F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - FRANKRIG


NEVERS MAGNY-COURS – EN UDSKÆLDT BANE
Når Formel 1 feltet i starten af juli måned drager mod Nevers, en by der ligger ude på landet og kun kendes for sin Formel 1 bane, er det ikke med høje forventninger til det store drama på asfalten. Sjældent har en bane været så udskældt for kedelige løb, og sjældent har rygterne og svadaerne været så passende. Magny-Cours er bestemt ikke kendt for at have afholdt spændende løb, men i 2002 kunne de dog bryste sig af, at VM blev afgjort her. Kimi Räikkönen kørte nemlig af på Allan McNishs olie fra Toyotaen, og så kom Michael Schumacher lige nøjagtig forbi, og kunne så sikre sig sin femte VM-trofæ på rekordtid.

Sidste år startede løbsweekenden noget underligt, da en Minardi med hollandske Jos Verstappen bag rattet var 7,111 sek. hurtigere end eksempelvis Michael Schumacher, da Minardi kørte først i tidstagningen og regnen senere væltede nedover banen og ødelagde det for resten af feltet. En lille triumf til Minardi. Senere udviklede weekenden sig dog til BMW WilliamsF1’s favør, hvor Ralf Schumacher satte trumf på og sejrede, mens Juan Pablo Montoya fuldendte triumfen ved at tage andenpladsen. På det tidspunkt kunne Williams og deres FW25 sagtens give Ferrari modstand, idet Michelin holdene øjensynligt nød fordel af en varm sommer i Europa. Sådan går det nok ikke i år..


Sidste år var det Ralf Schumacher der sejrede i Frankrig – Copyright: Schlegelmilch Photography

For i år har La Scuderia Ferrari Marlboro været uhyggeligt overlegne. Med F2004 har de skabt en fuldblods vindermaskine, og med otte sejre til Michael Schumacher ud af ni mulige, taler statistikken for at tyskeren henter sin niende sejr i denne sæson hjem på den franske asfalt. Schumacher har sejret her seks gange tidligere og med den nuværende form er den syvende snart hjemme. BAR-Honda kan måske drille med en formstærk Takuma Sato der ikke har tænkt sig at føje den seksdobbelte verdensmester, og McLaren introducerer deres nye MP4-19B racer i Frankrig. Tvivlen vil vi lade oppositionen komme til gode, om end det sandsynligvis ikke bliver det helt store de kan stille op med de røde hingste fra Maranello.

FRANKRIGS GRAND PRIX HISTORISK SET
Nevers Magny-Cours er født på stregerne til en klubbane kaldet Circuit Jean Behra, som dateres tilbage til 1961. Året før besluttede landmanden Jean Bernigaud at bygge sig en lille bane på et stykke jord, som lå ved siden af hans bondegård, op til landsbyen Magny-Cours. Banen var 2,2 kilometer lang, men den blev hurtigt populær som base for Ecoles de Pilotage Winfield. Her blomstrede en mængde franske talenter op, navne som Jacques Lafitte og Jean-Pierre Jarrier kan nævnes. Bernigaud besluttede i 1971 at udvide banen, så den kom op på 4,250 kilometer, med indvielse den 1. maj 1971.

I bedste Bernie Ecclestone stil blev beslutningen om i 1991 at flytte Formel 1 løbet til Nevers Magny-Cours taget på grund af franske indenrigspolitiske rævekager, og ikke så meget af sportslige hensyn. Frankrigs præsident på det tidspunkt, Francois Mitterand kom fra Nevers, hvor Magny-Cours er beliggende. Guy Ligier som på det tidspunkt var teamchef for Ligier Formel 1 teamet var en af Mitterands gamle venner, og pludselig en dag i 1988 fik han sjovt nok den gode ide pludseligt at flytte teamet fra Vichy til Magny-Cours.


Første start på Magny-Cours tilbage i 1991 – Copyright: Schlegelmilch Photography

Den franske finansminister, Pierre Beregovoy, var samtidig også borgmester i Nevers, og med FIA præsident, Jean-Marie Balestres hjælp besluttede den franske regering pludseligt at yde 250 millioner franc på at omdanne den stille provinsbane til en rigtig F1 bane. For at placere Nevers Magny-Cours på kortet over Frankrig kan det nævnes, at banen ligger 250 kilometer syd-øst for Paris. Man tog på intet tidspunkt hensyn til at banen ligger usandsynligt langt ude på landet, langt fra lufthavne og motorveje.

Men med Mitterands hjælp blev banen moderniseret, og udstyret med en 18-huls golfbane, to motorveje og det kendte Ligier museum. Alt sammen en del af det industrikompleks som hedder Technopole, hvor alle virksomheder der flyttede hertil fik økonomisk tilskud fra den franske stat. Grundlæggende kan man stadig genkende Berigauds banelayout, men hvert eneste sving er blevet lavet om, med forbillede i kendte racerbaner verden over. Det kurvede, bløde højre-sving kaldet Estoril, en snæver hårnål kaldet Adelaide og de to hurtige kinks kaldet Nürburgring og Imola.

BANEN RENT TEKNISK
Magny-Cours er en sammenblanding af forskellige sving hentet fra andre baner verden over. Det mest velkendte sving er Adelaide-hårnålen, der i 2002 blev stedet hvor Räikkönen ufrivilligt hjalp Michael Schumacher til en VM-titel pga. noget olie fra McNish. Det er den eneste reelle overhalingsmulighed på banen, og den vil utvivlsomt blive forsøgt udnyttet mange gange. Resten er nogle kedelige sving der ikke opfordrer til andet, end at ligge sig tæt op af den forankørendes gearkasse når de igen når Adelaide-hårnålen.



Banen, der er 4,411 km. lang, betragtes som en medium til høj downforce bane. Den meget glatte, jævne asfalt giver mulighed at stille bilernes ridehøjde meget lavt, hvilket igen giver lidt ekstra fart og lidt mindre drag. Til gengæld giver samme asfalt ikke meget mekanisk greb, så det bliver de blødere dæktyper der vil blive foretrukket. Belægningen er meget mørk, og som følge heraf er banen meget temperaturfølsom. Som oftest bliver løbene afgjort ved pitstop strategien, da banen sjældent gør det store indhug i feltet. Kvalifikationen er også meget afgørende, da banen er notorisk vanskelig at overhale på.


Nedbremsningen til Adelaide hårnålen er hård for bremserne – Copyright: Schlegelmilch Photography

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com