F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


EN TURBULENT PERIODE HOS DET LOVGIVENDE ORGAN

Der har været uro hos magthaverne. FIA har haft en særdeles turbulent juli måned hvor først præsidenten indgav sin afskedsbegæring, for to uger senere at trække denne tilbage samme dag som forslagene til regelændringer i 2005 og 2006 blev fremsat. Nogle meget markante udmeldinger, og det alt sammen indenfor femten dage. Præsident Max Mosley har i flere år kæmpet mod teamcheferne og Bernie Ecclestone for at få styr på den økonomiske himmelflugt udgifterne har taget i Formel 1 de seneste ti år. Regelændringerne blev allerede så småt indført i år, da en motor nu skal kunne holde en hel weekend. Det er indført med stor succes, og der er sjældent ret mange motorsammenbrud i et løb. Ingeniørerne har altså allerede løst det problem og fået det til at blive til deres fordel igen. Samtidig er der ved at ske det, at bilerne simpelthen er blevet for hurtige. Man skulle tro at det var umuligt i en sport hvor det gælder om at være hurtigst og først over stregen, men både kørere, teamchefer og FIA er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen, og regelændringerne møntes derfor også på at nedsætte fart via reduktion i vejgreb og motoreffekt.

Alt sammen skal sættes ind i én stor plan der på den ene side skal nedsætte udgifterne ved at køre et Formel 1 hold, samt sørge for at bilerne ikke kan køre så hurtigt som de kan nu. Den problematiske økonomi for bl.a. JordanF1 og Minardi er og de nu falliterklærede hold Prost og Arrows er lysende eksempler på, at ikke alle kan følge med som det er nu. Samtidig er de voldsomme uheld med bl.a. Ralf Schumacher i USA også et eksempel på, at det går lige lovlig hurtigt i Formel 1. Som lovgiver er det FIA’s pligt at få styr på den uheldige udvikling og få rettet det ind så alle kan være med igen, og det med livet i behold efter et Grand Prix. Der skal så og sige laves en hovedrengøring i Formel 1, men beboerne har ikke lyst til, at hverken FIA eller Max Mosley kommer med støvsugeren!


I Formel 1 er der p.t. alt for meget spil for galleriet ifølge Mosley – © Schlegelmilch Photography

MOSLEY GIK OG KOM IGEN PÅ FJORTEN DAGE


Torsdag d. 1. juli kunne FIA meddele, at deres præsident Max Mosley ville træde tilbage i oktober måned, når Formel 1 sæsonen er afsluttet. Planen var, at han først skulle til valg i oktober 2005, men Mosley har pludselig fremrykket sin afsked med ét år. En udmelding der naturligvis kom bag på langt de fleste i Formel 1, og som ikke rigtig harmonerede med den linie Mosley selv havde lagt for dagen i månederne op til. FIA har nemlig fremsat en række forslag der skal gøre både Formel 1 og WRC (World Rally Championship) billigere for holdene, mere underholdende for tilskuerne og mere sikkert for kørerne. En række forslag der indtil da kun havde været nævnt i flæng som rygter, men som ikke var blevet fremsat officielt. Alligevel havde Mosley mødt meget stor modstand på de indledende møder med teamcheferne, hvor han fremlagde nogle af sine ideer. Ideerne blev skudt kraftigt ned af alle parter, og den store modstand havde åbenbart tæret mere på præsidenten end man kunne have forventet af en 64-årig jurist, der i sit virke som FIA præsident har været vidne til en del. Mosley blev første gang præsident for FIA i 1993, blev genvalgt i 1997 og 2001, og er stadig favorit til at blive genvalgt i 2005.

Der gik så et par uger hvor reaktioner fra både kørere og teamchefer blev vendt og drejet i pressen. Alle var enige om, at de var forbløffede over beslutningen, og selvom de ikke altid havde været enige med Mosley, havde de stor respekt for det stykke arbejde han har udført for FIA og Formel 1 sporten. Specielt omkring sikkerheden har Mosley været en forgangsmand, og for dette er han blevet hyldet flere gange. Det skyndte alle de involverede parter så lige at gøre os opmærksom på igen, mens de så hurtigt vendte den anden kind til og så til fra siden. Der kom ikke det helt store frem, forståeligt nok.

Fredag d. 16. juli trækker Mosley så sin præmature afskedsbegæring tilbage i en pressemeddelelse der faldt samme dag som FIA officielt fremlagde sine ændringsforslag for hvordan Formel 1 skal se ud fra 2005 og fremefter. Pudsigt sammentræf. For mens Mosley i fjorten dage havde været ’afgående’ begyndte der i kulisserne at udspille sig en lille magtkamp om hvem der skulle have embedet, og da bestyrelsesmedlemmerne i hovedbestyrelsen ikke umiddelbart brød sig om de kandidater der lagde sig i selen med det samme, fik de overbevist Mosley om at blive indtil de gennemgribende ændringer var blevet stadfæstet og gjort til lov. Mosley var trods alt manden der startede hele affæren med at ændre Formel 1, nedbringe omkostningerne og gøre sporten mere sikker i nedbringelse af hastigheden.

”Jeg bliver. Alle siger jeg skal blive, og det er kommet dertil hvor min beslutning ville have været dårlig for FIA. De mente ikke jeg kunne tage en sådan beslutning med så kort varsel, og de vil meget gerne have mere tid.”

MOSLEY FORKLARER HVORFOR HAN IKKE GIDER MERE

På en pressekonference d. 2. juli var han dog hurtig til at forklare sig. Max Mosley gider ganske simpelt ikke det mundhuggeri med teamcheferne mere. På et tidspunkt har han siddet og undret sig over hvorfor han ikke i stedet sad på en strand med en god bog, og det endda ganske forståeligt.

Mosley har i flere år forsøgt at højne sikkerhedsstandarden i Formel 1. Det med regelændringer såsom HANS, riller i dækkene og andet der skal gøre sikkerheden i siddebrønden bedre samt nedsætte omgangshastighederne. Men de seneste år har han mødt en mur af modvilje som han ikke har prøvet før. Indførelsen af de gennemgribende ændringer er blevet mødt med ignorance og arrogance. Teamcheferne hverken vil eller gider høre på hvad Mosley siger.


Max Mosley er træt af at mundhugges uden resultat på bundlinien – © FIA Press

Det samme gør sig gældende med de tiltag FIA har forsøgt at gøre for at gøre sporten billigere at deltage i. De to konkursboer Arrows og Prost samt de nærkrakkede Jordan og Minardi har gjort det tydeligt for enhver, at Formel 1 aldrig nogensinde har været dyrere. Det er tilladt at have 12 teams i Formel 1, men i dag er der kun 10 og ikke udsigt til flere. Langt fra. En kedelig kaution på mange hundrede millioner kroner skræmmer fremtidige hold væk, og kun Toyota har villet betale prisen. Det betyder at der i dag kun er 10 hold, og det er minimum, for i Concorde-aftalen står der, at der skal være 20 biler i feltet, ellers må de resterende hold tvinges til at stille med mere end to biler pr. hold. Det betyder, at Formel 1 som vi kender det anno 2004 kører lige på smertegrænsen, og den konstante fare for at enten Jordan eller Minardi vil gå konkurs lurer som et ondt øje på FIA. For i sidste ende er det lovgiverne der skal sørge for, at miljøet er så tåleligt, at alle bindende aftaler kan overholdes. Ergo, skal Concorde-aftalen overholdes må der snart ske ting.

FIA har da også gentagne gange lagt forslag ud til debat. Sidste år forsøgte FIA og Bernie Ecclestone at presse motorleverandørerne til at stille deres motorer billigere til rådighed end hidtil. Det skulle angiveligt være Mercedes-Benz der var klar til at levere motorer til et eller flere små teams til halvdelen af hvad bl.a. Ferrari og Ford tog. Det blev dog ikke til andet end tom tale, og Minardi og Jordan kæmper stadig med en udgiftspost på over 120 mio. danske kroner årligt for motorblokkene. Det samme med den såkaldte ”Fighting Fund” der skulle sikre små hold en større markedsandel af gevinsterne, og dermed deres overlevelse. Den var også slået stort op, men da der skulle følges igennem faldt det hele fra hinanden. En tendens der har været den samme lige siden. Det blev til for meget for Minardis teamchef Paul Stoddart, og under et pressemøde i Canada sidste år lukkede Stoddart for alvor op for posen, og der blev talt med store ord. Her kom Bernie Ecclestone så Stoddart til undsætning, købte en aktiepost i Minardi og sikrede Stoddart lidt ekstra tid i sporten, og så var munden lukket på den australske flyverdreng.

Max Mosley har derfor med garanti følt det som om han har været lidt af en amputeret leder de seneste år, idet alle de ideer han søsætter hurtigt bliver torpederet af en flok modvillige teamchefer på den anden side af bordet. Han er ganske simpelt ikke blevet taget seriøst, og det er han blevet træt af. Han gider ikke længere bare sidde og spilde tiden med en masse møder der alligevel ikke er andet end flotte ord, tomme løfter og en sludder for en sladder, der i sidste ende udmønter sig i en ligegyldig status quo hvor ingen har fået noget ud af møderne, udover naturligvis at miste den dag på stranden med sin bedste bog mellem hænderne.

HVAD GØR VI NU, LILLE DU...

Den forhastede afskedsbegæring kan også ses som et spil for galleriet. For Max Mosley vidste udmærket, at de fremsatte forslag til ændringer af det tekniske reglement i Formel 1 ville blive modtaget køligt fra bl.a. teamchefer, samt ikke mindst motorleverandørerne bag, som har postet rigtig mange penge i de nuværende motorprojekter. Skal de laves om fra 3,0 L V10 til 2,4L V8 betyder det en omfattende omstrukturering i ressourcer, samt ikke mindst en totalrevidering af de enkelte R&D afdelinger. Det er dyrt!

Måske derfor smed Mosley røgsløret ud omkring hans tilbagetrækning, og de efterfølgende udtalelser der kun kunne tolkes som værende Mosleys måde at kalde modparterne for nogle pattebørn der ikke vil lege diskutere særlig meget, og mest af alt er interesseret i en meget dyr form for navlepilleri. Han svinede dem regulært til idet han ikke mente møderne med dem førte til noget som helst. En tur på stranden ville give mere mening end at snakke med dem om noget som helst.


Hverken McLaren eller Williams har været særlig samarbejdsvillige – © Schlegelmilch Photography

Derfor valgte han at ytre sig i skarpe vendinger først på måneden, lade den suppe henkoge lidt, simre hos de forskellige stillingstagere, for derefter at trække det hele tilbage og komme med sit egentlige budskab: FIAs fremsatte forslag til tekniske ændringer i reglementet fra 2005 og fremefter.

For da Mosley offentliggjorde sin tilbagetrækning var der meget hurtigt kandidater der bejlede til tronen som præsident. Amerikaneren Robert L. Darbelnet lagde ikke skjul på, at han i ledtog med sin makker Jacques Regis meget gerne ville overtage rollen som præsident for FIA. Darbelnet og Regis havde dog ikke helt den fornødne opbakning i baglandet, og repræsentanter fra FIA fik overtalt Mosley til at udskyde sin tur stranden. På den måde har Mosley effektivt fået stoppet Darbelnet og Regis’ eventuelle kandidatur til når der skal vælges præsident i 2005, idet de nu har skudt krudtet af og ødelagt overraskelsesmomentet for at stille op. Katten er ude af sækken, så at sige.

I stedet står Mosley nu stærkere end nogensinde før. Han ved, at han har den fulde opbakning fra repræsentanterne fra de forskellige automobilorganisationer som FIA er paraplyorganisationen for. Det betyder, at Mosley nu kan gå til sine kedelige møder med lidt mere pondus bag ordene, og måske den vej igennem trumfe sine forslag igennem. For da FIA trådte sammen d. 16. juli, samme dag som de offentliggjorde udkastene til regelændringerne, var det med en ekstraordinær generalforsamling hvor Senatet i FIA besluttede at få Mosley tilbage på pinden. Det var altså toppen i FIA der hev Mosley tilbage bag styrpinden.

I samme åndedræt skyndte Max sig dog at få skudt ud mellem sidebenene, at han ikke gider det fulde ansvar længere. Der skal være nogle der kan tage sig af det sportslige og den daglige drift, og så skal han sådan set bare være mentor og manden med det endelige ansvar der kan træde til, skulle en situation spidses til. En rigtig leder uddelegerer jo som sagt ansvar, og her forsøger Mosley at give lidt af sin arbejdsbyrde fra sig, velvidende at han sikkert nok skal få nogen til at aflaste sig.

FORMEL 1 i 2005 OG FREMOVER IFØLGE FIA

På www.fia.com kan man læse hvordan FIA gerne ser sporten fra 2005 og fremefter. Det direkte link til de to omfattende PDF-filer er her:
http://www.fia.com/mediacentre/Press_Information/F1/F1_Press_Information/2004/f1_regs.html

Her kan man læse hvordan Mosley og FIA har tænkt sig at begrænse farten i Formel 1, samt gøre det nemmere og billigere for fremtidige og nuværende små hold at etablere en sund økonomi i sporten.


Ifølge Mosley går det her så hurtigt, at det er sundhedsskadeligt – © Schlegelmilch Photography

Motorer skal nu holde i to løb, størrelsen reduceres til 2,4 l. V8 og en del af den tekniske del af motoren bliver standardiseret. Variabler som tændrør, tænding, knastakselsplacering og andre ting bliver der gjort stramme regler for hvordan de skal laves, og det er kun motoren. Dækkene skal fra og med 2005 kunne holde et helt løb, og der bliver derfor kun tilladt at tanke benzin når en bil går i pit, og skulle et dæk punktere må der ikke ske påfyldning af benzin på dette dækstop.

Rent aerodynamisk hæver man vingerne, formindsker diffuseren og ændrer på reglerne omkring chassiset foran og bag hjulene. På den måde nedsætter man vejgrebet med nogle få procent, og formindsker samtidig slipstrømmen bag bilen og gør det muligt for de bagvedliggende biler at komme tættere på uden at ødelægge aerodynamikken. Det skulle, hvis FIA har regnet rigtigt, give en anelse større mulighed for overhalinger, samt lavere hastighed igennem svingene, da de reviderede vinger ikke skaber nær så meget downforce og dermed ikke er nær så tæt på jorden som ellers.

Samtidig giver han en lille slikkepind til de små hold. Hvis ikke det er muligt at anskaffe sig en 2,4 L V8 motor hos en fabrikant til rimelige penge, bliver det fremover tilladt at køre med 3,0 L V10 motor alligevel. Her forbeholder FIA sig dog retten til at sætte en omdrejningsbegrænser på, og så regner de ud hvordan de nye 2,4 V8 motorer ser ud rent effektmæssigt, og sætter begrænsningen på den større blok herefter.


Det her skulle gerne forblive en V10 og ikke en V8 hvis det står til BMW – © Schlegelmilch Photography

Alt i alt en meget omfattende ændring af det nuværende tekniske, og sportslige reglement. Noget der i de næste måneder vil blive terpet af den tekniske gruppe i Formel 1, med de ti tekniske direktører som deltagere. Alene det tekniske ændringsforslag fylder 47 sider, hvori alle emner er dækket ind (de sportslige fylder 38). Der er nok læsestof til den ivrige, og i Formel 1 er de tekniske direktører pisket til at følge med lige nu, for ellers bliver det vanskeligt at have en habil 2,4 liters V8 blok klar til sæsonstart 2006. For det er efterhånden svært at forestille sig, at Max Mosley ikke får trumfet hovedparten af sine forslag igennem. Medmindre det kedelige GPWC spøgelse pludselig begynder at røre på sig igen, hvis de så også ser sig sure på FIA. Hidtil har GPWC jo nøjedes med at være sur på Bernie fordi han napper den største del af den økonomiske lagkage, men bl.a. BMW er ikke specielt glade for Mosley lige p.t., da deres nye BMW M5 trækker store veksler på fabrikkens erfaringer i Formel 1, da denne nye sportsvogn bliver udstyret med en 5 liters V10 motor med teknologi fra Formel 1, og en ydeevne på omkring 510 hk. Kan de ikke udvikle den med erfaringerne fra Formel 1, kan det meget vel gå hen og blive et dyrt soloprojekt for BMW. Så de er bestemt ikke begejstrede for udsigterne til V8 motorer i 2006.

KONKLUSION

Uanset hvad, så vil de næste par måneder blive brugt til at tygge forslagene igennem, hvorefter den tekniske gruppe vil samles over flere omgange, og udforme de endelige regler for hvordan Formel 1 skal se ud de næste år. Max Mosley har gjort sit for at gøre det til noget af et cirkus i pressen, og det fordi han ikke mener modparten vil spille med på spillets præmisser. Nu kan vi afvente modpartens udspil, og se hvor det hele ender. En løsning på midten skal man ikke forvente. Demokrati er ikke et ord der klinger nær så godt i Formel 1 verdenens finansielle stratosfære, så det bliver enten teamcheferne og disses motorfabrikanter der skal sluge nogle kameler, eller også går Mosley for alvor i 2005, og så smækker han med døren denne gang. For det er sidste udkald. Mosleys udmelding om en tidlig tilbagetrækning d. 1. juli har gjort, at det hele er malet op i et hjørne og nu skal der findes en løsning.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com