F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - KINA


KINAS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET
Det første GP i Kina blev den ventede triumf for Ferrari. Ikke for Ferrari kører 1a – men derimod 1b – Rubens Barrichello, der dermed sikrede sig 2. pladsen i verdensmesterskabet.

Kina er et nyt område i formel 1 sammenhæng og den lokale viden om dette cirkus blev stillet lidt til skue da nogle ivrige kinesiske journalister spurgte Michael Schumacher, hvorfor han altid kører i rødt? Han tog det pænt og svarede pædagogisk, at det skam var den traditionelle Ferrari farve, som de altid havde kørt i…

Den helt store ændring siden sidste løb var, at Trulli var blevet ’tvangsfjernet’ fra Renault og den fordums verdensmester Jacques Villeneuve var returneret for på den måde – måske - at kunne klemme flere værdifulde points ind på Renaults tabel i verdensmesterskabet.


Testkører Anthony Davidson med weekendens flotteste racer – © BAT Media

Af designmæssige ændringer var det BAR der atter engang kunne fremvise en ny bemaling på Anthony Davidsons bil, der i denne weekend var i den flotte blå ’555’ bemaling, der er et cigaretmærke i samme stald som Lucky Strike. Dog kunne de to normale biler ikke stille op i den farve, da det er fuldstændigt utilladeligt at ændre teamfarver i sæsonen! Dog var alle iklædt blå og gule 555 dragter, da denne begrænsning ikke gælder tøjet. (Endnu!) Man må næsten håbe at de skræller malingen af inden de giver Davidsons BAR et nyt lag før hvert løb… Hastigheden fejler stadig ikke noget. Anthony Davidson er rutinemæssigt en af de hurtigste på fredagene.

Så var det ellers om at tage denne nye Herman Tilke bane i brug. Og hvilken bane! Et sceneri og nogle bygninger, der får Europas gamle baner til at fremstå som Jyllandsringen på en regnvejrsdag før udvidelsen. Selve banens layout, der er formet som det Kinesiske tegn for ’øvre’ bød på lange lige stræk og knudrede svingkombinationer – men også med særdeles hurtige sving. En lækkerbisken det senere skulle vise sig gav mange overhalinger.

KVALIFIKATION

Kvalifikation skulle have budt på en dobbelt Ferrari 1. række – men en eller anden havde kastet en banan ud foran bil nr. 1! Efter Barrichello havde sikret sig den bedste tid foran Kimi Räikkönen, blev det Michael Schumachers tur. Lidt usædvanligt var bilen ustabil ind på start/mål langsiden, så Schumacher har måske lige givet den en tand for meget rundt i det første sving. For han var jo dårligt kommet 1/10 rundt i svinget før bagenden røg ud og Ferrari nummer 1 slog nogle højest usædvanlige piruetter i en ’skarp’ situation. Klask, klask, klask lød det fra kommandoposten på pitmuren. Det var Ross Brawns og kollegers kæber der ramte bordoverfladen, da de med vantro så sceneriet på skærmen. Mekanikerne så til med lige så stor vantro og Luca de Montezemolo lignede en der havde tabt i Landbrugslotteriet… Men pludselig var der nok en eller anden der viskede dem i øret at pole-position var hjemme, så pludselig bredte smilene sig igen. Rubens havde klaret ærterne og Schumacher havde sin dårligste kvalifikation nogensinde!

På plussiden af de kvalificerede så vi Massa på en 4. plads; Ralf Schumacher i sit comeback race på en god 5. plads; Udover naturligvis dem vi plejer at se i toppen – efter Ferrari – Jenson Button på 3. pladsen og Kimi Räikkönen på 2. pladsen i den genfundne McLaren form. Takuma Sato havde haft et Honda problem i fri træning. Det kostede ham 10 pladser tilbage fra hans 9. ’reelle’ plads. Olivier Panis fandt lidt ekstra fart i Toyotaen og kantede en 8. plads hjem – men så er det positive om Toyota også sagt i den weekend!


Rubens var naturligvis ganske stolt over sin Pole Position lørdag – © Ferrari Press Office

På negativsiden så vi David Coulthard på en 10. plads og Juan Pablo Montoya på en særdeles anonym 11. plads. Villeneuves 13. plads sammenlignet med Alonsos 6. plads kan heller ikke kaldes tilfredsstillende.

Med en opstilling med Kimi, Jenson, Massa, Ralf og en hurtigtstartende Alonso bag Barrichello var der lagt op til ballade i det første snævre dobbeltsving i Shanghai…

RACE

Højest usædvanligt var der kun én rød bil i syne ved starten. Michael Schumacher havde valgt en strategi med et langt første stint, ny motor og nye dæk med start fra pitten.

Starten skete helt uden problemer, hvilket nok kom som en overraskelse for langt de fleste. Alonso lavede sin sædvanlige kanonstart og drønede op på 3. pladsen efter Barrichello og dagens skygge – Kimi Räikkönen. En god start havde Panis ikke… Han stod stille og kom væk som sidste mand efter sine gode takter i kvalifikationen. Umiddelbart efter starten ses Panis i en god duel med Timo Glock…


Barrichello leder feltet mens Button taber placeringer – © Ferrari Press Office

Takuma ’banzai’ Sato lavede også en kanonstart fra sin position bag i feltet. Michael Schumacher kom noget bagefter, da han først skulle have fyldt tanken op og have nye dæk efter starten var gået. Ikke før 3. omgang var han oppe på 18. pladsen.

Massa var startet som en kanon, men efter få omgange var han en kørende chikane, så kørere bag ham ligger i kø for at overhale. Første mand forbi var Giancarlo Fisichella i søster Sauberen.

På 5. omgang var stillingen: Barrichello, Räikkönen, Alonso, Button, Fisichella, Ralf, DC, Zonta, Massa og Webber

Villeneuve var på 11 pladsen og der blev duelleret i fin stil med Montoya.


Colombia versus Canada i en duel mellem to hårde knægte! – © BMW Motorsport

Kimi jagter Barrichello og kommer tættere og tættere på efter at Barrichello ellers havde fået et pænt hul Button overhalede Alonso på 10. omgang og Schumacher var ikke for alvor på vej op igennem feltet. Kun en 17. plads efter 5 omgange er ikke ’rigtig’ Schumi.

INGEN UDGIK DE FØRSTE 10 OMGANGE

På 11. omgang gik pitfolkene i aktion. DC, Fisichella, Zonta og Klien kom i pit – derefter Barrichello og Kimi. Klien kom ud af pitten og Michael Schumacher prøvede et overhalingsforsøg. Tilsyneladende var Jaguaren lavet af skrøbeligere materiale end Ferrarien, for Klien bliver dagens første offer for en DNF.

Button gik i pit på 13. omgang og hans stop så ud til at indikere en to stopper. Også Alonso følger trop.


Jenson Button gav sin BAR-Honda racer fuld skrue og blev belønnet – © BAT Media

Ralf Schumacher var nu i spidsen for løbet. Men dette blev glemt i forvirringen da man pludselig så, at Michael Schumacher spandt rundt. Han tabte bagenden i et hurtigt sving efter at have mistet downforce bag Alonso.

Michael Schumacher kom i infight med David Coulthard om 11. pladsen. Det faldt ikke ud til DC’s fordel så nu var Schumacher lige i hælene på Fisichella, der også hurtigt blev passeret.

På 17. omgang er stillingen: Barrichello, Räikkönen, Button, Sato, Alonso, Ralf, Heidfeld, MS, Fisichella DC. Sato og Michael Schumacher havde ikke været i pit endnu.

Michael Schumacher understregede at dagsformen sådan set ikke fejlede noget. En kanontid på 1.32.627 der var mindst to sekunder hurtigere end alle andre på samme tidspunkt…

På 19. omgang var storebror og lillebror Schumacher i duel om 5. pladsen. MS fik lige akkurat overhalet brormand før han dykkede i pit. Pitstoppet afslørede ikke overraskende at det ville blive en to stopper for Michael Schumacher.

Rubens Barrichello og Kimi Räikkönen var nu klinet til hinanden. Desværre prøvede Kimi ikke på at overhale på banen, men lurede givetvis på at komme forbi i et pitstop.

Michael Schumacher lå nu på 14. pladsen efter sit pitstop og havde Jacques Villeneuve i sit sigtekorn. Barrichello kørte i pit uden sin skygge Kimi. Desværre for Kimi lykkedes taktikken ikke, da han blev forsinket i ’trafik’. Barrichello var nu klart på en trestopper.


McLarens strategi i pitten kostede Kimi Räikkönen andenpladsen – © West Online

Løbet gik nu ind i en stabil fase, hvor der reelt ikke skete særligt meget. Det var stadig kun Klien der var udgået.

På 33. omgang kørte Alonso ind for 2. gang til sit 2. og sidste stop og blev fulgt på 34. omgang af Ralf Schumacher der kørte i pit fra 4. pladsen samt af Button fra sin førerposition og Villeneuve fra 11. pladsen. Alle var to stoppere

På 35 omgang mistede Michael Schumacher muligheden for en pointgivende placering, da hans venstre bagdæk punkterede og han måtte køre en stor del af banen rundt før han var i pit. Han kørte i pit fra en 11. plads

På omgang 36 kom Räikkönen ind til sit sidste stop.

På omgang 38 gik det helt galt for David Coulthard og Ralf Schumacher. Som DC sagde efterfølgende – ’Alle har lovprist Sato for hans forsøg, så nu ville jeg også forsøge mig!’ Det gik galt. DC ramte med sit forhjul Ralf Schumachers baghjul, så RS spandt rundt. I sit forsøg på at nå i pit kørte Ralf forkert, så han måtte lave en doughnut for at komme på rette spor igen. Det gik dog helt i kage da pitmandskabet egentlig var klar til at tage Montoya ind. Ralf kørte forbi pitten og parkerede. Hvad der så derefter skete er lidt uklart. Ralf sagde, at han havde fået besked på at stige ud. Men bilen fejlede intet, så han kunne sagtens være fortsat efter, at have fået et dæk på. En kammeratlig samtale med ’onkel Frank’ skulle efter sigende have været resultatet... Kommer Pizzonia tilbage i næste løb?

Selve kollisionen mellem DC og RS kiggede løbskommisærerne på efterfølgende, men fandt ikke noget kritisabelt. Zonta udgik på 39. omgang og Panis ’triller’ rundt i bagenden af feltet sammen med Jordan racerne. Skidt toyota dag… igen…

På 40. omgang var stillingen: Barrichello, Button, Räikkönen, Fisichella, Alonso, Massa, Montoya, Sato, David Coulthard og Webber.


Både Fisichella og Massa kørte et godt løb i Shanghai – © Sauber Petronas Media

På 41. omgang kørte Barrichello i pit for sit sidste og 3. pitstop. Han kom ud langt foran både Button og Räikkönen, så sejren var næsten hjemme. I en duel mellem Villeneuve og MS om 11. pladsen blev MS igen vinder – lige inden han dykkede ind i pitten for sit sidste pitstop. Han må have hygget sig ham Schumacher!

Villeneuve kæmpede nu med næb og kløer for at overhale Webber. Renault pitten gjorde sit for at opildne, men det var ikke til for Villenueve at finde vejen forbi. På sidste omgang var Räikkönen under et sekund efter Button og afstanden op til Barrichello mindskes også, men det var ikke nok.

Resultatet blev en fortjent sejr til Rubens Barrichello der dermed sikrede sin 2. plads i VM. Buttons 2. plads sikrede hans 3. plads. Räikkönen havde satset I pitstoprunden og havde ‘tabt’ 2. pladsen, og var ikke specielt tilfreds, men har måske 4. pladsen inden for rækkevidde med et bar gode resultater i de to sidste løb?

Alonso trækker en lidt skuffende 5. plads hjem; Montoya en fuldstændig anonym 6. plads; Sato en flot tilkæmpet 7. plads fra sin 19. startposition; Fisichella og Massa får de sidste to pointgivende placeringer. Massa nærmest som en yo-yo frem og tilbage i feltet. David Coulthard og Webber fik de to dumme placeringer lige uden for pointgivningen.

Banerekorden gik til Michael Schumacher med en imponerende tid på 1.32.238. Den blev sat på sidste omgang. Noget skulle han da have med hjem!


Verdenshistoriens første podium i Kina i F1, inkl. Luca di Montezemolo – © Ferrari Press Office

Løbet i Kina fik derfor sat en del på plads i mesterskabet. Barrichello kan nu ikke røres på 2. pladsen og Button kan heller ikke trues på 3. pladsen. 4. pladsen er stadig usikker. Alonso har den pt. men Montoya og Räikkönen er stadig på jagt. Trulli der i øjeblikket er på 5 pladsen er lovligt undskyldt og kan ikke score mere.

På teamsiden fik BAR yderligere afstand til Renault, men intet er tabt endnu. Renault er 9 point efter og der er potentielt 36 point at gå efter i de sidste to løb. McLaren kan også gå efter Williams 4. plads. Det handler jo om ikke at få tocifrede startnumre! Jeg er ikke sikker på at Ron Dennis ville være glad for at få nummer 9 og 10 i 2005!

Alt i alt var Kinas GP rimeligt underholdende. Men det ville det nok næppe have været med en rød front som vi har set så mange gange i år. Schumacher viste med sine tider at han ville have domineret løbet, hvis han ikke havde bøffet sin kvalifikationsrunde. Det gav et underholdende løb uden den sædvanlige Ferrari dominans. Det var så en anden Ferrari dominans – men ok. Nu da Ferrari har gjort rent bord, var det så muligt at lade andre komme til…?


Af Flemming Hansen
flemming@f1journal.com