F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - MALAYSIA


MALAYSIAS GRAND PRIX - EN REJSE TIL TROPERNE!
Når Formel 1 feltet drager fra Australien, er det som at gå fra højsommer og direkte ind i en finsk sauna. Her er varmt, og fugtigheden er endnu værre. Det her er kalenderens absolut varmeste løb, og med en fugtighed der ofte er over 80%, er det ikke kun kørerne der er under maksimalt pres i denne weekend. Mekanikerne, teamcheferne og tilskuerne får også den malaysiske tropesommer at mærke.

Det her er kalenderens bedste løb set fra holdenes synspunkt. Det har de seneste år været de mest moderne faciliteter, og alt er nybyggeri. Banen fik sin debut i Formel 1 tilbage i 1999, og har siden fået store roser af både kørere, hold og tilskuere. Det her er standarden i Formel anno 2000 ifølge Bernie Ecclestone. Noget der bl.a. har gjort det endnu sværere for Silverstone at opretholde et sagligt argument for at gennemføre en Grand Prix weekend. De malaysiske arrangører har simpelthen overgået alt og alle, og der er ingen grund til at tro, at de ikke også gør det i 2004. Det er sjette gang Malaysia skal afholde et Formel 1 Grand Prix, og det har altid været en succes hidtil. Sidste år havde man 101.485 tilskuere, hvoraf de 40% var tilrejsende fra udlandet. Løbet er i sandhed blevet et tilløbsstykke for racerfans verden over. Sidste år var der dog ikke udsolgt, da tilskuerkapaciteten er på 130.000, hvilket arrangørerne naturligvis håber at kunne fylde ud i år.


Tribunerne er flotte i Malaysia - Copyright: Schlegelmilch Photography

Sepang banen er vidunderligt situeret inde midt i en oliepalmeplantage. De store tribuner er formet som blomster, og det hele emmer af naturvenlighed. For selvom man måtte flytte 9 mio. kubikmeter jord for at lave banen, blev der plantet over 5000 palmer bagefter, så banen faldt ind med naturen. Siden er der blevet plantet endnu mere, og derfor er det et smukt syn at tage til Sepang i dag.

Udover banen, er der naturligvis også souvenirboder, indkøbscentre og restauranter der kan tilfredsstille sult og indkøbslyst hos de tilrejsende. Holdene har naturligvis deres eksklusive Paddock Club område, hvorinde tingene er noget mere luksuriøse end hos de 100.000 almindelige tilskuere.

Banen ligger ca. 85 km. fra hovedstaden Kuala Lumpurs centrum, og infrastrukturen til og fra banen er fænomenal. Der er muligheder for at køre selv, komme med tog eller fly. Man bestemmer selv prisen. Banen ligger nemlig strategisk godt placeret mellem hovedstaden og hovedstadens lufthavn. Der er en motorvej (Elite Highway) fra lufthavnen der går lige forbi banen, og der er en omfartsvej (også motorvej (North/South Highway) der snor sig lige forbi banen på den anden side. Transporttiden fra Kuala Lumpur forventes at være omkring 45 minutter.

SEPANG - TEKNISK SET
Sepang International Circuit er en moderne racerbane, designet af Hermann Tilke. Hvem ellers? Banen er som en rigtig Formel 1 bane skal være. Masser af gode svingkombinationer, krydret med et par langsider der begge indbyder til overhalinger. Den længste langside er præcis 927 m. og 54 cm. lang, og vinklen på det højresving man går ind i betyder, at det er meget svært at gardere sig imod et overhalingsforsøg. Overalt er der plads til flere biler, da banen er imponerende 16 m. bred på det snævreste sted, og banen ligger derfor også asfalt til bl.a. MotoGP og andre store motorsportsbegivenheder.


I Malaysia er banen bred, og fyldt med palmer på siden - Copyright: Toyota F1 Media

Der er 15 sving på banen, og de har alle bare numre. Sving 1 og 15 er de to sving for enden af den dobbelte langside, og her hvor overhalingerne kommer til at ske. Pitindgangen er samtidig ved sving 15, så der er altid masser af action ved langsiderne.

Banen kan deles op i forskellige konfigurationer. Når der køres Formel 1 bruger man "Main Track", men udformningen af banen gør, at man kan konfigurere den til både gokart, 4x4 og motorcykler. De to langsider gør, at banen kan deles i to. Den nordlige og sydlige bane. Mulighederne synes uendelige på Sepang, og det er netop dét der har gjort banen udenfor Kuala Lumpur så stor en succes.

SEPANG INTERNATIONAL CIRCUITS HISTORIE
Den malaysiske racerbane Sepang blev åbnet d. 9. marts 1999 af premierminister Dato' Seri Dr. Mahathir Mohamad, og i samme år skulle et Formel 1 Grand Prix afholdes her. I 1999 var det Ferraris Eddie Irvine der vandt foran Michael Schumacher, som lod ireren forbi to gange for at han kunne bevare sine VM-drømme. De to næste år vandt Michael Schumacher begge gange, før han i 2002 måtte se sig slået af lillebror Ralf Schumacher.


Michael Schumacher har mange triumfer i Malaysia - Copyright: Schlegelmilch Photography

I 2003 var det et spændende løb. Renault overraskede ved at være med helt fremme, men da Michael Schumacher påkørte Jarno Trulli i starten, var de begge ude af jagten på sejren. I stedet fik finske Kimi Räikkönen frit spil i sin McLaren MP4-17D, og den chance lod han aldrig slippe af sine hænder. Finnen kørte et disciplineret løb fra start til slut, og lod aldrig nogen tvivl herske om hvem der skulle først over stregen. Den unge løve fra Spanien Fernando Alonso viste også gode takter, da han hev Renaults første podieplacering hjem på andenpladsen, og Ferraris Rubens Barrichello sluttede med den sidste podieplads.

MALAYSIA - MOTORSPORTENS HJEMSTAVN
I Malaysia sætter man ikke sit eget lys under en skæppe. De kalder banen "Home Of Motorsports" på deres hjemmeside www.malaysiangp.com/my , og med deres faciliteter taget i mente, er det svært at argumentere imod dette postulat. Ydermere åbner man et motorsportsmuseum ved banen d. 1. marts i år, og der er fri adgang for tilskuere til et arrangement ved Sepang banen.

I 2004 vil Malaysia igen være vært for sæsonens andet løb. Sådan har det været næsten lige siden Sepang banen kom med på kalenderen. Åbningsløbet i 1999 var godt nok det næstsidste løb, mens Malaysia i 2000 afholdt sæsonens sidste løb. Men i 2001 blev Sepang endeligt placeret hvor den skulle være i kalenderen. Som løbet lige efter Australiens Grand Prix; åbningsløbet. Det er smart både logistisk, men også vejrmæssigt, da chancerne for tropisk regnskyl i marts måned er mindre end mod slutningen af sæsonen.


De unge løver tog sig af topplaceringerne sidste år - Copyright: Schlegelmilch Photography

I år kan vi læne os tilbage, velvidende at løbet på Sepang banen også i år bliver underholdende. Det har det altid været, og med en off-season der har budt på tæt løb mellem McLaren, Williams, Renault og Ferrari, er der ingen grund til at frygte, at der ikke også er spænding i år. Williams virker stærkest med deres FW26, men de har kun vunder her én gang. Schumacher har prøvet det adskillige gange, og er så dreven i spillet, at man aldrig må udelukke den seksdobbelte verdensmester. Kimi Räikkönen har momentet fra sidste år, mens Fernando Alonso uden tvivl vil gøre alt for at forbedre sin andenplads til sejr i år. Det beviste han muligt på Hungaroring sidste år, og derfor er der lagt i kaklen til et fantastisk opgør.

TAG MED GRAND PRIX TOURS TIL MALAYSIA
Øster Lindet Rejser har deres "GP Tours" som arrangerer Formel 1 rejser verden over. De arrangerer naturligvis også rejser til Malaysia, og er man blevet varm på ideen om at rejse til Asiens varmeste motorløb, kan man finde flere informationer om det på www.gptours.dk .

Vi ønsker alle F1-fans en rigtig god F1-rejse. Husk at F1 også skal ses i virkeligheden!

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com
.