F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


MARC GENÉ HAR IGEN GJORT DET POPULÆRT AT HEDDE 'TESTKØRER'

Med ét er det igen godt at være testkører, og ikke automatisk et tilbageskridt i ens karriere indenfor Formel 1. Én flot præstation skal der til, og testkørerne er igen centrum for masser af opmærksomhed og nysgerrige blikke, fotolinser og notesblokke fra verdenspressen. F1Journal.com stemmer i det kor, og kigger lidt nærmere på hvad det er for en ambivalent verden det er at være testkører. Hvordan det kan gå så utrolig godt, men hvordan det også kan være en regulær parkeringsplads for dem der kunne være blevet til noget, eller endnu værre; en holdeplads for dem det er synd for, selvom de egentlig ikke har evnerne til at være med helt fremme.

Det er spanske Marc Gené der har lidt af hver af de postulater. Han er god, men ikke prangende, og han har fået pladsen fordi han har teknisk indsigt nok til at kunne hjælpe et tophold på vej. Altså en holdeplads for ham der er god, men aldrig rigtig er blevet til noget.

Men Marc Gené har parret sit år som testkører for BMW WilliamsF1 flot med en tjans som rigtig racerkører i 'World Series by Nissan', hvor han har holdt sine kløer skarpe og plejet sine evner bag rattet når der ikke kun skal kæmpes mod uret, men også mod 18 - 20 andre kørere, og hvor det er placeringer, og ikke omgangstider der tæller! Det skulle vise sig at være en fornuftig disponering, som han dog selv fraviger fra, nu hvor han har lugtet guldet efter en flot indsats i Italiens Grand Prix på Monza. Spanieren trådte nemlig lørdag morgen ind for Ralf Schumacher, der stadig ikke har det alt for godt efter et testuheld på selv samme bane en uges tid før det rigtige løb. Ralf kørte uimponerende fredag, og valgte i samråd med sin læge at trække sig.


Marc Gené med løftede hjul på sin FW25 i Italiens Grand Prix - © Schlegelmilch Photography

Det gav plads til Gené, der året igennem har tærsket rundt i en FW24 og FW25 på diverse europæiske baner, studerende telemetri og andet teknisk gejl for enten Williams, BMW eller Michelin. Gené kender verdenen, da han kørte to sæsoner for Minardi teamet tilbage i '99 og 2000. Han scorede endda et VM point for det lille hold fra Faenza på Nürburgring i 1999, løbet hvor der skete mange ting og sager...

Pga. sit indgående kendskab til Formel 1 biler var det ikke nogen uvant sag at blive kastet for løverne her sidst på sæsonen, og Gené kvitterede med en flot kvalifikation som nr. 5, og sluttede også løbet på denne plads. Kun overgået af Michael Schumacher, Juan Pablo Montoya, Rubens Barrichello og Kimi Räikkönen. Ikke så tosset endda, Marc.

JEG VIL OGSÅ VÆRE TESTKØRER, FOR NÅR MARC KAN...

Testkørerjobbet har dog ikke altid været lige lukrativt. Det har som sagt haft ry for at være tabernes holdeplads, og her parkerer man de afdankede kørere, der har en vis portion teknisk viden de kan øse ud af i et års tid, og på den måde få sparket på en pæn måde. Men de seneste år har små solstrålehistorier gjort testkørerjobbet til en eftertragtet plads. Vi kender alle historien om hvordan Olivier Panis kørte et år som testkører for McLaren Mercedes, gjorde det så godt at han fik sin karriere genoplivet hos BAR, og er nu sikker på endnu et år hos Toyota, selvom han kunne være Alonsos far!


Sidste år glemt som testkører - i år vinder Alonso Grand Prix løb! - © Schlegelmilch Photography

I dag husker ingen, at østrigske Alexander Wurz prøvede samme trick hos samme hold året efter. For nu er han så indgroet en del af McLarens testhold, at ingen i deres vildeste fantasi kan forestille sig ham tilbage i feltet, og da slet ikke med et hold hvor han kan blive ansat på merit. Wurz' eneste chance for et comeback er hos enten Jordan eller Minardi, og så skal posen med penge være af en anseelig størrelse.

Alligevel er der noget om det der at være testkører, for ellers ville de unge talenter ikke falde hinanden over benene for at få lov. Og det er da heller ikke så svært at regne ud. Det er den perfekte måde at gøre sig bemærket på. Man har et helt år hvor man hver uge får chancen, og ikke bare nogle få dage på Jerez i en shoot-out med tre andre håbefulde talenter. Her har man rent faktisk bilen for sig selv i et helt kalenderår, og man har muligheden for at skabe sig et forhold til både chef, fungerende kørere, og vigtigst af alt: Holdet!


Franske Montagny har et år som praktikant. Nok til et fast sæde i '05? Who knows... - © Renault Media

Derfor ser Franck Montagny det som en sejr at få jobbet som testkører ved siden af Jarno Trulli og Fernando Alonso, fordi han er kun 25 år, og har nu Allan McNishs sæde i et års tid. Vil guderne det Franck godt satser Renault på fredagsklubben igen næste år, og så får han ikke bare kendskab til Formel 1, men også til alle de nuværende baner i kalenderen. Ja, så skal der ikke den store handelseksamen til at finde ud af, at han står bedre i 2005 på kørermarkedet end de kørere der kun har testet for Williams, Jordan eller Toyota en enkelt dag på Circuit de Catalunya.

TESTKØRERJOBBET ER DEN RIGTIGE KRAVLEGÅRD FOR FORMEL 1

Man kalder F3000 for kravlegården til Formel 1. Sådan er det ikke helt i dag, selvom både FIA, Bernie Ecclestone og alle de involverede parter i serien gør sig umage med at få det til at virke sådan. Holdene stoler ikke helt på F3000 serien længere, og vælger derfor selv at stå for oplæringen af næste års kørere. Det har vist sig at være tilfældet med den fremtidige verdensmester Fernando Alonso. Han fik lige lov til at snuse til Formel 1 i 2001 da han kørte for Minardi, men så hev teamchef og personlig manager guldægget ind til kroppen igen, og gemte ham væk som testkører i 2002. Der var ingen andre end ham selv der skulle lære ham op. For han skulle nemlig, ligesom Montagny nu skal, lære holdet at kende indefra inden han blev sluppet løs i det virkelige liv, og det har givet afkast tifold. Sejren på Hungaroring er et lysende eksempel herpå. End ikke Stevie Wonder ville kunne overse det faktum.

Det ses også hos japanske Takuma Sato. Han fik en sæson hos Jordan fordi Honda krævede det, og siden har de plejet deres protegé i testkørerrollen hos BAR, og der er gode chancer for, at Honda kunne finde på at trække ham ned over hovedet på David Richards. Hos Ferrari så man en upoleret diamant i Felipe Massa, så ham hentede de ind fra søsterholdet Sauber, og plejer ham nu hjemme i Maranello. Om han blot skal parkeres som afløser for Luca Badoer er endnu uvist, men faktum er, at han på trods af umoden kørsel alligevel imponerede Ferrari tilstrækkeligt til, at man lod fangearmene strække ud efter ham.


Svenske Wirdheim har allerede testet for Jordan - han har foden indenfor! - © Jordan Ford Media

Selvom tiltroen til F3000 ikke er overbevisende, går man dog ikke med så voldsomme skyklapper i Formel 1 at man totalt overser det talent der trods alt findes i serien. Navne som Giorgio Pantano og i særdeleshed Björn Wirdheim er efterhånden kendt i folkemunde i Formel 1 feltet, og Wirdheim kan sove trygt, velvidende hans fremtid i Formel 1 er ved at være på skinner, takket være nogle fremtidige tests med både Jordan, BAR og endda mægtige Williams.

Problemet med testkørerne er, at der er mange af dem. Har man testet for Minardi én dag på Fiorano kan man med rette skrive "Formel 1 testkører" på sit CV, og så udvander man lidt titlen. Det er også sket, men én ting er helt sikkert: Holdene, teamcheferne og disses talentspejdere har en helt anden, mere eksklusiv liste, og på den står der ikke 'testkørere' der har været inde over én dag i det sydspanske. Her står dem der leverer varen dag efter dag, og her står i dag navne som Massa, Gené, Montagny, McNish, Wurz, Pedro de la Rosa, Badoer og en håndfuld andre. Det er nok ikke ligefrem dem vi skal forvente at se med et fast sæde næste år, udover Montagny og Massa, men måske nærmere det næste kuld af testkørere. Altså dem der er under 30. Navne som Wirdheim, Pantano, Sperafico, Liuzzi og nogle få andre ligger og venter i kulissen, og lur mig om ikke bare én af de ovennævnte bliver tilbudt en stilling som testkører i 2004 eller 2005 sæsonen, og på den måde får kilet sig ind i det fornemme selskab.

Og alt dette pga. en sølle femteplads på Monza... Testkørerne er ikke altid bare nogle skvat, men i enkelte tilfælde også uopdagede talenter. Briatore ved det, de andre teamchefer gør det, du og jeg gør det - men ved de det også selv? Det kan du æde din hat på de gør!

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com