F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - BRASILIEN


BRASILIENS GRAND PRIX – INTERLAGOS

Interlagos banen er hjemstedet for de mange brasilianere der hvert år flokkes til for at hylde deres nationalhelte. Helte der har været mange af gennem tiderne. De tredobbelte verdensmestre Ayrton Senna og Nelson Piquet, samt publikumsfavoritter som Rubens Barrichello og ikke mindst den dobbelte verdensmester Emmerson Fittipaldi. Brasilien alene tæller sig således for otte verdensmesterskaber. I et land hvor idoldyrkelse er så vigtig, og hvor motorsport er så højt rangeret. Det fandt man ud af da brasilianerne skulle kåre deres største sportsmand gennem tiderne, og valgte Senna frem for Pelé. Så stort er motorsport og Senna i Brasilien.

I år kulminerer sæsonen i det sidste løb i Brasilien. Hidtil har Interlagos banen været vært for det andet eller tredje Grand Prix, men i år har de altså æren af at være vært for sæsonafslutningen.


Sidste år regnede det og så kan alt ske på Interlagos, selv en Jordan kan vinde! – © Schlegelmilch Photography

Et løb der for én mand, Rubens Barrichello, vil være noget specielt. Der skal kæmpes om den samlede andenplads i kørernes mesterskab, og med en sejr på hjemmebane er den i hus. Men Rubens har ikke altid haft det let på ’hjemmebanen’, og hans bedste resultat nogensinde er en fjerdeplads. Det vil han meget gerne lave om på, og med en maskine som F2004 burde der teoretisk være en mulighed. Der er så lige det med om han får muligheden, eller om han løber tør for benzin igen i år som han gjorde sidste år. Af rivaler kan nævnes McLarens Kimi Räikkönen, der med MP4-19B endelig har fået en maskine der kan give Ferrari modstand, og Jenson Button vil utvivlsomt gerne efterlade et godt indtryk hos BAR-Honda på trods af de kontraktmæssige skærmydsler der foregår i kulissen. Med feltets måske bedste motor får Button måske chancen for at give Ferrari og Räikkönen kamp til stregen, om end kampen nok i realiteten kommer til at stå mellem de gamle arvefjender; McLaren vs. Ferrari.

BRASILIANSKE VINDERE GENNEM TIDEN

Da det første Formel 1 Grand Prix blev afholdt i Brasilien var det netop på Interlagos banen. Førnævnte Emmerson Fittipaldi vandt løbet i 1973 og gentog succesen året efter. I 1975 vandt så Carlos Pace i sin Brabham-Ford og Brasilien havde i tre år kun haft lokale vindere. En tradition der dog siden hen har været svær at holde i hævd, specielt for den nuværende brasilianske stjerne; Rubens Barrichello. Først i 1982 kunne en brasilianer igen løfte trofæet på hjemmebane da Piquet vandt i sin Brabham-BMW på Jacarepagua banen. Den bedrift gentog han i 1985 da han kørte for Williams, igen på Jacarepagua banen.

En tørkeperiode på fem år skulle der går førend den unge Ayrton Senna endelig fik hul på bylden i hjemlandet. Først efter to VM titler og syv år i Formel 1 kunne Senna i 1991 hæve trofæet på hjemmebanen Interlagos. Det skete bag rattet på en McLaren-Honda som han senere vandt sin tredje VM titel i. Sennas flotteste sejr kom to år senere, da han i en underlegen McLaren-Ford holdt Prost bag sig i en langt bedre Williams-Renault og vandt løbet i 1993. Sidste gang Brasilien havde en lokal vinder.


Rubens har måske ikke vundet endnu, men støtterne forbliver loyale – © Schlegelmilch Photography

For siden hen har der ikke været held i sprøjten. Der har været et utal af brasilianske kørere, men de har alle, på nær én, siddet i nogle racere der ikke har haft en ærlig chance for at gøre sig i toppen. Kun Rubens Barrichello har de seneste år siddet i den rigtige bil på det rigtige tidspunkt, men det er som om Rubinho har et eller andet kompleks med Interlagos banen. Den stakkels sympatiske brasilianer er hjemsøgt af uheld når han kører på national asfalt. Den ene tekniske defekt efter den anden, har frarøvet Rubens chancen, for at blive hyldet på hjemmebane foran de mange tusinde loyale støtter, der troligt hver år tropper op for at give ham den bedste support der kan gives. Siden 1993 har Rubens haft hele ni tekniske defekter, hvoraf de tre skete mens han førte løbet (i 2000, 2002 og 2003). Bedste placering kom i 1994 da kørte sin Jordan-Hart racer ind på en fjerdeplads. Rubens har sågar aldrig været på podiet hjemme i Brasilien.

INTERLAGOS RENT TEKNISK

Ligesom Imola kører man her mod uret. Det er for kørerne en uvant belastning af nakkemusklerne, da de er vant til at dreje højre om. Her bliver det for det meste til venstre. Det kommer dog ikke som nogen overraskelse, så det vil ikke blive et problem der får kørerne til at udgå pga. fysisk overanstrengelse. Kørerne skal nok være i form. Men bilen skal alligevel sættes anderledes op, og rent teknisk er der også en ny udfordring: Den tynde luft.



Banen ligger markant højere over vandet end de europæiske tilsvarende, og luften vil derfor være tyndere. Det giver en anden indsugning i motoren end normalt, og det er for ingeniørerne en anden udfordring end de er vant til i en løbsweekend.

Derudover er banen utrolig ujævn, noget kørerne har klaget over i flere år. Den er så ujævn, at bundplanken af træ til tider slides så voldsomt, at den risikerer at blive dømt ulovlig, hvilket David Coulthard måtte sande i 2000. For kørerne er det heller ikke behageligt, da der ikke er installeret ret mange støddæmpere og stødabsorberende sæder i raceren. Så nyrerne får en ordentlig tur. Også varmen kan være en stressfaktor for kørerne, men skiftet fra april til oktober måned kan vise sig at tælle til kørernes fordel, da der måske er lidt køligere. Men så regner det måske, og så ender løbet måske ligesom sidste år, hvor halvdelen af feltet kørte af i Senna S-svingene.


Overhalinger er der som regel masser af – her én af de bedre! – © Schlegelmilch Photography

Netop Senna S-svingene er afgørende på Interlagos. Det er den første kurve efter start/mål langsiden, og det er i nedbremsningen herfra alle overhalinger finder sted. Langsiden er så tilpas lang og banen så bred, at det er et af de mest optimale steder at placere en overhaling overhovedet i hele F1 kalenderen, mens resten af banen er en blanding af halvlange langsider og snørklede sving. Så det er reelt også eneste overhalingsmulighed, medmindre den forankørende bil får blå flag.

TAG MED GRAND PRIX TOURS TIL FORMEL 1 I BRASILIEN

Vores samarbejdspartner Grand Prix Tours arrangerer igen i år ture til Brasilien. Det foregår med fly, og her har man muligheden for at vælge forskellige pakker alt efter hvor dyre tribunebilletter man vil ofre, og samtidig muligheden for at besøge Sao Paulo, millionbyen hvorfra Rubens Barrichello og Ayrton Senna stammer. Husk Formel 1 skal opleves i virkeligheden. Læs mere på www.gptours.dk

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com