F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - EUROPA


EUROPAS GRAND PRIX – HISTORISK MOTORSPORT!

Når feltet rammer Nürburgring er den europæiske del af sæsonen ved at være godt i gang. Michael Schumacher har lagt sig solidt i spidsen af mesterskabet, men rivalerne Juan Pablo Montoya, Jenson Button og Fernando Alonso vil uden tvivl gerne tage en skalp hér, i Schumachers baghave. Banen der ligger tættest på Schumachers fødeby er velkendt for sin forkærlighed for den seksdobbelte verdensmester, og Schumacher har da også sejret her fire gange før. Det er nu angrebet på Ferraris nummer ét skal sættes ind, og Nürburgring har før været vært for skelsættende løb.

Nürburgring. Navnet alene klinger velkendt i enhver motorsportsentusiasts øre. Det er her legender er skabt, pillet ned og brændt af. Tilbage i 60’erne og 70’erne var det her, kørerne tordnede igennem skovene i Eiffel bjergene på den over 22 km. lange bane, der i dag stadig findes, og som går under det legendariske ”Nordschleife.” Engang et unikt kapitel i Formel 1 historien, i dag stadig tilgængelig for almindelige bilister, der vil tage sig en tur og indånde den historie og atmosfære der stadig omgiver området omkring den nuværende Nürburgring. Samlingsstedet for entusiaster, og en bane der har en lige så stor historie i Formel 1 som Silverstone, Monza og Spa-Francorchamps. Længe en uundværlig bane i Formel 1, og i dag stadig med, da den går under Europas Grand Prix, selvom banen ligger midt i Tyskland, kun få kilometer fra Michael Schumachers fødeby Kerpen.

Fra 1951 da Formel 1 startede og frem til og med 1976 afholdt Nürburgring Tysklands Grand Prix, hvorefter den tjans gik til Hockenheim. Grunden til skiftet var, at sikkerhedsforholdene på den 22 km. lange bane ganske simpelt ikke var til at leve med længere. Det hele fik sin afslutning, da østrigske Niki Lauda blev svært forbrændt og vansiret efter en ulykke på banen. Derefter stoppede man med at køre på Nordschleife, og har i dag skabt en mere moderne autodrom, som vi i dag kender som Nürburgring.


Sir Jackie Stewart flyver gennem den gamle Nürburgring – © Schlegelmilch Photography

Op gennem 50’erne, 60’erne og 70’erne vandt navne som Ascari, Fangio, Moss, Surtees, Clark, Ickx, Stewart, Lauda og Hunt her på banen. Der er udkæmpet historiske slag på den gamle Ring, og den æra står i dag stadig som en af de farligste, mest potente og dristigste perioder i Formel 1. Her blev fårene skilt fra bukkene, og legender skabt i levende live. Når de kørere der har indtaget, og overvundet banens farer fortæller om de gamle dage, fornemmer man den respekt der er for en bane der bød på mange farlige sving, og alligevel overvandt legenderne frygten og gik til stålet for at komme først over stregen.

Historien på banen var så stor, og så betydningsfuld, at man i 1983 kunne byde Formel 1 velkommen tilbage til Nürburgring, nu i en mere moderne udgave. For i årene mellem 76 og 83 havde man bygget en helt ny bane, der kunne måle sig med de andre racerbaner i Europa. Ligesom på Monza og A1-Ring, ligger den nye bane lige op ad den gamle – og man kan som sagt tage sig en sviptur i egen bil på den gamle bane, hvis man vil mærke historiens vingesus på egen krop.


Den gamle Nürburgring med Nürburg-slottet helt oppe til venstre – © Schlegelmilch Photography

VÆRD AT NÆVNE PÅ NÜRBURGRING

I dag er Nürburgring som sagt en moderne autodrom. Den minder til forveksling om de mange andre baner rundt om i Europa, og det mest spændende ved banen er da også det der foregår rundt omkring banen. Banen i sig selv har naturligvis Dunlop-hårnålen, hvor bogstaverne navnet ”Nürburgring” er plantet hele vejen rundt i svinget, og hvor Juan Pablo Montoya sidste år pressede sig indenom Schumacher, hvorefter tyskeren måtte en tur i grusset.

Det bedste ved Nürburgring er dog atmosfæren. Væk er den historiske Nordschleife, men atmosfæren hænger stadig som en tung dyne over banen. De mange tyskere der hvert år valfarter til stedet, camperer på alle tænkelige, og utænkelige steder fester døgnet rundt, og er med til at skabe en feststemning som kun tyskerne kan det. Tribunerne er hvert år fyldt til randen med fartglade tilskuere, hvoraf langt de fleste holder med Michael Schumacher. Der er naturligvis også den store Mercedes-tribune for enden af langsiden der troner op som et andet babelstårn, hvor der sidder mange dyre gæster, og hvor parkeringspladsen bagved hvert år er en sand fryd for øjet. Der holder dyre Brabus Mercedeser, Ferrari biler, Lamborghini, Dodge Viper, Maserati, BMW M5 og alle de andre dyre drenge er rigt repræsenteret her. En VIP p-plads der kan få det til at gippe i enhver oktanhungrende ungersvend.

Ved banen er der også et museum. Et historisk museum for mange tyske racere. De fleste er sølvgrå fra perioden hvor man kørte i landefarver, og her kan opleves mange racere, specielt Mercedes racere. I de tilstødende lokaler er der et gokart-center, således man kan få styret sin trang til at smide højre fod i kælderen på forsvarlig vis. I alt en totaloplevelse for motorsportsentusiaster, der vil have det hele med når de er til Formel 1.


Søndag eftermiddag er der fyldt på tribunerne til en fantastisk stemning – © Schlegelmilch Photography

Boder findes der masser af, både officielle i OTM (Official Team Merchandise) området, men også de andre boder, hvor små ivrige handelsmænd har opsat nogle t-shirts, flag, kasketter og andet forgodtbefindende til en Formel 1 weekend.

Banen er, sammen med Spa-Francorchamps, de to baner der ligger nærmest Danmark. Køreturen fra grænsen er på ikke ret mange timer, og kan sagtens nås på én dag. Kommer man først af sted sent om eftermiddagen skal man ikke fortvivle. Campingpladserne, der er åbnet netop i forbindelse med løbsweekenden, holder åbent næsten hele døgnet rundt, og selv i det totale mørke sent om natten, er der altid plads til ét telt eller én autocamper mere…

BANEN RENT TEKNISK

Nürburgring er med sine 5,148 m en moderne Formel 1 bane, og kræver traditionelt medium downforce for at få den fornødne stabilitet under nedbremsning og fart gennem de mange sving, understyring kan gøre livet meget surt for den enkelte kører. Til gengæld er asfalten ret ny, glat og jævn så banen er ikke så krævende rent dækmæssigt. Den oprindelige udlægning stammer som nævnt fra 1984, men det første sving blev i 2002 lagt så det giver en mere stadiumsagtig indføling. Banerekorden er sat af Michael Schumacher med 1,32.226 i 2002.

Tager man en omgang på banen, med udgangspunkt på start/mål langsiden så vil banen vise sig fra den side som så mange kørere værdsætter, det bløde flow som skaber en rytme. Denne langside er samtidigt det hurtigste sted på banen, hvor man nemt opnår 295 km/t ned mod det første sving, Castrol-S. Dette sving tages i tredje gear. Herefter følger en kort langside hvor man når op på 270 km/t i 5. gear som fører ind i den mere vanskelige del af banen. Her er et hurtigt venstresving som tages med 185 km/t, lige efter følger et snævert højresving kaldet Ford kurven, som er et 2. gears sving som tages med kun 110 km/t.



Raceren kommer herefter ud på endnu en kort langside hvor man kan nå omkring 280 km/t før man når ned til Dunlop hårnålen som gennemkøres i 2. gear med 90 km/t. Her er det vigtigt at racerens traction control fungerer effektivt da farten som opbygges her skal bæres ind i det meget hurtige kink som snuppes i 5. gear med 250 km/t. Dette sving er næsten fladt, man løfter bare lidt på gassen samtidigt med at man lige rører bremserne for at stabilisere raceren.

Hård acceleration ud af dette sving hvor man når 290 km/t i 7. gear før man når højre/venstre kombinationen RTL og BIT, som fører ned til den bagerste langside. Begge tages henholdsvis med 145 og 155 km/t. Den længste langside ned til chikanen er generelt den hurtigste del af banen, hvor man når 300 km/t før en meget hård nedbremsning til 2.gears svinget Vedool chikanen, som tages 100 km/t. På vej ind til Coca-Cola accelereres op til 225 km/t i 4. gear, før man bremser sig vej ned til 2. gear og 110 km/t for dette meget afgørende sidste sving på vej ud på den meget hurtige start/mål langside.


Sidste år var Ralf Schumacher og BMW WilliamsF1 bedst – © Schlegelmilch Photography

TAG MED TIL EUROPAS GRAND PRIX

Som sagt er Nürburgring en af de nærmeste baner Danmark, og transporttiden er derfor minimal. Det gør det særdeles attraktivt for danskere at besøge netop denne bane, og vores samarbejdspartner Grand Prix Tours arrangerer naturligvis ture hertil.

Oplev stemningen ved et Formel 1 Grand Prix i virkeligheden, i Michael Schumachers baghave, hvor tyskerne holder med én mand og én bil. Besøg og bestil på www.gptours.dk

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com
.