F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - SPANIENS GP


SPANIENS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET

Efter mange ugers venten og spekulationer kom Ferrari endelig med deres nye F2003-GA. Studerede man tiderne der blev postet hjemme i 'kravlegården' på Fiorano var der - for de øvrige teams vedkommende - grund til at være bekymret. Den gennemsolide F2002 blev sendt på en fornem pension på Imola, og den nye racer der er delvis opkaldt efter den nu afdøde Fiat-legende, Gianni Agenelli, fik en utrolig god start.

Men hvor Ferraris nye racer var det rigtig hotte emne i dagene op til Grand Prixet, var der ikke desto mindre en person der overskyggede. Jo, Ferrari kom så og sejrede - men slet ikke på den måde som man måske nok kunne have forventet. Fernando Alonso, som vi her på F1Journal.com i sidste måned satte ekstra fokus på, er en stjerne i svøb. Han var hele weekenden igennem den helt store oplevelse, og løb med alle overskrifterne - uagtet at Ferrari lige havde fremvist deres nye racer i fuld race-outfit.

Gennem tiderne har løbene på Circuit de Catalunya været en tam oplevelse, men samtidig har banen også med al tydelighed vist hvem der har designet en effektiv racer. Godt nok kender alle kørere og teams banen i søvne - de kører tusinder af kilometer på den spanske bane. Men den straffer - især de teams der ikke har en velfungerende racer. Et af de teams der virkelig fik en huskekage der kan mærkes, må være Williams. Deres FW25 blev virkelig taget med bukserne nede!

FREDAGENS KVALIFIKATION

Ikke helt uventet var det Ferrari der kørte på de hurtigste tider. "Og så kørte de ellers bare derudaf ligesom 2002-sæsonen". Men nej - og heldigvis da for det. Jarno Trulli og Renault sætter en tid der ligger meget tæt på Michael Schumachers. Vi kan altså godt forvente at Ferrari skal blive presset! Andre der også markerer sig med fremme er Toyota - begge deres kørere er blandt de seks første, og lover godt for det japanske mærke. Alonso? Jo, han præsterede ikke noget sindsoprivende i den første kvalifikation!


DET NYE VIDUNDER F2003-GA KOMMER PÅ BANEN - © Schlegelmilch

Antonio Pizzonia var i vælten i hele optakten til det spanske Grand Prix. Hans indsats blev vurderet for tiden i teamet - og de første kontakter til McLaren og deres testkører Alexander Wurz var allerede blevet etableret. Brasilianeren krakkeledere under presset - kørte ikke op til det niveau som Mark Webber sætter for tiden for Jaguar.

Williams fik deres tæv - allerede om fredagen. Både Ralf og Montoya var langt efter - og så kan Patrick Head nok så meget komme med at kørerne skal tage sig sammen. FW25'erens svage egenskaber blev al for tydeligt udstillet.

LØRDAGENS KVALIFIKATION

Der var en hel del nerve i den anden kvalifikation. Især var den omgang som Fernando Alonso kørte virkelig en oplevelse. Med solid opbakning fra de spanske fans, blev han næsten båret frem til en supertid. Han kunne dog ikke stille noget op overfor overmagten i Ferrari. Michael Schumacher sætter raceren på pole - den perfekte start for den nye racer. Barrichello bliver sat på plads med et kvart sekund - men så har Ferrari stadig en ren front.

Den næste startrække er dog mere overraskende. Fernando Alonso holder en 3. plads og Jarno Trulli holder ved siden af. Renault er med fremme foran McLaren og Williams. McLaren havde sin problemer. David Coulthard blot tilbage som nummer 8 - mens det gik værre for Kimi Räikkönen. Han oversatsede - røg igennem sandet - og måtte betale prisen: ingen tid og dermed startende som den sidste i feltet. Det skulle senere vise sig at være en ekstra dyr pris at betale!

Af andre notable præstationer må Jenson Button fremhæves. Ganske ubemærket har han fået rigtig godt fat om BAR-raceren. I forhold til Villeneuve kunne det se ud til at være et scoop, men BAR satser på to forskellige strategier og med mere benzin i tanken til canadieren. Så meget for at sammenligne kørere med det nye reglement!


MONTOYA FOR ENDEN AF LANGSIDEN PÅ CATALUNYA - © Schlegelmilch

Williams fik fedtet sig lidt længere frem. "Vi starter i morgen fra nogle dårlige placeringer men det er hvad vi kan i øjeblikket og vi må leve med det og få det bedste ud af vores løb," var kommentaren fra Montoya efter kvalifikationen. Hvis der var nogle der talte om krise hos Ferrari i de første løb, så synes Williams da også at være i lidt af en bølgedal. Panis klarede sig godt i Toyota, mens Cristiano da Matta var en skuffelse. Han kunne godt have leveret mere end en 13. plads. Men som altid, er det jo først i løbet at resultaterne skal hentes.

SØNDAGENS LØB

Den stærke kaffe var hældt på kanden til søndag eftermiddag. Hvis nu tiderne fra kvalifikationen holdt samme standard hele vejen igennem løbet, ville Schumacher køre sit eget løb oppe foran og sejre med 15-20 sekunders forspring til Barrichello og mere end et halvt minut ned til Fernando Alonso på 3. pladsen. Det ville kun være stærk kaffe der kunne holde en vågen til det scenarium.

Men heldigvis blev man overrasket. Fernando Alonso var køreren der holdt liv i løbet - i Formel 1-historien næppe noget epos, men bestemt for Alonso der overskyggede selv Ferrari.

På de første meter har Fernando Alonso en gylden chance for at komme i spidsen, men med lidt cirklerier fra Ferarri, lykkes det for de to Ferrari'er at holde den spanske kører bag sig. De kæmper så indædt at de to Ferrari'er når at ramme hinanden - men stadig holder de en 1-2 føring. Alt er som det umiddelbart skal være.

McLarens race bliver præget allerede fra de første meter. Som en Arianne-raket bliver Kimi Räikkönen skudt af sted fra bagerste position, for blot at ende direkte oppe i gearkassen på evigt udskældte Antonio Pizzonia. Launch control virkede ikke hos Jaguar - og så var de to kørere ude. Den førende i VM kom til at betale prisen for at være startet bagerst hvor risikoen for uheld er større.

Og ikke mange meter længere fremme - i det første sving, er også David Coulthard indblandet i lidt close-race. Det går ud over Jarno Trulli der ender sin weekend i gruset. En hård tid for den italienske kører, der slet ikke har haft de resultater der var forventet, og som mere og mere må se at holdkammeraten Alonso løber med alle overskrifterne!

Safety-car kommer på banen mens de to ret så ødelagte Jaguar og McLaren-racere bliver fjernet fra startområdet. Et par kørere har tabt terræn på den første omgang - blandt andet Olivier Panis. Indtil han senere må udgå med en ødelagt gearkasse, leverer han flere flotte overhalinger og er et af løbets store oplevelser.


CLOCKWORK RED KUNNE MAN KALDE DENNE "FILM" - © Schlegelmilch

Det store fokus er imidlertid på Alonsos kamp mod overmagten. Michael Schumacher har ro på oppe foran, mens spanieren hele tiden er i hælene på Barrichello. Den brasilianske kører gør alt hvad han kan, og kører som sådan ikke langsomt, da han stadig holder en god fart i forhold til Michael Schumacher. Pitstoppene kommer til at spille en stor rolle, og Ross Brawn må for en sjælden gangs skyld se at Renault også kan det med at levere et godt pitstop. I hvert fald kommer Alonso efter det første stop ud foran Barrichello - og nu begyndte jagten på Michael Schumacher.

Tilbage i feltet har Jenson Button og David Coulthard deres egen lille kamp. De to briter er næppe enige i hvem der var skyldig, men faktum er at Button forsøger at komme forbi for enden af langsiden, hvor Coulthard forsøger at lukke døren lidt for sent. Resultatet er at BAR-køreren skubber Coulthard af, og så er weekenden allerede forbi for McLaren. Much ado about nothing...

Ved slutningen af 35. omgang dykker Michael Schumacher i pit til sit andet stop - og det overlader føringen for en kort stund til Alonso. Samtidig kommer Michael lige ud efter Ralf Schumacher, og det er noget som kan sinke fremdriften for den forsvarende mester. Michael er flere gange tæt på at komme forbi, men må bruge store dele af en hel omgang på at komme forbi. Havde det taget længere tid, var chancerne for at vinde blevet noget reduceret.

Alonso kører kort tid efter ind til sit andet stop som tager 5,8 sekunder - et af de virkelig hurtige stop. Han kommer ud lige umiddelbart efter de to Schumacher-brødre og det bliver ikke let - også selvom Ralf skal ind til i hvert fald yderligere et stop. Oppe foran får Michael Schumacher derfor den ro der skal til for at lægge afstand, mens det er tydeligt at Michelin-dækkene på Ralfs racer ikke har det særlig godt. Og Williams-køreren bliver virkelig presset - så meget at han må en hurtig tur gennem gruset - Alonso slipper forbi efter det intense pres, så moralen er at det kan betale sig at presse hårdt på. Virkelig en oplevelse at se den unge spanske kører. Plus han har et stærkt psykologisk overtag for den kommende tid!

Oppe i front har Michael Schumacher dog virkelig fundet speederen og laver et meget stort hul. Derimod er Barrichello faldet igennem og er helt væk i kampen om andenpladsen. Længere nede i feltet har Montoya fået kontakt med Ralf Schumacher - og han sætter sin holdkammerat på plads ved at tage 5. pladsen. En iskold kamp mellem de to teamkammerater, der mere er fjender end de er kammerater - ingen af de to så ud til at ville give sig.

Undervejs mod den tredje runde af pistops begynder Alonso at få godt greb om tiderne, sådan at afstanden køres ned til mindre end fem sekunder. Det kan ikke være fordi Michael Schumacher slapper af - for så ville han spille højt spil om sejren ved at lade Alonso komme tættere på, når der stadig er en runde af pitstops tilbage, hvor der kan gå nogle ting galt. Barrichello? Han er kørt helt bagud af dansen. Han var ikke særlig tilfreds med balancen i raceren, og kunne derfor ikke matche de forreste.

Sidste pitstop til Michael Schumacher med en omgang Shell og fire Bridgestone dæk - det tager 6,9 sekunder. Alonso er igen i front, men det bliver meget svært at matche det stop fra Ferrari. Omgangen efter kører han ind til sit sidste stop - 6,6 sekunder tager det. Spanieren vinder umiddelbart tid i pitten, men det er ikke nok til at slippe forbi. Michael Schumacher erkender at han må give fuld skrue, og omgående er han stærkt kørende, og sætter hurtigste omgangstid. Han får ikke lov til at sætte Ferrari F2003'GA på cruise control.

Den sidste del af løbet bliver ren stillingskrig - Michael Schumacher holder afstanden, mens Barrichello åbenbart har fået bedre styr på raceren og sætter hurtigste omgangstid, hvilket senere bliver den nye banerekord. Men han når ikke frem til at give Ferrari en historisk 1-2 sejr med den nye racer. Godt nok vinder Ferrari løbet, men det må være lidt af en bet for Jean Todt og co. at det ikke lige kunne blive til en dobbeltsejr.

Længere tilbage i feltet er en ganske interessant duel i gang. Der kæmpes om 5. pladsen mellem Ralf Schumacher og Cristiano da Matta. CART-mesteren ligger til at score sine første point, og da Williams-køreren kæmper med sin racer, sværmer da Matta rundt om tyskeren uden de store problemer - men uden at finde det lille hul der skal til for at komme forbi. Kampen holder til mål - og Ralf holder sig foran.


CRISTIANO DA MATTA VAR TÆT PÅ AT SCORE SINE FØRSTE POINT I FORMEL 1 - © Schlegelmilch

KONKLUSION

Det bliver en fornem sejr til Michael Schumacher i den nye F2003-GA, men det blev en sejr som de måtte arbejde yderst hårdt for. Alonso var manden der pressede dem helt i bund, og det lover godt for resten af sæsonen - og ikke mindst for fremtiden. Hvis nogle skulle være i tvivl om Alonsos evner, så blev de til fulde bevist. Det var svendestykket - og det er ham der løber med overskrifterne!

Rubens Barrichello bliver nummer 3, men alt for langt efter. Et tegn på at balancen i raceren ikke er optimal, og understreger med al tydelighed hvem der rettelig er førstemanden hos Ferrari! Juan Pablo Montoya og Ralf Schumacher tager de følgende placeringer - de var i øvrigt begge på 2 stop, hvilket ikke var den store succes. Første point kommer også i hus til Toyota i år og ikke mindst til Cristiano da Matta der med 6. pladsen fik hul på bylden. Meget anonymt sikrede Mark Webber sig 7. pladsen foran en meget hårdtkæmpende Ralph Firman. Han fortjener faktisk en del credit for sin indsats - hans racer hoppe og dansede flere gange til alle sider, og på de sidste omgange var han presset i bund af Jenson Button, men fik sine første point.

Alt i alt et løb der var en stillingskrig - men heldigvis ikke et spansk Grand Prix der hellere burde være afløst af en siesta!




Skrevet af Benjamin Bredahl
benjamin@f1journal.com