F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


SILLY SEASON 2004 HAR BUDT PÅ FLERE INTERESSANTE SKIFT
Formel 1 sæsonens bytte-bytte-købmand runde plejer at være slut omkring Ungarns Grand Prix, i midten af august måned. Sådan er det også tilfældet i år 2004, hvor der er sket indtil flere mere eller mindre overraskende skiftedage i holdene. Hos Ferrari beholder man det nuværende makkerpar Michael Schumacher og Rubens Barrichello, mens man hos alle de andre tophold har skiftet ud. Hos McLaren kom annonceringen af colombianske Juan Pablo Montoya som makker til Kimi Räikkönen allerede sidste år, mens man hos WilliamsF1 ventede noget længere med at offentliggøre sit provokerende line-up. Jenson Button og Mark Webber i samme hold, hvor førstnævnte nok ikke lige var ventet at skifte tilbage til holdet han fik sin debut for. Nu gik det jo lige så godt hos BAR-Honda, der samtidig nu skal til at kigge sig om efter en makker til Takuma Sato. Som øverste billede antyder, har Webbers manager Flavio Briatore fået kilet sin australske kører godt ind hos WilliamsF1, og det fordi Webber ikke skal konkurrere med Alonso i Renault lejren.

Hos Renault har forhandlinger med Jarno Trulli nemlig ikke ført noget med sig, så selvom han vandt i Monaco er han altså på vej til Toyota, hvor han vil blive makker med Ralf Schumacher. Trullis afløser bliver så Giancarlo Fisichella, der vender tilbage til Flavio Briatores tropper og skal være makker med den spanske storstjerne Fernando Alonso. Briatore sørger nemlig for at Alonsos stjernestatus ikke får nogen direkte konkurrence fra andre talenter på vej op, såsom Webber. Briatores guldæg må ikke ødelægge noget for hinanden indbyrdes.

Så meget for topholdene. Og så er Jacques Villeneuve måske på vej tilbage i sporten?


Kan Jacques Villeneuve presse sig ned i en BAR dragt igen? …eller en Sauber? – Copyright: Schlegelmilch Photography

I den tunge ende af feltet ligger Sauber og Toyota øverst. Sauber mangler en erstatning for Giancarlo Fisichella der smutter til Renault, mens Felipe Massa bliver. Hos Toyota har man allerede bekræftet Ralf Schumacher, og Jarno Trulli er på vej. Hos Jaguar er man ikke endvidere begejstret for Christian Klien, selvom han bringer mange østrigske Red Bull penge med sig, og med Mark Webbers ventede exit står ”British Racing Green” og mangler to kørere. Det samme gør sig gældende hos Minardi, hvor det er stærkt utænkeligt at hverken Gianmaria Bruni eller Zsolt Baumgartner skulle kunne beholde deres sæder. Ingen af de to har gjort nok for at sætte den anden til vægs hele året igennem, så deres fremtid i Formel 1 er lige så spinkel som hos vores egen Nicolas Kiesa: nærmest ikkeeksisterende.

Hos Jordan-Ford ser tingene helt anderledes dramatisk ud. Som rosinen i pølseenden er det ikke p.t. kørere til 2005 man ser efter. Nick Heidfeld er højst sandsynligt på vej til Jaguar Racing, for ellers ser tyskerens karriere i Formel 1 efterhånden træg ud. Giorgio Pantano ser heller ikke ud til at kunne bevare sit sæde her, men rygter vil vide, at også han ligger i forhandlinger med et team om en videre fremtid i Formel 1, om det så er som kører eller testkører vides endnu ikke.

Det betyder, at der mangler kørere hist og pist, mens flere og flere hold har fået afklaret deres situation omkring næste år. Vi bringer nedenfor en redegørelse for hvert hold, hvorfor de har valgt de to de har, og hvilke kørere der kunne være en mulighed skulle holdet ikke have færdiggjort sine valg og offentliggjort disse.

LA SCUDERIA FERRARI MARLBORO
Hos de nu seksdobbelte verdensmestre Ferrari er der ingen slinger i valsen. Deres uhyggeligt stabile makkerpar Michael Schumacher og Rubens Barrichello forbliver ombord i 2005, og 2006 hvis alt går efter planen. Og hvorfor skulle det ikke det? Ferrari har gjort rent bord i år, og med et totalt stop for udviklingen af F2004 og alle kræfter lagt bag den kommende F2005, er der ingen af de to der har lyst til at sidde andre steder end i den røde siddebrønd næste år. For det er her guldet ligger igen næste år, skal man tolke lidt på magtforholdet som det ser ud anno 2004 i sporten.

Michael Schumacher vil utvivlsomt slutte sin karriere for den stejlende hingst, og med minimum syv titler i bagagen er det vel heller ikke så uforståeligt. Ferrari har ramt helt rigtigt i ansættelsen af tyskeren tilbage i november måned 1995, og deres samarbejde har udviklet sig til det mest succesrige i Formel 1 nogensinde. De to parter skriver sammen historie og omskriver rekordbøgerne hver gang de kører ud på banen sammen, og derfor har de naturligvis tænkt sig at bibeholde det moment så længe de nu kan.


Det her virker så godt, at der ikke skal ændres på det foreløbig! – Copyright: Schlegelmilch Photography

Med Rubens Barrichello ser det dog lidt anderledes ud. Brasilianeren ser ud til at have affundet sig med rollen som andenviolin til Schumacher, mens han dog stadig har en lille tendens til at vise sit oprørske sind i ny og næ. Den snert af uvilje til at lade sig kue gør, at fremtiden hos Ferrari altid har været draget i tvivl i pressen, mens der i 2005 ikke er nogen tvivl om, at han tørner ud for Ferrari. Det skal dog lige nævnes, at med italienske Vitantonio Liuzzi og MotoGP legenden Valentino Rossi stående klar i skyggen, er fremtiden på lang sigt langt fra sikker for Barrichello. Man behøver ikke være den store strateg for at kunne regne ud, at man i Italien gerne ser Schumachers og/eller Barrichellos erstatning være en italiener. I 2005 behøver de to dog ikke frygte noget. Ferrari har opnået succes med stabilitet som den afgørende faktor, og den tradition viderefører de til de næste par på i jagten på den syvende og ottende konstruktørtitel på stribe. Hvad skulle dog kunne stoppe dem?

BMW WILLIAMS F1
2005 bliver et vanskeligt år for drengene fra Grove. Sir Frank Williams har netop udnævnt Sam Michael som ny teknisk direktør, der skal aflaste den aldrende Patrick Head, der så mere vil arbejde i kulisserne. Samtidig skal der tænkes fuldstændigt nye veje rent designmæssigt, da FW26 har været en katastrofe for holdet at skulle sætte op hver anden søndag, og for at gøre ondt værre, skal WilliamsF1 næste år implementere to nye kørere i holdet. Der skal så at sige startes fra bunden. Helt galt er det dog ikke, da de to ”nye” kørere begge er topprofessionelle, fulde af talent og den ene har endda snuset lidt til Williams i 2000, da Jenson Button fik sin debut her.

For netop udnævnelsen af Jenson Button var en af de helt store, og varme samtaleemner i august måned. Alle havde naturligvis forventet, at han ville blive hos BAR-Honda, da han her i år har ridt en sand bølge af succes. Adskillige podieplaceringer, en Pole Position og i lang tid den eneste reelle udfordrer til Michael Schumacher. Ikke desto mindre valgte Jenson Button at udnytte et hul i sin kontrakt, da BAR teamchef David Richards glemte at indbetale podiebonuser, og så var vejen banet for et comeback hos Sir Frank Williams og co. hos BMW WilliamsF1.


De to bliver nu makkere, mens den de afløser, går i baggrunden – Copyright: Schlegelmilch Photography

Buttons makker bliver australske Mark Webber. Jaguar Racing har formået at holde på ham i lang tid, men da det viste sig Williams ville stå uden kørere i 2005, var det blot et spørgsmål om tid førend Webber ville blive offentliggjort i de blåhvide farver. Williams har ved flere lejligheder offentligt udtalt sin begejstring for det australske naturtalent, og den afdæmpede karakter Webber er passer perfekt i Williams’ regi, hvor ansigtet udadtil også betyder noget. Webber er således en meget god reklamesøjle for Williams, og de kan med sindsro sende ham i byen som repræsentant og gøre pr-arbejde. Kvaliteter teamet har savnet mens de har kørt med Juan Pablo Montoya og Ralf Schumacher, om hvem begge man næppe kan tilskrive den store evne på de bonede gulve når sponsorer skal smøres og holdes tilfredse.

2005 bliver et vanskeligt år for WilliamsF1. De to kørere har dog begge de fornødne evner bag rattet til at udvikle en bil, og der er ingen tvivl om, at samarbejdet mellem de to kørere vil blive frugtbart. Begge har naturligvis dræberinstinkt, men har igennem deres karriere formået at bruge dette positivt. På papiret ser det derfor ud til, at Sir Frank Williams får det meget lettere med sine kørere det næste stykke tid, da de to pæne unge mænd velsagtens vil gøre alt for at sætte de mere storskrydende personligheder på plads næste år.

WEST McLAREN-MERCEDES
Hos McLaren er der endelig begyndt at vise sig lys for enden af tunnelen. Katastroferne MP4-18A og MP4-19 er blevet afløst af en MP4-19B, der har rettet lidt op på et par kedelige sæsoner for McLaren. Her beholder man guldægget Kimi Räikkönen, og parrer ham op med Williams’ fandenivoldske Juan Pablo Montoya. To meget forskellige kørere, der på hver sin måde tænder noget i Ron Dennis.

For Ron Dennis ser noget specielt i både Räikkönen og Montoya. Han genoplever gamle minder i form af Häkkinen gennem Räikkönen, og Senna gennem Montoya. Ron Dennis håber han kan tøjle Montoyas temperament og kanalisere det ud gennem store præstationer på racerbanen. Den opgave magtede han med Ayrton Senna da Silva, og måske er han den rette mand til at gøre det med Montoya også. Hos Williams har man i hvert fald ikke magtet at gøre det. I enkelte tilfælde har colombianeren lyst stærkere end nogen anden kører i feltet, inklusiv Michael Schumacher. Der har bare været alt for langt mellem disse præstationer. Med Ron Dennis som fremtidig mentor for den aggressive kører er det ikke utænkeligt, at det kan føre mere end blot sejre med sig.


Montoya er ved at være godt træt af BMW WilliamsF1 – Copyright: Schlegelmilch Photography

I den anden bil sidder der dog én fåmælt men djævelsk hurtig kører der gerne stikker en kæp i hjulet for Ron Dennis’ forsøg på at skabe en ny Senna hos McLaren. Kimi Räikkönen kører med hjertet hver gang, om end de tekniske defekter og manglende konkurrencedygtighed fra materiellet i år har gjort sit til at rive det finske racerhjerte ud af Kimi. Lykkes det Kimi at bevare motivationen sæsonen ud, er der lagt op til en magtkamp af usete dimensioner i nyere tid, der, hvis alt går op i en højere enhed, vil komme til at minde om kampene indbyrdes mellem Senna og Prost da de to kørte for McLaren.

Ron Dennis er nemlig ikke bange for at ansætte kørere der slet ikke ligner hinanden. Modstridende poler frastøder som regel hinanden, men Dennis’ filosofi må være, at den kraft presser hele holdet fremad og løfter det hele op på et højere plan. Det lykkedes for ham med Senna og Prost med adskillige titler som bevis herpå. Spørgsmålet er om han kan få det samme ud af Kimi Räikkönen og Juan Pablo Montoya? Talentet og potentialet er der. Ingen tvivl om det!

MILD SEVEN RENAULT F1
Hos Renault er ankermanden Fernando Alonso fastlåst og tilfreds med sin plads i Formel 1, og i 2005 får han ny makker i form af italienske Giancarlo Fisichella.

Fisichellas skifte tilbage til Flavio Briatores hold er noget af et kuriosum. For han har nemlig arvet pladsen fra Jarno Trulli. Grunden til, at Trulli ikke blev hos Renault var, at han ikke længere ville bruge Briatore som manager, men gerne forblive hos Renault. Det gik ikke som hverken Briatore eller Trulli ville, og så måtte Trulli gå… måske til Toyota.

I dag vender Fisichella så tilbage til Briatore. Han forlod netop holdet og manageren på samme måde som Trulli gør det i år, fordi Fisichella også selv ville bestemme mere over sin karriere (samt ikke betale så mange procenter til Briatore). Tiden læger åbenbart alle sår, også i Formel 1, og Giancarlo Fisichella er nu budt tilbage indenfor – og det selvom Fisichella også havde forhandlinger med bl.a. WilliamsF1 om en plads. Det gik dog hurtigt i vasken, da Sir Frank pludselig fandt Button værende ledig.


Giancarlo Fisichella går en hård, og måske sidste sæson i møde hos RenaultF1 – Copyright: Schlegelmilch Photography

Således går RenaultF1 ind i 2005 med et ganske stærkt line-up. Giancarlo Fisichella har et godt ry for at være en god kører der aldrig har fået chancen hos et tophold, og han har i hele sit liv drømt om at brage ud for Maranello og vifte med Ferraris flag. Det sker bare ikke, og han har i stedet fået chancen hos RenaultF1. Ikke ligefrem nogen ønskeposition for en kører der gerne vil vise sit værd, når man tænker på hvem han bliver målt direkte op mod; Fernando Alonso. Spanieren er utvivlsomt en af de mest begavede kørere i nyere tid, så Fisichella får det uhyggelig svært næste år. Han kender måske nok stadig en del af menneskerne i holdet, og vil falde til på rekordtid, men på banen får han kam til sit hår. Det kan vise sig at være sidste år for den lille romaner i Formel 1, da RenaultF1 kun har øje for én ting: Succes til Alonso. Det kriterium vægtes så tungt hos Renault og Flavio Briatore, at de simpelthen valgte at lade være med at hyre Mark Webber, af frygt for at han skulle blive for stor en konkurrent internt i holdet. Webber har nemlig også Briatore som manager, og her valgte han i stedet at sende ham til WilliamsF1.

LUCKY STRIKE BAR-HONDA
Vel nok det mest splittede line-up i Formel 1 i år. Takuma Sato synes sikker da han har modnet utrolig meget i år, og har vist ganske imponerende takter. Samtidig er Honda naturligvis meget glade for det japanske islæt i holdet, så spørgsmålet er bare hvem der bliver den anden kører.

Her er der stadig ikke bekræftet noget, mens navne som David Coulthard og Jacques Villeneuve er nævnt som makkere til japaneren. David Coulthard fordi han er ledig på markedet efter Juan Pablo Montoya kommer og overtager skottens plads i Woking-holdet, og verdensmesteren fra 1997 er ivrig efter at komme tilbage i Formel 1 og vil gerne køre gratis for at gøre arbejdet færdigt hos BAR.


Takuma Satos podieplacering i USA gør sædet mere sikkert for 2005 – Copyright: Schlegelmilch Photography

Da Jacques Villeneuve tog til BAR i 1999 var det nemlig for at gøre én ting: Vinde VM med holdet. Skiftet var dog en katastrofe for Jacques’ karriere, om hvilket der er skrevet meget om. Det blev også hans endeligt i sporten, men nu pønser han på et comeback. Fejden mellem den tidligere teamchef og Villeneuves manager Craig Pollock og den nuværende teamchef David Richards er nedtonet til ingenting, da Villeneuve er villig til at køre udelukkende for løbsbonuser. Væk er således det irritationsmoment Richards havde, da omkring 20% af BAR’s budget gik til Villeneuves lønninger.

Hos David Richards er der altså tid til at reflektere. Villeneuve er hurtig, men kan han samle holdet bag sig? Det lykkedes ikke rigtig i det første forsøg fra 1999 – 2003. Det kunne måske lade sig gøre, nu hvor der er plads og bud efter en kører der kan køre stærkt.

Som det ser ud nu fortsætter Takuma Sato altså i 2005 hos BAR-Honda, mens makkeren meget vel kan blive fundet i enten Jacques Villeneuve eller David Coulthard. Udeluk dog ikke BAR-Hondas yderst succesfulde testkører Anthony Davidson, der i 2002 fik et par løb for Minardi. ”The Ant” er en varm kartoffel i Formel 1 lige p.t., og mange hold vil utvivlsomt gerne hente ham ind. Men han har kontrakt med BAR-Honda, så skulle forhandlingerne med Jacques Villeneuve falde igennem, er det langt fra utænkeligt at David Richards vælger Davidson. Måske også endda på bekostning af Villeneuve?

RED BULL SAUBER PETRONAS
Hos Sauber er der rift om pladsen der er ledig efter Fisichellas skifte til RenaultF1. Man beholder brasilianske Felipe Massa, der er i mesterlære hos Sauber inden han efter planen skal afløse enten Michael Schumacher eller Rubens Barrichello hos La Scuderia i 2007. Herr Sauber har hele året været meget åben omkring muligheden for, at Giancarlo Fisichella ville forlade dem efter kun én sæson, så det kom ikke som nogen stor overraskelse, at Fisichella forlod den schweiziske skude fra Hinwil.

Nu skal der blot findes en makker til Massa, og der er flere emner. Også her er rygterne om Anthony Davidson nået til, mens de mere åbenlyse emner er DTM køreren Gary Paffett og tyske Nick Heidfeld, om hvem sidstnævnte jo har en fortid netop hos Sauber. Peter Saubers talent for at finde nye kørere er velkendt efter succesen med Kimi Räikkönen, og måske vælger han endnu engang et meget ungt line-up. Paffett gør det godt i DTM og har været sat i forbindelse med Sauber-Petronas flere gange.


Hvem vil gerne være den nye Räikkönen i 2005? – Copyright: Schlegelmilch Photography

Sauber er rugested for fremtidige Ferrari kørere. Sådan er det med Massa, der har været testkører for Ferrari i et års tid, og som har Jean Todts søn Nicholas Todt som manager. Derfor kan italienske Vitantonio Liuzzi måske få sin debut i Formel 1 her. F3000 køreren har i hvert fald imponeret, og testet for WilliamsF1 i en shoot-out med Pantano for nogle år siden. Liuzzi har længe danset om den varme grød, og måske får han chancen for at stikke skeen i den dampende skål næste år? Eller skal tyske Nick Heidfeld lave comeback i de blå farver efter en kedelig affære med Jordan-Ford?

Én ting er sikkert. Peter Sauber ved godt, at det er ham der kan vente længst. Teamet er attraktivt, og med bejlende outsidere som Jacques Villeneuve er sædet ved siden af Massa varmt. Der er mange der gerne vil forsøge at blive den nye Räikkönen, så Sauber får ingen problemer med at finde en makker til brasilianske Felipe Massa.

PANASONIC TOYOTA RACING
Hos Toyota er der blevet dømt skiftedag. Olivier Panis og Cristiano da Matta har nydt hinandens selskab i et par år, og nu mener ledelsen at der er blevet for meget dagligdag over tingene, så nu skal der omstruktureres. Det er ikke mindst takket være den nye tekniske direktør, Mike Gascoyne, der først startede med at omstrukturere internt i den tekniske side af holdet, og nu effektivt har smidt Panis og da Matta på porten. Brasilianeren røg allerede her midt i sæsonen og blev erstattet af testkører Ricardo Zonta for resten af sæsonen.



Mangler bare en underskrift, og så kan Oakley brillerne flytte til Köln – Copyright: Schlegelmilch Photography

Næste år kommer der dog helt andre boller på suppen. Toyota har valgt at stikke fingrene dybt i lommerne for at sikre Ralf Schumacher i tre år, og medmindre alle eksperter har læst fuldstændig forkert i kortene, bliver Jarno Trulli offentliggjort som tyskerens makker inden længe. Grunden til, at Trulli er så oplagt et emne er mange. Rygterne har svirret ikke mindst fordi Trullis fremtid hos RenaultF1 er ikkeeksisterende og har været det i måneder, og Gascoynes tidligere arbejdsplads som teknisk direktør var netop RenaultF1, så Gascoyne kender så udmærket Trullis evner bag rattet. Det samme gør sig gældende for Ralf, hvor Gascoyne sjovt nok arbejdede for Jordan da Ralf også kørte her. Omdrejningspunktet hos Toyota er og forbliver p.t. Mike Gascoyne, der øjensynligt er ved at rydde op internt hos det Köln baserede hold, og vil nu skabe sit eget ’dream team’ med forbillede i Ferrari. Indtil videre har han i hvert fald ramt rigtigt mht. efternavnet på den ene kører. Resten er stadig uvist…

JAUGAR RACING
Væk er Mark Webber og Christian Klien skal ikke regne med noget sæde i 2005. Sådan er skæbnen altså for andenkøreren hos Jaguar. Kan du huske Wilson, Pizzonia, Bernoldi, de la Rosa? Nej, vel? De var alle andenkørere og fik sparket meget hurtigt.

David Pitchforth og Tony Purdell har ikke desto mindre noget af en opgave forude. De skal have fundet to kørere til næste år, da begge sæder er åbne. Det er her David Coulthard kommer ind i billedet. Rygterne vil også gerne knytte ham til BAR-Honda og endda Sauber-Petronas, men det bliver nok hos Jaguar Racing skotten skal nyde sine sidste måneder i Formel 1 som kører. Det britiske team har brug for en britisk kører, og her passer skotske Coulthard som fod i hose. Han er udadvendt, god med sponsorere og på dagen ganske hurtig. Har ved flere lejligheder sat både Häkkinen, Villeneuve og Schumacher på plads da han var bedst.


En cool DC skal nok satse sine spareskillinger på et otium hos Jaguar – Copyright: Schlegelmilch Photography

Det andet sæde skal så fyldes af en pengestærk kører. Sådan har historien vist det hos Jaguar Racing, og ledelsen er endda ikke bange for at indrømme, at sådan ligger landet. Ford er ikke nogen utømmelig pengetank ligesom Ferrari og Toyota, så hos Jaguar Racing må man vende hver en mønt. Det betyder at hvis deres svenske testkører Björn Wirdheim vil have en chance for et fast sæde, skal han ud og overbevise nogle virksomheder om sit værd.

Også hos Jaguar Racing spøger Liuzzi. Ligesom Klien er Liuzzi sponseret af Red Bull, og samarbejdet mellem Jaguar og Klien har været upåklageligt. Klien har ikke smadret så mange biler, og måske kan Red Bull lokkes til at finansiere endnu en ung mands eventyr i de grønne britiske racerbiler.

Én ting er sikkert. Jaguar Racing har brug for en erfaren kører som leder i holdet, og her kommer David Coulthard som en perfekt afløser for Mark Webber. Der skal så også bruges en ung upoleret kører med penge, og her kan Jaguar øjensynligt frit vælge mellem Wirdheim og Liuzzi, og måske endda Klien, skulle Red Bull vælge at lade østrigeren fortsætte i Formel 1 et år mere. I kulisserne spøger dog også Giorgio Pantano…

JORDAN-FORD
Hos Eddie Jordans tropper i Northamptonshire overfor Silverstone banen er det næppe kørere for 2005 der er det helt store samtaleemne lige p.t. Det er snarere fremtiden for det lille hold med de irske aner der står på spil her. Jordan-Ford står endnu engang overfor en kedelig dyster fremtid, hvor overlevelse står allerøverst på prioriteringslisten, og hvor fallit og konkurs endnu engang er ord der ikke tales om, men som alle ved kan blive den barske realitet, skulle de nuværende forhandlinger med de mellemøstlige oliesheiker falde til jorden. Her er ikke længere plads til nogen slinger i valsen. Hvis ikke der tilføres anseelige mængder kapital til det lille gule hold, er det måske endda historie inden sæsonen er omme.

De nuværende kørere Nick Heidfeld og Giorgio Pantano skal i hvert fald se sig om efter andre arbejdspladser. Der skal tilføres kapital, også fra fremtidige kørere, og her er der andre navne der springer i øjnene. Den hollandske kører Cristijan Albers har en test på bedding hos Jordan senere i år, og han kunne måske lure den hollandske badeværelsesproducent Wilux til Jordan efter et ufrugtbart samarbejde med Minardi. Det kunne måske endda også lokke Trust til at øge sit engagement hos Jordan-Ford, og således sikre en økonomisk indsprøjtning fra hollandske firmaer til holdet.


Björn Wirdheim har testet for Jordan før – mon pengene rækker til et sæde? – Copyright: JordanF1 Media

For den tyske testkører Timo Glock er dette dårligt nyt. Der er ikke mange der tror på, at Glock kan komme med tilstrækkelig kapital i form af personlige sponsorer, og tyskeren der ellers gjorde det så godt da han var vikar for Pantano, må derfor se med fra sidelinien.

I Dubai har kongefamilien Maktoum over sommeren søgt efter en vej ind i Formel 1. Det kan meget vel blive Jordan-Ford, da de på den måde slipper for at betale de $ 48 mio. i depositum til FIA, og samtidig overtage den knowhow der er hos Jordan. Bl.a. har Sheikh Ahmed bin Saeed al-Maktoum været ganske åbenmundet i pressen omkring deres ønske om at indtræde i motorsporten, men indtil videre har de mere konkrete oplysninger fra de royale munde ikke været at spore i pressen. Forhandlinger er utvivlsomt i gang i skrivende stund, og det er kun et spørgsmål om tid førend det vil slippe ud om samtalerne med Eddie Jordan har båret frugt eller ej. Rygter om et opkøb af 49 % af Eddie Jordans aktier er indtil videre ikke blevet bekræftet fra nogen sider, så vi må vente og se. Der ligger en tung sky over Jordan teamets fremtid, men den mellemøstlige sol kan måske skinne over Northamptonshire i en nær fremtid?

MINARDI-COSWORTH
Egentlig skulle der stå Wilux Minardi-Cosworth, men Paul Stoddart rodede sig uklart med Wilux’ øverste ledelse, da han valgte at hylde den afdøde tekniske direktør John Walton i stedet for at lade Wilux logoet pryde bagvingen under løbet på Silverstone. Så nu står Minardi endnu engang uden hovedsponsor, og er på bagbenene rent økonomisk. Situationen er meget lig den hos Jordan-Ford. Der skal to betalende kørere til, og det skal samtidig kunne kædes sammen med en hovedsponsor derudover. Kapital er også i Faenza en topprioritet.

De nuværende kørere Gianmaria Bruni og Zsolt Baumgartner har ikke gjort noget væsen af sig, og deres tid i Formel 1 slutter omkring oktober måned i år. Så skal der nyt blod, eller rettere nye kontooverførsler til hos Paul Stoddart. Testkører Bas Leinders er i samme båd som Jordans Timo Glock; ingen penge og dermed intet fast sæde. I stedet vil Paul Stoddart nok gå efter endnu en Briatore kører. Det gik jo så fint med både Alonso og Webber, og for 2005 kigger Stoddart på Renaults testkører Franck Montagny. Der blev ikke plads til Franck hos RenaultF1 i denne omgang, så et år som kører for Minardi er måske vejen frem for den franske kører. Han har jo set hvordan det er gået bl.a. makkeren Alonso og nu også Webber, så Montagny er nok selv ganske med på ideen om, at han bliver en del af 2005 feltet, og måske erstatte Fisico hos Renault i ’06…


Franske Franck Montagny kan komme i lære hos Minardi i 2005 – Copyright: Schlegelmilch Photography

Skulle man kigge i krystalkuglen er der umiddelbart yderligere et par navne man kunne kaste i flæng. Der er danske Nicolas Kiesa og sydafrikanske Alan van der Merwe, hvor sidstnævnte p.t. kører Formel 3000. De har nemlig begge assisteret Stoddart når han har rullet sine 2-sæders F1 racere ud ved forskellige lejligheder, og herigennem tjent lidt penge til holdet. Sydafrikaneren har måske en chance, skulle han kunne overbevise nogle investorer om, at han er den nye Webber, Fisichella, Alonso eller Trulli hos Minardi. Chancerne er små, og der er derfor lagt op til, at Paul Stoddart i 2005 introducerer to helt uprøvede kørere i Formel 1, hvis økonomien tillader ham at stille to biler til start.

AFRUNDING PÅ DETTE ÅRS SILLY SEASON
Man kan ligge meget, eller lidt i det faktum, at Ferrari er det eneste tophold der bevarer sit nuværende makkerpar. Ferrari er endnu engang det eneste hold hvor stabilitet prioriteres højere end alle andre steder, og det vil utvivlsomt også vise sig at være udslagsgivende næste år. De mange rokeringer holdene imellem er små ustabile tegn fra de enkelte hold, og samtidig bliver de enkelte holds små hemmeligheder mere eller mindre kendt hos de andre hold, og det kan godt give lidt bagslag. Det kan meget vel betyde, at alle de rokeringer de prominente kørere Webber, Button og Montoya har gjort i år gør, at Ferrari endnu engang løber med guldet i 2005. Det er det frygtede scenario, og mon ikke også Williams, BAR, McLaren og Renault er klar til at modbevise alle skeptikerne og pessimisterne? Jeg tror det!


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com