F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - ØSTRIGS GP


ØSTRIGS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

I de idylliske omgivelser i den Styria regionen i Østrig var scenen sat på A1-Ring. Ferraris røde genistreg havde vundet de 2 forgangne gange Formel 1 feltet var samlet, og nu skulle det vise sig, om modstanderne kunne slå tilbage, eller om den regerende verdensmester endnu engang ville sætte trumf på, og score et vaskeægte hattrick. Det blev sidstnævnte, og Michael Schumacher vandt dermed for første gang reelt på A1-Ring, her sidste gang hvor feltet er samlet på banen.

Det blev nemlig et vemodigt farvel til banen i de absolut flotteste omgivelser på kalenderen, og der blev sagt farvel i en weekend med forbløffende få afkørsler, godt vejr og drama i pitten. For Michael Schumacher viste, at han kan gå gennem ild og vand, og alligevel stå som sejrsherre på den anden side. Oppositionen fik aldrig en fair chance, men Kimi Räikkönen minimerede nederlaget ved at køre en flot andenplads hjem, hårdt presset af den anden F2003-GA.

FREDAGENS KVALIFIKATION

Vejret var, som altid, solrigt på den østrigske racerbane da de 20 Formel 1 racere skulle køre hver deres kvalifikationsomgang. Rækkefølgen til morgendagens rigtige kvalifikation skal afgøres i denne ene time, og det blev ikke overraskende Ferrari med deres F2003-GA der trak sig sejrrigt ud af den første reelle duel på A1-Ring. Michael Schumacher satte bedste tid, med holdkammerat Rubens Barrichello 0,279 s. efter. Igen blandet Webber sig i topstriden, da han sætter 3. bedst tid. BAR er også helt fremme med begge kørere, mens nærmeste Williams ligger 0,931 efter i form af Montoya.


WILLIAMS BLEV SAT TIL VÆGS I FREDAGENS KVALIFIKATION - © Schlegelmilch

Den anden Williams har Ralf Schumacher ansvaret for, og han kører af banen og skal derfor starte lørdagen som første mand. Efter han kommer briten Ralph Firman, for han smider også sin Jordan lidt for vildt omkring barriererne, men derudover skete der ikke noget uforudsigeligt i fredagens tidskørsel. Ferrari var hurtigst, Jaguar og BAR overrasker, mens McLaren og Williams skuffer en anelse.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Forventningerne til Michael Schumacher og F2003-GA er store. Formiddagens frie træningssessions var igen domineret af Ferrari, men McLaren var gode til at lukke hullet. Dog sad Kimi Räikkönen meget i pitten, og fik ikke kørt ret lang tid. Da selve kvalifikationen skal køres er det lillebror Ralf der starter, og han sætter en ret skuffende tid. Det lyser ud af Williams pitten, at det kunne han have gjort bedre. Han bliver da også sat langt ned som timen skrider frem, og igen er det Michael Schumacher der hiver en trold op af æsken. F2003-GA viser sig igen som feltets bedste bil, med feltets bedste kører. Det er ved at være en kedelig kliche at skulle bruge, men ikke desto mere er den forbandet rammende.

Fernando Alonso står for dagens lille dramaindslag. Han er ude på en ganske respektabel omgang i sin R23, men han kommer for hurtigt ind i Niki Lauda-kurven, og må en tur ud i gruset. Han redder den, men tiden er adskillige sekunder langsommere end hvor han burde være, og han får derfor en travl søndag eftermiddag når han starter som nr. 19.


NICK HEIDFELD OG SAUBER OVERRASKER MED P4 - © Sauber Petronas Media

Oppe foran er det de 3 mest bidske, og kølige løver der sætter sig tungt på toppen. MS foran Kimi, med en sulten Montoya lige bagved. Der er ikke megen tid mellem de tre, så det ser ud til, at starten søndag kl. 14. vil blive en intens af slagsen. Ingen af de 3 er kendt for at give sig i en udbremsningsduel, og i 2001 så vi netop Montoya og MS i en sådan duel i Remus-kurven, hvor de kørte hinanden ud i gruset. Skal det gentage sig?

SØNDAGENS LØB

Søndagen fik en noget prekær start, da en Toyota ikke ville starte. Cristiano da Matta blev ufrivilligt opmærksomhedspunktet hele 2 gange, da der måtte 2 omstarter til førend feltet kunne blive sendt af sted. Brasilianerens TF103 ville ikke flytte sig ud af stedet, og det udsatte blot spændingen yderligere nogle minutter. Alt imens sad Mark Webber og Fernando Alonso i deres respektive R4 og R23 og ventede i pitten. De skulle nemlig starte derfra. De havde begge skuffet i lørdagens kval, så deres beslutning var ikke voldsomt overraskende.


MICHAEL SCHUMACHER TRÆKKER FRA ALLEREDE VED FØRSTE SVING - © Schlegelmilch

Da starten så endelig gik, var det Michael Schumacher der trak det længste strå i accelerationen op mod første kurve, mens Räikkönen effektivt forsvarer sin position overfor Rubens. Men finnen taber dog en placering til Montoya, som ligger lige i hælene på Schumacher. Det gør han dog ikke ret længe, for tyskeren begynder lige så stille og trække fra resten af feltet, som heldigvis alle kommer igennem de første kurver uden sammenstød. Desværre for Heinz-Harald Frentzen bliver det ikke nogen god dag. Han har fødselsdag, men han kommer slet ikke til start, og bliver løbets første DNF. Han bliver dog hurtigt efterfulgt af hollandske Jos Verstappen, der udgår i sin Minardi. Han holder uheldigt, og sikkerhedsbilen, med Bernd Mayländer bag rattet, bliver sendt på banen.

Da løbet skal gives frit igen, bremser Michael Schumacher voldsomt ned, og tvinger nærmest Juan Pablo Montoya til at køre op på siden af ham for at undgå en kollision. Det er colombianeren meget lidt tilfreds med, og viser sin knyttede næve i foragt for tyskerens handling. De to ligger tæt da de krydser stregen, men Williams racerens forsøg på en overhaling er lidt forkølet op i Castrol-kurven, og inden de når Remus er Schumacher væk. På bare denne første omgang trækker han 2,2 sek. fra Montoya, og når der ikke er spænding om placeringerne, så ligger vi fokus andetsteds, og kan tørt konstatere, at Toyota ikke har nogen god dag. Panis triller roligt sin TF103 ud i afkørselsområdet v. Remus-kurven, stiger ud, og resignerer. Alt imens starter en duel der skal vare hele løbet igennem, kun afbrudt af pit-stops: Rubens vs. Kimi. De kæmper lige fra start til slut, og Kimi holder hele tiden Rubens stangen. Den kølige finne lever op til sit navn.


HVERKEN MONTY ELLER ICEMAN KUNNE FØLGE MED SCHUMACHER - © BMW Motorsport

Et dusin omgange inde i løbet begynder det dog at regne en smule. Mørke skyer har siden tidlig eftermiddag luret ude i horisonten, og de har hele tiden haft retning ind over trætoppene, og ind på banen. Det sker, men bygerne er spredte og skaber kun få fugtige pletter. Det er dog nok til, at enkelte biler skrider ud - og det rød/gule flag, for nedsat vejgreb bliver viftet.

Første pit-stop runde begynder, men alle vælger klogelig at fortsætte på tørvejrsdæk, for bygen passerer hurtigt banen. Eneste mand der for alvor kommer til at mærke regnen på banen er Jarno Trulli, som spinner af i Remus-kurven, hvor også Michael Schumacher og Juan Pablo Montoya kører bredt.

Da de førende går i pit går det fint for Montoya. Men for Ferrari går det helt galt. Først virker benzinstudsen ikke for Rubens, og senere går der ild i den da de prøver at fylde benzin på Schumachers F2003-GA. Lidt dampe og dråber sidder fast i studsen, og begynder at brænde. Heldigvis får mekanikerne hurtigt slukket brænden, og Michael Schumacher kører køligt ud af pitten igen. Han tørrer lige skummet fra skumslukkerne væk fra visiret, og fortsætter så løbet efter et 20,4 sek. langt pitstop. Dramatik på højoktan niveau!


ILD, SKUMSLUKKERE OG EN FATTET SCHUMACHER I FERRARI PITTEN - © Schlegelmilch

Det lange stop betyder, at tyskeren kommer ud bag Montoya og Kimi, men han haler dem hurtigt ind. Og så kommer et afgørende øjeblik i løbet. Omgang 31: Schumacher er helt oppe under gearkassen på Kimi. Han forsøger sig i Remus-kurven, men bliver afvist. Alt imens går Montoyas BMW motor op i røg, og i forvirringen går Schumacher flot forbi Kimi. Dermed fører tyskeren igen, colombianeren udgår, og finnen bliver stille og roligt sat bagud af dansen. Med en fri bane foran sig strækker tyskeren ben, og så er der ingen der kan følge med.

Montoyas exit løfter Button til en 3. plads, men det ødelægger Rubens Barrichello hurtigt, da han går forbi briten, og sætter dermed igen sit angreb på Kimi ind. Der er langt op til finnen, men Rubens begynder stille og roligt at hive den sølvgrå McLaren i land. På 44. omgang er det så slut for Alonsos kamp op gennem feltet. En gearkasse går i stykker, spilder sin olie og Alonso parkerer raceren i Castrol-kurven. Det gør, at både Kimi Räikkönen og Michael Schumacher kører bredt i kurven, da de glider lidt i olien. Kimi fører kort, da Michael er først i pit, men efter finnens stop er det igen status quo, og Schumacher kan uhindret køre en sikker sejr hjem på A1-Ring.

Kampen om andenpladsen er langt mere intens. Hen mod slutningen får Rubens endelig kontakt med Kimi, og de to herrer kæmper indædt på de sidste omgange. Kimi holder dog stand, og forsvarer flot sin andenplads, og minimerer dermed pointtabet til Michael Schumacher, der sikkert triller sin F2003-GA over stregen til sin 3. sejr i træk - og hans første rigtige sejr på A1-Ring!

En eftermiddag fyldt med små dramatiske hændelser, hvor det var Michael Schumacher der kørte igennem ild, vand og olie - og satte ismanden på plads. En flot sejr til tyskeren, men mindst lige så flot er Räikkönens andenplads, og endnu flottere er Jenson Buttons 4. plads til BAR. Button kørte stærkt hele weekenden, og de 5 VM point er velfortjent til briten.


PODIET EFTER DET SIDSTE FORMEL 1GRAND PRIX PÅ A1-RING NOGENSINDE - © Ferrari Media

KONKLUSION

Ferrari er feltets stærkeste hold p.t., og det uden sidestykke. MP4-17D trænger voldsomt til at blive afløst af dens slanke efterfølger, MP4-18, mens BMW WilliamsF1 teamet desværre ser ud til at blive sat yderligere tilbage. Renault viser stadig gode takter, men havde ikke nogen nævneværdig god weekend i Østrig, hvor de fik baghjul af BAR Honda, og i særdeleshed en stærkt kørende Jenson Button! Sauber viste, med Heidfeld, gode takter i kvalifikationen, men resultaterne udeblev, akkurat som det var tilfældet for de andre små hold. Hverken Jordan, Minardi eller nystarterne Toyota havde noget med hjem fra A1-Ring. Webber reddede æren for Jaguar, mens holdkammerat Antonio Pizzonia for første gang i år viste sig værdig til sin plads i Formel 1.


F2003-GA VANDT FOR 3. GANG I TRÆK OVER DEN GAMLE MP4-17D - © Schlegelmilch

For spændingens skyld må vi håbe McLarens MP4-18 er lige så hurtig som den ser ud, og som den er blevet hyped til. For F2003-GA har vist skræmmende styrke hidtil, og A1-Ringens svanesang var blot endnu et soleklart eksempel på, at Ferrari sætter standarden i Formel 1 i dag. For Williams, Renault og de andre hold der har ambitioner om at deltage i topstriden er F2003-GA og MP4-18 rigtig dårlig nyt, og indtil videre er det Ferrari der bestemmer farten! De gjorde det i hvert fald hele weekenden i Østrig.



Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com