F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - MONACOS GP


FRANKRIGS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

1991 var første gang Frankrigs Grand Prix blev kørt på Magny-Cours, og banen der er sammensat af klassiske sving fra alverdens baner, har inden dette års løb undergået små, men mærkbare forandringer, og det gjorde pitindkørslen noget hurtigere.


Schumi flyvende i 1992, da der stadig var tobaksreklamer i Frankrig - © Schlegelmilch Photography

Løbet i år blev domineret af BMW WilliamsF1 teamet, der med en jernvilje hos Ralf Schumacher satte både Ferrari og McLaren på plads. Williams har nu vundet tre ud af de sidste fire løb, og de ligger helt oppe under gearkassen på Ferrari i konstruktørernes mesterskab. I Frankrig fik Williams for alvor sat skeptikerne på plads, og vist at FW25 ikke er en langsom bil, men blot var langsom til at komme op i omdrejninger.

På banen hvor Michael Schumacher sidste år sikrede sig sin femte VM-titel, var det i år lillebror Ralf Schumacher der satte trumf på, og den udskældte kører har dermed hevet 2 Grand Prix sejre hjem på blot 8 dage. Men det var ikke Williams man talte om tidligt på weekenden. Det var derimod vejret, Minardi og BAR!

For BAR-Honda blev noget befippede, da de torsdag aften blev overrandt af det lokale politi. De havde fået besked på, at de skulle beslaglægge BAR-Honda teamets racere og materiel, så lige pludselig stod Jacques Villeneuve, Jenson Button og David Richards uden biler, svensknøgler etc. De var noget fortørnede, men teamchef David Richards holdt hovedet koldt, og ventede troligt til næste morgen, hvor de havde fået fremskyndet rettens høring. Richards fik midlertidig afvist sagen, og BAR-Honda nåede, at få sine biler udleveret i tide til at deltage i fredagens tidskørsel. Men formiddagens træning, og tid til at opsætte bilerne efter den nye bane, var tabt for altid. En kedelig, og ikke særlig sponsorvenlig start på weekenden for BAR teamet.

FREDAGENS TIDSKØRSLER

Vejret skulle spille en stor faktor i det man roligt kan kalde en sensation. Det øsregnede da bilerne skulle ud, og da man tager dem i rækkefølge efter kørernes mesterskab, var det favoritterne der kørte lige lukt ind i de våde omstændigheder. Det var selvfølgelig regnvejrsdæk, og tiderne var derefter. Det begyndte dog at tørre op, og banen blev gradvist bedre og bedre. Det øjnede Minardi, som naturligvis er sidste på banen, satte tørvejrsdæk på, og så smadrede de ellers tiderne med adskillige sekunder. Minardi på pole! 1 og 2. Jos Verstappen satte sin bil i klart bedste tid, foran holdkammeraten Justin Wilson, der dog senere blev frarøvet sin andenplads, da hans bil vejede 2,5 kg. for lidt. Mekanikerne havde i deres hast for at skifte dæk glemt, at et tørvejrsdæk vejer mindre end et regnvejrsdæk, og derfor glemt at smide den ekstra ballast i raceren, som ville kunne gøre bilen lovlig. En lille torn i øjet på det lille Minardi team, men Jos Verstappen beholdt sin bedste tid!


Minardi og Jos Verstappen var fredagens absolutte vindere! - © Minardi Press Office

Det er bestemt ikke hver dag, at en Minardi er 7,111 sek. hurtigere end Michael Schumacher i en kvalifikation. Eller 8,303 sek. hurtigere end en McLaren med Kimi Räikkönen bag rattet. Ikke desto mindre var det de barske realiteter, og favoritterne var da også store nok til at lykønske det lille hold, der senere skulle komme i fokus for noget helt andet.

Teamchef Paul Stoddart begyndte nemlig et af sine, efterhånden berygtede, heksejagte. Det var nu reglen om, at elektroniske hjælpemidler skal være fjernet ved Silverstone, han begyndte at jage. Holdene er blevet enige om, at de kan udsætte dette til næste sæson, da det er for bekosteligt at lave racerne om midt i sæsonen. Men Stoddart mener, at juridisk er den oprindelige aftale stadig bindende, så hvis han piller grejet ud af sine racere, vil han nedlægge protest mod de 18 andre biler, og erklære dem for ulovlige. Kaos? Ja! Så den nye medejer i Minardi teamet, en vis hr. Bernie Ecclestone, indkaldte til stormøde, og efter dette kom Stoddart ud arm i arm med Ron Dennis, arvefjenden, og der blev lukket for den sag. Ecclestone havde ganske simpelt fortalt holdene, at nu fandt de ud af noget internt, og ikke mere ballade i pressen. Høvdingen havde talt!

LØRDAGENS TIDSKØRSLER

Lørdagen blev lige så forudsigelig som fredagen var uforudsigelig. Nu var der ingen regn, og tendensen kunne man skimte i formiddagens træning. Ralf var 0,6 sek. hurtigere end nr. 2, Juan Pablo Montoya, og knap et sekund hurtigere end storebror Michael. Mønsteret skulle vise sig at være det samme i kvalifikationen, om end tiderne blev noget tættere.


Glæde hos BMW WilliamsF1 og Ralf Schumacher - © BMW Motorsport

Kvalifikationen i sig selv var ikke det helt store spektakulære show. Da Ralf Schumacher kørte ud, stod det klart, at det var hans tid der skulle slås, og selvom både DC, Kimi, Montoya og Michael alle kørte senere end Ralf, kunne de intet stille op. Kun Montoya var tæt på, men han kører jo også i samme racer som Ralf. Så det blev WilliamsF1 bilerne der linede op på forreste række, med ærkerivalerne Michael Schumacher og Kimi Räikkönen lige bagved. De 4 varmeste bud på en verdensmester anno 2003 lå forrest, og det så indbydende ud til søndagens Grand Prix. Michelin dækken var klart Bridgestone overlegne. Michael og Rubens var de eneste to på det japanske gummi, som var nogenlunde konkurrencedygtige. Alle de andre var henvist til de tunge placeringer. Michelin har hjemmebane, og de gør det helt rigtige, og udnytter det til det yderste.

SØNDAGENS LØB

Da starten går er det uden problemer. Alle kommer fint af sted, men nogle bedre end andre. De to Williams racere trækker fint fra oppe foran, men Michael Schumacher får en dårlig start, bliver overhalet af Kimi Räikkönen, og må med næb og kløer forsvare sin placering overfor David Coulthard. Det gør han lige akkurat, og ligger derefter som kødet i en McLaren sandwich i et langt stykke tid. Alt imens virker kombinationen Williams-Michelin så godt, at oppositionen intet kan stille op. De kan blot se Ralf Schumacher og Juan Pablo Montoya forsvinde ud i det blå, med Ralf hele tiden øgende væk fra colombianeren. Det så legende let ud.


BMW WilliamsF1 og Michelin var i en klasse for sig selv i dag - © BMW Motorsport

Mens Michael Schumacher prøver at hænge på, kører Rubens Barrichello lidt for aggressivt over kantstenene ved den sidste chikane, og snurrer efterfølgende rundt. Holder stille, får vendt raceren og må så starte eftermiddagen fra sidstepladsen. Pludselig har brasilianeren et meget langt løb foran sig.

Magny-Cours har aldrig kunnet bryste sig af de mest spektakulære løb, og det blev 2003 modellen da heller ikke. Vi skal helt hen til 1. pitrunde førend der igen sker noget. McLaren udmanøvrerer Ferrari, og får Coulthard ud foran Schumacher. Det var eneste rokering, mens Jenson Button afsluttede en kedelig weekend for hans vedkommende. BAR pitten klokkede i det, og så løb Button tør for brændstof, og blev den første af ganske få der udgik af løbet.

I front trækker Ralf Schumacher stadig fra. Da de har kørt rundt en masse gange, er det igen tid til benzin og dæk, og 2. pitrunde går i gang, og her sker der intet specielt. Men bagefter begynder der at ske ting og sager. Renault har hjemmebane, og tribunerne er proppet med folk i Renault tøj, men deres løb blev gjort kort, for med 2 omganges mellemrum går begge Renault motorer op i ild og røg, og så er det slut for Trulli og Alonso. Giancarlo Fisichellas Jordan-Ford gør det samme i sympati, og så er feltet reduceret med yderligere 3 mand, og det skulle også blive de sidste.

Mens fokus har været på de hvide røgskyer, er Juan Pablo Montoya så småt begyndt at hente Ralf. Han går i pit som en af de første i 3. pitrunde. Ralf har lugtet lunten, ser ud til at komme i trafik, og vælger derfor at gå i pit umiddelbart bagefter. Det var klogt, for han kommer kun lige akkurat ud foran holdkammeraten, får igen styr på sin racer, og begynder igen at trække fra. Knap så godt går det for McLaren.


Det gik ikke helt efter planen for McLaren og David Coulthard - © Schlegelmilch Photography)

Både Kimi Räikkönen og David Coulthard har dårlige stops. Først vil brændstofstudsen ikke virke for Coulthard, så reserveanlægget må tages i brug. Da skotten så vil af sted igen, efter at have stået stille i 16,4 sek., er studsen ikke blevet fjernet fra tankhullet, så han river et par mekanikere omkuld. Det ser lidt voldsomt ud, men der sker heldigvis ingenting. Kimis stop er også langsomt, dog uden drama, og det betyder, at Michael Schumacher kom forbi begge sølvpile under denne seance.

Det giver verdensmesteren blod på tanden, og han begynder at hente Montoya med ca. 2 sek. pr. omgang. Williams racernes forspring er dog så stort, at det ikke er til nogen nytte. En overgang ser det teoretisk ud til, at tyskeren kan overhale colombianeren på sidste omgang, men der er langt fra teori til virkelighed, og i dette tilfælde var længden knap 6 sekunder.


Ralf Schumacher og mekanikerne kan fejre en overlegen sejr! - © Schlegelmilch Photography

Ralf Schumacher krydser stregen som en sikker vinder. Han førte løbet fra pole, og afgav på intet tidspunkt føringen. Juan Pablo Montoya var lige så sikker en andenplads, mens Michael Schumacher kunne takke McLarens pitcrew for en tredjeplads, og dermed et begrænset tab i kørernes mesterskab. For Williams var det ikke kun kørerne der vandt. Det var holdets anden 1 - 2 sejr i træk, og dermed overhalede de McLaren i konstruktørernes mesterskab, og lukkede effektivt hullet op til Ferrari. Begge mesterskaber var efter Frankrigs Grand Prix meget tætte!

De resterende pointgivende placeringer gik til Kimi på fjerdepladsen, efterfulgt af Coulthard, Webber, en hårdt kæmpende Barrichello, og sidste point gik til Olivier Panis, der for første gang scorer point på hjemmebane!

Dagen tilhørte dog BMW WilliamsF1. De satte oppositionen eftertrykkeligt på plads, og med de rigtige dæk var de urørlige. Der var aldrig tvivl om hvad farve vinderbilen ville have, og efter 3. pitrunde var det også tydeligt, at sejrsherren ville komme til at hedde Ralf Schumacher. En god dag for Grove-holdet, der lige pludselig ikke får nogen kritik af deres FW25.


Williams kørerne kunne fejre en stor sejr over Ferrari - © BMW Motorsport

For McLaren og Ferrari var dette en advarsel. Ferrari skal have styr på deres dæk, og lidt mere skub i motoren, mens McLaren vel efterhånden skal til at overveje, om ikke de skal få styr på deres gearkasse i MP4-18, og få den introduceret! MP4-17D ser ikke godt ud længere. Renault er de sidste i denne ligning, og deres styrke var umulig at vurdere, da begge motorblokke åndede ud alt for tidligt.



Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen,
kent@f1journal.com