F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / REVIEW - CANADA


CANADAS GRAND PRIX SET I BAKSPEJLET
Montreal er Michael Schumachers anden hjemby. Syv gange har han sejret her, i år blev det hans 77. sejr, han er godt på vej til at blive syvdobbelt verdensmester og har med den taktiske triumf i Canada nået syv sejre i sæsonen. Tyskeren må være i den syvende himmel efter løbet på Gilles Villeneuve banen. Det blev dobbelt Ferrari triumf eftersom andenpladsen Ralf Schumacher senere blev diskvalificeret pga. ulovlig bremsekøling. Samme skæbne overgik holdkammeraten Juan Pablo Montoya og de to Toyota racere. Så blev der point til debutanten Timo Glock og hele Jordan holdet, mens McLaren også profiterede herpå, og med ét fik fordoblet sin pointhøst. Det var også tiltrængt. Sejren gik naturligvis til Ferrari, der taktisk udmanøvrerede oppositionen med en 2-stops strategi der blitzede Schumacher ud foran konkurrenterne, selvom denne startede relativt langt nede i feltet. Endnu engang viste Ross Brawn, at han er manden med det forkromede overblik i pressede situationer. Brawn vurderede, at Ferrari ikke kunne nå pole, og satsede derfor helt anderledes og valgte at køre med meget brændstof, og det gjorde, at de to røde F2004 biler startede nede som nummer seks og syv. Men med ét stop mindre fik Brawn alligevel sine kørere hjem i front.


Brawn udstikker allerede lørdag formiddag den rette strategi til Ferrari – Copyright: Ferrari Press Office

FREDAGENS TRÆNING
Den fri træning startede som vanligt. Ferrari og BAR-Honda kæmper om placeringerne, og Michael Schumacher var hurtigst i den første fri mens japanske Takuma Sato tog sig af bedste tid i den sidste træning. Der var ikke de store afkørsler, og største overraskelse var, at Jordan-Ford køreren Giorgio Pantano ikke var med ude. Kontraktforviklinger forhindrede italieneren i at sætte sig i siddebrønden, og sådan blev det resten af weekenden ud, hvorefter testkører Timo Glock overtog sædet for en weekend.

LØRDAGENS KVALIFIKATION
Overraskelsernes tid var over os. Om lørdagen følte Ferrari ikke rigtig de kunne følge med i de andres tempi, og valgte derfor at satse anderledes. Det gav en noget uvant startgrid. For i selve kvalifikationen blev Michael Schumacher sat tilbage med over ét sekund af Jenson Button. Det er ikke hver dag vi ser den slags, og Rubens Barrichello i den anden F2004 var langsommere end tyskeren. Noget må stikke under. Begge Renault og Williams racere kommer foran verdensmesteren sammen med Jenson Button fra BAR-Honda, og Michael er dermed hensat til tredje startrække. I pole er der dog stadig en Schumacher, da lillebror Ralf Schumacher med en omgang der er 0,066 sek. hurtigere end Buttons får kilet sig ind og tager sæsonens første pole position.


Ralf Schumacher snupper første pole til FW26 og sig selv i 2004 – Copyright: BMW Motorsport

I bunden af feltet finder vi Minardis Gianmaria Bruni og Saubers Felipe Massa, der begge skifter motor, og derfor alligevel ikke gider køre en tid. Langt nede ses også Takuma Sato, der ellers viste gode takter i sin BAR006 i fredagens fri træning, men en kørerfejl resulterer i en snurretur på banen, og så mister japaneren dyrebare sekunder. Startplads 17 belønningen. Men med Button helt fremme kan BAR-Honda alligevel glæde sig over, at der måske er store ting i vente, nu hvor den værste rival Michael Schumacher er helt nede som nummer seks i kvalifikationen. Ak og ve, sådan skulle det slet ikke blive, og Ferraris tekniske direktør Ross Brawn er grunden hertil.

SØNDAGENS GRAND PRIX
Løbet starter ganske forrygende hvor Ralf Schumacher kommer godt fra start med Fernando Alonso og Jenson Button lige i hælene, mens Michael Schumacher og Rubens Barrichello må kæmpe med Montoya og Räikkönen om de efterfølgende placeringer. Det blev dog en kort dag for Jarno Trulli, hvis Renault R24 gik i stykker efter kun 100 meter. Italieneren var tydeligt skuffet og ked af det.

Starten byder også på masser af drama i de første sving da østrigske Christian Klien ramler ind i David Coulthard, og siden bliver Kliens holdkammerat Mark Webber også indblandet. Webbers forhjul ødelægges, og efter at have været i pit en enkelt gang udgår australieren med sin Jaguar.


R5’ere og en enkelt MP4-19 godt skruet sammen i første kurve – Copyright: West Online

I front prøver Rubens at indhente tabt terræn og jagter Kimi Räikkönen. På syvende omgang lykkes det brasilianeren at trække forbi finnen, og foretager således første reelle overhaling i front.

Kort efter indleder West McLaren-Mercedes den første pitstoprunde, og her går David Coulthard ind efterfulgt af Kimi Räikkönen. Så kommer Montoya, Button og Ralf Schumacher efterfølgende. Ferrari bliver længere ude, og da Alonso går i pit er det de to røde racere der fører, med verdensmesteren i front.

Senere går de dog i pit, og da alle har været inde én gang er stillingen: Ralf, Button, Michael, Montoya, Rubens, Alonso, Kimi og da Matta i pointene. Kimi bliver dog sat lidt tilbage, da denne har kørt over den hvide streg ved pitudkørslen, og bliver idømt en drive-through straf.

I pitten er der også drama, da Jordan-Fords Nick Heidfeld er for hurtig på koblingen, og gasser op før benzinpåfyldningen er afsluttet. Det vrider en af mekanikerne omkuld, og forlænger tyskerens ophold i pitten. Heldigvis sker der umiddelbart ikke noget alvorligt med den fældede mekaniker.


Montoya jagter forgæves Schumacher da han senere bliver diskvalificeret – Copyright: BMW Motorsport

På banen jagter Juan Pablo Montoya indædt Michael Schumacher, og det fordi colombianeren ikke har ret meget brændstof tilbage. Han indleder nemlig anden pitstoprunde med et meget hurtigt stop. Så kommer Kimi ind til et stop på 7,2 sek., efterfulgt af Button, David Coulthard og Ralf. De to Ferrari racere bliver ude.

Klien er dagens sjove indslag. Først påkører han Coulthard, og igennem resten af løbet underholder han med adskillige afkørsler, og ligner mere en offroader end en Formel 1 kører.

Da Ferrari så endelig indleder deres anden og sidste pitstops er det med Barrichello først, akkurat som Fernando Alonso gør det endeligt for Renaults dag i Canada. Han udgår, og så er dagen slut for de blågule. Ude på banen forbliver Michael Schumacher ude i lang tid, og da de andre hold påbegynder deres tredje og sidste pitstoprunde passer det med Schumachers andet og sidste stop.


Fernando Alonsos exit gør det til to DNF’ere for Renault i Canada – Copyright: Schlegelmilch Photography

Tyskeren bruger kun 8,5 sek. stillestående i Ferrari garagen, og kommer ud som nummer to efter lillebror Ralf. Men da denne går i pit, får storebror føringen igen. Imens laver holdkammerat Rubens en lille afkørsel, der dog ikke har nogen effekt.

Mens de sidste af de førende går i pit laver Takuma Sato en spektakulær afslutning på sin dag. Honda motoren går i brand, og stakkels Sato må gennemleve endnu et motorsammenbrud i sin BAR006.

Med kun ni omgange igen skal stakkels Kimi Räikkönen i pit for femte gang. Der er en defekt med rattet, og det bliver skiftet. Det gør, at Saubers Giancarlo Fisichella avancerer en placering. Saubers anden kører, Felipe Massas fokus er knap så pointgivende. Han bliver nemlig centrum for kameraernes søgning da han har en voldsom afkørsel ind i dækbarrieren få omgange før mål. Der sker heldigvis ikke noget med Massa, men raceren er meget medtaget i front.


Vi kender næsten billedet af Michael Schumacher i midten alt for godt – Copyright: Schlegelmilch Photography

Oppe foran krydser Michael Schumacher nemlig stregen som vinder af Canadas Grand Prix for syvende gang i sin karriere, og det er samtidig også den syvende sejr i sæsonen. På andenpladsen kommer lillebror Ralf Schumacher og på tredjepladsen har Michael sin holdkammerat Rubens Barrichello. Fjerdepladsen beholder Button, mens Montoya, Fisichella, Räikkönen og da Matta tager de sidste pointgivende placeringer.



Disse kølingskanaler på TF104 i Canada skulle vise sig ulovlige – Copyright: Toyota F1 Media

Efterspillet viser dog, at BMW WilliamsF1 og Panasonic Toyota Racing har kørt med ulovlige kølingskanaler til bremserne. FIA dømmer dem ulovlige og diskvalificerer begge hold. Ralfs podieplacering går derfor til Jenson Button, mens begge Jordan-Ford kørere får point. Resultatet vender op og ned på det hele, og sikrer således Ferrari endnu en 1 – 2 sejr.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com