F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


Svenskeren Björn Wirdheim er årets vinder af Formel 3000. Det er første gang en svensker vinder denne serie og måden han har gjort det på er fænomenalt. Han er den kører der mest suverænt har vundet den. Alligevel må han nu se, at det er to andre kørere fra Formel 3000 der har fået chancen i Formel 1. Godt nok kun som reservekører og rosinen i pølseenden, men alligevel. Hans absolut bedste løb i år var løbet i Monaco. Det løb som Kiesa vandt, da Wirdheim tog fejl af målstregens placering og ville takke holdet. For dem der så løbet, var der dog ingen tvivl om hvem den sande vinder var.

At Wirdheims evner som racerkører er langt større end både Baumgartners og Kiesas er klart. Med baggrund i årets mesterskab burde det derfor også være en formsag for Wirdheim, at få en fod indenfor i Formel 1. Flere hold i forskellige ender af rangskalaen har da også allerede vist sig interesserede, samt flere af holdene i CART.

En ting er, at være udenfor det store selskab og vil ind, noget andet er det at være indenfor. Nedenfor har F1Journal.com forsøgt sig at give et bud på hvor chancen for en plads er størst for Wirdheim at komme ind. Vi forudsætter selvfølgelig at Wirdheim får en plads. Det specielle ved Wirdheim er, at han aldrig bliver længere end to sæsoner i samme serie før han skifter. Så under alle omstændigheder vil det ikke være sandsynligt at se ham i Formel 3000 til næste år.

I alt er der i øjeblikket elleve aktive kørere i Formel 1 som har kørt Formel 3000, heraf fire der tidligere har vundet det, Wilson, Heidfeld, Montoya og Panis. Alt andet lige må det derfor siges, at det at vinde denne serie er et godt springbræt for en videre karriere. Parentes bemærket skal det nævnes at danske Jason Watt i 1999 blev nummer to efter Nick Heidfeld. Det kunne have været interessant, at se hvad det kunne have været endt med, hvis ikke Watt var kommet ud for sin ulykke. En anden statistik fortæller os, at tretten ud af nitten Formel 3000 mestre også er fortsat til Formel 1. Så hvis man tillægger statistikker lidt sandhedsværdi er Wirdheim sikret en plads i Formel 1 i 2004.

Sidst svenskerne havde en kører i Formel 1 var for tretten år siden hvor Stefan "Lill-Lövis" Johansson kørte for blandt andet Ferrari og McLaren. Hans bedste samlede placering var en 6. plads i 1986 mens han kørte for Ferrari sammen med Michele Alboreto. Han stoppede i 1991 omtrent samtidigt med, at Björn Wirdheim startede sin karting karriere. Det hører også med til historien at de begge kommer fra Växjö.

Men over til vurderingen :

FERRARI

De mindste chancer er hos Ferrari. Michael Schumacher har i sommers forlænget og er på kontrakt helt frem til 2006. Derimod har Barrichello ikke forlænget endnu. Han har dog været hos Ferrari i mange år og det må formodes at hans position som anden kører er sikret lidt ud i fremtiden. Hvis det skulle ske, at han alligevel ikke er en del af Ferrari næste år, er der en Massa der spøger i kulissen. Senest er rygterne kommet så vidt, at også Webber er på tale som Ferrari kører.

Ferrari behøvedes egentligt slet ikke at spekulere i unge talenter. De er i stand til at læne sig tilbage og se på mens talentet udvikler sig. Når så det er modnet, vil pågældende blive interessant for Ferrari. Det er de sidste års resultater som har gjort det muligt for Ferrari, at have denne indgangsvinkel til de nye talenter. Som det er nu, har de et homogent "dream team" der har præsteret den ene gode præstation efter den anden. Dette gør, at det kan være svært at tænke nyt. Omvendt ved Ferrari dog godt, at der også kommer en tid efter Ferrari, Brawn osv. Hvis man hviler for længe på laurbærrene går det galt. Den der skal bringe Ferrari videre i 2004 bliver dog nok næppe Wirdheim.

F1Journal.com vurderer : 0 %

WILLIAMS

Williams var et af de hold, som Wirdheim tidligst havde kontakt med. I starten var disse møder hemmelige, men nu er det kommet offentligheden til kendskab hvad disse gik ud på. I midten af juli måned rejste Wirdheims manager og teamchef Christian Horner til Grove i England. Her ligger WilliamsF1 hovedkvarter og her skulle Horner mødes med Frank Williams søn Jonathan. Forinden havde Jonathan bedt om et møde de to parter i mellem. Jonathans ansvarsområde hos Williams er, at holde et skarpt øje med de nye talenter i Formel 1. Det var dette der blandt andet i sidste ende skaffede Montoya til Williams. Det var på mødet ikke nødvendigt for Horner at sælge og reklamere for Wirdheim. Williams havde selv i gennem længere tid holdt øje med Wirdheim og kendte til dennes kvaliteter. Disse kvaliteter har imponeret både Frank Williams og Patrick Head.

Det der er interessant er, om der bliver plads til Wirdheim hos Williams. Med rygterne om Montoyas skifte til McLaren bliver der måske et hul til ham. Ellers kan man også forestille sig muligheden for at Wirdheim i en sæson eller to træder ind på holdet som testkører, for så senere at ende som fast kører. Men man kan også forestille sig, at Williams sikrer hans talent for i starten at placere ham i CART. Frank Williams har for kort tid siden udtalt, at folk måske vil overaskes over deres 2004 lineup. Det bliver kun endnu mere spændende om Wirdheim er en del af disse planer.

F1Journal.com vurderer : 18 %


Skal denne mand senere give sin underskrift til Williams? © Wirdheim.com/Jonas Helsinqius


MCLAREN

Med Kimi, Coulthard, de la Rosa og Wurz i holdet og måske Montoya på vej, lyder det som en fuldstændig umulighed, at der også skulle være plads til Wirdheim. Men helt usandsynligt er det nu ikke. Allerede dagen efter mødet hos Williams var Horner og Wirdheim en tur hos McLaren for at tale med næstkommanderende Martin Whitmarsh. Det pudsige ved denne historie er, at Whitmarsh dagen efter blev ringet op af selveste Alain Prost. Prost ville godt ind og være Wirdheims manager. For at vise han var værdig til dette, ville han først skaffe kontakt til de største hold med henblik på at skaffe møder med disse. Men Wirdheim har ikke brug for yderligere hjælp. Mødet med Mclaren gik fint og det var tydeligt at også McLaren var tilfreds med hvad Wirdheim kan præstere.

Det bliver dog ikke muligt for Wirdheim at træde direkte ind som fast kører. Hertil er Kimi, Coulthard eller Montoya for stærke konkurrenter. Det er dog heller ikke det som er planen. Planen er, at han skal være testkører. Pedro de la Rosa gør et godt stykke arbejde, men har ikke rigtigt alderen med sig længere. Wurz skønnes snart at være væk fra McLaren. Flere gange i år, er han blevet sat i forbindelse med Jaguar. Mercedes har en anden plan med Wirdheim. De vil gerne have ham til Tyskland. Her er det meningen han skal kunne supplere Bernd Schneider i DTM serien. Pengene er store i DTM og kombineret med en testrolle i Formel 1 er Wirdheim godt stillet i den nærmeste fremtid.

F1Journal.com vurderer : 13 %

RENAULT

Vi skal nok ikke have nogen forventninger om at se Björn Wirdheim i Renaults blå kørerdragt. Renault er et meget homogent hold hvor det er svært at få en fod indenfor. Særligt hvis man ikke er en af Flavio Briatores drenge. I år har Renault virkelig fået gang i noget stort. Kombination af en god bil og stærke kørere gør, at de nu må regnes med blandt den kategori der også indeholder Ferrari, McLaren og Williams. Dette er selvfølgelig kun med til at gøre det endnu sværere. Fernando Alonso, Jarno Trulli og Franck Montagny er ikke nogen man lige kan tilsidesætte. Heller ikke til fordel for en suveræn vinder af Formel 3000. Indtil nu har Briatore da heller ikke haft ringet til Wirdheim eller hans manager Christian Horner. De skal nok heller ikke forvente det sker.

F1Journal.com vurderer : 1 %

JAGUAR

Wirdheim skal heller ikke gøre sig de store tanker om at komme til Jaguar. Da Pizzonia langt om længe blev vejet og fundet for let, var det englænderen Justin Wilson der fik pladsen. Men så igen. Hvor Webber i den grad viser at der potentiale til noget stort i en Jaguar, så kniber det mere for Wilson. Det har mildest talt ikke været de bedste løb vi har set fra Wilson og hans plads er nu til diskussion. Det må dog realistisk vurderes, at Wurz står forrest i køen til denne. Men McLaren har sat en dyr prislap på Wurz for at holde på ham. Derfor er det ikke helt umuligt, at Jaguar må ud og kigge på resten af markedet og her har Wirdheim en lige så stor chance som så mange andre.

F1Journal.com vurderer : 3 %

SAUBER

Peter Sauber plejer at være en mand med øje for et talent. Der behøver man blot at tænke på Kimi Raikkonen for at få bekræftet. Sauber er da bestemt heller ikke det værste sted at starte sin karriere. Godt nok har man ikke set meget til dem i år, men de er dog stadig et hold med en vis kvalitet. Fisichella har bekræftet at han til næste år skifter til Sauber. Det må formodes at det er Frentzen der derved er et skridt nærmere hans exit i Formel 1. Nick Heidfeld skal dog ikke føle sig for sikker. Hvor han tidligere gik under navnet Quick-Nick er han nu mere kendt under Slow-Nick. Efter han kunne se til, mens Kimi Raikkonen overtog "hans" plads hos McLaren er det som om han er gået i stå. Nu spås det oftere og oftere at han er på vej ned i geleddet. Til at overtage hans plads vil Wirdheim være et godt alternativ til Fisichella. Vi skal dog bare næppe regne med at det sker.

F1Journal.com vurderer : 2 %

BAR

Forbindelsen mellem Wirdheim og BAR er stor. David Richard er økonomisk involveret i Arden som er Wirdheims nuværende team. Men mere vigtigt i den forbindelse er det nok, at Richard endvidere er personlig ven med faderen til Christian Horner. De to, Richard og Horner senior, har uomtvisteligt haft mange drøftelser om Wirdheims kvaliteter. Efter at Horner junior så også blev Wirdheims personlige manager tog forhandlingerne fart.

BAR skal efter alt at dømme ud og finde en erstatning til Villeneuve. Den tidligere verdensmester har åbenlyse problemer med, at få tingene til at fungere hos BAR teamet. Til at overtage den plads, er der mange bud. Senest har der været tale om, at BAR for at finde deres nye kører vil forsøge sig med en shoot-out. Dette er dog senere blevet afkræftet. Deres nye kører vil de finde på traditionelt vis. Wirdheim står med gode chancer hos BAR. Under alle omstændigheder burde mindst en testkører rolle være indenfor rækkevidde. Han skulle have haft testet for BAR i midten af september. Denne aftale gik dog ud i sandet, idet Button kort forinden kørte galt og BAR således kun havde en bil til rådighed. Det er dog hundrede procent sikkert at Wirdheim nok skal få en ny test for BAR. Hans chancer for at komme hertil må vurderes at være mere end gode.

F1Journal.com vurderer : 15 %


En eftertænksom Wirdheim hos BAR - © BAT media


TOYOTA

Toyota har også meldt sig på banen om Wirdheims evner, om end deres interesse er mere uudtalt. Alligevel har svenskeren Ove Anderson et godt øje til Wirdheim. Som landsmand til Wirdheim kan det ikke undgås, at han bliver fodret med nyheder og artikler om Wirdheim, og han kan lide hvad han ser. For nyligt udtalte han således "Man er dum, hvis man ikke giver Björn en chance for at vise sig". Så er spørgsmålet bare hvor tungt Andersons ord mon vejer i det kolossale Toyato hold. Alligevel må der alt andet lige også her være en mulig plads til Wirdheim.

Hverken Panis eller da Matta har imponeret i år, og testkøreren Zonta burde ikke være et problem for Wirdheim at overhale. Altså ser det ud til at Wirdheim mindst burde kunne få en rolle som testkører tilbudt. Hvis ikke, endnu bedre, at han ryger direkte ind som fast kører.

F1Journal.com vurderer : 5 %

JORDAN

I øjeblikket ser det ud til, at det er Jordan der står med de bedste kort på hånden med hensyn til Wirdheims fremtid. De har allerede haft Wirdheim til test og det er gået glimrende i disse. Desværre måtte han alligevel se til, da Baumgartner kom på banen i Ungarn i stedet for Wirdheim, da Firman ikke var i stand til at køre. Wirdheim har selvfølgelig svært ved at se både Baumgartner og Kiesa køre i Formel 1, når begge i den grad gang på gang er blevet sat på plads af Wirdheim i Formel 3000. Både Baumgartner og Kiesa har dog en ting som Wirdheim ikke har - penge.

Men Wirdheim har imponeret Eddie Jordan og resten af Jordan. Ved en test på Monza var han dog stadig et halvt sekund langsommere end Fisichella og 2,5 sekund langsommere end dagens hurtigste Michael Schumacher. Der var dog tale om at det var første gang Wirdheim sad i en Formel 1 bil og det kræver som bekendt tilvænning. Wirdheim kan da også glæde sig over, at Jordan teamet i første omgang heller ikke er dem der forventer, at han fra starten skal køre for alt og alle. Gary Anderson, der er teknisk direktør for Jordan, har været ude og sige, at det vigtigste ikke var farten, men derimod at Wirdheim talte samme tekniske sprog som mekanikerne og kunne komme med brugbare tilbagemeldinger. Dette er yderst heldigt for Wirdheim, idet det netop er en af hans stærke sider. Han er kendt for at være systematisk og en god analytiker.

Jordan er et team i økonomiske vanskeligheder. Det plejer typisk at betyde, at de fra mindst en af deres kørere forlanger penge. Det der kan blive Wirdheims chance er, at Jordan muligvis skal ud og finde erstatning for både Fisichella og Firman. Fisichella har allerede bekræftet at han næste år kører for Sauber og Firman har ikke just vist sit værd hos Jordan endnu. I forbindelse med testen på Monza underskrev Wirdheim en aftale med Jordan. ifølge denne har Jordan førsteret til Wirdheim som førstekører såfremt de ønsker det. Til gengæld betyder det også, at Wirdheim ikke skal have penge op af lommen for at køre for Jordan. Et vigtigt problem, manglende økonomi, er derved ryddet af banen. I øjeblikket ser det derfor ud til at den mest realistiske bud er Jordan.

F1Journal.com vurderer : 40 %


Wirdheim på vej ud for at teste en Jordan for første gang - © Wirdheim.com/Jonas Helsinqius


MINARDI

Minardi har tidligere haft en stor interesse i Wirdheim. Efter han vandt løbet i Frankrig kom de således løbende ned til hans depot for at gratulere ham med sejren. Siden er interessen dalet en del og som alle ved, har de nu Wirdheims gamle konkurrent Kiesa i stalden. Der er ingen tvivl om, at Wirdheim er flere klasser bedre end både Verstappen og Kiesa. Disse har bare en ting som Wirdheim ikke har, nemlig sponsorer. Minardi mangler penge og forventer derfor at begge deres kørere kan bidrage med dette. Da Wirdheim ikke er i stand til at bidrage med dette, er han i øjeblikket ude af billedet som Minardi kører. Hvis nu Wirdheim derimod får skaffet sig en eller flere sponsorer, kan det blive interessant at se hvad der kan ske. Wirdheims kvaliteter må objektivt set berettige ham til en plads hos et langt bedre team end Minardi, men hvis valget står mellem Minardi eller ingenting vælger han nok alligevel Minardi for at bruge det som springbræt.

F1Journal.com vurderer : 3 %


Skrevet af Henrik Eilsøe
Henrik@f1journal.com