske præst var blot den seneste i rækken. Og det kunne være endt helt galt. Ved Sydafrika grand Prix 1977 ramte Tom Pryce en brandmand som løb tværs over banen mens bilerne kom drønende. Manden blev selvfølgelig dræbt på stedet, men endnu værre var da at også Tom Pryce døde ved uheldet. Ved et rent lykketræf slap Jacques Laffite, som blev ramt af Tom Pryce efterfølgende, uden større skade

ÅRETS BEDSTE LØB

Efter dette løb er det svært at tro på at kunsten kan gøres efter i langt tid. Det var et mønstereksempel på hvordan et Formel 1 løb skal være med en lind strøm af dejlige overhalinger. Desværre blev det overskygget lidt af den vanvittige præst, men forhåbentligt er det Barrichellos indsats der springer frem i erindringen af dette løb og ikke en præst med en Netto pose. Jeg ved i hvert fald, at jeg i den lange vinterpause hvor savnet efter et Grand Prix melder sig, ofte vil finde båndet med netop dette løb frem. Det tåler mange gensyn.


Barrichello med den fortjente præmie. Senere skulle han ødelægge den - © Schlegelmilch Photography

Desværre blev Silverstone ramt af en alvorlig ulykke. Under et historisk sportsvogns løb kørte den 56-årige David Heynes fra Oxfordshire, med hans Lotus 15 fra 1958 ind i Beckets Corner på allersidste omgang i løbet. Hans kvæstelser var så alvorlige at han senere døde af dem. "Pau Master" som David Heynes blev kaldt kørte løb over hele verdenen og har haft mange succeser i det årlige Pau Historique løb i Frankrig. Andre har oplevet ham ved Goodwood Festival of Speed som han nåede at deltage i tre gange.

Privat var Heynes statsautoriseret revisor og en af pionererne bag internetfirmaet IBNet. Han var endvidere stifter og formand af Park Place, et revisor og investeringsfirma, indtil 1986. I de sidste 15 år har han haft ledende titler i adskillige andre virksomheder. Heynes og hans kone Jane bosatte sig i Buckland kort efter de blev gift og fik tre børn, Julian, Laura og Wilbur.

Lad denne løbsrapport tilfalde David Heynes ære.


Skrevet af Henrik Eilsøe
henrik@f1journal.com