F1JOURNAL.COM / F1 TEKNIK / ANALYSE


PANASONIC TOYOTA RACINGS TRAVLE(LEX) OFF-SEASON
Mens holdene normalt bruger off-season til at lave internt arbejde, har Toyota formået at komme i pressens søgelys et par gange. Først mister efter sigende sponsor og samarbejdspartner Travelex, men kunne heldigvis for nylig meddele noget mere positivt, nemlig at de fra og med 1. december 2003 har sikret sig Mike Gascoyne som teknisk direktør for chassiset. Han blev ganske simpelt købt dyrt fra Renault, og det siges, at alle parter har været tilfredse. Det har altså været en dyr start på off-season for Toyota, men øjensynligt et skridt i den rigtige retning, rent teknisk. For økonomisk var det utvivlsomt et par kedelige udgiftsposter der tikkede ind. Travelex firmaet trækker øjensynligt sig nogle år før tid, og det betyder at Panasonic Toyota Racing holdet mister mange millioner kroner, mens ansættelsen af Gascoyne velsagtens heller ikke har været helt billig. Vi starter med at se på ansættelsen af den nye tekniske direktør. En historie der har sin begyndelse i Monaco, da svenske Ove Andersson kommer til at tale over sig.


GASCOYNE-GATE STARTER I MONDÆNE MONACO
Af alle steder, hvor pressen og berømthederne flokkes om alt der har en puls, vælger Ove Andersson at lade en mindre ballon briste på et pressemøde. Teamchefen for Toyota indrømmer, at holdet mangler en rigtig god teknisk direktør til at styre tropperne, men at de endnu ikke har nogen specifik i sigtekornet. Spekulationer starter, men både Gascoyne, Renault og Toyota afviser dette. Det kommer endda så vidt, at da Formel 1 feltet er på sin årlige visit på Silverstone, benytter Andersson lejligheden til at afvise alle rygter, og siger direkte at man ikke går efter Gascoyne.


Ove Andersson må allerede på Silverstone afvise rygter - © Toyota F1 Media

Mandagen efter Silverstone løbet vælger Renault ligefrem at udsende en pressemeddelelse, da de føler, at rygterne omkring Gascoynes fremtid hos drengene fra Köln efterhånden er noget livagtige. Man er ganske simpelt træt af den britiske presses evige jagt på sensationer.

"I modsætning til de spekulationer der har været i den britiske formiddagspresse, kan Mild Seven RenaultF1 teamet bekræfte, at den tekniske direktør Mike Gascoyne er fuldt dedikeret til holdet. Mike er 100 % fokuseret på Renault teamet."

Det var ordene fra teamchef Flavio Briatore, og samtidig valgte Toyota endnu engang at benægte ethvert forsøg på at kapre briten, så der kom igen lidt pusterum til de to hold, hvor de kunne koncentrere sig om andet end blot at afvise rygter. Det holdt dog kun i testforbudets periode, hvorefter man igen begyndte at stille spørgsmål vedrørende Gascoynes fremtid, og hvorfor Renault ikke i deres pressemeddelelse af 24. juli valgte at skrive, at man også havde sikret mandens ydelser i fremtiden.


Flavio Briatore var bestemt ikke tilfreds med rygterne - © RenaultF1 Media

Gascoyne-sagaen gik hen og blev lidt ligesom BAR og deres Villeneuve/Sato historie. Alle vidste godt hvad klokken var slået, men ingen sagde noget. Hverken Renault, Toyota eller hovedpersonen selv. Først efter sæsonen var slut kunne man lade katten ud af sækken, officielt. For alle havde det jo lidt på fornemmelsen. Rygterne havde været for vedvarende til, at man kunne affeje dem som pure spekulationer, og der var desuden på et tidspunkt så præcise detaljer ude omkring ansættelsesforhold, lønnens størrelse osv., at der skulle gå meget galt hvis ikke rygterne på et tidspunkt blev bekræftet fra officielt hold.

Det skete så d. 15. oktober, da Toyota på deres hjemmeside offentliggør en pressemeddelelse med overskriften: "Panasonic Toyota Racing reinforces technical structure."

Med udtalelser fra både bestyrelsesformanden for Toyota Motorsport, Tsutomu Tomita, samt vicepræsidenten fra samme firma, Toshiro Kurusu, blev Gascoyne hyldet som værende et sandt teknisk geni, og Toyotas evige målsætning om at forbedre sig på områder hvor de i forvejen ikke er banebrydende. Selv siger Mike Gascoyne i pressemeddelelsen:

"Jeg er meget glad for at slutte mig til Panasonic Toyota Racing som teknisk direktør i chassisafdelingen, men jeg er naturligvis også ked af at skulle forlade Renault efter tre meget gode nydelsesværdige og succesfulde år. Nu ser jeg lige så meget frem til en ny og spændende rolle hos Toyota, og jeg gør dette med store entusiasme. Jeg tror vi sammen vil glæde os til den langsigtede udfordring det er, at udvikle Toyota til et verdensmesterskabsvindende hold."


Gascoyne skal arbejde sammen med Keizo Takahashi helt ude til venstre, stå til ansvar hos Ove og bliver skamrost af Toshiro Kurusu, helt ude til højre. - © Toyota F1 Media


MIKE GASCOYNE - ET TALENT I TEKNIKKENS RÆKKER
Hos Toyota er man selvsagt pavestolte, da Gascoyne anses for at være en meget dygtig mand. Han startede sin karriere i Formel 1 tilbage i 1989 som aerodynamiker for McLaren, hvor han arbejdede i tre år. Siden har han arbejdet som chassismand hos Tyrrell, men det var kun i en kort periode. Derefter arbejde han i tre år som chef for den aerodynamiske afdeling hos Sauber, hvorefter han kom tilbage til Tyrrell, denne gang som teknisk direktør. I 1998 kom han så til Jordan som chefdesigner, og blev derefter udnævnt som tekniske direktør. Han var således en af hovedmændene bag Jordans succesrige år i 1999. I slutningen af 2000 valgte han at forlade den synkende skude, og blev i stedet ansat som teknisk direktør hos Benetton, der så senere ændrede navn til Renault. Her i efteråret 2003 er han så igen på farten, og denne gang stod han af på stationen med overskriften: Teknisk direktør hos Panasonic Toyota Racing.


Gascoyne har hjulpet Renault op - en mand der nyder stor respekt! - © RenaultF1 Media

Gascoyne kommer til at besidde topposten hos Toyota lige under Ove Andersson. Han er teknisk direktør for chassisafdelingen, mens den anden tekniske direktør, Luca Marmorini stadig er teknisk direktør for motorafdelingen. Det bliver med garanti ikke noget problem, for Gascoyne har jo netop baggrund som chefdesigner, så det er helt sikkert selve chassiset han skal arbejde med. Ikke motoren. Der gør Marmorini nemlig i forvejen et fremragende stykke arbejde, da det ikke er nogen hemmelighed, at Toyota har en af de bedre V10 blokke i feltet.

Mike skal i stedet arbejde tæt sammen med chefdesigner Gustav Brunner, der fortsætter som dette. Alt imens får også Norbert Kreyer også lov at fortsætte som direktør for løbs- og testingeniørerne. Keizo Takahashi skal så være den chefingeniør der skal holde snorene sammen mellem Köln og Japan. Fælles for dem alle er, at de skal stå til ansvar overfor Mike Gascoyne. Det bliver i sidste ende ham der skal tage de endelige beslutninger, selvom Marmorini, Brunner, Kreyer og Takahashi i det daglige naturligvis har deres respektive ansvarsområder. Gascoyne er altså en "Patrick Head" så at sige, der skal have det forkromede overblik på den tekniske side, og være ham der skal uddele de øretæver der kommer ovenfra Ove Andersson og bestyrelsen hjemme i Japan, når tingene ikke fungerer som forventet.


De to tekniske direktører hos Toyota: Gascoyne og Marmorini - © Toyota F1 Media & RenaultF1 Media

Gascoynes CV i Formel 1 er imponerende, da han har arbejdet med nogle hold der har opnået gode perioder med Gascoyne som styrmand i baggrunden, og det er utvivlsomt det Toyota nu også håber at nyde godt af. Gascoyne er blevet købt dyrt, og rygter om en årsløn på adskillige millioner forventes ikke afvist eller bekræftet, da der ikke er nogen grund til at lade offentligheden vide hvor meget Toyota måtte bløde for at sikre sig manden. Én ting er sikkert: Han har ikke været billig.


TOYOTA HAR PRØVET AT PUNGE UD FØR — MANGE GANGE!
Det er ikke første gang Toyota måtte tage kontante midler i brug for at sikre sig det gode tekniske personel. Allerede inden de kom ind i Formel 1 i 2002 var de blevet kendt for at prikke til ledende figurer i hold rundt omkring. Teknisk personel hos både McLaren, Williams og Ferrari er kendt for at være blevet tilbudt nyt arbejde hos holdet fra Köln, men mest kendt er vel historien om chefdesigner Gustav Brunner.

Han kom til Toyota inden de var med i Formel 1, og skulle stå bag kreationen TF102, bilen som skulle være den første Toyota Formel 1 racer nogensinde. Brunner havde haft nogle magre år hos Minardi, men hans evner var der ingen der bestred, så Toyota hentede ham ind for en klækkelig sum. Det var Minardis nye teamchef og ejer Paul Stoddart dog ikke helt tilfreds med. Han truede med bål og brand, og sagen endte da også kortvarigt i retten. Det blev dog fundet, at Toyota ikke havde gjort noget galt, og selvom Brunner havde begået kontraktbrud overfor Minardi, blev sagen afgjort med Brunner og Toyota som vindere, mens Stoddart i sin spæde start som teamchef led sit første nederlag i den bitre strid der foregår i kulisserne om at sikre sit eget hold de bedste teknikere.


TOYOTA TABER TRAVELEX SOM HOVEDSPONSOR
Mens man på den ene side bruger millioner af kroner på at ansætte en ny leder på den tekniske front, har man i marketingsafdelingen helt andre problemer. Toyota mistede nemlig Travelex som hovedsponsor som sæsonen gik på hæld, og det pga. en ændret markedsstrategi hos Travelex. Et firma der til daglig arbejder med penge. Såre simpelt. Travelex er et vekselbureau, og har på årsbasis mere end 29 mio. kunder fordelt på 31 lande. Et stort firma med lige så stort et eksponeringspotentiale. Det så Toyota, og lige inden sæsonstart i 2002 kunne de da også meddele fredag d. 1. marts, at man havde sikret et såkaldt "hovedsponsorat" med Travelex. En femårig aftale var indgået til en værdi af $ 11 mio. Travelex skulle ikke blot spytte i kassen, men samtidig fungere som samarbejdspartner, og hjælpe Toyota med at holde styr på alle de forskellige internationale valutaer som regninger skulle betales i.


Travelex er ellers velrepræsenteret på TF103 i år! - © Toyota F1 Media

Kun to år inde i den femårige aftale vælger Travelex så at afbryde samarbejdet. Et skifte i ledelsen gør, at man har ændret sin strategi for den globale markedsandel. Hvor man før fokuserede på Europa og Asien, er man nu i stedet mere varme på ideen med at markedsføre sig selv i Amerika. Her har Formel 1 slet ikke den samme mediebevågenhed som i eksempelvis Europa og Asien, og derfor vælger Travelex at trække sig. Marketings- og kommunikationschef Anthony Wagerman fortæller til Marketing Week:

"Med vores ændrede strategi giver det ikke længere nogen mening at fortsætte med Toyota og Formel1."

Kort og præcist fra Wagerman, der til daglig arbejder med at få Travelex mærket eksponeret verden over. Det er ham der bl.a. har sørget for at blive hovedsponsor for det australske cricketlandshold, og sørget for at Travelex har været sponsor ved bl.a. VM i Fodbold i engelsk fjernsyn og ligeledes cricket. Nu er der så bare ikke plads til Formel 1 eventyret længere, og man har valgt at sætte en stopper for dette.

Det koster utvivlsomt Toyota et anseeligt millionbeløb i de tocifredes klasse at miste Travelex, hvorfor der nu arbejdes på højtryk for at finde en afløser. Sjovt er det dog, at hverken Travelex eller Panasonic Toyota Racing har bekræftet rygtet. Under præsentationen af Anthony Wagerman på Travelex’ hjemmeside står der stadig en notits om Toyota og Formel 1, og ligeledes på Toyotas hjemmeside står Travelex stadig som hovedsponsor.

Om begge parter vælger at opretholde den pæne facade indtil 2003 sæsonen officielt slutter ved årsskiftet vides ikke, men udtalelsen i Marketing Week er ikke til at tage fejl af. Travelex ser ingen mening i at fortsætte med Formel 1.


Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com