F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - CANADA & EUROPA


FORMEL 1 CIRKUSET RYKKER ØSTPÅ

Hvis man før denne sæson startede, havde skrevet dette preview og spået, at der på dette tidspunkt i kalenderen ville være hele tre kandidater til VM titlen, ville de fleste af dette blads læsere have trukket forståeligt på smilebåndet. Men det er ikke desto mindre sandt. Om regelændringerne har haft deres effekt eller ej drøftes i hærdigt, men et eller andet sted er det jo bedøvende lige meget. Faktum er stadig, at når løbet på Hungaroring sættes i gang den 24. august er stillingen mere jævnbyrdigt end i mange år og intet er afgjort.

For de af os der husker koldkrigen, ved at dét at køre et Formel 1 løb i Ungarn allerede før jerntæppet faldt, var en helt speciel ting. Moskva var godt nok på banen allerede dengang, men Ungarn kom dem altså i forkøbet. Det første løb blev kørt i 1986 og meget er sket siden. Planøkonomien er væk og erstattet med den frie markedsøkonomi. Det gamle diktatur er smidt på porten og landet står på spring til at komme med i EU.

Det var der dog næppe nogen der turde spå om tilbage i 1986, hvor dét at man fik en bane op at stå ca. 20 kilometer nordøst for hovedstaden Budapest var en stor sensation. Men trods den store glæde ved at have fået Formel 1 til den gamle østblok, så er der generelt enighed at selve banen ikke er det store mirakel. Banen er yderst smal og fyldt med små langsomme sving som gør næsten enhver overhaling umulig. Derfor er kvalifikationen i år vigtigere end sjældent. Et fænomen vi også kender fra Monaco, og her hører sammenligningen af de to baner heller ikke op. Hungaroring er - sammen med Monaco - sæsonens korteste bane, hvor kørerne skal rundt over 70 omgange.

UMULIGT AT SPÅ EN VINDER

Det bedste man kan sige om Hungaroring er, at det næsten er umuligt at spå en vinder på forhånd. De seneste seks år har ikke færre end fire forskellige kørere vundet Ungarn Grand Prix og ingen af disse har i den periode vundet løbet mere end to gange. Da mesterskabs nuværende nummer to og tre ikke har vundet et løb på banen endnu, er der heller ikke i år en naturlig kandidat til sejren. Onde tunger taler i øjeblikket om, at Hungaroring er på vej ud af kalenderen i årene der følger. Men måske bliver den alligevel på kalenderen takket være dens uforudsigelige endespil.


Starten på løbet i 1986 - © Schlegelmilch Photography

Åbningsløbet i 1986 blev vundet af Williams med Nelson Piquet i et tæt opgør mod ærkerivalen Ayrton Senna. Året efter vandt han så igen. Denne gang over Nigel Mansell som ellers i langt tid så ud som om, at han skulle løbe af med sejren. Desværre måtte han dog udgå med kun seks omgange, da en møtrik på hans hjul sad løst. Ayrton Senna skulle dog senere komme stærkt tilbage og vinde løbet hele tre gange, nemlig i 1988,1991 og 1992. Samme antal gange har Michael Schumacher vundet. Første gang i 1994 hvor han var manden bag Benettons (Renaults) første sejr på banen i Ungarn.

At banen er meget snæver og ikke giver plads til de store overhalingsforsøg, så man tydeligst i 1990. Her lå en hel karavane og kørte processions kørsel fra start til slut. Vinderen af løbet som kørte fra pole position til sejr var Thierry Boutsen i en Williams. Sejren var Boutsens tredje og skulle også blive hans sidste. Williams havde faktisk i de første mange år af banens historie et godt greb om banen. Således vandt Damon Hill i både 1993 og 1995, mens han dog måtte nøjes med en andenplads i 1996 lige bag teamkammeraten Jacques Villeneuve. Året efter vandt Villeneuve igen og sluttede året af med at tage mesterskabstitlen. Samme år lavede Hill det som af mange kaldes hans karrieres største fejltagelse. Han kunne mærke Villeneuves ånde i nakken og efter en fyreseddel fra Frank Williams søgte han andre græsgange. Hvad der fik ham til at vælge Arrows står stadig hen i det uvisse. Et enkelt rigtigt godt løb nåede han dog at få for Arrows og det var netop på Hungaroring. Meget langt hen i løbet førte han, men måtte udgå da hans motor stod af. Og væk var muligheden for at Hill og Arrows kunne sætte de langt stærkere Wiliams, McLaren og Ferrari-biler på plads. I stedet var det hans tidligere teamkammerat som sejren gik til.


"Drivers Parade" på Hungaroring - © Schlegelmilch Photography

Et enkelt løb på denne bane bør dog nævnes for overhalingsdueller. På trods af de ringe overhalingsmuligheder på banen var der en enkelt kører der ville det anderledes. Da Nigel Mansell satte sig i sin Ferrari i 1989, vidste han at der skulle satses for at vinde. Kvalifikationen var en ynkelig affære for Mansell og han skulle starte fra en position som nummer tretten. En startposition der på Hungaroring plejer at være synonymt med en slutplacering midt i feltet. Men ikke Mansell. Alting kørte for ham den dag, og med fantastisk kørsel fik han kørt sig op i gennem feltet for til sidst at overhale Senna, mens brasilianeren prøvede at overhale en anden kører med en omgang. Løbet i 1989 var dog en enlig svale. I de seneste år har det været så som så med spændingen. Mika Hakkinen vandt for McLaren i 1999 og 2000 og Schumacher tog sin tredje sejr på banen i 2001. De seneste år har vist hvor vigtigt en god pitstop-strategi er på netop denne bane. Dette var nok mest tydeligt i netop 2001, da Schumacher vandt grundet en genial pitstop strategi.

Sidste år på denne tid var der ikke mange der ænsede resultatet særlig meget. Schumacher havde allerede sikret sig titlen i juli og kunne derfor slappe af. I stedet blev der plads til den anden Ferrari-kører, Rubens Barrichello, der sent i sæsonen faktisk flere gange kørte lige op med Schumacher - til tider endog bedre. Godt nok fik Schumacher sat banerekord, men det var Barrichello der løb af med både pole position og løbssejr.

Hos feltets bundprop Minardi var der sket endnu større ændringer i 2002. Ud var røget - endelig fristes man til at sige - Alex Yoong, og ind var kommet Anthony Davidson. I år tilhører Minardi-sædet derimod danskeren Nicolas Kiesa. Han skal ud i sit kun andet løb og kravet om præstationer er enormt. I sit debut løb på Hockenheim gennemførte han hele distancen i modsætning til teamkammeraten Jos Verstappen. Efter løbet viste omgangstiderne oven i købet at Kiesas bedste omgang var hurtigere end den langt mere erfarne Verstappen. Men det var dog tydeligt, at Kiesa manglede bid og erfaring til at gøre stor figur af sig. Det har han forhåbentlig fået mere af nu, og det bliver spændende at se om han denne gang får mere fart i Minardi-raceren.



RUNDT OM BANEN

Hungaroring er bygget i den smukkeste natur, og banen er som et naturligt amfiteater. Uanset hvor man befinder sig på banen er der nogenlunde udsyn til hele baneterrænet. Banen er med sine 306,873 km en af de mindste i hele løbskalenderen. Den er meget hård mod dækkene og afkøling af motoren er yderst vigtig. Banerekorden indehaves af Michael Schumacher og blev sat i 2002, da han kørte en omgang på 1.16.207. Pole position-rekorden blev sat samme år af teamkammeraten Rubens Barrichello med en tid på 1.13.333

Efter starten går det ned ad bakke mod det første sving som er et højresving. Svinget er meget skarpt og tages typisk i 2. gear. Bilerne har en tendens til at svinge ud med bagenden, hvis ikke kørerne er opmærksomme. Når man kommer igennem kører man fluks hen til et venstresving. Det er vigtigt at komme godt i gennem dette sving, idet man herefter kommer ud til en af de få lange strækninger på banen. Fra høj fart skal man igen ned i 2. gear. Man skal bremse hårdt i dette langsomme sving og skynde sig at få ny fart på mod det næste venstresving som er et fladt venstresving. Op går det mod 6. gear før man igen må ned i 4. for at komme igennem det hurtige venstresving mod et højre hairpin sving. Her er det vigtigt at komme igennem på ideallinien da der ikke er meget plads til at få bilen på ret køl hvis det skulle gå galt.

Langs et af banens tribuneafsnit går det i 4. gear mod den ene af banens to chikaner, som typisk tages i 2. gear. Det er her ekstremt vigtigt at komme godt ud på kerben for at få en lige linie på den efterfølgende strækning. Op forbi 3. og videre til 4. gear for igen at gå ned i 3. gear i et fladt medium venstresving. Venstresvinget er egentligt både et lille venstresving efterfulgt af et lille højresving, men linien er næsten lige fra venstresvinget igennem højresvinget. Det er vigtigt at ligge godt på banen i første del af svinget for at komme rigtigt rundt i den anden del. Farten er ikke speciel høj, men man når alligevel op i 4. gear.

Efter dette sving kommer man hen til et ca. 90 graders højresving som kan tages i nogenlunde høj fart. Dette sving er lidt interessant da baneomgangene kan blive højere og højere efterhånden som mere og mere gummi der er i svinget. Herefter kommer man lidt op i fart. I hvert fald efter denne banes forhold. Fra 5. gear skiftes så ned til 3. for at komme ud af en hurtig chikane ved hjælp af både kerben - endog græsset til tider. Efter chikanen kommer man så igen op i fart, men typisk for denne bane tager det ikke langt tid før man igen må ned. I 2. gear kører man langsomt rundt i et venstresving. Kort herefter svinges til højre i banens sidste sving. Så er der blot tilbage at speede op hurtigt for at komme op i topfart hen ad start/mål-linjen.

Alt i alt kan det konkluderes at der skal køres fornuftigt og der er ikke råd til at lave de store fejl. Havner man langt tilbage er der dårlige muligheder for at komme tilbage via overhalinger. En fornuftig pit stop strategi er også vigtigt, da man i sær på denne bane belønnes stort såfremt denne opgave er fuldført. Varmen kan også hurtigt spille ind, da flere biler i feltet kan få problemer med afkølingen af motoren.


Sidste år var det disse herrer der dominerede løbet - © Schlegelmilch Photography

TAG MED TIL UNGARNS GRAND PRIX

Som en allerede fremmødt gruppe af danskere tidligere i år har oplevet på flere baner i Europa, er dét der trækker allermest naturligvis stemningen. Den samme stemning kan man roligt forvente på den traditionelt velbesøgte publikumsbane Hungaroring.

F1-rejsearrangøren GrandPrixTours har igen i år et udvalg af busrejser til banen, der samtidig vil blive eskorteret af ekspertise fra F1Journal.com, som vil holde foredrag om F1, samt stå til rådighed for spørgsmål og diskussioner med turens rejsende. Du kan kontakte GrandPrixTours ved at besøge deres hjemmeside hér...

Vi ønsker alle F1-fans en rigtig god F1-rejse. Husk at F1 også skal ses i virkeligheden!

Skrevet af Henrik Eilsøe
henrik@f1journal.com