F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


Resumé af afsnit 54: I sidste afsnit var det forventet at Kong Michael ville fortsætte sin undertrykkelse af de andre i stor stil. Men ændrede regler og udvikling i gummiblandinger ændrede hurtigt på det. Væk var alt forudsigelige. Kongens trone kom under pres fra den lille prins Ralf, ridder Monty og Ismanden. Også den unge junker Alonso bragte sig selv i spil om den store trone. Prins Ralf mistede dog midt på året kontakten med de andre, og mod slutningen så det ud til at det ville være et opgør mellem Kong Michael og ridder Monty. Men mod slut fejlede den uerfarne ridder i sit udfald mod kongens væbner - Pe de chinelo (Sutskoen). I hans sted var det Ismanden fra nord der skulle kæmpe den afgørende dyst mod Kong Michael. Men Kongens erfaring og forspring var for stort og beholdt sin trone. Men det var også blevet vist at kongen ikke var usårlig og der var tegn i sol og måne på at hans lange regeringstid snart ville ende. Og nu diskuterer de kloge hoveder om Kong Michael kan tage endnu en regeringsperiode eller ej - og hvem der i givet fald skal afløse ham.

De kloge hoveder er i denne sammehæng skribenterne på F1journal.com. Hver skribent har givet sit bud på en top 8, der så har fået point ligesom i Formel1 og sammenlagt giver det følgende kollektive bud på en top 10 (11):

1. Kimi Raikkonen 61 point
2. Juan Pablo Montoya 53 point
3. Michael Schumacher 52 point
4. Fernando Alonso 27 point
5. Ralf Schumacher 26 point
6. Rubens Barrichello 25 point
7. David Coulthard 14 point
8. Jenson Button 7 point
9. Jarno Trulli 6 point
10.Cristiano da Matta 1 point / Mark Webber 1 point

Selvom Raikkonen vinder vores interne lille afstemning er det ikke nogen stor sejr. Hvad der er mere væsentligt er det store hul der mellem de tre første og de tre næste. Generelt er der tillid blandt skribenterne på F1journal.com til at VM skal afgøres mellem tre kørere, ligesom vi klart ikke forventer den store indsats af Coulthard.

VM 2004 skal (hvis der ikke bliver ændret i programmet), afgøres over 18 runder. Dermed bliver det til den længste VM kamp nogensinde. Det er godt hvis VM kampen bliver ligeså intens som sidste sæson. Men hvis man er tilbage ved en sæson der minder om 2002 kan den lange sæson give bagslag i form af faldende interesse blandt tilskuerne. Men pessimisme hører ikke hjemme her lige før sæsonstart. Slet ikke efter den pragtfulde 2003 sæson. Der er al mulig grund til at tro og håbe på at udviklingen fortsætter og 2004 vil blive ligeså tæt som sidste sæson - måske endda tættere. For når alt kommer til alt vandt Ferrari næsten halvdelen af løbene sidste år, så der er absolut rum for at åbne kampen endnu mere op.

Men hvad kan man så forvente af den kommende sæson? Udover den tætte VM kamp, udover masser af spændende løb og tætte dueller? Ja, så kan man forvente det uventede. Formel 1 har siden 1950 været det sted det umulige skete. At en mand med en Netto-pose rendte rundt på Silverstone i 2003 var uforudsigeligt - og en begivenhed som forhåbentlig ikke bliver gentaget. Men den er et glimrende eksempel på hvad man ikke kan forestille sig.

Om 18 løb er vi en række oplevelser rigere. Nogle har været gode oplevelser, andre ikke. Nogle kørere vil have skuffet, andre vil have oversteget forventningerne. Måske vil en ny stjerne blive født. Andre vil måske være slukket, måske uden rigtigt at have brændt. Kørere vil have forladt Formel 1 og andre er kommet til. Forhåbentlig vil de alle være i live når sæsonen er slut. Til maj kan man fejre at Formel 1 har været uden dødsulykker i 10 år, den længste periode nogensinde (medmindre man er så ufin at overse de Angelis' tragiske død i 1986, bare fordi det var under en testkørsel). Den 1. maj 2004 vil det være 10 år siden Ayrton Senna omkom på Imola. Og selvom den mærkedag nok ikke vil være den mest passende at fejre med alt for løftede arme, bør man sende udviklingen i sikkerhed en venlig tanke. Formel 1 er en farlig sport - og 10 år uden dødsulykker er flot. Lad os håbe at rekorden bliver yderligere forlænget!

Nedenfor giver F1journals skribenter deres bud på hvordan VM i Formel 1 2004 kommer til at forløbe. Noget af det vil være rigtigt, meget vil ikke. Men under alle omstændigheder så vil vi alle være meget klogere den 24. oktober når sæsonens sidste ternede flag falder på Interlagos.


Er denne næse så speciel at det er en fordel?

Kent Kirkegaard Jensen Top 8:

1. Michael Schumacher
2. Juan Pablo Montoya
3. Ralf Schumacher
4. Kimi Räikkönen
5. Fernando Alonso
6. Rubens Barrichello
7. David Coulthard
8. Cristiano da Matta

Årets flop: Felipe Massa i Sauber!

Årets overraskelse: Toyota kommer på podiet.

Hvad jeg glæder mig mest til: Toyotas første podieplacering

2004 bliver et meget tæt år, hvor jeg fedtspiller lidt og satser konservativt på endnu en titel til Michael Schumacher. Egentlig håber jeg dog mest på, at Juan Pablo Montoya napper titlen i hans frække FW26, men jeg har bare en bange anelse om, at hans flirten med McLaren gør, at det ikke helt går som det skal for Williams i år, desværre... MP4-19 har allerede nu udvist svaghedstegn, så Kimi må nok vente indtil 2005 med at kunne indgravere sit navn på den pokal hvor Mikas navn står to gange. De andre kørere i top 8 er ikke relevante, lige på nær Alonso som meget vel kan gå hen og blive årets joker, og som med garanti vil være med til at sætte en kæp i hjulet på en af de ovennævnte titelkandidater, når han fræk som en slagterhund snapper nogle vigtige vm-point til egen konto.

Så er Felipe Massa tilbage i Formel 1. Jeg har ikke den store fidus til brasilianeren, da han skuffede mig fælt i 2002 ved at køre umodent. En sæson som testkører for La Scuderia er ikke nok til at overbevise mig, og jeg tror Peter Sauber har satset forkert der. Med den suveræne italiener Giancarlo Fisichella som makker, er Massa om nogen den der får det sværest i 2004. Klien ved vi jo på forhånd får baghjul af Webber, så det er der ingen grund til at træde mere i.

Årets overraskelse bliver Toyota. Ja, jeg satser dynen i 2004 på, at drengene fra Köln hiver en podieplacering hjem. Det kommer med garanti til at ske under underlige omstændigheder, hvor et par af topholdenes biler udgår før tid, men så er Toyota også klar til at springe til. De har gjort gode fremskridt over vinteren, og TF104 kan meget vel gå hen og overraske. Jeg tror på det!


Ferraris model 2004 ligner til forveksling model 2003

Benjamin Bredahl: Top 8

1. Juan Pablo Montoya
2. Kimi Raikkonen
3. Michael Schumacher
4. Fernando Alonso
5. Ralf Schumacher
6. Rubens Barrichello
7. Jarno Trulli
8. David Coulthard

Årets flop: Zsolt Baumgartner

Årets overraskelse: Giorgio Pantano

Glæder mig mest til: To nye baner i kalenderen

"I have a dream - that one day..." Min drøm er at vi får den tætteste kamp i dette årtusinde. Sidste løb på Interlagos. Fire kørere kan vinde VM på Interlagos - og de kommer fra hvert deres team, og er stort set lige kompetente! Man skal passe på med drømme - men alligevel! Kampen om VM kommer igen i år til at være en duel mellem Ferrari, Williams, McLaren og lur mig om ikke også Renault kommer rigtig godt med i år. At dømme ud fra analyserne af testtiderne, så der det rigtig godt ud for de gul/blå Renault'er. Det er svært at pege på andre kørere der kan komme ind blandt de otte første - det bliver de fire store team der trække læsset. Det nye reglement kan give nogle forskydninger fra løb til løb, men henover sæsonen får det ikke nogen betydning. Zsolt Baumgartner ryger ud af Formel 1 - meget hurtigt! Han er, undskyld jeg siger det ligeud, blottet for talent. Hans resultater i Formel 3000 er bevis nok - han har ligeså stor kvalitet som Gaston Mazzacane havde i sin tid... Modsat tror jeg på at Giorgio Pantano kan blive en overraskelse. Den næste række af italienske kørere er på vej - Bruni hos Minardi og nu Pantano i Jordan. Her er en kører som har vist kvalitet og fighterånd i Formel 3000. En værdig kører - og en som jeg personligt hepper på! De to nye baner i kalenderen bliver rigtig interessante - dels fordi Formel 1 bliver mere worldwide, men også for at skabe variation. Om det så giver godt race, er noget helt andet - det må vi evaulere på når sæsoner er forbi! Under alle omstændigheder kan det kun blive en tættere kamp end tidligere - og så vil det være rart at se en anden end Michael Schumacher vinde VM...


Bliver ungarske Baumgartner årets flop?

Dennis Dithmar: TOP 8

1. Kimi Raikkonen
2. Michael Schumacher
3. Juan Pablo Montoya
4. Ralf Schumacher
5. Rubens Barrichello
6. Fernando Alonso
7. Jenson Button
8. David Coulthard

Årets flop: Christian Klien

Årets overraskelse: Giorgio Pantano, der viser sig at være hurtigere end den højt estimerede Nick Heidfeld.

Hvad jeg glæder mig mest til: En spændende og intens sæson, både i pointene og det politiske spil.

At skulle definere hvem der bliver verdensmester i 2004 - endsige hvilke kørere der kommer til at besætte de første otte pladser - føles i høj grad som at famle i blinde. 2003-sæsonen var vi alle sikre på hvordan ville gå. Selvom resultatet blev som de fleste havde spået, kan man roligt sige at vejen til resultatet var snørklet og overraskende. Det åbner op for en bred palette af muligheder i 2004, og spådommene omkring det endelige resultat vil af samme årsag være ren roulette.

Jeg har sat Kimi Raikkonen som verdensmester. Men det kan lige så vel blive Michael Schumacher eller Juan Pablo Montoya. En ting tror jeg dog er sikkert. Kommer verdensmesteren i 2004 ikke til at hedde Michael Schumacher, så er jeg overbevist om at han bliver nummer to. Og alle tegn i sol og måne peger på at 2004 kan blive året hvor en ny kører sætter sig i VM-tronen.

I den forbindelse tror jeg mere på Kimi Raikkonen end Juan Pablo Montoya. Ikke fordi jeg ser Raikkonen som en meget bedre kører. Men fordi han er en del af et team, hvor der ikke er uro omkring hans position og fremtid. Han har ubetinget støtte fra Ron Dennis, der vil gøre meget for at hjælpe ham til titlen. Helt den samme hjælp kan Montoya ikke forvente at få. Selvom forskellen vil være marginal, er der samtidig den faktor indblandet, at Montoya mentalt tidligere kan finde på at give op i sæsonen, da hans mindset er videre i et McLaren-sæde i 2005.

Ralf har på mange måder vist sig at være en ligeså stærk kører som Montoya. Men sidstnævntes formkurve er på vej op, hvor Ralfs er mere svingende. Rubens Barrichello vil utvivlsomt køre endnu bedre end han nogensinde har gjort. Men han vil ikke have teamets opbakning på samme måde som Michael Schumacher. Så han må tage til takke med hvad han får serveret af chancer.

RenaultF1 ser stærke ud op til 2004, og deres stjerneskud, Fernando Alonso, vil være et meget stærkt kort for teamet. Han vil igen vise ualmindeligt gode takter, og viser der sig den mindste vinderchance, vil han gå for den, som en ilter tyr i en spansk tyrefægterarena. BAR har leget lidt med testtiderne op til sæsonen. Men dette til trods ser de ud til at kunne byde på et eller andet i 2004. Og manden der har utvetydig opbakning i BAR-teamet er Jenson Button. Det bør han kunne lukrere på. Slutteligt tror jeg at David Coulthard vil køre bedre end nogensinde i starten af sæsonen, men når han indser at det ikke er nok, vil det gå nedad bakke for ham i sidste halvdel af 2004.

Der vil være positive overraskelser nede i feltet, og her tror jeg mest på Jordans nye Giorgio Pantano. Han er den komplette kørerpakke, og Nick Heidfeld vil blive overrasket i den sidste halvdel af sæsonen. Og i hvert fald specielt på de europæiske baner, som Pantano kender til fra sin tid i Formel 3000. Pantano er manden vi skal holde øje med de næste år. Han kan blive en stor overraskelse, både på kort og lang sigt.


Hvem er hurtigtst - Heidfeld eller Pantano?

Martin Møller Thomsen - Top 8

1. Juan Pablo Montoya
2. Kimi Raikkonen
3. Michael Schumacher
4. Rubens Barrichello
5. Ralf Schumacher
6. Fernando Alonso
7. David Coulthard
8. Jarno Trulli

Årets flop: Sauber

Årets overraskelse: Williams teamets 2005 line-up, der bliver præsenteret i løbet af 2004

Det glæder jeg mig mest til: At se tre kørere i kamp om VM titlen køre side om side ned mod målstregen på sidste omgang i Brasilien.

Jeg overvejede at skrive Michael Schumachers starter på som årets flop. Den tyske verdensmester har tidligere vist at det ikke nødvendigvis er på de første 400 meter at man vinder et racerløb! Fra og med i år er der ikke længere launch-control i bilerne, så nu skal kørerens evner i spil igen. Schumacher er måske tæt på en komplet kører, men starter har tidligere været mandens svage punkt. Jeg skrev ham ikke på alligevel. Tidligere har han også haft problemer når han blev presset. I 2003 rejste han sig under et voldsomt pres fra konkurrenter og vandt sin sjette VM titel. Det er muligt at han også er blevet en bedre starter.

Montoya bliver verdensmester i Williams. Det engelske team har en lang og stolt tradition for at deres kørere kun vinder en titel for dem. Og ydermere sker det ret ofte at VM vinderen forlader teamet umiddelbart efter sin triumf. Montoya har allerede en kontrakt med McLaren for 2005, så sagen er oplagt. Statistikken taler for en columbiansk verdensmester.

Michael Schumacher virkede for et år siden urørlig. Det viste sig i 2003 at det var han ikke. Han blev siddende på tronen, men den vaklede. Skal man være grov er Schumachers lange periode med dominans delvis baseret på manglende kvalitet i oppositionen. Montoya og Raikkonen har nu vokset sig store og vist sig værdige modstandere. Ralf Schumacher er stadig for ukonstant i sine præstationer. Coulthard har toppet. Alonso og Renault er stadig i lærer-perioden. Og ovenpå euforien fra en overraskende god sæson, har historien vist at det kan være svært at holde omdrejningerne på toppen.


Køn er den ikke!

Stanley With - Top 8

1. Kimi Räikkönen
2. Michael Schumacher
3. David Coulthard
4. Juan-Pablo Montoya
5. Rubens Barrichello
6. Fernando Alonso
7. Ralf Schumacher
8. Jarno Trulli

Årets flop Christian Klien

Årets overraskelse Björn Wirdheim

Jeg glæder mig mest til At starte på en helt ny sæson, og så at se de to nye baner Bahrain og Shanghai.


Jeg tror på at McLaren har fundet fart i deres MP4-19, og at det bliver en spændende sæson med mange dueller, blandt andet imellem Kimi Räikkönen, M. Schumacher og juan-Pablo Montoya. David Coulthard får formentlig et sidste år i en konkurrencedygtigt bil, og jeg tror vi vil opleve en skotte der vil gøre alt for at komme til tops. Årets flop bliver Christian Klien og han holder ikke sæsonen ud. Wirdheim kommer ind istedet, og han vil overraske og vise nogle at de fine takter vi husker fra hans F3000 sæson sidste år. Jeg glæder mig mest til at vi nu kan tage hul på en helt ny sæson, nulstille tavlen og starte på en frisk. Og så med en forhåbentlig masse dejlig racerløb. Vi får Spa Franchorchamps, og Eau Rouge tilbage, og vi får to nye baner nemlig Bahrain og Shanghai, så der er meget godt at se frem til. Inderst inde går jeg også og håber på en smule magi, den smule held der skal til for at vi igen kan se Nicolas Kiesa i formel 1. Pulsen er høj når de fem røde lamper lyser, men når der er en dansker med i feltet, så pumper det hele hurtigere.


Jaguar håber på mere fremgang i 2004

Henrik Eilsøe - Top 8

1. Kimi Raikkonen
2. Juan Pablo Montoya
3. Michael Schumacher
4. Fernando Alonso
5. Ralf Schumacher
6. Rubens Barrichello
7. Jarno Trulli
8. Mark Webber

Årets skuffelse: For mange talentløse kørere i Formel 1

Årets overraskelse: Renault i topform

Det glæder jeg mig mest til: At se effekten af et-motor reglen.

Det må jo komme før eller siden. På et tidspunkt er tyskerens glorværdige æra i Formel 1 fordi, og jeg tror det bliver i år. Om det bliver Kimi Raikkonen eller Juan Pablo Montoya er mindre sikkert. Williams har et spændende design på bilen og hvis man skal tro på testresultaterne så mere end virker det. Til gengæld kan den indre splid i temaet mellem kørere og teamchef og kørerene imellem spille det hele over i hænderne på Kimi eller Michael Schumacher. McLaren har haft rigtigt lang tid til at udvikle på MP4-19. Da den blev "født" engang i efteråret sidste år imponerede den i alle tests. Senere er det mildest talt gået knap så godt, selvom den stadig fra tid til anden slår en banerekord. Kimi Raikkonen selv har udtalt at den mangler hestekræfter og måske endda slet ikke når i mål i åbningsløbet i Australien. Troværdigheden af de ting ligger dog på et lavt plan. Hvis tingene på forhånd fungerede hvorfor skulle bilen så pludselig køre op til 1,5 sekunder langsommere ? Det går ikke op. Jeg tror McLaren har deres vinderbil og i Kimi har de også deres verdensmester.

Man kan nok næppe kalde det en overraskelse, men jeg tipper at Renault får yderligere fremskridt i år. Mindst et af de tidligere tre topteams, Ferrari, Williams og/eller McLaren passeres sandsynligt. Det der er den største usikkerheds faktor er motoren. Lidt for sent er Renault kommet til erkendelse at deres tidligere brede vinklet motor skulle skrottets til fordel for en anden. Den de så starter sæsonen med er en videreudvikling af en ældre model. Selvfølgelig er dette ikke optimalt, men værre er det heller ikke. Holdet har ikke haft langt tid til at tilpasse sig de nye strenge motorkrav, så derfor er der fornuft i at satse på noget man kender rimeligt godt. Om det så er nok til for alvor at gøre sig gældende er mere usikkert. Til gengæld har de det som der savnes på motorfronten i feltets flotteste og måske bedste chassis og i de to kørere Fernando Alonso og Jarno Trulli.

Det jeg glæder mig mest til i år er at se effekten af den nye motorregel. Jeg tror at den får en meget stor indvirken på afviklingen af årets løb. I hvert fald den første del af dem. Det bliver spændende at se hvem der satser på høje omdrejninger og mindre holdbarhed og hvem der satser på det modsatte. Reglen om en motor per løbs weekend er en af de mest nyskabende ideer i sporten i langt tid og i årene der kommer vil den blive yderligere skærpet.

Årets skuffelse bliver de mange middelmådige kørere feltet er i besiddelse af. Langt de fleste af dem der følger sporten har en forventning om, at det der afgøres er hvem der er den bedste ud af verdens tyve bedste racer kørere. Sandt er det dog, at meget få med hånden på hjertet kan sige at det også er de tyve bedste som vi får at se. Det er tydeligt at mere end et par stykker har fortjent deres plads i feltet på en tyk pengepung end på en god karakterbog. På den anden side er der mange kørere som rent faktisk grundet deres meritter burde have en plads, men ikke har en sådan. Det er beklageligt og pynter ikke på sporten.


Selvom det stadig ligner en Lego-bil er Renault en seriøs udfordrer i år.

Flemming Hansen - Top 8

1. Raikkonen
2. M. Schumacher
3. Montoya
4. Button
5. Alonso
6. Barrichello
7. Coulthard
8. R. Schumacher

Årets flop - Takuma Sato (Bliver dyr i reparationer)

Overraskelse: Button slår for alvor igennem

Mest glæde: 4 teams eller mere der deles om sejre.

McLaren får styr på deres MP4/19 og Raikkonen får mest styr på den, mens Coulthard fastslår at dens egenskaber ikke passer til hans måde at køre på. Michael Schumacher taber VM i sidste løb, da hans Ferrari løber tør for benzin på 2. sidste runde og Raikkonen kører forbi som vinder - poetic justice for Hakkinen i Spanien i 2001... På trods af en anderledes næse kan Williams ikke leve op til vinterens forventninger - så de ender med at få en lang næse i stedet for den afkortede. Button får rettet BAR'en så meget op at han er i stand til på baggrund af sekundære placeringer i mange løb, at sikre sig 4. pladsen i VM. Alonso kører op til sit bedste, men Flavio får problemer - ikke kun med rækken af unge veninder - men også at finde en kompetent afløser til Gascoyne, så den lovende start på sæsonen for Renault fiser ud i sandet, da de bliver overhalet indenom i løbet af sæsonen. Men en pæn 5.plads til Alonso. Barrichello kan slet ikke følge med mere og overhales konstant af nye og yngre kræfter. Der vil fremkomme rygter omkring den 11. august at hans plads overtages af Felipe Massa i 2005. Coulthard får det kun til at køre lige akkurat i 2004, vinder ingen løb, men sikrer sig en lukrativ kontrakt med Jordan for 2005 den 23. september. Ralf Schumacher falder rimeligt meget igennem og får aldrig sin FW-26 til at køre ordentligt. Frank Williams og Patrick Head fyrer ham halvvejs igennem sæsonen og vil i 2005 have Button tilbage ved siden af Montoya.