F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - BRASILIEN & SAN MARINO


PREVIEWS AF BRASILIENS OG SAN MARINOS GRAND PRIXS
Efter to løb der hovedsageligt har vist sig i McLaren-Mercedes' favør, er der ingen tvivl om at Ferrari nu er super-opsatte på at vinde mindst ét af de to kommende løb. Specielt bliver det spændende at følge hvorledes Ferrari vil forsøge at kæmpe sig tilbage i front ved Brasiliens Grand Prix på Interlagos-banen i Sao Paolo. Det er ikke nødvendigvis en descideret Ferrari-bane, men derimod en bane hvor McLaren typisk har vist gode takter gennem årene.

Dette vil Schumacher og Barrichello naturligvis ignorere til fulde, da de virkelig trænger til en god portion optur, oven på de svære første to løb. Michael Schumacher vil naturligvis gerne have vendt situationen om, således at McLaren ikke ryger ind i en strøm af sejre i starten af sæsonen, og kampen for tyskeren dermed kommer til at foregå stejlt opad bakke. Rubens Barrichello er notorisk kendt for ikke at gennemføre i Brasilien, og er mere end hungrende for at stå øverst på podiet foran sine landsmænd. Det er derfor svært - næsten umuligt - at forestille sig, at Ferrari vil implementere en af deres teamordrer, skjult eller ej, på Interlagos.

For dem der ikke har opdaget det endnu, kan man roligt sige at McLaren har vind i sejlene for tiden. De har allerede på dette tidspunkt vundet dobbelt så mange løb som sidste sæson, og det vil passe perfekt ind i deres kram at fortsætte i samme stil. DC har absolut før vist at han behersker Interlagos-banen, og unge Kimi er svær at pille ned fra sin piedestal efter sin første GP-sejr i Malaysia. Som en sidste oplagt og sulten vinderkandidat, er det svært at komme udenom Juan-Pablo Montoya, der siden sit første løb på banen, har vist, at han og Interlagos går fint i spænd. Hans teamkammerat har aldrig været specielt godt rustet på den brasilianske bane, og er i generel modvind for tiden. Så det bliver spændende at se om han formår at vende det hele om i sambaens hjemland.


INTERLAGOS-BANENS HISTORIE
Banen hvorpå Brasiliens Grand Prix afholdes hedder Interlagos, hvilket egentligt betyder "Mellem Søerne". Da forløberen til den nuværende Interlagos bane blev grundlagt i 1940´erne lå den dengang udenfor Sao Paolo ved byens berømte søer. Siden er byen vokset væsentligt, og har opslugt den dengang vilde natur. Brasiliens GP vendte tilbage til Interlagos Sao Paolo i 1990, før blev løbet afholdt på Jacarepagua-banen ved Rio de Janeiro.

Banen er den eneste af kun to baner i Formel 1-kalenderen, hvor der køres mod uret. Dette gør sammen med den voldsomme hede løbet til en hård nød at knække for debutanterne i feltet, da den omvendte kørselsretning er hård ved nakkemusklerne. Interlagos er 4,309 km lang, og løbet afholdes over 71 omgange eller ialt 305,909 km. Det er verdensmesteren Michael Schumacher der har banerekorden med 1.14,755 sat i 2000, sidste års hurtigste omgang blev sat af Juan Pablo Montoya med 1.16,076.

Brasilien er verdens næststørste Formel 1-nation. Man kan således dele otte VM-titler mellem Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet og Ayrton Senna. En af de bedste brasilianere som kan tippes en sejrschance er Rubens Barrichello, der dog er kendt for at være notorisk uheldig på hjemmebanen, hvor han iøvrigt bor lige bagved. Den uheldige brasilianer har kun har fuldført sit hjemmebaneløb en gang ud af i alt ti forsøg. Det ene fuldførte løb var i 1994. Samme brasilianske håb var 123 racerløb om at vinde sit første GP i 2000, dette er historiens længste periode fra karrierestart til første sejr.


VÆRD AT NÆVNE...
Det bedste sted at overhale anses for at være ved indgangen gennem Senna Esserne til første sving Curva do Sol, hvor der bremses hårdt ned fra 296 km/t i syvende gear til 88 km/t mens niveauet falder kraftigt. Specielt spektakulært er det at følge ingangen til disse sving i første omgang. Derefter er det vigtigt at bære fart gennem svinget, finde linien til det følgende sving Descida do Sol mens den bringer raceren op på den lange Reta Oposta langside. Her kommer den næste overhalingsmulighed - den dobbelte svingkombination Descida do Lago. Resten af banen bærer præg af en kombination af snævre sving, hvor det er næsten umuligt at overhale.

For at imødegå den hårde kritik er banen blevet moderniseret op til 2003-sæsonen. Der er specielt blevet fokuseret på banens meget berygtede ujævne belægning. Den blev sidst forsynet med ny asfalt for nogle år siden, med det sørgelige resultat at kørerne klagede over at den faktisk var blevet værre! Man har derfor lagt helt nyt asfalt på banen, jævnet de værste bump ud samt lagt ny asfalt i pitten. Der er også blevet bygget et helt pitkompleks bag garagerne, med et lille køkken, møderum og hvilerum.

Banen er ikke populær blandt de deltagende teams, idet der er mange som mener at banen er utidssvarende. Den voldsomme kriminalitet betyder også, at alt udstyr enten skal boltes fast eller bevogtes af svært bevæbnede vagter. Til gengæld er banen kendetegnet ved yderst entusiastiske fans. Kørerne er også skeptiske ved at deltage i Brasiliens Grand Prix. Således har Ralf Schumacher tidligere udtrykt et behov for at have bevæbnede livvagter ved sin side hele tiden, når han opholder sig i Sao Paolo.



SET FRA ET TEKNISK SYNSPUNKT
Rent teknisk er banen ikke så slem ved motorerne, 57 procent af banen tilbringes ved fuld gas hvilket placerer den i den knapt så krævende halvdel af baner i F1 kalenderen. Problemet er dog et helt andet, nemlig højden. Ligesom på Østrigs Zeltweg er banen placeret i cirka 700 meters højde over havets overflade. Dette medfører et lavere atmosfærisk tryk, hvilket igen indebærer at motorerne får mindre ilt til forbrænding af brændstoffet og således lider under et effekttab. Motorernes motormanagement system er naturligvis sat til at kompensere for dette tab, men det vil være mærkbart i forhold til de europæiske baner placeret ved havets overflade.

Det værste problem er den lange start/mål langside, som er den tredjelængste efter hedengange Spa-Franchorchamps og motorkilleren Indianapolis. På Interlagos skal motoren gå for fulde omdrejninger i 17 sekunder på langsiden, hvilket kan få de seneste evolutioner af specielt Honda og Renault motorer til at ryge i luften. Modsætninger mødes, hvilket også gælder for Interlagos. Den har både en ret lang langside, men samtidig har den også den krøllede infield sektion, hvilket stiller krav om drejningsmoment i hele omdrejningskalaen. Banen er som nævnt så bumpet, at plumber og løse kulfiberdele nemt kan blive rystet løs, og derfor er en effektiv tractioncontrol og affjedring et krav. Dertil kommer at banen kan slide så meget på bilen underplanke, at kørerne risikerer at blive diskvalificeret, hvilket rent faktisk skete for McLarens David Coulthard for tre år siden.

Vejrmæssigt er Sao Paolo altid en udfordring; også i år trues der med tropiske tordenstorme, hvilket har fået Michelin til at fremstille et nyt regnvejrsdæk, der er designet til at fungere ved lidt lavere temperaturer end Malaysia. Dæksliddet er takket være den ru overflade relativt stort på især bagdækkene. Således virker det ikke sandsynligt, at en bil der satser på pole kan køre igennem på en etstops strategi - specielt set i lyset af dette års kvalifikationsregler. Dette er naturligvis afhængigt af hvor højt oppe på gridden den enkelte kører ønsker sig - en racer med en tung brændstoflast mister 0,3 sekund per 10 kg brændstof den har ombord.

Bridgestone har sendt ekstra 500 ekstra dæk med til Brasilien af andre fragtruter end normalt, for at sikre at de almindelige 110 dæk fra Langley i England ikke strander undervejs grundet Irak krigen. Heldigvis ankom alle dæk planmæssigt til Interlagos. Det bliver spændende at se hvorledes anvendelsen af dækkene lever op til Bridgestones forhåbninger. Specielt som sæsonen har tegnet sig indtil videre. Der er ét Bridgestone-team der er meget sultne efter at tage årets første sejr - gæt selv hvem...


VIDERE TIL SAN MARINO
Imola Autodromo Enzo e Dino Ferrari ligger ved Imola by, ved kanten af Apenninner bjergene. Der findes ikke mange steder, hvor entusiasmen for motorsport er større end i dette område. Maserati og Ferrari ligger i Modena og Maranello, Lamborghini i Sant´Agatha Bolognese. og i bjergene bag Imola kørte man Mille Miglia gennem de berømte bjergpas Futa og Raticosa. Det er det første løb i Europa, og der er derfor mange der ser frem til løbet, ikke mindst de mange Ferrari fans verden over. Før 1994 var der mange voldsomme uheld på banen, hvoraf Nelson Piquets afkørsel i 1987 Gerhard Bergers i 1989 er de mest kendte. Begge var i Tamburello. Det var her Ralf Schumacher vandt sin første sejr i 2001, og det var storebror der tog æren sidste år, Michaels fjerde sejr på banen.

Et passende tema man kunne hæfte på dette års udgave af San Marino skulle i givet fald være Titanernes Kamp. Ferrari ventes at lancere deres F2003-GA racer på Imola, og hvis alt går vel så kommer den nye sølvpil MP4/18 også til at gøre debut på den italienske bane. Sidstnævnte er dog endnu ikke blevet præsenteret endsige testet for første gang endnu, så det er endnu meget usikkert om den gør F2003-GA selskab. Alternativt kan den blive kørt i vrede for første gang ved Spaniens GP på den velkendte testbane i Barcelona. MP4/18 forventes testet intensivt på netop Barcelona lige efter Brasiliens Grand Prix.

I 2002 var San Marinos GP scene for den store hjemmebane Ferrari triumf, med en dobbeltsejr til Michael Schumacher foran Rubens Barrichello i deres spritnye Ferrari F2002 racere, hvilket gjorde de mange tusinde tifosis ellevilde.Løbet i sig selv var ikke voldsomt ophidsende. I år ser det mildest talt noget anderledes ud; McLaren har sat sig tungt på sølvtøjet. Så nu er hævnens time for Ferrari kommet, så de igen kan glæde deres altid entusiastiske hjemmepublikum.

ET TILBAGEBLIK
Banen blev bygget i starten af 1950, for at kickstarte den lokale økonomi som led under depressionen i efterkrigstidens Italien. Men det første officielle billøb blev først kørt på banen i 1954. For at vinde Enzo Ferrari´s nåde og pengepung valgte byrådet at omdøbe banen til Circuit Dino Ferrari efter Enzo Ferrari´s netop afdøde søn Dino, som døde af leukæmi i 1956. Efter Enzo Ferraris død i 1988 fik banen sit nuværende navn: Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Efter en fejde med Bernie Ecclestone som gav det italienske GP tilbage til Monza i 1981, besluttede man at lancere San Marino GP. San Marino er en lille republik omkring 70 kilometer væk, på en lille bjergtop som ingen ellers aldrig har interesseret sig for. Derfor denne lidt underlig sammenkobling, som mange har undret sig over.

Imola blev i starten af 80erne hurtigt kendt for at være en højfartsbane, og det med god grund. Det var nogle uhyggelige omgangstider der blev sat under kvalifikationerne, og kurver som Variante Alta og Tamburello kunne få det til at løbe koldt ned af ryggen på selv den mest iskolde racerkører. Det var en bane hvor der krævedes mandsmod for at holde på hele vejen igennem. Men i 1994 gik det gruelig galt. "Dødens weekend" blev den kaldt idet både Roland Ratzenberger og Ayrton Senna da Silva begge mistede livet, og Rubens Barrichello måtte på hospitalet efter et uhyggeligt sammenstød med dækmuren i sin Jordan racer.

Formel 1 gik forståeligt nok i chok da de mistede en levende legende, og efterfølgende gik de i panik og skabte nogle underholdningsdræbende ændringer til Imola banen. Tamburello kurven, hvor Senna kørte galt, blev ændret til en kedelig chikane, og der blev indført andre fartdræbende chikaner rundt omkring, og så blev en spændende bane gjort kedelig. På trods af dette har Imola banen formået at holde sig i spidsen af arrangementer i Europa, og det ikke mindst takket være de loyale tifosi og den historie der er omkring banen.

Selvom Imola ikke er en klassisk bane tilbage fra 50erne eller 70erne, har den nået at ry som en vis hr. Ayrton Senna har været med til at skabe. Senna var "Pole-kongen", og 8 af sine i alt 65 pole positions blev erhvervet netop på Imola. De 7 af dem i træk! Ja, du læste rigtigt. Fra 1985 og frem til 1991 havde brasilianeren pole position hvert eneste år, og han nåede lige at hive endnu en i sækken i 1994. En rekord end ikke Michael Schumacher nogensinde vil kunne slå. 7 år i træk er en rekord der vil komme til at stå for altid - også efter Michael Schumacher er færdig med at køre!

Senna kan dog ikke prale af at have flest sejre. Han har godt nok vundet tre gange, men det er den regerende verdensmester Michael Schumacher, der med fire sejre i 1994, 1999, 2000 og 2002 har flest sejre i bæltet. På teamfronten er det Williams der har flest sejre. Hele otte gange har de vundet på Imola mod McLarens seks, og Ferrari har tiltrods for hjemmebanefordelen kun vundet løbet fem gange.



OLIVIER PANIS TAGER OS EN TUR RUNDT PÅ IMOLA
Hvis man tager en omgang på Imola, så starter man på den korte start/mål langside hvor man når op på 270 km/t i 7. gear, første chikane er Tamburello, den kræver en meget hård nedbremsning og passeres i 3. gear. Herefter følger en kort langside hvor man når op til 6. gear, ned i den anden chikane som hedder Villeneuve, den passeres i 4 gear. Her skal man passe på, da banen ikke har meget grip her.

Efter Villeneuve følger en lille langside før man når Tosa svinget som er en lang hårnål som passeres i 2. gear. Herefter går banen op ad bakke ind i den hurtige Piratella kurve som passeres i 4. gear, før det går kraftigt ned af bakke ind i Aqua Minerale. Dette er et meget vanskeligt sving som når i høj fart, man skal bremse hårdt ned mens man drejer. Dette sving er meget vigtigt da det er indgangen til den kommende langside ned til Variante Alta chikanen.

Den bageste langside er meget lang, og derudover går banen ned af bakke. Denne del af banen er hård ved bremserne. Man når ned til Riavazza som er en dobbelt venstrekombination, også her er der et utroligt dårligt grip hvorfor man skal være meget opmærksom. Variante Bassa er sidste langside før man når op til den sidste chikane Traguardo. Her skal man også sørge for at få en god linie igennem for at forberede exiten til start/mål langsiden. Her er banen også meget beskidt, da alle kører over curben og slæber en masse grus ud på banen. For at få en god omgangstid er udgangen fra denne chikane vigtig!

BANEN SET MED TEKNISKE BRILLER
Imola er ligesom Interlagos banen i Brasilien en bane hvor der køres mod uret, de to baner er de eneste i F1 kalenderen hvor dette gør sig gældende. Vejret plejer også at spille et puds på den italienske bane, hvilket stiller store krav til dækproducenterne. Sidste år regnede det en stor del af GP weekenden, og med mindre Michelin har indhentet det tabte siden sidste år på intermediate og regnvejrsdæk fronten, så har Bridgestone en svag fordel her. Banen er ikke specielt hård ved dækkene, dog kræves en god traction control for at konservere baghjulene længst muligt, takket være de mange accelerationer.

Banen er med sine mange chikaner ekstrem hård ved bremserne, ikke mindst fordi banen hælder nedad i flere af de voldsomste bremsezoner. Der udvikles altid specielle bremser til denne bane. Også kølingen til bremserne er et punkt som alle teams tester voldsomt op til løbet på Imola, en eksploderet bremseskive under nedbremsning til Tamburello er ikke til at spøge med.

Banen er som sagt en medium downforce bane trods de hurtige pas, med bremsning og acceleration ved de mange chikaner i minde. Banen stiller store krav til mekanisk grip, hvorfor setup specielt ved den nye kvalifikation er væsentligt. I Aqua Minerale går man højt på curben for at få en god omgangstid, hvilket stiller krav til holdbarhed og setup. Motorbelastningen er stor på denne bane, de lange stræk mellem chikanerne betyder høj motorbelastning, sammenholdt med de uendelige accelerationer op til næste chikane.

Typisk vil man satse på en flerstops strategi, takket være det relativt høje benzinforbrug, samt ikke mindst den forholdsvis korte pit. Generelt set en rimelig vanskelig bane for nye kørere der ikke har været her før, da de mange hastighedsskift, chikaner og niveauskift kan trætte kører og materiel, med afkørsler til følge.


TAG MED TIL DET FØRSTE EUROPÆISKE LØB
Det der trækker allermest er naturligvis stemningen. Imola-banen besidder jo den helt specielle beliggenhed der gør, at det nærmest er et mekka for motorentusiaster. Banen ligger dejlig blødt mellem ”bilbyer” som Modena og Maranello. F1-holdene Ferrari og Minardi har begge hovedsæde tæt ved Imola banen. Ferrari holder til i Maranello, mens Minardi holder til i Misano, begge byer der ligger tæt ved den italienske racerbane. Tager med på dette års tur til Imola arrangeret af GrandPrixTours vil man blive fløjet derned, starte med et besøg på Ferrari-museet i Maranello og derefter nyde den helt specielle italienske Tifosi-stemning hele weekenden. Som et ekstra plus arbejdes der intensivt på at turen vil blive eskorteret af ekspertise fra F1Journal.com, der vil holde foredrag om F1, samt stå til rådighed for spørgsmål og diskussioner med turens rejsende. Du kan kontakte GrandPrixTours ved at besøge deres hjemmeside hér.

Vi ønsker alle F1-fans to rigtigt forrygende løb i sæsonens tredje og fjerde grand prix'er...


Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen og Aslak Vind
kent@f1journal.com & aslak@f1journal.com