F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


HELT NYE REGLER DER KUNNE UDNYTTES - OG DET GJORDE MAN SÅ!
Sæsonstart 2003. Nye biler i nye farver, nye ansigter og vigtigst af alt: Nye regler! De nye kvalifikationsregler har vendt op og ned på Formel 1 som vi kender det. Fredagens tider betyder lige pludselig noget igen, og tak for det. Den der kører hurtigst fredag får lov at starte sidst lørdag, og får dermed den fordel at de andre 19 biler forinden har ryddet banen for støv. Men nu må man ikke længere fylde brændstof på bilerne efter lørdagens kvalifikation, ej heller må man skrue på bilerne. De skal stå som de var da de afsluttede deres kvalifikationsomgang når de kommer til start søndag eftermiddag.

Men FIA, det lovgivende organ, havde overset en lille detalje som European Minardi Cosworth holdet udnyttede til fulde og tog dermed FIA, og dennes præsident Max Mosley på sengen. De gjorde det endda så godt at præsidenten selv indrømmer at det var smart fundet på, og vælger så at belønne Minardi med at det lille hul i lovgivningen fremover vil blive lukket. Det er sagen i en nøddeskal. Men hvordan gjorde Paul Stoddart det? Og måske endnu mere interessant: Hvorfor?


HVORDAN FANDT DE HULLET - OG HVORDAN UDNYTTEDE DE DET?
Det var jo FIA selv der lavede hullet, ubevidst naturligvis, men Paul Stoddart var ikke sen til at opsnuse fidusen i at undgå at få sine PS03 racere låst inde i Parc Fermé sammen med alle de andre, og dermed udnytte hele lørdag eftermiddag, aften og nat til at få finjusteret racerne til morgendagens Grand Prix. Stoddart sagde så til Justin Wilson og Jos Verstappen, at de ikke skulle gennemføre deres hurtige omgang, og de to kørere parerede ordre. De kørte ud, startede deres flyvende omgang men trak ind i pit på den omgang. Det virkede umiddelbart tosset, for man får jo kun ét forsøg med de nye regler. Men der var en skjult dagsorden - en dagsorden kun Stoddart kendte til.



For FIA udsendte selv en pressemeddelelse torsdag d. 6. marts, dagen før sæsonen officielt gik i gang. Heri står der, at enhver bil der ikke gennemfører 3 kvalifikationsomgange om lørdagen behøver ikke køre bilen i Parc Fermé; området hvor bilerne er aflåst efter afslutningen af kvalifikationen om lørdagen til søndag morgen kl. 08.00.

Dermed kunne Paul Stoddart se sine kørere give den gas i starten, for at overbevise FIA om, at bilerne sådan set var hurtige nok til at være med, men alligevel kørte de ind. De skulle bare vise deres eksistensberettigelse i serien, og så ellers ikke mere. Minardi havde fundet et lille hul i reglementet og udnyttet det fuldt ud. Nu havde de hele lørdag til at finjustere bilerne mens de andre holds mekanikere, ingeniører etc. ikke havde noget at give sig til hele lørdag aften.


VEJRET ØDELAGDE LIDT AF FIDUSEN
Desværre var heldet ikke helt med Stoddart og co., og det ødelagde lidt af hele cirkusnummeret. For regnvejret om formiddagen betød at holdene fik lov til at skifte dæk, af sikkerhedsgrunde, inden løbets start, selvom det ellers ikke ville have være tilladt. Havde det været under normale, tørre omstændigheder, havde Paul Stoddart kunne starte løbet på friske dæk mens alle de andre måtte starte på de dæk de havde kørt kvalifikation i. Sådan blev det ikke, og regnvejret forpurrede derfor en anelse Minardis fikse plan. Men søndag morgen havde taktikken også udspillet sig selv. Minardi ville have startet på de startpladser alligevel - det var lørdag aften der var klimaks. Da de andre biler blev trukket ind i en aflukket garage stod Minardi tilbage og kunne se på mens deres racere stod varmt og trygt inde i deres egen garage.


JUSTIN WILSON MÅTTE SVARE PÅ NYSGERRIGE SPØRGSMÅL EFTER KVALIFIKATIONEN


DE TUNGE DRENGE ANERKENDTE NUMMERET
Paul Stoddart fik anerkendelse fra allerhøjeste sted. Nogle af de mest respekterede mænd i Formel 1 tog hatten af for den snarrådige australier, og gav samtidig Stoddart støtte i den bitre strid med McLarens høvding Ron Dennis. Dennis og Stoddart har jo i pressen kæmpet en bitter kamp på ord, idet Dennis åbenlyst har sået tvivl om Minardis berettigelse i sporten - noget som Stoddart naturligvis ikke har kunnet sidde overhørig. Det har givet nogle sjove citater i pressen, og Stoddarts kispus med FIA gav Sir Stirling Moss, legenden, en kærkommen lejlighed til at bifalde Stoddarts taktik og samtidig give Ron Dennis en lille én over fingrene.

"Jeg synes Paul Stoddart har gjort et fortræffeligt stykke arbejde. Hvilket stunt! Hvis det regner kan han sidde bagerst med regnvejrsdæk og fulde tanke. Genialt. Det får én til at tænke på hvorfor Ron Dennis ikke har tænkt på det!"

Moss' ord vejrer tungt i Formel 1. Her har vi manden der igennem en årrække kørte lige op med den største af alle; Juan Manuel Fangio, og pga. den fabelagtige argentiner aldrig selv vandt en VM titel. Men Moss' bedrifter står stadig den dag i dag som noget meget stort, og det har derfor været en kedelig kamel for Dennis at sluge, for slå tilbage? Den er umulig. Og Ron Dennis sagde da heller ikke noget til hverken Moss' udbrud eller om Minardis lille krumspring. Faktisk var der øredøvende stille omkring Minardis indgangsvinkel til de nye kvalifikationsregler. Ingen sagde et kvæk. Der var ikke én teamchef eller kører der kommenterede det offentligt. Der er ellers blevet søgt meget på internettet som research til denne artikel, men ikke ét citat har vi kunne opdrive. Man holder sig klogelig nok til ikke at kommentere en sag der snarligt skal diskuteres mellem FIA og teamcheferne.


FIA BELØNNER DET KREATIVE MED ET FORBUD
Akkurat som det var tilfældet med Mogens Glistrup da han var lige lovlig kreativ med sin selvangivelse i starten af 80erne, og derefter måtte bøde for det da Told & Skat kulegravede mandens økonomi, blev det ikke til nogen sæsonlang fidus Paul Stoddart havde fundet sig her. Allerede om mandagen, dagen efter Grand Prix løbet i Albert Park, var FIA præsidenten Max Mosley ude i pressen, og han fortalte at nu skulle der kigges på de nye kvalifikationsregler, og han mener nu det er på tide at lukke hullet. Mosley erkender det måske ikke betyder ret meget hvis det kun er der små teams der gør det, men han vil alligevel ikke bare lade stå til.

"Man kan sige, at hvis det er de mindre teams langt nede på gridden der gør det, betyder det måske ikke så meget - og de kan endda tage chancen og få noget godt ud af det. Men vi er nødt til at se på det, og se om det er noget vi vil fortsætte med. Jeg forestiller mig vi forbyder denne praksis, men vi er nødt til først at snakke med holdene om det."

Max Mosley vil højst sandsynligt tale med teamcheferne om det i Malaysia, og derefter forbyde en uprovokeret afbrydelse af den hurtige omgang om lørdagen, eller hvad han nu finder på for at undgå de fiffige indslag fra Stoddarts side. For der er ingen tvivl: Hvis Minardi en dag skulle få fordel af det, vil andre små hold som Jordan Ford måske følge trop, og så er der ikke langt op til BAR, Sauber og Jaguar - og så ruller møllen først for alvor.


TEAMCHEF PAUL STODDART MÅTTE FORKLARE SIG TIL PRESSEN BAGEFTER

Men nu ser det ud til, at Max Mosley i en snak med teamcheferne får løst problematikken. For det siger jo sig selv, at det er et problem når et hold bevidst udnytter en regel til det yderste. Det kan ikke have været tanken at lave det hul, for dermed at give visse underbemidlede hold en fordel frem for de andre deltagere.

Det er meget sjovt så længe det er Minardi der gør det, for så er der ingen der løfter pegefingrene og skælder ud. Vi griner snarere, fordi de små har narret lovgiverne; FIA. Men hvordan kommer det ikke til at se ud den dag McLaren, eller værre endnu, Ferrari udnytter et hul i reglementet? Så har vi balladen, og det kan derfor godt forstås at Max Mosley tager sagen alvorligt, og behandler den som en principsag. I hans position kan han ikke tillade sig andet.


HVAD NU HVIS FERRARI HAVDE GJORT DET?
For lad os nu sige det var Ferrari der havde fundet på det, og vejret havde holdt tørt. Så ville Ferrari skulle starte bagerst, men ville have mulighed for at indstille deres mængde af brændstof i tankene fuldstændigt efter en nøje planlagt løbsstrategi, og de ville have kunnet starte på helt friskt Bridgestone gummi. De ville uden tvivl være blæst forbi de første 10 biler inden 2 omgange, og derefter ville de hurtigt have fanget de førende, for F2002 er jo ikke nogen dårlig bil. Selv uden bargeboards kører den jo lige op med en MP4-17D eller FW25.

Skulle Ferrari så havde nået podiet, måske endda øverste trin, ville der være udbrudt et sandt Ragnarok. Først ville kørerne fra de andre rivaliserende hold brokke sig, kort derefter teamcheferne, så ville pressen have nydt denne åbne krig og så ville FIA være tvunget til at gribe ind. For sidst Ferrari gik til grænsen, og over?, i FIA reglementerne var da de netop omtalte bargeboards var en smule for brede i Malaysia 1999, og her var overtrædelsen så "voldsom" at FIA med det samme udnævnte Mika Häkkinen som verdensmester, hvorefter Ross Brawn kunne berolige FIAs tekniske chef, Charlie Whiting, om at der ikke var noget lovbrud alligevel, og udnævnelsen af Mika blev trukket tilbage og Irvine fik sin sejr igen.


HVAD VAR DER SKET HVIS DET VAR DISSE HERRER DER HAVDE FUNDET PÅ DET?

Dengang var overtrædelsen ikke øjensynligt bevidst, men havde Ferrari gjort det så åbenlyst som Minardi gjorde det, ville følgerne heraf ikke kun udmønte sig i en pressemeddelelse fra Minardi med overskriften "Strategy gamble", men derimod til langt voldsommere udbrud i pressen. For da Minardi gjorde det var det blot en "strategi". Hvad havde det ikke været hvis det var Ferrari der havde fundet på det? Det får vi aldrig svar på, for de gjorde det ikke, og som det ser ud nu kommer de heller ikke til det.

Men underholdende var det nu alligevel, og det gav jo grobund for netop denne artikel. Hvad skulle vi dog gøre uden snusfornuftige australske forretningsmænd? Vi havde kedet os, havde vi!


MINARDI OG STODDART ER KENDTE BALLADEMAGERE
For det er ikke første gang Paul Stoddart skaber røre i vandene. Senest da han ville skifte fra Michelin til Bridgestone. Stoddart vidste udmærket, at selvom det var noget af et sats, ville Bridgestone være tvunget til at skulle levere dæk til Minardi. For Bridgestone har skrevet under på en kontrakt med FIA om at levere til et minimum af hold, og eftersom Michelin efterhånden har overtaget størstedelen af feltet, stod det klart, at skulle et hold vælge Michelin fra, ville Bridgestone være tvunget til at levere til dette. Så Stoddart opsagde kontrakten med Michelin og vendte sig i stedet mod Bridgestone for at få dæk. Men Bridgestone ville ikke sådan uden videre give Minardi dæk - der skulle penge på bordet.


IMELLEM KONTRAKTERNE MÅTTE MINARDI KØRE MED AVON F3000 DÆK

Så gik Stoddart til FIA, og sjovt nok kom der få dage derefter en pressemeddelelse fra Minardi hvori Stoddart siger, at han er glad for at have skrevet kontrakt med Bridgestone, ser frem til et produktivt arbejde og begge firmaer begår sig i en branche hvor man prøver at være bedst osv. - det sædvanlige PR pladder. Men kun få dage før var tonen en lidt anden da Minardi, pga. de kontraktmæssige problemer, skulle teste i Valencia på Ricardo Tormo banen på Formel 3000 dæk, AVON, netop fordi de ikke havde en gyldig kontrakt med hverken Michelin eller Bridgestone.

"Jeg håber inderligt Bridgestone vil vælge at honorere dets kontraktmæssige forpligtigelser under 2003 F1 sportsregulativernes vilkår, og dermed levere dæk til holdenes test med Jos i morgen."

Det var d. 29. januar 2003. Den 17. februar kunne han så meddele, at forhandlingerne med Bridgestone var afsluttet, og nu så han frem til et godt samarbejde med Bridgestone i den kommende sæson. Held og lykke, Paul!

Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com