F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - JAPAN


SUZUKA BANEN – SHOWDOWN IN JAPAN

Japans Grand Prix plejer at være hvor sæsonen afsluttes. Sådan er det ikke i år, da æren tilfalder Brasiliens bane Interlagos. I stedet ligger Suzuka banen i år asfalt til kalenderens næstsidste afdeling, et løb de fleste kørere ser meget frem til, da banen er en af de mest teknisk krævende af såvel bil som kører. Et sted med der emmer af historiske løb, hvor verdensmesterskaber er blevet afgjort, kontroversielle sammenstød har fundet sted, og hvor der altid er fyldt til randen med passionerede japanske motorsportstilhængere. Et sted der for Japan er lige så vigtigt som Monza er for Italien.

I år er VM for længst afgjort til fordel for Ferrari og Michael Schumacher. Derfor bliver løbet i Japan i år et spørgsmål om at få sikret andenpladsen i kørernes VM, samt ikke mindst konstruktørernes mesterskab, hvor der stadig er hård kamp om andenpladsen mellem Renault og BAR-Honda. Derfor bliver det bestemt ikke kedeligt, da også McLaren med en opadgående formkurve gerne vil ryste den katastrofale sæsonstart af sig med en flot afslutning på sæsonen. Det samme gør sig gældende for Williams, hvor Ralf Schumacher utvivlsomt også gerne vil markere sig inden han forlader holdet for at begynde sit økonomiske eventyr hos Toyota.

Løbet i år bliver derfor kendetegnet af mange hold der vil en hel masse, for at slutte flot af foran sponsorer og tilhængere. Skal man ligge hovedet på blokken er det dog nok Ferrari der er forhåndsfavoritter. De har været dominerende på skræmmende manér hele sæsonen. Michael Schumacher har med 12 sejre endnu engang rykket grænserne for hvad der skal gøres for at vippe ham af pinden, så med den opbakning kan Rubens Barrichello utvivlsomt forvente at blive smidt helt frem i angrebet, da Ferrari gerne ser ham blive nummer to i mesterskabet. Akkurat som vi så det på Monza. Et godt bud på endnu en mand på podiet må så afgjort være Räikkönen eller Button. De to har kørt stærkt hele sæsonen, og vil med garanti gerne gøre alt for at vinde over Schumacher og Ferrari, selvom det kun tæller i det ene løb.


David Coulthard med forlystelsesparken på Suzuka i baggrunden – Copyright: West Online

SUZUKA BANENS HISTORIE
Suzuka banen blev grundlagt i starten af 60erne på en ø udenfor Tokyo, med henblik på motorsport naturligvis. Men japanerne ville ikke blot nøjes med en stribe asfalt der hang sammen i enderne. Der skulle også opføres en forlystelsespark, så alle rekreative interesser kunne blive plejet ét og samme sted. Så få år senere stod der også en forlystelsespark, mens de økonomiske bagmænd ændrede navnet til Honda Land. Det er nemlig Honda der har finansieret banen.

Da Formel 1har været i Japan tidligere i slutningen af 70erne på Fuji banen er der skabt præcedens for et løb i Solens Rige, og man ændrer navnet tilbage til Suzuka og parken Suzuka Circuitland. I 1987 afholder man så for første gang et Formel 1 Grand Prix på banen, og østrigeren Gerhard Berger vinder i sin Ferrari. En tradition er skabt, og i fremtiden skulle adskillige titler blive afgjort her.

Allerede året efter i 1988 vinder Ayrton Senna nemlig her, og snører dermed sækken sammen til sit første VM i Formel 1. En sæson domineret af de to McLaren kørere, der imellem sig har delt 15 ud af 16 sejre – en bedrift der stadig står i rekordbøgerne som McLarens rekordår.


Starten på sidste års mesterskabsafgørende Grand Prix på Suzuka – Copyright: Schlegelmilch Photography

Michael Schumacher vandt her også i 1995 da han kørte sin anden titel hjem, men da var titlen allerede hevet i hus inden da. Året efter kørte Damon Hill et flot løb i sin Williams-Renault og sikrede sig sin VM titel. Vi skal helt frem til 2000 før tyskeren med en sejr på Suzuka kunne lade sig kåre som verdensmester, og det for første gang med Ferrari. En sejr han hev hjem foran Mika Häkkinen, der i de to foregående år havde sejret på Suzuka banen, og samtidig sikret sig sine to VM titler. I 1999 var det dog ikke det sidste løb, da Sepang banen i Malaysia fik denne ære. Det var dog kun den ene gang, og siden har Suzuka så igen afholdt sæsonens sidste Grand Prix. Sådan bliver det ikke i år. Der bliver altså ikke afgjort noget VM her.

For kontroversielle ting er der så sandelig sket på Suzuka. Ikke mindst løbet i 1989 hvor Ayrton Senna og Alain Prost kører hinanden af banen i Casio Triangle chikanen før start/mål langsiden. Endnu mere kontroversielt blev det da præsidenten for FIA, den daværende franske Jean Marie Ballestre dømte Senna ud af løbet, og dermed gav sin landsmand Prost titlen. En manøvre der gjorde Senna så vred, at han året efter nærmest med vilje kørte Prost af i første sving, begge udgik og så vandt Senna sit andet VM.

Siden har der ikke været så mange voldsomme og forsætlige ulykker på Suzuka. Bevares, Allan McNish fik sig en slem forskrækkelse i 2002 da hans Toyota med voldsom fart bragede igennem barrieren i den hurtige 130R kurve. Bilen blev totalskadet og McNish fik sig nogle knubs, men heldigvis ikke mere end det. Et uheld der havde så stor kraft, at den for ganske få år siden ville have resulteret i den sikre død.

SUZUKA TEKNISK SET
Heldigvis er sikkerheden i top, og det skal den være. For Suzuka er en højfartsbane. Her brager kørerne af sted med høje hastigheder gennem farlige kurver såsom 130R, der tages med over 310km/t, og Senna S-kurverne.


Når der køres stærkt skal banen være fri for støv og andet skidt – Copyright: Schlegelmilch Photography

Banen kræver medium downforce, da bilerne skal være stabile gennem kurverne uden at kompromittere alt for megen topfart. Et kompromis der ikke altid fordrer de bedste forhold for kørerne, der således skal bruge mange kræfter for at holde raceren på banen, ikke mindst når de trækker mange G gennem 130R kurven. Bremserne er også vigtige, da der er et par chikaner, bl.a. Casio Triangle, hvor raceren skal voldsomt ned i fart før der igen skal gives fuld gas.

Motorkraft er derfor også altafgørende på banen, i modsætning til baner såsom Monaco og Hungaroring. På Suzuka skal der bruges hestekræfter, og derfor har holdene også ofte en specieludviklet motor med, som har en anelse flere kræfter end før. I år er der dog motorreglen der siger en motor skal holde en hel weekend, så derfor er opgaven om at få presset yderligere hypper ud af blokken blevet endnu mere spidsfindig for ingeniørerne.



Banen er formet som et 8-tal. Kørerne krydser altså sig selv på en bro henover banen, og banen har faktisk ikke ændret sig siden 1987 da F1 racerne første gang kørte på den. Det er derfor en af de eneste tilbageværende klassiske racerbaner med høj fart der er tilbage, sammen med Monza og Spa-Francorchamps. Også derfor er banen en favorit blandt flere af kørerne og de ser alle frem til den. Suzuka er nemlig en bane der kræver meget af både bil og fører, og den dristige 130R kurve skiller fårene fra bukkene. En rigtig manddomsprøve.

De 5,807 km. snor sig gennem 20 kurver, og banen der krydser sig selv er Japans svar på en rigtig Formel 1 bane. Det er svært at være uenig, og vi ser frem til endnu en opvisning i flot kørsel fra de bedste kørere på Suzuka banen.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com