F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


I slutningen af 80´erne hittede David Bowie og Mick Jagger overalt i verden med deres version af sangen ”Dancing in the Streets”, men for nogle uger siden var det i London ’’Racing in the Streets” som trak et stort antal tilskuere til den engelske hovedstad. Langs med Regent Street midt i London brølede Formel 1 motorerne til stor begejstring for de rundt regnet 500.000 tilskuere der var mødt frem til arrangementet. Og det store fremmøde var faktisk skyld i at starten blev cirka 45 minutter forsinket og man måtte skynde sig med gennemførelsen af hele showet. Det var logistik problemer og besvær for politiet med at skabe en passage gennem menneskemængden der var skyld i forsinkelserne. Man da man først kom i gang var publikum ikke sene til at overdøve bilernes skønne sang fra motorerne der ellers blev rapporteret kunne høres helt over til Downing Street.

Den tidligere engelske verdensmester Nigel Mansell gjorde for første gang comeback i en rigtigt Formel 1 racer. Jordan havde sørget for en kørerdragt som heldigvis havde plads nok i sig. I de syv år der er gået siden Mansell sidst kørte en Formel 1 bil har han nemlig lagt sig noget ud. Andre spændende personligheder på banen var den normale McLaren kører David Coulthard og BAR køreren Jenson Button. Også Martin Brundle fik mulighed for at vise folk, at han stadig har det i sig. I en Jaguar R4 hyggede han sig storartet med at lave donuts til den store medalje og folks ubegrænsede jubel.

Selve seancen var et glimrende blikfang til England Grand Prix anno 2004 som skulle afholdes kun en uge efter. Sidste år var der stor underholdning i England Grand Prix. Både takket være en sindsforvirret tilskuer, men dog også takket være sportens deltagere. Kampen om placeringerne var vigtig da hvert point i sidste ende kunne vise sig at være alt afgørende. Men det var sidste år. I år er tingene helt anderledes. Det står allerede klart nu, og har egentligt gjort det længe, at kun et brækket ben eller lignende står mellem Michael Schumacher og endnu en mesterskabs titel. Der har været skrevet stolper op og stolper ned om betydningen af den gode tyskers dominans og af langt bedre journalister end undertegnede, så det vil jeg undlade her. Men en ting er dog hundrede procent sikkert. Det er mildest talt ikke noget der øger folks interesse for sporten. Formel 1 har i langt tid ikke skullet koncentrere sig om at komme ud til et nyt publikum. Øvelsen har snarere været at fastholde dem man har. London og Regent Street kom derfor på et godt tidspunkt for både England Grand Prix og Formel 1. Nu flaskede det hele sig alligevel så Kimi Raikkonen i den nye McLaren bil tog Pole Position og derved for en stund skabte lidt spænding om resultatet.


Jenson Button, Nigel Mansell, DAvid Coulthard og Martin Brundle samlet i Londen - ©

ATTER BALLEDE VEDRØRENDE SILVERSTONE

En ting der er ligeså sikkert som amen i kirken (på nær når præsten hedder Grosbøll), er at der i ugen op til England Grand Prix er krig på gaflen mellem Formel 1 maestroen Bernie Ecclestone og hans Formula One Management (FOM) placeret på den ene side og British Racing Drivers Club (BRDC) repræsenteret af lederen Alex Hooton og præsidenten, den gamle verdensmester Sir Jackie Stewart på den anden. Sådan har der været de sidste år og bliver det sikkert også i de næste der kommer. Kort sagt drejer det sig om at Ecclestone langt fra er tilfreds med standarden på Silverstone og ønsker væsentlige forbedringer såfremt banen fremover vil have en plads i Formel 1 kalenderen. BRDC, Stewart og Hooton kæmper på deres side med at skaffe penge til de ønskede forbedringer og helst inden rettighederne til England Grand Prix går videre til nogle andre. Og det skal da også indrømmes at den gamle flyveplads har trængt til en ansigtsløftning. Der er dog sket tydelige forbedringer de seneste år, men det er stadig ikke nok for den gamle brugtvognsforhandler. Han ønsker meget mere før han udsteder en garanti til Silverstone og BRDC på at de har rettighederne den nærmeste årrække. Og da man rundt regnet forventer at det samlede beløb for alle forbedringerne ligger mellem 150 millioner dollars er der da også langt vej endnu.

I starten lød det ellers som rent Morten Koch idyl da de første meldinger kom fra BRDC. Interpublic Group (IPG) som havde retten til England Grand Prix trak sig ud og overdragede den fulde kontrol og råderet over Silverstone til BRDC fra december 2004. Samtidigt vil IPG betale cirka 27 millioner engelske pund til BRDC som kompensation for resttiden af den hidtidige lejeaftale af banen. Enkelte medlemmer af BRDC havde dog på forhånd sat næsen op efter noget nær det dobbelte, idet IPG havde lovet at reparere og udbedre Silverstone så den opfyldte alle FIA standarder. De 27 millioner pund falder dog et tørt sted da en stor del af disse penge forventes brugt på investeringer i banen og dens faciliteter. I april måned opsagde IPG en lignende aftale med Bernie Ecclestone vedrørende rettigheden til at afholde England Grand Prix. For dette måtte de af med 66 millioner engelske pund. Begge aftaler er nu en realitet og IPG er nu ude af billedet tre år før deres kontrakter udløb. Chefen af BRDC, Alexander Hooton, er tilfreds med udviklingen da der nu er penge til forbedringer samt at BRDC nu har større udfoldelsesmuligheder for at planlægge fremtiden for Silverstone og afviklingen af England Grand Prix.

Desværre fik Hooton dog pustet til ilden igen, da han fulgte de positive ord op med at udtale, at der allerede var en aftale på plads så rettighederne til at afholde et Formel 1 Grand Prix var sikret efter aftale med Bernie Ecclestone og FOM for 2005 og 2006. Hvad der er blevet aftalt er dog mere end almindelig uklart. For Bernie var ikke sent til at komme med en totalt benægtelse af en eventuelt aftale. Ifølge Bernie og FOM er det stadig fuldstændigt åbent hvem der skal afholde England Grand Prix fra næste år og frem. De har på deres side opstillet en række krav de vil have opfyldt og indtil nu har hverken BRDC eller andre fremkommet med et tilbud der imødeser disse. I stedet har de via en officiel udtalelse givet en frist frem til 30. september 2004. Den dato og deadline stiller præsidenten for BRDC, Sir Jackie Stewart sig mere end undrende overfor. Han forstår ikke hvorfor Bernie pludselig løber fra en aftale og har aldrig hørt om en deadline der hedder 30. september ! Ifølge Stewart er der truffet en aftale vedrørende 2005 og 2006. Der er altså kort sagt tale om at enten lyver en af parterne eller også er der tale om et skoleeksempel i kommunikations brist af karakter. Som udenforstående er der svært at gennemskue hvorledes en sådan sag kan opstå. Dog skal det siges at det da umiddelbart virker meget naturligt at BRDC siger okay til aftalen med IPC hvis de er garanteret rettigheder til England Grand Prix to år frem.


Copyright - Schlegelmilch Photography

BRDC BLANDT VENNER OG FJENDER

En ting er i hvert fald sikkert. Stewart har også sine folk der bakker ham op. Sportsministeren i England, Richard Caborn, er en af dem. Han er sikker på at England Grand Prix bliver på Silverstone de to næste år mindst. Folk ved jo hvor vigtigt stedet er for Formel 1 er hans udgangspunkt for at mene sådan. Til gengæld er der ikke givet tilsavn fra samme sted om et økonomisk tilskud til renovering af banen indtil nu. Uden dette er det ikke meget Stewart og BRDC kan bruge de flotte ord til. Der er dog langt tid til 30. september og ministeren har lovet at arbejde hårdt indtil denne deadline med at gøre det nødvendige stykke arbejde for at beholde et Grand Prix i England. Om det så også holder når skatteborgernes penge skal udbetales ved kasse A er noget andet. En væsentligt grund til at regeringen støtter Silverstone er det anslåede antal på ikke færre end 40.000 arbejdspladser der hænger sammen med afholdelsen af løbet hvert år. Og nu er det jo Labour partiet og Tony Blair der sidder på magten i England i disse år. En anden Silverstone sympatisør er McLaren chefen Ron Dennis. Ifølge ham er det fuldstændigt korrekt at stedet har meget tilbage at ønske for at være på højde med de supermoderne baner. Men værre er det altså heller ikke. Stedet har fornyet sig meget og der er mange andre baner hvor det står endnu værre til. Dette er tidligere kult kommentator Murray Walker helt enig i. Blandt andet er der jo på banen bygget et helt nyt klubhus for medlemmerne. Ja, korrekt gættet. Murray er medlem af BRDC !

Kort før England Grand Prix forsøgte Bernie Ecclestone at komme med en form for afklaring af det hele. Det blev dog kun en kort og noget kryptisk udmelding og ikke mindst en nyt person angreb af kaliber på Jackie Stewart som han nok næppe er på julekort med. ”Han siger jeg har svigtet mit ord. Han er til stede på Silverstone i denne weekend og jeg har sagt til ham at hvis han ville sige det samme til mig ansigt til ansigt, så ville jeg vikle hans kilt rundt om halsen på ham. Jeg har ikke svigtet mit ord, men altid sagt det samme; I det øjeblik de finder nogen der er villige til at indgå en kontrakt til at holde løbet så vil vi affinde os med det. Med mindre de kan få alle holdene til at køre gratis så vil der ikke være noget løb." Det som Ecclestone grundlæggende ikke kan forstå er hvorfor BRDC ikke kan finde nogen der vil afholde et Grand Prix nu når resten af verden kan. Og så selvfølgelig lige også få bragt banen op på højde med resten af kalenderens baner, da Ecclestone stadig mener banen er en skændsel. Hvis vi skal tro på den gamle nestor er han derfor villig til at give Silverstone chancen de to næste år også, så længe de altså bare finder en løbsarrangør der kan imødekomme hans krav. Men hvis det er sagens kerne, hvorfor lagde han så ikke bare ud med at sige det ? Hvorfor skal vi trækkes rundt i manegen af alt muligt politisk mundhuggeri ?

Et interessant spørgsmål der derfor stadig melder sig på banen her lige efter løbet i 2004 er: hvor holdes løbet næste gang ? Hvis der altså skal holdes et Grand Prix overhovedet i England. Kritikken og kravene fra Bernie Ecclestone kommer på et for BRDC meget uheldigt timet tidspunkt. For arrangementet i London var en så stor succes at folkene bag det har fået blod på tanden. De vil have et rigtigt Grand Prix til byen og helst hvert eneste år. For at noget sådant kan lade sig gøre er det nødvendigt med en accept på højeste plan. Dette skulle allerede være på sin plads da en af foregangsmændene er borgmesteren i London og denne har allerede fået grønt lys af politiet og ingen ringere end den engelske Dronning.

LONDON GRAND PRIX TAGER FORM

Borgmesteren i London, Ken Livingstone, benyttede muligheden efter opvisningen på Regent Street til at annoncere at man gik efter chancen for at afholde et Grand Prix i London. ”Vi er seriøse med dette her. Et Grand Prix på vejene i London kunne tiltrække to millioner turister. Folk der normalt ikke ville gå til et Grand Prix eller har råd til at tage til Silverstone kunne komme med offentligt transport. Hvis Monaco kan gøre det, så kan vi også.” Det er ikke helt tilfældigt at Silverstone nævnes i denne forbindelse. Livingstone kender godt Bernie Ecclestones bekymringer om Silverstone og spiller højt på dem. Han meldte da også klart ud at han var til stede for at slås for Londons chance og hvad der skete for Silverstone var ikke hans hovedpine. For ham gælder det derfor om at stille et realistisk og fornuftigt alternativ op. Planerne i London er allerede nået langt og vurderes ifølge Livingstone allerede af Bernie.


Martin Brundle trængte til en doughnut - ©

Også fra kørersiden møder ideerne accept. Veteranen Nigel Mansell mener ligefrem at det kan gå hen og blive det bedste løb i verden overhovedet. Med den optimale organisation og infrastruktur er der basis for en succes. Også BAR køreren Jenson Button og Williams køreren Juan Pablo Montoya bakker op om ideen. De elskede at køre på gaderne og så gerne at et rigtigt løb bliver en realitet. Andre fortalere for ideen er Williams boss Sir Frank Williams og Ferrari kørerne Michael Schumacher og Rubens Barrichello. En vigtig person som i hvert fald skal sige god for ideen er selvfølgelig Bernie Ecclestone. Uden hans accept er der ingen grund til at gå videre med ideen. Indtil videre er han med på ideen. Under alle omstændigheder har han i et radio interview på BBC sagt at alt er muligt og derved pustet mere liv i ideen. Dog skal man lige klappe hesten da dette sikkert også er udtalt for at ligge yderligere pres på Sir Jackie Stewart, BRDC og Silverstone.

Den bane der foreslås løber gennem Trafalger Square hen til The Mall og videre til Buckingham Palace. Herfra tilbage til Pall Mall, Regent Street, Great Marlborough Street og Argyll Street. Altså langt hen af vejen en rute meget identisk den der blev benyttet til opvisningen før England Grand Prix. Så selvom det virker logisk at inddrage Hyde Park i banen er der p.t. ikke planer om dette. Lederen af Westminster Council, Simon Milton, er godt tilfreds med dette da ruten derved kommer til at løbe forbi byens attraktioner. Den bane der er foreslået kører forbi vigtige London steder som Trafalgar Square, Buckingham Palace og Piccadilly Circus og sågar den tidligere Formel 1 stjerne Sir Stirling Moss´ hjem. Garagerne vil muligvis ligge ved King´s Cross mens start/mål linen vil være ved Horse Guards Parade eller St. James Park. Det bliver en lille kort bane der vil ligne den i Monaco meget. En bane med få korte lige strækninger og udfordrende tætte sving. En bane der ubetinget vil blive en af de langsommeste, men måske også mest udfordrende baner i Formel 1.

ER PLANEN REALISTISK ?

Der er store muligheder til stede allerede for at London Grand Prix kan gå hen og blive virkelighed indenfor en kort årrække. Før det sker er der dog en del forhindringer som skal ryddes af vejen først. Først og fremmest skal der gives et grønt lys fra politisk side. Med opbakningen fra Milton og specielt Livingstone er man kommet et mileskridt allerede. Beslutningen er dog ikke deres alene og der kan sagtens nås at opstå splid før en aftale kan komme i stand. London Marathon som er en kæmpe begivenhed trækker store folk til byen og har opnået en stor tilslutning. Dette kunne være med til at bane vejen for et Formel 1 løb i byen også. Der er dog væsentlige forskelle de to ting imellem. London Marathon har et sundheds appel over sig og sætter helbred og fitness som fokus. Det samme kan man ikke just sige om Formel 1. Men der er dog en anden og væsentlig større forskel. London Marathon er nemlig en event der har til formål at skaffe penge til velgørenheds formål. Som modsætning har Formel 1 et kommercielt sigte og går langt hen af vejen ud på at skaffe endnu flere penge til folk der allerede har nok penge på bankkontoen, som fx Bernie Ecclestone.

Tim Scott der er en af mændene bag LondonF1.com er da heller ikke bleg for at indrømme at uden en stærk politisk vilje hos de rigtige folk kommer man ikke langt. En af dem der er primus motor for at skabe dette er bagmanden bag den just overståede event på Regent Street, Harvey Goldsmith. Goldsmith er yderst tilfreds med den opbakning borgmesteren i London har givet, men han udtaler samtidigt at der er et lag af bureaukrati i hovedstaden som kæmper en indædt kamp imod alle arrangementer af denne art. Disse ”grå mænd” som han kalder dem ukærlig, vil forhindre større arrangementer i London uanset om der er tale om kæmpe koncerter, Olympiade eller altså et Formel 1 Grand Prix. Men Goldsmith er fuld af gejst og kampånd og ser lyst på frmetiden.

For at skabe den ønskede politiske opbakning er det nødvendigt at projektet har en fornuftigt økonomi. Det er da heller ikke uden grund at Sir Jackie Stewart fra sin plads bag skrivebordet i BRDC advarer mod at bruge løs af skatteborgernes penge. Det anslåede beløb for at afholde et Grand Prix er på 10-15 millioner pund, men det er langt fra alt. Når der afholdes London Marathon bliver alt i byen lukket ned, men der er trods alt tale om en søndag formiddag. Ved et Grand Prix bliver det tre hele dage med træning, kvalifikation og løb. I en storby som London kan dette give store logistik og økonomiske problemer. Herudover er der så selvfølgelig selve udgifterne til afholdelsen af løbet, embedsmænd og andet personale. Det samlede beløb kan hurtigt komme i vejret og det vurderes allerede at det kan komme op i nærheden af 100 milioner pund.


Nigel Mansell giver den gas i Londons smalle gader - ©

Manden der om nogen har gjort sit til at gøre Formel 1 sikkert er Max Mosley. Han er nu snart ude af billedet, men hans tanker lever videre og er skyld i at sporten er forskånet for de dødsulykker sporten ellers har været fyldt af op igennem historien. I løbet på Silverstone for nogle uger siden så vi Renault køreren Jarno Trulli i et meget grimt uheld som kunne være gået galt. Heldigvis gik det godt og ingen kom til skade. Men hvordan havde det set ud midt inde i London ? Man skal ikke have meget fantasi til at forestille sig en løssluppen bil komme flyvende ind i et stort vinduesparti i en af byens fashionable butikker. Tilhængerne af projektet peger selvfølgelig på Monaco, som også er en bybane, og siger at der har der ikke været sket noget alvorligt i langt tid. Men omvendt er der hvert eneste år tale om at slette Monaco netop på grund af den ringe sikkerhed. Det bliver sikkert aldrig til noget, men det beror nok mest på at det netop er fordi det er Monaco med dens historie, glamour og prestige. Ethvert andet sted havde man nok droppet et byløb og sat sikkerheden for kørere og tilskuere højst. Og som Sir Stirling Moss siger: ”Monaco ville aldrig blive godkendt som Grand Prix i dag og du kan ikke rigtig sammenligne at holde et Grand Prix i Monaco med et i London.”

DEN USIKRE FREMTID FOR ENGLAND GRAND PRIX

Det bliver under alle omstændigheder ikke kedeligt at følge udviklingen i England fra nu af. Kort og forsimplet er der fem meget sandsynlige scenarier fra nu af:
  1. BRDC og Silverstone fortsætter med at afholde England Grand Prix
  2. BRDC dropper Grand Prix tanken og holder sig til andre løbsserier
  3. Ecclestone går selv ind og afholder England Grand Prix
  4. London Grand Prix bliver en realitet
  5. Intet England Grand Prix
Som der blev skrevet ovenfor er dysten mellem bagmændene Bernie Ecclestone og BRDC den faste kutyme hvert eneste år. Der slås store brød op og til sidst ender det med at alt falder i hak igen. Formel 1 Internet siden Pitpass.com gik endda så langt at de decideret meldte sig ud af historien da det alligevel ender altid ender i fordragelighed. De ville derfor afvente situationen og så bare nøjedes med at skrive hvad resultatet bliver. Og det kan man et eller andet sted ikke fortænke dem i. Vi har tidligere set at der til sidst kommer et eller andet kompromis hvor der findes nogle penge til forbedringer og så går den lidt igen, som den i alle henseender store danske sanger John Mogensen også synger i en af hans mest kendte sange. Den udlægning er tidligere Formel 1 kører legenden Sir Stirling Moss enig i. Han er overbevist om at Ecclestone ikke mener det seriøst når han spiler så hårdt med musklerne overfor BRDC og udtaler sympati overfor London Grand Prix. Det er bare Bernie i en nøddeskal og sker kun for at ligge et yderligere pres på Stewart og Silverstone.

BRDC har svært ved på kort sigt at kunne imødekomme de krav Bernie Ecclestone stiller op. Allerede nu melder de ud og siger at såfremt de skal betale det fulde beløb for rettighederne, så risikerer de at afholde England Grand Prix som en underskuds forretning. For at gøre ondt værre så har FOM og Bernie Ecclestone slået fast at banens faciliteter og afholdelsen af løbet mindst skal være af samme standard som ved de løb der afholdes i Tyskland. Især dette bedømmes mange steder i Formel 1 pressen som Bernies måde at hive gulvtæppet væk under Silverstone og BRDC. Ifølge BRDC er det kun løbsarrangører med national og lokal støtte der kan leve op til krav der vurderes at koste omtrent 10 millioner engelske pund hvert år. Trods stort lobby arbejde af Sir Jackie Stewart er der ikke udsigt til at kunne opnå denne støtte. Udfaldet af dette kan blive at BRDC trækker sig helt ud og skifter til en anden løbsserie. Det der yderligere taler herfor er den øgede fokusering og interesse der er i disse år på andre Formel serier i England Så det er langt fra sikkert at BRDC ønsker at gamble med deres fremtid alene for prestigen at få lov til at afvikle England Grand Prix.

Der eksisterer også den mulighed at Bernie Ecclestone selv sætter sig på rettighederne, lejer en bane, og så selv afholder England Grand Prix. På den måde er han da under alle omstændigheder sikker på at han får det som han helst vil have det. Og dog, for regler og love gælder også for ham. Selv en Bernie og en stor pengepung kan ikke komme udenom de strenge antitobak regler. Og hvilken bane skal han leje ?? Der er i øjeblikket næppe en bane som er mere egnet end Silverstone, og selv den trænger til en økonomisk saltvandsindsprøjtning. Bernie har pengene til det, men det er ikke sikkert han ønsker at bruge dem. Der er jo nok af andre bud på en plads i kalenderen. Der er nok næppe mange der tror dette scenario kan blive en realitet, men helt udelukke det kan man bestemt heller ikke. Specielt ikke når man har Bernies sommetider ”spændende” ideer i mente. Så tilhører denne trods alt den mere normale ende af skalaen.


Brundle tester Jaguarens smidighed - ©

Det er ikke så få Formel 1 fans der er tilhængere af at droppe løbet i Monaco på grund af dårlige overhaling muligheder og lav fart. Men nu kan det altså ende med at vi i stedet for at droppe et byløb for et nyt. Planerne skal dog nok møde modstand fra mange sider. Sir Jackie Stewart har allerede udtalt at han gerne ser et London Grand Prix, men som et ekstra løb i England og såfremt det ikke sker for borgernes skatte kroner. Også fra miljø folk er der allerede rejst kritiske ryster. I disse tider med fokusering på bedre miljø er det måske ikke helt på sin plads med et løb af denne slags. Og så er der jo lige det med lyden også. Omvendt kan man ikke fornægte at Regent Street opvisningen var en bragende succes og det er den slags Formel 1 har behov for hvis sporten skal overleve og udvikle sig. Og med en eventuel støtte fra det politiske liv er de værste hurdler allerede ryddet af vejen. Selvom der er langt til mål endnu for projektet.

At der slet ikke bliver noget England Grand Prix lyder ved første øjekast som noget sludder. Langt størstedelen af holdene har base i England og det er svært at forestille sig at de vil acceptere at der ikke er et løb i hjemlandet. Men på grund af balladen om hvilken bane der kan/skal benyttes, de mange nye Grand Prix bud fra andre lande, antitobak lovgivningen samt ikke mindst den europæiske ”arrest-warant” er det omvendt et spørgsmål om hvor langt Bernie og FOM vil strække sig. For nyligt udtalte den forhenværende Formel 1 kører og nuværende kommentator, Martin Brudne, i hvert fald følgende dommedags profeti: ”Jeg mener der er en chance for at der slet ikke vil være et England Grand Prix efter i år.” Den bemærkning skal man tage seriøs. Godt nok blev det allerførste Grand Prix afholdt i England på Silverstone, men Bernie Ecclestone er ikke en sentimental herre. Han ved godt at han vil være en ”bad guy” hvis han dropper banen, men han er ikke bange for at gøre det. Han ser sig selv som en læge der vil amputere når det er nødvendigt også selvom han hellere så en anden udvej. Og den skyldige er han ikke bleg for at sætte navn på. Det er BRDC.

Sådan står tingene lige nu. Billedet er måske mere uklart end det nogensinde har været hvad angår fremtiden for England Grand Prix. Og billedet ændrer sig fra minut til minut. Hvilke modkrav stiller Bernie Ecclestone fx til en mand som sportsministeren Richard Caborn efter denne har spurgt Ecclestone om hjælp til at skaffe de Olympiske Lege til England i 2012 ? Det og andre gode relevante spørgsmål vil kun tiden kunne besvare.

Skrevet af Henrik Eilsøe
henrik@f1journal.com