F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


Siden sidste nummer af F1journal.com har Max Mosley været ude og præsentere en række forslag til hvordan Formel 1 skal se ud i fremtiden. En kæmpe kasse forslag, som holdene i Formel 1 efterfølgende har udtalt sig generelt positivt om. Problemet med Mosleys sikkert ganske velmente forslag er, at de ikke adresserer det væsentligste problem i Formel 1, nemlig kvaliteten af race på banen.

En række af forslagene er fornuftige, nogle er ligegyldige og andre er deciderede betænkelige – udfra et sportsligt perspektiv. Det virker som om Mosley i øjeblikket prøver at behandle de symptomer der er på at Formel 1 showet ikke er optimalt. I stedet burde han kigge på hvad der ville være sportslige korrekt, og så arbejde hen mod det. Så skal sporten nok blomstre op af sig selv.

At kæmpe mod alt for mange chips, der udfører alt for mange handlinger er en god ting. Derfor er planen om at de elektroniske kontrolenheder (ECU) skal være standardiserede ganske fornuftige. Det fjerner en del fokus fra de alt for mange ingeniører der render rundt og betragter Formel 1 som et arbejder fremfor en lidenskab.

Idéen med kun en dækleverandør kan jeg godt leve med, under de rigtige omstændigheder. I dette tilfælde er argumentet at man vil sænke hastigheden, og det kan man til dels gøre ved at fjerne dæk-kapløbet. Tilgengæld vil man så indføre slicks igen, hvilket så betyder at en dækkene kommer til at ligne racerdæk igen. Sidst der kun var en dækleverandør, Goodyear, leverede de fire typer dæk, som kørerne så kunne vælge imelllem. De hed a, b, c og d. De varierede i hårdhed og derfor i hastighed og holdbarhed. Desværre tyder det på at dette forslag der er nu går på at der kun skal være et dæk. Det fjerner igen en del af beslutningen fra køreren. Der kan ikke vælges en alternativ løsning, man kan ikke satse på at lidt blødere dæk og så et pitstop. Det vil sige at køreren i denne sammenhæng er chauffør og ikke en sportsmand der skal træffe en intelligens-betonet beslutning.

Motor størrelsen har også været til diskussion. Mosley foreslår en 2400 ccm med 8 cylindre. Hvorfor? Ikke at jeg har noget imod det. Motorstørrelsen i Formel 1 har altid varieret, og vil sikkert blive ved. I starten af 60’erne kørte man med 2000 ccm. Som gammel racerfanatiker foretrækker jeg naturligvis Ferraris 12 cyl. boxermotor, men når det så er sagt, så er jeg i virkeligheden ligeglad.

Hvad der bekymrere mig mere er idéen om langtidsholdbare motorer. For det første giver det en vis spænding i Formel 1 hvis motorerne bliver strukket til det yderste og der er en mulighed for at de dør. Men det sker alligevel så sjældent i dag, at det selvfølgelig ikke skal være et argument imod de langtidsholdbare motorer. Problemet er, at det vil skabe en kunstig spænding i Formel 1. En kørers motor går i stykker og i de to næste løb skal han starte 10 pladser tilbage i forhold til sin kvalifikation. Som jeg ser det, er det en regel lavet i det håb at det vil ske engang imellem for en topkører og vi så kan få nogle gode tv-billeder af en superstjerne der skal kæmpe sig vej gennem feltet.

Der er intet besparende ved en regel om at en motor skal holde flere løb i træk. Hvis den holder sparer man penge. Hvis den ikke holder, så koster det penge, uanset om man bliver straffet for det, eller ikke. Jeg vil gerne have spænding i Formel 1, men på den anden side vil jeg næsten hellere kede mig end at have kunstig spænding!


Det største problem i Formel 1 bliver ikke løst - © TFbac Photo

DEN STORE FEJL
Men det største problem ved Mosleys forslag er at mens dækkene skal holde et helt løb, så skal der stadig være påfyldning af benzin! Dumt – hvad ellers kan man sige. Mosley burde måske overveje at trække sig fra sit job til fordel for en der faktisk kan lide racerløb! Max Mosley udtalte for nogle år siden at man skulle anskue Formel 1 som et skakspil, og hvis han er så vild med skak, så kan han fise over i en anden sportsgren. Han sagde også ved samme lejlighed at der kunne være for mange overhalinger i et Formel 1 løb!

Formel 1 skal udkæmpes på banen og det er brændstofpåfyldninger den største hindring mod. Jeg kan faktisk godt leve med standard dæk, som skal holde et helt løb, hvis man samtidig forbød benzinstoppene. At bibeholde dem vil ikke ændre en dyt på det taktiske spil vi ser i dag. En hurtig mand vil stadig vente pænt på at ham foran kører i pit om et par omgange. Hvis de alle havde alt benzin med fra starten, så skulle alle duellerne kæmpes på banen og racerkørerne ville blive skilt fra chaufførerne. Desuden vil det stille større krav til manden, da bilens opførsel vil have meget større udsving, på grund af den store forskel i vægten mellem en tom og en fuld tank.

En anden lille kæphest, som jeg lige skal have skudt ind her, er at pointsystemet heller ikke er til diskussion. I skrivende stund er det ugen mellem Monaco og Nürburgring. Michael Schumacher har vundet fem ud af seks løb. Rubens Barrichello har gennemført alle løb, men er ikke blevet nummer to hver gang. Alligevel er Barrichello kun 12 point efter Schumacher. Jeg er ikke ligefrem nogen stor fan af tyskeren, men jeg synes egentlig det er for dårligt at hans forspring er så lille, når han har været så dominerende. Flere point til vinderen tak!

Andre regler er forbud mod brug af reservebil, som man igen kan spørge hvorfor til. Forslaget om at teams må sælge deres biler til andre virker fornuftigt. Det vil gøre det mere overkommeligt for nye hold at komme ind i Formel 1. Det vil også sætte de nuværende små hold under pres. Det er ikke en gudsgivet ret at Minardi og Jordan skal være med i Formel 1 og hvis der kommer andre små hold, vil de skulle kæmpe for ikke falde bagved de nye hold. Som det er nu har de små hold mere eller mindre friløb fordi der skal være 20 biler til start, og de har en universel undskyldning i at de alligevel aldrig vil kunne nå de store fabrikshold.

Så Max Mosleys forslag er små skridt i den rigtige retning, men ikke noget der for alvor vil gøre Formel 1 til en mere underholdende sport, men det han måske slet ikke interesseret i?

FORSLAGENE

MOTOR:
- 2.4 liters V8-motorer,
- maximum fire ventiler pr cylinder,
- to-løbs motorer (fejlsikret metode til at håndhæve reglen samt nøje udregnet strafsystem såfremt reglen overtrædes),
- liste over komponenter som skal fremstilles af specifikke materialer eller ved specifikke metoder,
- forbud mod geometriske indtag og udstødningssystemer,
- standard ECU
- elektronisk kontrol enhed (under FIAs kontrol),
- forbud mod direkte indsprøjtning,
- maximum kriterier for elasticitet (stivhed) i materialerne reduceret fra 40 Gpa til 32 Gpa (gælder hele bilen).

GEARTRANSMISSION, BREMSER OG STYRING:
- manuel gearkasse med elektronisk sikring af omdrejninger,
- manuelt styret kobling,
- forbud mod elektronisk styrede differentialer,
- forbud mod servostyrings systemer,
- standardiserede bremseskiver og tilhørende aggregater.

CHASSIS:
- vægtbegrænsning reduceres med mindst 50 kilogram (for at eliminere brug af ballast og dermed reducere den kinetiske energi ved sammenstød),
- en kombineret dæk
- og aerodynamisk pakke der skal offentliggøres senest den 31. december 2004, for at opnå specifikke målsætninger om fart i sving, fart på lige stræk, vejgreb og bremseydelse,
- dækbredden reduceres på forhjulet og forøges på baghjulet.

SPORTSLIGE REGLER:
- ekstrabilen forbydes gennem hele løbsweekenden,
- biler holdes under parc ferme opsyn gennem hele løbsweekenden,
- kun en enkelt dækleverandør til alle teams under FIAs kontrol,
- drastiske restriktioner på private tests, begrænset af antal kilometer i stedet for dage, kontrolleret af FIAs ECU,
- to identiske dæksæt til kvalifikation og løb,
- fredagens frie træning skal optimeres og gøres underholdende, måske ved indførelse af kvalifikationssession,
- nyt kvalifikationssystem skal gennemdrøftes sammen med involverede parter,
- såfremt kvalifikationen fortsætter med løbsbrændstof i tankene, skal det overvejes om indholdet af brændstof i genopfyldningsbeholderen skal fastlåses i reglerne,
- ingen udskiftning af dæk i løbene, brændstofopfyldning bibeholdes,
- overvejelser om konstruktørpoints kan deles mellem to hold (fire biler) for at opmuntre store teams til at dele info og biler med nye hold.

GENERELT:
- ingen restriktioner angående salg, udlån og bytning af chassiser og komponenter mellem teams eller til nye hold i mesterskabet,
- tolv hold skal accepteres hvert år, og der lukkes for puljen 1. juli året før,
- garanterede hold hvert år for hold med langtidskontrakter i mesterskabet,
- tekniske og sportslige regelændringer skal kunne vedtages med almindelig stemmeflerhed for hold der allerede er tilsluttet kommende sæsoner,
- tekniske regelændringer skal annonceres 1. juni og træder i kraft 1. januar halvandet år efter,
- andre regelændringer kræver stemmelighed, et enkelt team kan altså nedlægge veto.

Skrevet af Martin Møller Thomsen
martin@f1journal.com